морська свинка | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Породи морських свинок та їхні характеристики

Догляд та утримання різних порід морських свинок

Вибір породи морської свинки

 

Морські свинки не мають жодного стосунку до моря і зазвичай не люблять купатися. За найпоширенішою версією таку назву чарівні гризуни отримали тому, що їх привезли до Європи через море, їх спершу називали заморськими, а потім назва трансформувалася – свинки стали морськими. Перші звірята, що потрапили до Старого Світу, помітно відрізнялися від морських свинок, яких ми бачимо у зоомагазинах та на виставках. У природі морські свинки або кавія живуть у Південній Америці, місце проживання: степи, ліси та гори. Свинки мають сірувато-буру жорстку коротку шерсть, яка робить їх непомітними у траві та на землі. За століття розведення та селекції отримано кілька десятків різних порід морських свинок, які відрізняються довжиною та структурою шерсті, забарвленням, формою тіла.

Домашні морські свинки - милі добрі вихованці, які не потребують складного догляду. Однак деякі породи морських свинок потребують особливих умов, тому перед тим як купувати морську свинку, заздалегідь з'ясуйте, чи зможете ви забезпечити улюбленцю оптимальні умови життя.

Породи морських свинок та їхні характеристики

Морські свинки – добродушні й дуже товариські улюбленці, які потребують уваги, люблять сидіти на ручках, дуже рідко проявляють агресію. Вкусити морська свинка може лише якщо дуже злякається або відчує сильний біль, тому не залишайте вихованців без нагляду з маленькими дітьми, малюк може ненароком зробити свинці боляче та отримати «кусь» у відповідь. Деякі породи мають не лише зовнішні відмінності, наприклад, певний колір та довжину шерсті, а й певні особливості характеру. Нумо розберемося, яких порід бувають морські свинки, які найпопулярніші та найцікавіші породи.

 

 

Прості морські свинки

Свинки з гладкою короткою шерстю, яких зазвичай називають простими морськими свинками, зовсім не безпородні. Насправді це найстаріша з наявних порід, у західній Європі та Америці її називають американською. Саме «американці» є символом усіх морських свинок та найпоширеніші. Якщо ви вирішите придбати в зоомагазині свинку, то, швидше за все, станете щасливим володарем американської породи. До речі, саме вони стали родоначальниками решти порід.

Проста морська свинка має пряму гладку шерсть, звичайну або сатинову, що має особливий блиск. Забарвлення може бути будь-яке: чорне, біле, руде, коричневе, багатобарвне з плямами, «пояском» на животику, «шкарпетками», смугою на носику та ін. Допускаються будь-які поєднання кольорів.

 

 

Популярність морських свинок у світі обумовлена їхньою чарівною зовнішністю, поступливим доброзичливим характером, простотою догляду. Американські свинки відрізняються добротою та кмітливістю, вони швидко вчаться впізнавати своє ім'я, визначати, хто підходить до клітки, випрошувати смаколики, за бажання їх можна навчити різноманітних команд. Свинки дуже прив'язуються до своєї людини, вітають її, коли вона приходить додому, люблять сидіти на руках і хрюкати від задоволення. А коли свинка щаслива, ви зможете спостерігати поп-корнінг – це дуже миле та кумедне видовище!

Прості морські свинки підходять як перший вихованець. Дитина старша шести років зможе легко доглядати улюбленця і грати з ним. Пам'ятайте, що свинки – соціальні тварини, їм потрібні спілкування та увага. Якщо ви не зможете приділяти улюбленцеві досить багато часу, купуйте відразу двох одностатевих свинок: спостерігати за ними буде цікаво, і вашим підопічним буде веселіше разом. За хорошого догляду ця порода свинок живе 6-9 років, а довгожителі – до 11-13 років.

Тедді

 

тедді | Зоомагазин MasterZoo

 

Морська свинка порода тедді нагадує мініатюрного плюшевого ведмедика, тому вона отримала таку назву. Від гладкошерстих родичів свинки тедді відрізняються жорсткою густою і пухнастою шерсткою, яка не прилягає до тіла, а трохи стовбурчиться. Порода не має розеток, зате буває зі звичайною та сатиновою шерстю. У сатинових свинок тедді шубка на світлі сяє! Це дуже гарно! Ще одна характерна риса цієї породи свинок – носик із горбинкою. Свинки дуже енергійні, доброзичливі та стануть чудовими компаньйонами для дітей.

Офіційно порода тедді зареєстрована в 1978 році й з того часу набула великого поширення в усьому світі, тому що ця мила мордочка та пухнаста густа шерсть нікого не залишать байдужим. Допускаються будь-які стандартні забарвлення свинок тедді, а також поєднання різних кольорів.

Ця порода відрізняється енергією та активністю, тому простора клітка чи прогулянка підлогою в кімнаті – життєва потреба для них. Без активного руху свинки починають нудьгувати та навіть хворіти. У свинок тедді доброзичливий характер, вони добре спілкуються з людьми й собі подібними, дуже допитливі.

Особливого догляду за шерстю свинок не потрібно, вони великі чистюлі та опікуються красою шубки самостійно, зачісувати їх теж не треба, а купати слід тільки якщо свинка в чомусь забруднилася. Водні процедури - великий стрес для цих улюбленців, а тедді мають суху шкіру, тому купання в жорсткій воді або з неправильним миючим засобом викликає у них дуже неприємні відчуття, свербіж. Якщо виникла потреба викупати гризуна, використовуйте для цього спеціальний шампунь – його можна купити у зоомагазині «Мастерзоо» або замовити онлайн .

Не забувайте регулярно чистити вушка тедді – через особливості будови вушної раковини там швидко накопичується сірка. Свинки не дуже люблять цю процедуру, але проводити її потрібно, щоб уникнути запалення та серйозних проблем зі здоров'ям. Якщо свинка тедді має простору клітку, збалансоване харчування та гарну компанію, вона проживе 6-8 років.

Тексель

 

тексель | Зоомагазин MasterZoo

 

Порода тексель з'явилася порівняно недавно в результаті схрещування порід рекс та шелті, вони досить рідкісні, у зоомагазині такого улюбленця ви не знайдете. Текселі привертають увагу своєю незвичайною зовнішністю - їхня шерсть завивається в локони й кучерями спадає зі спинки на боки та лапки. У деяких вихованців утворюється проділ посередині спини. Розкішна шубка - не єдина перевага породи. Свинки текселі – володарі великих виразних очей та милого «личка», обрамленого кокетливими кучерями. Тіло гризунів коротке, м'язисте. Морські свинки порода тексель нагадують казкових звірят і викликають величезне захоплення у дітей та дорослих.

Порода з'явилася у 80-х роках минулого століття, але офіційно визнана асоціацією ACBA лише у 1998 році. Забарвлення текселів допускаються різноманітні, в деяких розплідниках вирощують сатинових свинок цієї породи, шерсть яких більш щільна і блискуча, але офіційного визнання сатинові текселі поки що не отримали.

Морські свинки текселі – довгошерсті, тому догляд за ними буде складнішим, ніж за американськими або іншими короткошерстими породами. У довгих локонах часто заплутуються підстилка, сіно, і якщо не видаляти їх, то в шубці зіб'ється в ковтуни. У професіоналів існує дві протилежні думки щодо догляду за шерстю текселів. Одні вважають, що цих морських свинок не потрібно розчісувати, слід підтримувати форму локонів. Інші фахівці переконані, що шерстка свинок потребує розчісування, але акуратного, щоб хвилястість шерсті на спинці та кучерики на животику зберігалися. У будь-якому випадку кучерява «овечка» або милий малюк, схожий на кульбабу, подарують вам масу задоволення та позитиву.

роздільник гризуни |masterzoo

У зоомагазинах свинки породи тексель продаються рідко, зазвичай їх купують тільки в розплідниках. Якщо ви не плануєте возити підопічного на виставки, то можете обрізати шерсть до комфортної довжини та регулярно вибирати з неї соломинки й травинки. Також стежте за шерсткою на попці, іноді вона намокає від сечі, втрачає красу і набуває різкого запаху. У такій ситуації без купання не обійтися, робити це доведеться в середньому раз на 4-6 тижнів. Для цього вам знадобиться спеціальний шампунь, який не подразнює і не пересушує шкіру.

Текселі – активні та допитливі морські свинки, які потребують прогулянок та спілкування. Їм обов'язково потрібна прогулянка підлогою або травою біля будинку і контакт з господарем. Свинки швидко прив'язуються до людей, обожнюють грати з ними в «хованки» й із задоволенням стрибають через невеликі перешкоди, звичайно, за смаколик. Якщо ви правильно годуєте улюбленця, даєте йому можливість активно рухатися, дбаєте про його здоров'я, він радуватиме вас 5-8 років.

Шелті

 

шелті| Зоомагазин MasterZoo

 

Silkie Guinea Pig або морські свинки шелті - дивовижні створіння. Насамперед у них незвичайне ім'я. В Америці цю породу називають сілкі за шовковисту та блискучу шерсть, а в Європі їх чомусь назвали шелті. Ця назва породи закріпилася. Чому так сталося – залишається загадкою. До речі, у Сполучених Штатах цих свинок за довгі та блискучі локони ще називають голлівудськими.

Довгошерсті морські свинки шелті - справжні зірки, вони регулярно беруть участь у виставках і незмінно привертають увагу любителів та професіоналів. Перші представники породи з'явилися на світ у 1973 році, шелті визнали офіційно окремою породою досить швидко – встояти перед цими красенями не змогли навіть досвідчені експерти. Від своїх предків, перуанських свинок, шелті відрізняється відсутністю проділу на спині, вся шерсть у них росте у напрямку від маківки до крижів. Також у шелті немає чубчика, як у перуанців, шерсть росте від носа до спини, мордочка залишається відкритою, а з боків кінці шерсті трохи завиваються.

Попри розкішну шерстку, яка потребує догляду, шелті стали не тільки виставковими улюбленцями, а й популярними домашніми вихованцями. Свинки з довгою шерстю вимагають догляду, тому їх не варто брати новачкам чи дітям. Морську свинку слід розчісувати не менше одного разу на день, вибирати із шерсті соломинки та сміття. Якщо шерсть забруднилася в соковитому кормі, виділеннях, то вихованця доведеться купати. Робити це потрібно не частіше ніж раз на 4-6 тижнів і обов'язково зі спеціальним шампунем. Якщо ваш улюбленець не бере участі у виставках, рекомендується регулярно підстригати йому шерсть до комфортної довжини. А якщо ні, то акуратно накручуйте пасма на папільйотки і закріплюйте. Щонайменше раз на 6 днів папільйотки знімайте, розчісуйте шерстку і накручуйте знову.

Шелті  ласкаві та дуже сором'язливі. Вам доведеться постаратися, щоб потоваришувати з улюбленцем, завоювати його довіру, зате у вас буде дуже ніжний і лагідний друг. Коли морські свинки почуваються в безпеці, це енергійні малюки, яким обов'язково потрібно бігати та стрибати, без руху вони можуть захворіти, тому вибирайте їм більш простору клітку, випускайте гуляти по будинку або у вольєрі на вулиці. У люблячих та турботливих господарів свинки цієї породи живуть у середньому 7-8 років, деякі довгожителі – 12 років.

Рекс

 

рекс | Зоомагазин MasterZoo

 

Хоча назва породи Rex Guinea Pig означає «королівська морська свинка», правильніше було б назвати рексів веселими шустриками або пухнастими м'ячиками – свинки відзначаються підвищеною пухнастістю та веселою вдачею. Це одна з найстаріших порід морських свинок, від якої ведуть початок багато інших порід. При цьому рекси як самостійна порода визнані не в усіх країнах, так асоціація The American Cavy Breeders Association не включила їх до свого списку.

Морські свинки породи рекс - короткошерсті, довжина їхньої шерсті становить 3-3,5 см. Однак у шубки цих малюків є одна дивовижна особливість - в ній немає остьового волосся, тільки густе кучеряве підшерстя і пух. В наслідок цього шерсть щільна, густа, пухнаста і завжди стоїть дибки - гладити її дуже приємно, тому не дивно, що любителі погладити вихованця люблять тримати їх на руках. До речі, свинки рекси зовсім не проти, щоб їх гладили та чухали. Це одна з найконтактніших і найлагідніших порід, вони люблять спілкуватися з людьми, із задоволенням вчать різні кумедні трюки та можуть годинами сидіти на колінах, на столі поруч із вашими руками, на дивані. Вони дуже спокійні та поступливі малюки.

Хоча «малюки» вони в порівнянні з людьми, серед морських свинок це одна з найбільших порід, самці можуть досягати завдовжки 40 см і важити близько півтора кілограма. Новонароджені свинки з'являються на світ з гладкою шерсткою, кучерявитися вона починає у віці 3 місяці й до 6 місяців перетворюється на кучеряву шубку. Шерсть у свинок рексів може бути будь-яких забарвлень та їхніх поєднань. Також від інших порід рексів відрізняють досить довгі висячі вушка.

Хоч рекси й короткошерсті свинки, їхню шерсть доведеться періодично розчісувати, видаляючи травинки та шматочки наповнювача, а також пригладжувати спеціальною м'якою щіточкою, щоб видалити пил. Купати свинок цієї породи варто лише в надзвичайних випадках, якщо вихованець сильно забруднився. Для рексиків водні процедури – це жахливий жах, а від жорсткої води та більшості миючих засобів їхня шкіра пересихає, починає свербіти та лущитися. Якщо купання не уникнути, вибирайте для морської свинки спеціальний миючий засіб для гризунів. За добрих умов утримання свинки рекси живуть 5-8 років.

Абіссінська свинка

 

абісінська свинка| Зоомагазин MasterZoo

 

Абіссінські свинки – пухнасті особистості з яскравою індивідуальністю, активною життєвою позицією, вони любителі прогулянок, пригод і смачних частувань. Якщо інші вихованці можуть вередувати, перебираючи кормом, то абіссінці зазвичай із задоволенням їдять все підряд і ніколи не відмовляються від добавки огірка, яблучка або петрушки. До речі, ця риса характеру допомагає швидко роззнайомитися з вихованцем та навчати його різних команд – за смаколик абіссінська морська свинка готова на все, а пограти та побігати – особливо!

Унікальна особливість абісінських морських свинок, за якою їх легко відрізнити від інших порід, - розетки на шерсті. Розетки – місця, де волоски ростуть по колу з центру і нагадують квітку, що розпустилася. Розеток може бути від 5 до 12 по всьому тілу, не буває їх на голові та на животику. Іноді в результаті мутації замість однієї розетки з'являються дві одразу й свинка виходить суцільно вкрита квіточками-розеточками, їх у цьому випадку буває близько 20 штук. Виглядають такі вихованці дивовижно! В ідеалі розетки повинні розташовуватися симетрично щодо хребта. Але у свинок, які не братимуть участі у виставках, розетки можуть бути в будь-якій кількості та розміщуватись у будь-якому порядку – це не робить їх менш симпатичними, тямущими та кумедними.

Чому свинок назвали абіссінськими, з'ясувати не вдалося. Назва точно не пов'язана з Абіссінією, стародавньою державою на території Африки – вони там ніколи не водилися. Перші представники цієї породи з'явилися в Англії XVI столітті й там отримали таку назву.

Вважається, що абіссінські морські свинки найбільш бешкетні, веселі та допитливі. Наукових доказів цьому немає, але заводчики та власники в один голос стверджують, що це чиста правда («Мастерзоо» також спостерігав за вихованцями цієї породи та приєднується до спільної думки). Абіссінці часто віддають перевагу компанії людей своїм родичам, відрізняються високою здатністю до емпатії та приголомшливою кмітливістю. Одне слово, це особлива порода, яка відрізняється від інших морських свинок.

Абіссінці потребують допомоги у догляді за шерсткою, її періодично слід розчісувати м'якою щіточкою, щоб запобігти сплутуванню волосків на стику розеток, а також виймати з соломинки, травинки та інше сміття. Купати свинок без нагальної потреби не слід. А от подбати про щоденні подорожі кімнатою або газоном потрібно обов'язково. Абіссінці дуже спортивні малюки і в тісній клітці без руху сумують і хворіють. При гарному догляді морські свинки цієї породи живуть 6-8 років.

Перуанська свинка

 

перуанська свинка| Зоомагазин MasterZoo

 

Перуанські морські свинки мають дійсно королівський вигляд – довга блискуча рівна шерсть, розкішний чубчик та бакенбарди. Це одна з найстаріших порід, до 1930 року таких свинок називали ангорськими, а потім почали називати перуанськими, через що часто виникає плутанина.

У зоомагазинах такі морські свинки зустрічаються рідко, якщо ви хочете саме такого улюбленця, то купуйте його в розпліднику. Це звірятко не для новачків – перуанці вимагають регулярних витрат часу та сил на догляд за розкішною шерстю. До речі, перуанські свинки - рекордсмени серед родичів за довжиною шерсті, саме у перуанця була зафіксована рекордна довжина шерстинок – 51 см. Зазвичай ці свинки одно- або двоколірні, триколірні перуанці зустрічаються вкрай рідко.

Перуанські морські свинки, на відміну від багатьох інших порід, з'явилися внаслідок природних процесів, їхня батьківщина – Болівія і Перу, звідси й пішла назва. У Європі перуанські свинки з'явилися у XVI столітті та вважалися дуже дорогими екзотичними улюбленцями. Потім вони набули поширення в Європі та Америці і тепер є однією з найпопулярніших порід.

Від інших довгошерстих свинок перуанців відрізняють дві розетки на крижах, від яких ріст волосків йде у бік голови, а на мордочку опускається пухнастий чубчик. Тобто напрям зростання шерсті не від голови до попки, а навпаки. Морські свинки цієї породи досить великі, вага сягає 1,5 кг, при цьому голова гризунів порівняно невелика.

Шерсть у перуанців росте постійно, і якщо ваш улюбленець не бере участі у виставках, доцільно підстригати її, щоб вона не збирала сміття та не заважала рухатися. Виставковим красеням доведеться зав'язувати хвостики, накручувати папільйотки або якимось іншим чином підбирати шерсть, щоб вона не заважала улюбленцеві вести нормальне життя. Шерсть слід очищати від забруднень і розчісувати щодня, купати – за потребою не частіше ніж раз на 5-6 тижнів зі спеціальним засобом.

На перший погляд, перуанські свинки здаються боязкими, але призвичаївшись до нової оселі ці пухнасті особистості починають із задоволенням досліджувати світ навколо, вивчати нові місця та знайомитися з мешканцями вашого будинку. Вони дуже ласкаві, чутливі, і якщо ви приділятимете їм достатньо часу, стануть відданими домашніми вихованцями, які з нетерпінням чекатимуть спілкування з вами. Ці свинки відзначаються балакучістю, тож з ними ви зможете поговорити на будь-які теми та отримати відповіді, може, не зовсім зрозумілі, але дуже щирі.

Ці свинки нудьгують на самоті. Якщо ви багато часу проводите поза домом і вихованець часто залишається один, заведіть йому сусіда тієї самої статі - так їм буде веселіше.

Американський крестед

 

америкаська крестед | Зоомагазин MasterZoo

Американський крестед зустрічається у продажу нечасто, тому що малюків, які відповідають стандартам породи, отримати вкрай складно. Порода з'явилася в результаті селекції та спочатку отримала назву «білий крестед», але оскільки перші представники породи зареєстровані у Сполучених Штатах, то згодом ці свинки почали називати американськими крестедами. У розплідниках можна зустріти сатинового американського крестеда, але ця порода визнана не всюди.

Це короткошерста морська свинка, яку не сплутаєш ні з якою іншою – має на лобі розетку яскраво-білого кольору, це єдина ділянка білої шерсті. Тіло крестеда може бути будь-якого кольору, але обов'язково лише одного, без плям та смужок. Якщо розетка не біла, то вихованця не можна віднести до американських крестедів. До речі, в англійських крестедів розетка повинна збігатися з тоном шерсті та не може бути світлішою або темнішою. Шерсть крестедів така сама, як в американських свинок, коротка і гладка. Морські свинки лагідні, товариські, відрізняються міцним здоров'ям та невибагливістю. Свинки цієї породи стануть прекрасними улюбленцями для початківців та дітей. Улюбленці, які отримують збалансоване харчування, достатньо гуляють і живуть у відповідних умовах можуть радувати господарів 7-9 років.

Болдуїн

 

болдуін| Зоомагазин MasterZoo

 

Болдуїни - лисі морські свинки, які з'являються на світ з шерсткою, але через кілька днів вона випадає і приблизно в 2-3 місяці улюбленець стає повністю безволосим. Це порівняно нова порода, але свинки болдуїни мають велику популярність в усьому світі. Вони милі, ласкаві та доброзичливі, дуже люблять сидіти на руках. Шкіра свинок болдуїнів м'яка та еластична, без натяків на шерсть або пух, дуже тепла і приємна на дотик, а ніс холодний. Забарвлення шкіри може бути різним, однотонним або багатобарвним: рожевим, білим, чорним, коричневим та ін.

Лисі свинки дуже чутливі до змін температури в приміщенні, тому в кімнаті, де живуть болдуїни, підтримуйте стабільну температуру 20-26 °С, якщо в кімнаті холодніше, свинки застудяться, якщо температура вище 28-29 °С, можуть отримати тепловий удар.

Ще одна проблема при утриманні лисих свинок – травми шкіри. Підберіть будиночки, лежаки, іграшки, які не можуть подряпати чи якось інакше травмувати ніжну шкіру болдуїну, а також регулярно підстригайте свинці кігтики та обробляйте зрізи пилкою.

Доглядати безшерсту морську свинку трохи складніше, ніж інші породи: у приміщенні слід підтримувати певну температуру, оберігати гризуна від травм і прямих сонячних променів. Випускати гуляти на газон їх також не рекомендується – трава часто залишає порізи на ніжній шкірі. Бажано випускати болдуїнів тільки в домі, в безпеці, а якщо підлогою гуляють протяги, то не зайвим буде одягнути на улюбленця жилетку або кофтинку.

Для підтримки температури тіла, позбавленого шубки, болдуїнам потрібно більше корму, ніж морським свинкам інших порід, і, відповідно, більше води. Щоб свинка не відчувала дискомфорту, слідкуйте, щоб у клітці постійно було сіно, зерно, повна напувалка чистої води, соковитий корм можете пропонувати потроху 3 рази на день. При правильному догляді лисі морські свинки живуть 5-6 років.

 

прості морські свинки | Зоомагазин MasterZoo

 

Догляд та утримання різних порід морських свинок

Загалом вимоги до догляду та утримання морських свинок різних порід однакові. Що знадобиться чарівному гризуну для щасливого життя?

• Простора клітка із необхідним обладнанням. Основа клітки повинна мати розмір 60х100 см. У клітці розмістіть сінник, напувалку, бажано ніпельну, годівницю для зерна, будиночок, курінь або інше укриття – без нього свинка почуватиметься незахищеною та відчуватиме постійний стрес. Простежте, щоб клітка стояла далеко від протягів, кондиціонера та опалювальних приладів, на неї не падали прямі сонячні промені.

• Майданчик для прогулянки з будиночками, тунелями та куренями. Всім породам морських свинок необхідний рух для підтримки нормального здоров'я. Організуйте вдома місце для прогулянок улюбленця, в теплу пору року свинку можна випускати у вольєр у дворі приватного будинку, облаштувавши прогулянковий майданчик усім необхідним.

Аксесуари для гігієнічних процедур. Для підстригання кігтів знадобиться спеціальний маленький кігтерез, а вушка та очі можна очищати звичайними ватними дисками.

Збалансоване харчуванняПро те, як правильно годувати свинок, варто розповісти докладніше. Усі породи морських свинок – вегетаріанці, щонайменше 50% їх раціону становлять сіно і трава. Вони мають бути свіжими, без ознак цвілі, грибка, пошкодження комахами.

 

Зернова суміш складає 25-30% щоденного меню, до неї зазвичай входять комбікорм, трав'яний гранулят, овес, пшениця, кукурудза, ячмінь, висівки. Часто в корм додаються ласощі: насіння соняшнику та гарбуза, сухофрукти та горіхи.

20% меню морської свинки – свіжі овочі та фрукти, проте гризунам можна пропонувати далеко не всі плоди, деякі небезпечні для їхнього здоров'я. 

Що можна і що не можна давати морським свинкам?

 

Дозволені продукти

 

Заборонені продукти

 

огірки

консервовані овочі та фрукти

 

гарбуз

картопля

 

морква

цибуля, часник

 

кабачки

білокачанна та червонокачанна капуста

 

буряк

гриби

листовий салат

авокадо

 

селера

авокадо

 

яблука

недозрілі фрукти

 

груші

ядра кісточок абрикосів, слив, вишень, зернятка яблук та груш

мигдальні горіхи

 

абрикоси

мигдальні горіхи

цвітна капуста

кедрові горіхи

молода кукурудза

 

 

черешня без кісточок

 

 

 

Для збагачення раціону вітамінами, мінералами, клітковиною та кращого сточування зубів пропонуйте улюбленцям гілки фруктових дерев з корою та листям, мінеральне каміння та крейду. Люблять свинки свіжу зелень, але тут теж треба бути уважним, тому що чистотіл, конвалія, паслін, хвощ, берізка, жовтець смертельно небезпечні для свинок. Якщо ви хочете пригостити улюбленця свіжою зеленню, пропонуйте паростки злаків, конюшину, кульбабу, подорожник, ромашку, бадилля моркви. Збирайте зелень далеко від жвавих доріг, сміттєзвалищ, промислових підприємств.

Відмінності у догляді за морськими свинками різних порід починаються, коли доходить до турботи про шерстку. Безшерсті свинки потребують регулярного очищення шкіри, але купайте їх обережно, щоб не пересушити шкіру і не застудити. У прохолодну погоду вихованця можна одягнути в жилетик або светр з м'якої тканини без внутрішніх швів.

Короткошерсті свинки чудово справляються з доглядом за шерсткою самі. Купати їх варто тільки якщо вони дуже забруднилися. При купанні використовуйте лише спеціальний шампунь.

Довгошерсті свинки потребують особливої уваги. Їх необхідно регулярно розчісувати, купати зі спеціальними шампунями та бальзамами, що доглядають шкіру та шерсть, підбирати шерстку так, щоб вона не плуталася, не забруднювалась і не заважала ходити улюбленцю.

роздыльник3  |masterzoo

Вибір породи морської свинки

Породи морських свинок відрізняються зовні, але характером вони дуже схожі - вихованці доброзичливі, товариські та веселі. Вибирати, яка порода морських свинок підходить вам, варто з урахуванням вашого досвіду спілкування з цими улюбленцями, наявності вільного часу та дітей в домі. Якщо ви хочете купити свинку для дитини, вибирайте короткошерстих звірят, догляд за якими не потребує особливих зусиль. Якщо у вас є бажання возитися з вихованцем або навіть стати заводчиком та возити гризуна на виставки, купуйте довгошерсту свинку. Звичайно, клопоту з шерстю буде багато, але виглядають ці улюбленці чудово.

Безшерсті морські свинки, болдуїни та скінні, вимагають особливої уваги, специфічних умов утримання, тому що вони позбавлені природного захисту шкіри. Вам доведеться дбати про їхній комфорт, захищати від травм. Зате погладжування такої свинки дарує неповторні відчуття та надзвичайне задоволення.

Незалежно від породи морської свинки їй знадобиться збалансоване харчування, затишне житло та можливість активно рухатися. Якщо всі ці умови вас влаштовують, то кращого домашнього вихованця вам не знайти!

 

FAQ
  • Як визначити породу морської свинки?

    Сподіваємося, що описи, наведені в цій статті, допоможуть вам розібратися у породах морських свинок. Якщо ви купуєте свинку в зоомагазині або розпліднику, то там вам, напевно, скажуть, до якої породи вона належить. Якщо ви взяли гризуна у знайомих, то породу можна визначити за допомогою ветеринара-ретолога, а якщо такого фахівця у ветклініці немає, варто пошукати на спеціалізованих сайтах, де розміщені описи та фото морських свинок різних порід, а також проконсультуватися з досвідченими власниками та заводчиками групах любителів морських свинок, яких зараз у соціальних мережах дуже багато.

  • Які породи морських свинок живуть найдовше?

    Вважається, що морські свинки з довгою шерстю живуть довше за інших. При правильному догляді тривалість їхнього життя 7-9 років. Короткошерсті вихованці залишаються з господарями трохи менше, 5-8 років. Лисі свинки в середньому живуть 5-6 років. Однак пам'ятайте, що багато залежить від догляду та харчування. Свинка-рекордсмен прожила щасливі 14 років зі своєю людиною!

  • Які морські свинки найбільші?

    Найбільшими породами є морські свинки куі, вага яких сягає 4 кг, а також рекси, перуанські свинки, тедді.

  • Яка найменша порода морських свинок?

    Мініатюрних морських свинок немає. Дорослі вихованці важать зазвичай 700-1200 гр. Багато залежить від умов харчування та утримання, а також спадковості – у дрібніших батьків зазвичай і діти не виростають дуже великими. Якщо вас цікавить візуальний ефект, то більш маленькими виглядають безшерсті та гладкошерсті свинки, їхні родичі з довгою шерстю здаються більшими.

 

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі