Чихуахуа | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Особливості характеру Чихуахуа

Історія породи

Догляд

Дресирування та виховання чихуахуа

 

Розмір породи

Мініатюрний

Група

Декоративні собаки; Собаки для утримання у квартирі;

Тип вовни

Короткошерсті; Довгошерсті

Забарвлення

Різноманітне. Найчастіше — коричневий, білий, чорний кольори

Зріст

Самки: від 15 до 25 см

Самці: від 15 до 25 см

Вага

Самки: до 3 кг

Самці: до 3 кг

Тривалість життя

До 12-15 років

Країна походження

Мексика

 

Порода чихуахуа — одна з найпоширеніших. Ці декоративні хвостаті відомі своїми мініатюрними розмірами, воістину нестандартним виглядом. Таких граціозних і милих малюків можна нерідко побачити під опікою у знаменитостей. І з кожним роком популярність породи лише зростає.

Бажання прийняти такого вихованця у свою сім'ю пояснюється не тільки неймовірно привабливим виглядом малюків. За численними відгуками в мережі від господарів собак Чихуахуа нескладно зробити висновок про те, наскільки приємно утримувати такого пухнастика. Ось основні характеристики породи, зібрані на основі коментарів в Інтернеті:

 

Складність догляду

3/5

Линяння

1/5

Активність

3/5

Доброзичливість

3/5

Дресирування

2/5

Сімейна

3/5

Службова

0/5

Охоронна

1/5

Потреба у спілкуванні та увазі

4/5

 

Але, звичайно ж, догляд та утримання таких незвичайних хвостатих має свої особливості. Розгляньмо всі основні аспекти, які важливо знати перед тим, як завести мініатюрного чотирилапого друга. Сьогодні — все про Чихуахуа.

 

 

Особливості характеру Чихуахуа

Чихуа Хуа характер складно назвати спокійним. Малята відомі своїм запальним характером, особливо якщо це стосується незнайомців. Побачивши інших собак або незнайомих людей вони можуть голосно гавкати й навіть намагатися атакувати. Тому власнику завжди потрібно залишатися уважним, щоб заспокоїти хвостатого та захистити його від можливих неприємностей. Тому що мініатюрний вихованець не зможе за себе постояти, якщо більший пес вирішить йому «відповісти».

З цим же аспектом пов'язана і висока необхідність активно соціалізувати малечу. Як тільки він потрапляє в новий будинок і починає виходити на прогулянки, потрібно знайомити його з іншими чотирилапими та людьми, принагідно навчаючи його правильної поведінки. Такий підхід допоможе у майбутньому уникнути складнощів із поведінкою.

Хоча Чихуахуа собаки нерідко можуть бути вороже налаштовані до незнайомців, вони люблять проводити час з представниками своєї породи. Якщо є можливість організувати пухнастику таку компанію, обов'язково скористайтеся нею. Що стосується взаємодії з іншими вихованцями в будинку, у тому числі й з котиками, господареві під силу організувати добрі взаємини між своїми вихованцями. Однак важливо потурбуватися про це ще в період, коли цуценя маленьке. Тоді можна буде уникнути конфліктів, ревнощів і, можливо, навіть вдасться створити дружні відносини.

Собачка Чихуахуа дуже вибіркова у своїх уподобаннях до людей. Вона, як правило, довіряє лише одному або максимум двом членам сім'ї. Зазвичай вона визнає своїм господарем того, від кого отримує більше уваги. Тому, якщо ви хочете встановити з вихованцем міцний емоційний контакт, приділяйте йому якомога більше часу і не скупіться на ласку та похвалу. Тоді хвостатий до вас буде максимально прив’язаним, охоче пограє і навіть із задоволенням позаймається з вами вивченням нових навичок.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Історія породи

Порода Чихуахуа дістала свою назву на честь одного з мексиканських штатів. Саме з цих територій малечу вперше вивезли до Америки. Однак точне походження породи і досі залишається загадкою та предметом суперечок. Найбільш правдоподібною вважають гіпотезу, яка свідчить, що мініатюрні собачки з'явилися в результаті схрещування вимерлих течичі та маленьких хвостатих із Мексики.

У давнину пухнастики течичі були постійними супутниками багатих сімей ацтеків і толеків. Ця малеча була настільки важливою частиною культури, що їх ховали разом із господарем. Вважалося, що вони здатні звільнити людину від скоєних нею за життя гріхів.

На територію Європи Чихуахуа у звичному для нас вигляді було завезено у 20 столітті. Малеча швидко завоювала популярність у різних країнах. І з кожним роком вона стає лише більшою. Європейські заводчики вирішили віддати перевагу розведенню великих Чихуахуа, намагаючись зберегти їхню «початкову» конституцію.

В Америці представники породи були визнані на початку 20 століття. Офіційний статус мініатюрні пухнастики отримали завдяки Американському клубу собаківництва. Вихованці настільки полюбилися звичайним людям і знаменитостям, що навіть такі зірки як Мерілін Монро та Періс Хілтон вирішили зробити їх членами своїх сімей. Американські заводчики, на відміну від європейських, вважали за краще виводити маленьку Чихуахуа.

 

Догляд за чихуахуа| Зоомагазин MasterZoo

Догляд

Особливості догляду за малюками багато в чому залежить від різновиду Чихуа. Так, наприклад, господарям довгошерстих улюбленців потрібно приділяти більше часу на вичісування. Однак у питаннях харчування та фізичної активності суттєвих відмінностей немає. Це швидше залежить від індивідуальних особливостей хвостатого та стану його здоров'я.

Харчування та дієта

Чихуа: чим годувати? Це одне з найважливіших питань, яке варто вивчити, перш ніж забрати вихованця у свою родину. Особливості харчування хвостатих зумовлені швидкістю обміну речовин. Вони мають швидкий метаболізм, а отже — стрімко спалюють енергію, що надходить з їжею. Тому годувати улюбленця варто невеликими порціями, але часто. Так він завжди залишається енергійним, не відчуває сильного голоду і, відповідно, занепокоєння.

 

Корм для Чихуахуа повинен мати високу поживну цінність та невеликі розміри гранул. Тому варто віддавати перевагу раціонам, створеним спеціально для маленьких вихованців. Їхня специфіка в тому, що хвостатому зручно їх жувати й ковтати, а самі гранули мають досить високу енергетичну цінність. У кормах, розроблених провідними виробниками галузі, також є унікальні вітамінно-мінеральні комплекси.

Гігієна та догляд за вовною

Зовнішні характеристики Чихуахуа дійсно особливі, проте це мало впливає на щоденний та регулярний догляд. Чарівні малюки потребують:

  • вичісування шерсті за потреби;

  • періодичного купання зі спеціальним шампунем для вихованців;

  • чищення зубів 2-3 рази на тиждень;

  • очищення вушок від сірчаних виділень та бруду;

  • догляду за кігтями.

Зуби — одна з найуразливіших зон вихованців цієї породи. Тому важливо ретельно стежити за їхньою гігієною, використовуючи пасту та м'яку щітку. Така рутина у поєднанні з якісним кормом допоможе запобігти хворобам Чихуахуа, пов'язаним з пошкодженням зубів.

 

 

 

Фізична активність та прогулянки

Мініатюрні вихованці досить легко привчаються до походу в туалет на пелюшку, якщо господар приділяє достатньо уваги цьому питанню. Однак це зовсім не означає, що собака не потребує прогулянок. І дорослий вихованець, і цуценя Чихуа Хуа повинен щонайменше раз на день виходити на вулицю на 40 хвилин і довше. Це важливо для підтримки фізичного здоров'я та психологічної стійкості. Крім того, саме під час прогулянок малюк може соціалізуватися: навчитися правил взаємодії та завести друзів.

 

Дресерування чихуахуа| Зоомагазин MasterZoo

Дресирування та виховання чихуахуа

Вважається, що собачки породи Чихуа Хуа не дуже добре піддаються дресируванню. І це частково правда. Навчити чотирилапого складних команд досить непросто. Але це зовсім не означає, що господареві не потрібно займатися його вихованням та дресируванням. Чим більше правил поведінки зрозуміє малюк, коли є цуценям, тим легше буде з ним взаємодіяти надалі. Обов'язково похваліть улюбленця за правильні дії. Для цього можна використовувати як ласощі, так і голос, погладжування. Відразу ж давайте собаці зрозуміти, якщо вона щось робить не так. Однак пам'ятайте, що кричати на малюка і використовувати фізичні дії не можна. За таких умов вихованці стають агресивними.

Навчайте цуценя основних команд. Собака обов'язково повинен знати, що таке "Фу", "Не можна". Також можна навчити улюбленця сидіти, лежати, просити. Все це — під силу освоїти мініатюрному улюбленцю.

Якщо ви помічаєте зміну у характері собаки, підвищену агресивність чи тенденцію до порушення правил, не чекайте, що це саме минеться. Якщо не вдається скоригувати такі прояви самостійно, зверніться до фахівця. Він допоможе розібратися в причинах небажаної поведінки та грамотно змінити погані звички на нові.

Так, чихуахуа — порода, яка мало кого залишає байдужим. Вихованці міцно прив'язуються до своїх господарів і стають найкращими компаньйонами. Представники цієї породи досить активні та доброзичливі зі «своїми», проте їх характер часом потребує терпіння від власника. Догляд та годування Чихуахуа хоч і має свої особливості, не є складним. Оскільки мініатюрні вихованці схильні до низки генетичних захворювань, необхідно регулярно звертатися до ветеринара для планового огляду.

 

FAQ
  • Які проблеми можуть бути з чихуахуа?

    Представники цієї породи мають досить високу тривалість життя. Однак мініатюрні хвостаті схильні до ризику деяких захворювань. Так, малюки схильні до проблем із зубами, дихальною системою та опорно-руховим апаратом. Також у хвостатих нерідко розвивається гіпоглікемія. Щоб запобігти хворобам Чихуахуа, важливо створити йому сприятливі умови утримання та регулярно відвідувати ветеринарного лікаря.

  • Для кого підходить чихуахуа?

    Особливості породи Чихуахуа дозволяють утримувати малюків як у квартирі, так і в приватному будинку. Особливо добре вихованці цієї породи підходять активним людям, які зможуть підтримати енергійність хвостатого. Також малюки стануть прекрасними друзями тим, хто може приділяти достатньо часу для спілкування, ігор та прогулянок зі своїм вихованцем.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі