Чи потрібно чистити зуби собакі| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Навіщо чистити зуби собаці

Як правильно чистити собаці зуби в домашніх умовах

Як часто необхідне чищення зубів

Як зберегти зуби собаки чистими та здоровими

 

Для нас умивання та чищення зубів – це звичні гігієнічні процедури, а те, що цього потребують і наші вихованці для багатьох виявляється несподіванкою. Проте це так - собакам теж потрібно чистити зуби, якщо ви хочете, щоб ваш вихованець був здоровий, активний, не відчував нестерпного зубного болю та інших проблем, пов'язаних з карієсом, запаленням ясен тощо. Як і в людей, у собак хвороби зубів можуть стати причиною інших недуг, починаючи від хронічного нежитю закінчуючи запаленням кісткової тканини. Ні вам, ні вашому хвостику такі проблеми не потрібні, а рішення зовсім просте - регулярне чищення зубів у собак. Як це робити? Чи є спеціальна зубна щітка для собак? Що знадобиться, щоб усунути камінь на зубах у собак? Чи можна привчити чистити зуби дорослого собаку і що робити, якщо проблема з зубами чи яснами вже виникла? Розбираємось у цих питаннях за допомогою досвідчених ветеринарів-стоматологів Харкова.

Навіщо чистити зуби собаці

Білі зубки, відмінний апетит, відсутність неприємного запаху з пащі – ознаки здоров'я собаки. На жаль, не всі хвостики можуть похвалитися відсутністю захворювань ротової порожнини. Статистика свідчить, що понад 80% собак старше трьох років стикалися зі стоматологічними проблемами. Більш схильні до таких хвороб собаки дрібних та мініатюрних порід.

Чому у собак з'являються проблеми із зубами? Насамперед деякі собаки мають генетичну схильність до стоматологічних захворювань. Зубний камінь у собак дрібних порід, кокерів, тер'єрів утворюється найчастіше саме через особливості організму. У той-тер'єрів, чихуахуа, мальтез та ін. зубки часто нерівні, ростуть скучено, тому доглядати їх важче, шматочки їжі прилипають до зубів частіше і через це розвиваються запальні процеси ясен, утворюється зубний наліт. А ось у лайок, сеттерів, шарпеїв, доберманів зазвичай зуби білі та здорові.

Ще один важливий фактор, що впливає на здоров'я ротової порожнини собак, – стан здоров'я та наявність певних хвороб. Особливо впливають на розвиток зубної системи захворювання, перенесені собакою у віці до року. Якщо в цей період вихованець переніс тяжке захворювання, особливо пов'язане з опорно-руховим апаратом, обміном речовин, органами травлення, то є велика ймовірність, що у дорослого собаки виникнуть стоматологічні захворювання.

 

Часто проблеми із зубами у собак виникають через неправильне харчування. Незбалансований корм, нестача мінеральних речовин та вітамінів відбиваються на стані зубів, особливо в період з активного формування та зростання – до одного року. Деякі власники собак помилково вважають, що вихованцям потрібно давати гризти тверді предмети - кістки, гілки дерев, щоб вони таким чином чистили зуби. Однак така «процедура» швидше закінчиться травмою, ніж врятує від зубного каменю.

 

 

Чищення зубів собаці – найпростіший спосіб уникнути проблем. Якщо не займатися гігієною:

🐾 утворюється зубний камінь у собаки;

🐾 з'являється неприємний запах з пащі;

🐾 розвиваються карієс, стоматит, гінгівіт, пародонтоз, пародонтит та ін.;

🐾 з'являються супутні захворювання.

Як і у людей, хвороби ротової порожнини у хвостиків стають причиною захворювань інших органів: шлунка, кишківника, нирок, серця. Крім того, через біль у вихованця погіршується апетит, собака стає апатичною або надто нервовою. Загалом, гарні здорові зубки у собаки – це важлива умова його гарного самопочуття та настрою.

 

Чистка зубів собаки в домашніх умовах | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно чистити собаці зуби в домашніх умовах

Насамперед потрібно привчити собаку до цієї процедури, і що раніше ви почнете, то краще. Для початку просто привчіть малюка до регулярного огляду ротової порожнини, тоді він і надалі спокійно реагуватиме на подібну процедуру і легше звикне до чищення зубок.

Посадіть цуценя так, щоб йому і вам було зручно. Якщо малюк надто активний, попросіть когось потримати його на руках або притримати морду. Використовуйте під час огляду певне слово, наприклад, «зуби» і після цього підіймайте обережно губу, щоб оглянути зубки. Після процедури обов'язково похваліть цуценя і почастуйте смаколиком. Якщо собака сильно пручається, не наполягайте, відпустіть його, дайте заспокоїтися, а трохи пізніше повторіть процедуру. Слідкуйте, щоб щеня під час огляду не відчувало болю та дискомфорту.

До року можна обмежитися регулярними оглядами пащі, цуценята в цьому віці не потребують чищення зубів. Головне, надати їм іграшки та інші предмети для гризіння та жування, щоб зміна молочних зубів на постійні пройшла менш болісно і для малюка, і для вашого взуття, меблів та інших речей. Можна пропонувати хвостику погризти моркву чи тверді яблука, вони очищають зубки від нальоту та є джерелом вітамінів.

Після зміни зубів можна поступово привчати молодого собаку не лише до огляду, а й до чищення. Якщо ви помітили появу зубного каменю, проконсультуйтесь із ветеринаром. Можливо, причина проблеми у невдалому виборі корму чи відсутності у раціоні певних продуктів.

Щоб запобігти відкладенню та мінералізації зубного нальоту, чистіть собаці зубки 1-2 рази на тиждень. Багато власників вважають, що це дуже складно. Але врахуйте – це дозволить заощадити на відвідуваннях ветеринара-стоматолога та зберегти собаці здоров'я. Починаючи привчати улюбленця до гігієни ротової порожнини поступово з часом ви витрачатимете на процедуру не більше 5 хвилин.

Для чищення вам знадобиться зубна щітка та спеціальна паста, яка продається у ветаптеці чи зоомагазині. Зубна паста для людей містить речовини, які не корисні хвостикам, не кажучи вже, що запах ментолу та інші ароматизатори зазвичай викликають у собак подразнення. Зубна паста для собак від зубного каменю пахне м'ясом, вершками або чимось іншим, не менш апетитним, і не викликає проблем, якщо хвостик проковтне невелику кількість засобу. Зубна паста для собак дрібних порід знадобиться, звичайно, у меншій кількості, ніж для великих хвостиків.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Щітки для собак є різного розміру та конструкцій, є моделі, схожі на щітки для людей, є такі, що одягаються на палець. Можна купити різні моделі: зубна щітка для собак дрібних порід маленька, компактна, для великих - більш об'ємна. Вибирайте ту модель, яка викликає у вашого підопічного менше негативу. Перед чищенням посадіть собаку, розітріть пасту по щітці, щоб знизити ймовірність її проковтування, і обережними круговими рухами чистіть зубки зовні, а потім зсередини. Не думайте, що собака з першого разу витримає всю процедуру. Спочатку почистіть моляри та премоляри зовні, зазвичай до цієї процедури хвостики ставляться спокійніше. Поступово збільшуйте тривалість заходу, починайте чистити інші зуби зовні, а потім переходьте до обробки внутрішньої частини. Після чищення пастою обережно протріть зуби тканинною серветкою, змоченою водою, або чистою щіткою, щоб видалити залишки пасти.

Зубна щітка та паста – це база для догляду за пащею, але іноді бувають ситуації, коли почистити зубки за графіком немає можливості або собака категорично відмовляється терпіти цей захід. Що робити у цій ситуації? Розглянемо кілька варіантів.

 

🐾 Спрей чи гель. Вони не вимагають змивання і не нашкодять, якщо собака їх проковтне.

🐾 Спеціальні ласощі. Це різноманітні палички, кісточки, джгути із щільною текстурою, які при розжовуванні зчищають із зубів наліт.

🐾 Іграшки для чищення зубів. Ці моделі спеціально розроблені для того, щоб у процесі жування собака одночасно очищала ротову порожнину. Такі іграшки не лише корисні, а й дуже цікаві для улюбленця. Щоб викликати інтерес, у деякі можна заховати шматочок корму чи ласощів – так жування м'ячика чи палички буде ще цікавішим.

 

чистка зубів | Зоомагазин MasterZoo

Як часто необхідне чищення зубів

Якщо собака не має стоматологічних проблем, то гігієну пащі можна проводити 1-2 рази на тиждень. Якщо у собаки вже виникло проблем, то частоту чисток та гігієнічний засіб вам порадить ветеринар.

Рекомендується гігієну пащі проводити ввечері після вживання їжі. Можна об'єднати відразу кілька заходів: чищення зубів, догляд за вухами та очима, вичісування шерсті, а по завершенні похвалити вихованця, пограти з ним, запропонувати цікаву іграшку, щоб закріпити позитивне сприйняття всього комплексу процедур. Також ветеринар може призначити спеціальні вітамінно-мінеральні добавки для зміцнення зубів. Приймати їх потрібно за схемою, запропонованою лікарем, або керуватися вказівками виробника, які наведені в інструкції. Пам'ятайте, що каші, супи, вологий корм сприяють утворенню зубного каменю. Якщо раціон собаки включає ці продукти, будьте особливо уважні до улюбленця.

 

як зберегти зуби чистими   | Зоомагазин MasterZoo

Як зберегти зуби собаки чистими та здоровими

Насамперед подбайте про повноцінне збалансоване харчування, в якому достатньо мінералів для підтримки здоров'я зубів. Пам'ятайте, що м'яка їжа сприяє утворенню зубного нальоту, але сухий готовий корм теж не завжди розв’язує проблему, адже сухі гранули при жуванні змочуються слиною, стають м'якими, можуть прилипати до зубів і викликати запалення. При цьому рекомендується давати собаці тверді овочі та фрукти, а також спеціальні ласощі та собачі галети – вони допомагають очистити зубки від залишків іншої їжі.

Регулярно оглядайте пащу собаки, перевіряйте стан зубів та ясен, 1-2 рази на тиждень очищайте щіткою зі спеціальною пастою чи іншим засобом.

Якщо ви помітили у свого собаки зубний камінь, а регулярні чищення, використання спеціальних ласощів та іграшок не допомагає, зверніться до ветеринара. Багато клінік пропонують ультразвукову чистку зубів. Це безпечне, безболісне та ефективне видалення зубного каменю.

 

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі