Миша домашня  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Опис миші

Догляд та утримання мишей у домашніх умовах

Основи харчування мишей

Які хвороби бувають у мишей і як лікувати в домашніх умовах

Види мишей

 

 

Домові миші декоративних порід залишаються одними з найпопулярніших видів домашніх вихованців. Доброзичливі та симпатичні малюки дарують своїм власникам масу позитивних емоцій. Контактні та допитливі гризуни із задоволенням проводять час зі своїм господарем. Оскільки мишки ведуть вечірній і нічний спосіб життя, вони відмінно підходять для утримання в родинах, де більшу частину часу члени сім'ї знаходяться на роботі. А після повернення — хочуть поспілкуватись зі своїм улюбленцем.

Хоча декоративна миша і вважається одним із найбільш невибагливих у догляді гризунів, існують нюанси, на які важливо звернути увагу. Поговоримо про те, які плюси та мінуси існують в утриманні таких вихованців. Розглянемо, які бувають види домашніх мишок, і в чому особливість кожної з них.

 

 

 

Опис миші

Сімейство Мишиних — одне з найчисленніших і найрізноманітніших серед гризунів. На сьогодні дослідники виділяють близько 300 видів цих тваринок. Деякі породи були одомашнені людиною. Інші ж — вивели спеціально для того, щоб миша стала ще більш пристосованою до утримання в домашніх умовах.

Малюки цього сімейства мають приємний зовнішній вигляд. Якщо у вихованця доглянута шорстка, утриматися від того, щоб взяти його на ручки просто неможливо! Найбільше інтересу, як правило, викликає хвіст. У декоративних мишок він може досягати від 70% довжини всього тіла.

Багато розчулення у людей викликають і передні лапки гризунів. Вони за своєю будовою дуже нагадують людську кисть. Малята з їхньою допомогою вміло маніпулюють різними невеликими предметами, лазять і риють.

Та й загалом домова миша декоративних порід виглядає досить приємно. Витягнута мордочка, акуратні вушка та очі-намистинки мало кого залишають байдужим. А якщо у вихованця ще й приємний характер, він назавжди підкорить ваше серце! Що стосується вдачі, то гризуни, як правило, проявляють себе активно і допитливо. Але при цьому варто пам'ятати, що це досить полохливі звірята. Тому важливо берегти їх від різких та гучних звуків.

Миша домашня потребує уваги та спілкування. За своєю природою гризуни — соціальні тварини. І декоративні малюки не стали винятком. Якщо виявляти до вихованця достатньо уваги, він обов'язково виросте контактним та доброзичливим. Тому мишок часто купують для утримання в сім'ях, де є діти, що підросли.

 

Миша в кліткі  | Зоомагазин MasterZoo

Догляд та утримання мишей у домашніх умовах

Майже всі види мишей для домашнього утримання ведуть вечірній та нічний спосіб життя. Тому при розміщенні клітки у будинку важливо враховувати цю особливість. Не варто поселяти вихованця біля місць сну, тому що вночі він може будити своєю активністю.

Мишки — соціальні та водночас досить плідні тварини. Тому, якщо ви хочете завести кілька улюбленців, щоб їм не було сумно, вибирайте особин однієї статі для уникнення швидкого розмноження. Якщо поселити гризунів разом з маленького віку, ризики агресивної конкуренції значно зменшуються. Швидше за все, вони звикнуть один до одного й охоче проводитимуть разом час.

Для утримання мишей у домашніх умовах знадобиться клітка. Враховуючи високу активність вихованців, житло для гризунів має бути досить просторим. Вважається, що мінімальні габарити — 50х30 см для однієї особини. Однак чим просторіше клітку ви виберете, тим малюкові буде цікавіше та комфортніше.

Що стосується конструкції, найкраще віддавати перевагу моделям на кілька ярусів. У таких клітках для мишок легко облаштувати місця для активних ігор та відпочинку. Для утримання підходять вироби як з прутами, так і з суцільними стінками.

У клітці у гризуна обов'язково мають бути такі аксесуари:

Важливо додати до житла гризуна знаряддя для фізичної активності. Для цього використовуються різні лазалки, сходи, колеса для бігу.

Оскільки декоративні мишки досить охайні вихованці, дуже часто прибирати клітку не доведеться. Однак раз на тиждень варто проводити повну заміну підстилки, миття годівниці та напувалки. Важливо при необхідності прибирати залишки їжі, щоб улюбленець не отруївся. Генеральне прибирання клітки з миттям піддона та стінок рекомендується проводити не рідше, ніж раз на місяць.

Важливою складовою утримання декоративних мишей є регулярний огляд у ветеринара. Гризуни схильні до низки специфічних захворювань. Тому раз на 3 місяці варто перевіряти здоров'я вихованця.

 

Миша їсть | Зоомагазин MasterZoo

Основи харчування мишей

Основа природного раціону мишок — продукти рослинного походження. Будова їхньої щелепи та особливості зубів дозволяють легко гризти тверду їжу. Основу раціону таких вихованців складають:

  • зерна;

  • горіхи;

  • насіння;

  • фрукти;

  • овочі.

Однак підібрати їх самостійно у потрібних пропорціях буває не завжди просто. Тому є сенс віддавати перевагу готовим сухим кормам. У них вже прораховано правильне співвідношення інгредієнтів, необхідне для здорового зростання та розвитку мишки. Власнику залишається насипати корм і своєчасно прибрати його залишки з клітки, якщо улюбленець не доїв. Для підбору правильного розміру порції варто орієнтуватися на рекомендації виробника конкретного складу. Кожен корм має свої особливості та харчову цінність.

 

 

Крім основного раціону, важливо забезпечити улюбленцю поживний перекус. У гризунів травлення відбувається швидко, тому вони часто залишаються голодними вже за кілька годин після вживання їжі. Підгодувати малюка можна спеціальними ласощами для гризунів або свіжими овочами, фруктами. Мишки, як правило, люблять шматочки моркви, гарбуза, огірка.

Категорично заборонено пригощати гризунів:

  • м'ясними продуктами;

  • солодощами;

  • солоною їжею;

  • молоком;

  • цитрусовими.

Вживання цих продуктів може спричинити серйозні проблеми із травленням.

У мишок є ще одна важлива особливість, яку варто врахувати під час організації утримання. Зуби у гризунів ростуть протягом усього життя. Важливо, щоб у клітці у вихованця були тверді ласощі, за допомогою яких він зможе їх сточувати.

роздільник гризуни |masterzoo

Які хвороби бувають у мишей і як лікувати в домашніх умовах

Правильний догляд за декоративними мишами допомагає уникнути багатьох проблем з їхнім здоров'ям. Проте є низка захворювань, до яких найбільше схильні гризуни. Саме тому важливо постійно оглядати улюбленця самостійно та регулярно відвідувати ветеринарного лікаря.

Домашні мишки схильні до таких хвороб:

  • респіраторні інфекції;

  • паразитарні захворювання;

  • шкірні проблеми;

  • онкологія.

Лікувати захворювання у домашніх умовах без призначення ветеринара не рекомендується. По-перше, це може бути неефективним і навіть небезпечним для улюбленця. По-друге, мишки можуть переносити приховані інфекції, які виявить та правильно діагностує лише лікар. Що може зробити господар для профілактики низки захворювань — це забезпечити належний догляд та збалансоване харчування.

Види мишей

Домашня миша | Зоомагазин MasterZoo

 

Домова миша

Вигляд домової миші знайомий майже кожному. Це маленькі сірі гризуни. Саме вони часто пробираються в оселі людей з настанням холодів і завдають чимало клопоту. «Дикі» особини живуть на будівництвах, на складах, у приватних будинках.

Польова миша  | Зоомагазин MasterZoo

 

Польові миші

Ці мишки особливі своїм забарвленням. Як правило, вони мають руду шерсть з чорною смужкою по лінії хребта. Порівняно з домовою мишею, такі гризуни мають коротший хвіст.

Біла миша  | Зоомагазин MasterZoo

 

Біла мишка

Білих мишей нерідко плутають із декоративними пацюками. Вони мають незвичайний вигляд, однотонну шерсть та довгий хвіст. Часто зустрічаються у лабораторіях.

Кольорова миша  | Зоомагазин MasterZoo

 

Кольорова миша

Має різноманітне багатокомпонентне забарвлення. Деякі такі підвиди мишок були спеціально виведені для домашнього утримання. Завдяки своїй спокійній вдачі, вони не бояться людей та із задоволенням йдуть на контакт.

Сіамська миша  | Зоомагазин MasterZoo

 

Сіамська миша

Цікаве сіамське забарвлення робить цих мишок дуже впізнаваними. Однак, попри свою назву, належать ці гризуни зовсім не до сіамської породи, а до сатинової. Також їх нерідко плутають із сіамським щуром.

Піщанка  | Зоомагазин MasterZoo




 

Піщанка

Маленькі гризуни відомі своїм чарівним виглядом. Забарвлення шерсті може бути різним: від рудого до попелястого.

Так, декоративні мишки стануть відмінними вихованцями для тих, хто хоче завести активного та доброзичливого улюбленця. При правильному утриманні та регулярній увазі гризуни виростають досить контактними. З ними приємно проводити час, брати їх на руки, грати. При цьому в утриманні вони досить невибагливі. Однак необхідно буде придбати малюками клітку, напувалку, годівницю та різноманітні іграшки.

 

 

FAQ
  • Чи можна утримувати одну мишу?

    Одну мишку варто заводити лише в тому випадку, якщо ви готові надавати їй багато уваги. Якщо ж ні — краще завести двох гризунів однієї статі. Так вони не сумуватимуть. А ви зможете уникнути швидкого розмноження різностатевих улюбленців.
  • Що потрібно, щоб утримувати мишку?

    Для утримання мишки знадобиться спеціальна клітка для гризунів. Її необхідно оснастити напувалкою та годівницями. Також потрібно буде вибрати вихованцю іграшки та «снаряди» для активностей — бігове колесо, драбинки.

  • Чи можна тримати мишу в домашніх умовах?

    Багато видів мишок виведені спеціально для утримання в домашніх умовах. Тому вони стануть відмінними вихованцями та доставлять багато позитивних емоцій. Звичайного ж будинкового гризуна навіть не варто чіпати руками. Вони можуть переносити небезпечні людини інфекції.

 

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі