Види папуг що розмовляють  |  MasterZoo

 

Зміст

Популярні види домашніх папуг-говорунів

Особливості утримання та догляду за папугами, які вміють говорити

Як навчити вашого папугу говорити?

 

Папуги — справді цікаві та унікальні улюбленці. Відрізняє їх поєднання яскравого забарвлення, високого інтелекту і, звичайно ж, вміння розмовляти мовою людини.

Контактні малюки здивують вас своїми здібностями у відтворенні окремих слів. Деякі види папуг, які вміють говорити, здатні навіть повторювати цілі речення. Подивімося, які породи цих пташок вважаються найбільш балакучими. Розглянемо також ключові особливості кожної з них.

Популярні види домашніх папуг-говорунів

Екзотичні породи пернатих для домашнього утримання стають все більш популярними та, відповідно, поширеними. Найвідоміші види папуг-говорунів — це жако, корела, какаду, хвилястий, ара. Хоча вони й схожі, насправді ж, вони досить сильно відрізняються один від одного. Це стосується особливостей поведінки, рівня активності й здатності говорити.

Жако

Жако | MasterZoo

 

Розмір: від 30 до 35 см
Розмах крил: від 60 до 70 см
Вага: 400 г
Умови утримання: Вимагають багато простору, різноманітної їжі, навчання, ігор та спілкування.
Говірливість: Здатні запам'ятовувати кілька сотень слів, імітувати різні звуки, відомі співом простих пісень.
Активність: Висока активність, потребують частих польотів.

 

Тропічний папуга жако — один із найбільших представників пернатих, які підходять для домашнього утримання. Пташки досить «вимогливі». Так, їм потрібно багато простору для польотів, щоб реалізовувати свої потреби в русі. Крім того, це дуже соціальні пернаті. Папуга породи жако вимагає багато уваги від своєї людини.

Одна з унікальних особливостей пернатика — здатність до чіткого наслідування людської мови. Вони можуть копіювати різні звуки, запам'ятовувати сотні слів і коротких речень. Саме цей вид вважається одним із найбалакучіших. Деякі пташки при систематичному та грамотному навчанні навіть здатні вести діалог.

Корелла

Корелла| MasterZoo

 

Розмір: від 30 до 33 см (з хвостом)
Розмах крил: від 40 до 50 см
Вага: 100 г
Умови утримання: Потребують простору та облаштованої клітки, люблять водні процедури, добре ладять з дітьми та іншими улюбленцями.
Говірливість: Здатні імітувати мову, проте запам'ятовують небагато слів.
Активність: Високий рівень активності, потребують простору для польотів та локацій для лазіння.

 

Пташки середнього розміру привертають увагу своїм яскравим зовнішнім виглядом. Це досить контактні пернаті, які легко ладнають із людьми. Тому саме їх часто заводять у сім'ях, де є діти. Активні улюбленці люблять іграшки і виявляють відмінну майстерність у лазінні.

 

Корелла може імітувати людську мову та деякі звуки. Однак розраховувати на створення багатого словникового запасу та можливості вести діалог не варто. Деякі люди порівнюють звучання голосу пташки із бурчанням. І багатьом це здається досить милим та кумедним.

Какаду

Какаду  |  MasterZoo

 

Какаду — папуга-говорун, види якого обчислюються десятками. Тому їх точні характеристики можуть відрізнятись.

 

Розмір: від 30 до 70 см
Розмах крил: від 35 до 100 см
Вага: від 300 до 1000 г
Умови утримання: Вимогливі до догляду, потребують створення спеціальних умов, великого простору.
Говірливість: Гарно імітують звуки (у тому числі й тварин), здатні вивчити десяток слів, коротких речень.
Активність: Мають високий рівень активності, люблять літати, лазити та бігати.

 

Продемонструвати всю свою контактність та доброзичливість какаду може лише за умов доброго ставлення з боку людини та відповідних умов догляду. Пташкам потрібно багато уваги й при цьому — у різноманітних формах. Так, пернаті потребують спілкування та ігрової діяльності. З допомогою систематичного навчання какаду може вивчити прості прохання та навчитися деяким маніпуляціям із предметами.

Хвилястий папуга

Хвилястий папуга | MasterZoo

 

Розмір: 18 см
Розмах крил: 10 см
Вага: 35 г
Умови утримання: Невибагливі у догляді, добре вживаються з іншими домашніми улюбленцями.
Говірливість: Можуть запам'ятовувати до 150 слів, говорять досить тихо, мило щебечуть.
Активність: Дуже активні та потребують постійного руху.

 

Видів папуг, які вміють говорити, для домашнього утримання дуже багато. Але хвилясті — мабуть, найвідоміші. Маленькі пташки з яскравим оперенням привертають увагу тих, хто шукає активного підопічного, здатного мило наслідувати людську мову. Цих малюків можна навчити не лише говорити, а й навіть виконувати прості прохання. Так, при регулярних заняттях хвилястий папуга може сидіти на плечі або на пальці своєї людини.

Ара

Ара  |  MasterZoo

 

Розмір: від 70 до 100 см (з урахуванням хвоста)
Розмах крил: від 100 до 200 см
Вага: від 800 до 1500 г
Умови утримання: Вимогливі в утриманні, живуть у домашніх вольєрах.
Говірливість: Краще імітують звуки, ніж розмовляють, проте піддаються навчанню.
Активність: Мають високу потребу у спілкуванні та іграх, потребують великої кількості рухової активності.

 

Ара — папуга, який відомий своєю здатністю до наслідування звуків. Вони майстерно імітують свист, сміх і навіть собачий гавкіт або котяче нявкання. Пернаті також здатні наслідувати звуки деяких інструментів. Пташки мають високий інтелект і потішать свою людину контактністю та лагідністю.

Чим більше людина проводить часу з пернатим, тим більший у нього формується словниковий запас. Цих папужок потрібно цілеспрямовано навчати, тому що просто так вони не імітуватимуть слова.

Амазон

Амазон | MasterZoo

 

Розмір: від 35 до 40 см
Розмах крил: від 45 до 60 см
Вага: від 300 до 600 г
Умови утримання: Легко адаптуються до нових умов, потребують великої кількості особистого простору, люблять тепло та погано переносять протяги.
Говірливість: Здатні запам'ятовувати 50-60 слів, можуть відтворювати звуки музичних інструментів.
Активність: Активні пташки (займають друге місце після жако).

 

Цікаво, що амазони — умілі самоучки. Тому будьте уважні з тим, що ви кажете в їхній присутності. Вони легко можуть запам'ятати ці фрази та здивують вас ними в будь-який момент. Або тихенько їх бурмотітимуть самі собі. Папуги амазони вважаються досить тихими пернатими. Попри високий рівень активності, вони не є джерелом сильного шуму (ні своїм голосом, ні поведінкою).

Проте ці пернаті дуже товариські. Вони всіляко привертатимуть увагу своєї людини для ігор: можуть навіть заспівати пісню, щоб їх помітили. Під час регулярних занять здатні виконувати прості прохання своєї людини. Так, амазона можна навчити, наприклад, складати невеликі речі в одному місці.

Розелла

Розелла  | MasterZoo

 

Розмір: від 25 до 35 см
Розмах крил: від 45 до 60 см
Вага: 100 г
Умови утримання: Невибагливі пташки.
Говірливість: Помірно балакучі, здатні запам'ятовувати до 10 слів; можуть імітувати спів різних птахів.
Активність: Помірно активні, відрізняються спокійною вдачею та врівноваженим характером.

 

Від інших пернатих розеллу відрізняє насамперед яскраве забарвлення. Мають впізнавану загнуту форму дзьоба. Відомі як милі та мелодійні пернаті. Вони із задоволенням порадують вас своїм голосом, який нагадує звуки флейти. Однак для навчання словам людині потрібно буде докласти чимало зусиль. Погано переносять зміну середовища та схильні до стресу.

Еклектус

 | MasterZoo

 

Розмір: 35 см
Розмах крил: 25 см
Вага: 400 г
Умови утримання: Благородні пташки досить вибагливі до умов утримання
Говірливість: Можуть навчитися вимовляти кілька слів, проте більшою мірою воліють відтворювати мелодії.
Активність: Помірно активні пернаті зі спокійним характером, постійно шукають собі заняття

 

Попри порівняно низькі показники балакучості, папужки цього виду мають досить високий інтелект. Тому гратися з ними – справді цікаво. Шляхетні пернаті особливо цінуються за своє неповторне забарвлення, приємний голос і спокійну вдачу.

Особливості утримання та догляду за папугами, які вміють говорити

Конкретні особливості утримання пташок залежать від породи папуг, які вміють говорити. Тому що одні пернаті, наприклад, спокійно переносять широкий діапазон температури навколишнього середовища. Інші ж потребують досить жорстких мікрокліматичних умов. Однак те, що поєднує види папуг, які говорять, — висока потреба в русі та соціальній взаємодії.

роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Клітка та вольєр

Кожній пташці, яка утримується в домашніх умовах, потрібна достатня кількість простору для активності. Насамперед це стосується місця, де малюк проводить найбільше часу, — клітки чи вольєра. Тому потрібно докласти зусиль, щоб облаштувати сприятливе середовище.

Розміри місця для утримання варто підбирати під конкретного пернатика. Тут діє правило: чим більше, тим краще. Маленьким папужкам підійде спеціальна клітка, що має достатні габарити у висоту та ширину. Великим улюбленцям потрібно облаштувати вольєр, щоб максимально наблизити умови утримання до природних.

У будь-якому випадку, місце для утримання має бути достатньо просторим саме для вашого пернатика. Без щоденної активності в широкому діапазоні рухів малюки швидко починають хворіти. Це стосується як фізичного, так і психологічного здоров’я. У невідповідних умовах пташки втрачають силу м’язів, страждають від порушення обміну речовин та стресу. Надмірне нервове перевантаження може проявлятись у тому, що улюбленець вищипує собі пір’я, стає неконтактним, агресивним. Звісно, що навчити говорити папужку в таких умовах неможливо. Тому, в першу чергу, потрібно облаштувати йому відповідний простір для життя та активності.

Специфіка харчування

У різних видів пернатих потреби у харчуванні відрізняються. Проте, незалежно від породи та особливостей конкретного, слід подбати про те, щоб забезпечити пташці повноцінний раціон. Адже саме їжа стане основним джерелом корисних речовин, які необхідні для фізичного та психоемоційного здоров’я. Так, в щоденному «меню» вашого екзотичного улюбленця мають бути:

 

Щоб забезпечити збалансований раціон, надавайте перевагу готовим сумішам. В асортименті виробників є корми для папуг різних порід: великих, середніх, дрібних. Такі готові суміші вже містять всі необхідні компоненти для здорового розвитку пернатого. Також в кормах перевірених виробників міститься потрібна кількість корисних речовин для здорового розвитку нервової системи. Адже саме від особливостей її роботи залежатиме те, наскільки ефективними будуть ваші заняття з пернатим, і чи вдасться навчити його говорити.

роздільник2  | Зоомагазин MasterZoo

Догляд та гігієна пернатих

Принципи догляду та організації гігієнічних процедур для птахів дещо відрізняються від правил утримання, наприклад, пухнастих улюбленців. Це зумовлено, в першу чергу, особливостями природних умов існування. Так, в дикому середовищі пернаті не лише активно переміщуються у повітрі. Вони також проводять багато часу за лазанням по деревах. Ці малюки — ті ще ніндзя! Адже вони вміють спритно переміщатись з гілки на гілку та активно лазити, використовуючи свої лапки.

Такі види руху допомагають птахам в природних умовах підтримувати здоров’я кігтів. Від постійного контакту з твердими поверхнями, зокрема корою дерев, їх пазурі сточуються самі собою до оптимального для них розміру. В домашніх умовах такого ефекту досягти важко. Тому потрібно включити в доглядову рутину пернатика стрижку кігтів за потребою. Це допоможе йому уникнути значного дискомфорту та навіть травм.

Що стосується водних процедур, то окремих заходів з купання пернаті не потребують. Достатньо розмістити у клітці чи вольєрі ємність з водою, й улюбленець сам подбає про свою гігієну. Пернаті дуже люблять бавитись з водою та навіть — просто сидіти у воді та вичищати своє пір’ячко.

Важливо щоденно приділяти час прибиранню клітки. З оселі пернатого треба своєчасно видаляти будь-які забруднення та залишки їжі. Раз на тиждень клітку чи вольєр потрібно дезінфікувати, використовуючи спеціальні засоби, що не впливають на здоров’я улюбленців.


Вам буде цікаво дізнатись Як стригти кігті папузі?

Ігри та ласощі

Також необхідно забезпечити папуг різними жердинками та лазалками. Вони допомагають імітувати природні умови проживання, у яких пташки вільно переміщаються гілками. Варто придбати й різні іграшки, що відповідають вподобанням і особливостям улюбленця.

Так, обов’язковими аксесуарами у клітці є жердинки. Пернаті з задоволенням проводять на них свій «вільний час». Проте вони слугують не лише зручним місцем для відпочинку. Різноманітні жердинки також грають важливу роль у підтриманні здоров’я лапок. Тому потрібно обрати кілька моделей з різним діаметром та текстурою.

Не обмежуйте себе й у виборі іграшок. Адже допитливі пташки із задоволенням бавляться з різноманітними спеціальними предметами. Обирайте для свого пернатого канатні кільця, драбинки, гойдалки, аксесуари з дзвіночками. Вони допоможуть підтримати здоров’я малюка та подбають про його комфорт й розвиток розумових здібностей.

Зверніть увагу й на різноманітні спеціальні ласощі для птахів. Такі смаколики неймовірно подобаються пернатим. Тож вони, залежно від свого складу та форми, здатні виконувати одразу декілька функцій. Ласощі для птахів:

 

Обирати смаколики для папуг варто під їх породні особливості, а також під цілі використання та індивідуальні уподобання малюка.

Як навчити вашого папугу говорити?

Багато видів папуг, які говорять, потребують регулярних занять і спілкування з людиною. Без цього вони стають сумними, втрачають свою активність і можуть бути агресивними. Щоб навчити пташку словам чи фразам, потрібно приділяти їй чимало часу. Тому будьте готові до того, що навчання стане вагомою частиною вашого життя.

Для того, щоб ваш пернатий навчився говорити, потрібно, в першу чергу, створити сприятливі для цього умови:

 

Основа навчання папуги говорінню — це багаторазове повторення. Одні пернатики можуть схоплювати нові слова на льоту, інші ж потребують методичного та багаторазового відтворення. Для ефективного навчання потрібно бути максимально послідовним. Це означає, що слід починати з простих та коротких слів, а не намагатись одразу навчити малюка відтворювати цілі речення.

В процесі навчання пташки словам важливу роль грає як організація занять, так і їх емоційний контекст. Якщо малюкові буде з вами цікаво, весело та безпечно, процес прискориться в рази. Ні в якому разі не можна підвищувати голос, адже деякі пернаті особистості здатні по-справжньому ображатись на це.

У своїх заняттях з навчання говорінню ви можете використовувати популярні поведінкові способи позитивного підкріплення — похвалу за виконання потрібних дій. У цьому допоможуть улюблені смаколики підопічного та клікер-метод. 

Так, породи папуг, які вміють говорити, вражають своєю різноманітністю. Серед пташок, яким комфортно в домашніх умовах, можна знайти і маленьких, і великих пернатих. Різні види папуг мають свої унікальні таланти. Одні здатні вміло запам'ятовувати і відтворювати слова, інші неповторно імітують різні звуки. Є навіть пташки, здатні співати пісні з виразною чутністю слів. Артистичний пернатий при правильному утриманні та регулярному навчанні стане вашим улюбленим другом на довгі роки.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі