домашні рептилії| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Популярні види домашніх рептилій

Основи утримання рептилій у домашніх умовах

Вибір рептилії: на що звернути увагу

 

Домашні рептилії — дійсно унікальні створіння. Їх незвичайний зовнішній вигляд та спокійний характер не залишають поціновувачів екзотики байдужими. Утримання таких вихованців не потребує значних витрат часу, оскільки з ними не потрібно, наприклад, гуляти та ходити до грумера. Однак, незвичайні улюбленці потребують належного догляду та правильної організації умов. Вони дуже чутливі до мікроклімату у тераріумі. Тому важливо стежити, щоб усі показники відповідали їхнім потребам.

 

Популярні види домашніх рептилій

Серед усієї різноманітності видів рептилій, придатних для домашнього утримання, кожен може знайти для себе ідеального вихованця. Одним підходять спокійні черепахи. Інші зачаровуються милими ящірками. Треті — у захваті від незвичайних змій. Однак перш ніж завести екзотичного вихованця, потрібно уважно вивчити рекомендації щодо його утримання. Догляд за рептилією має свою специфіку.

 

черепаха | Зоомагазин MasterZoo

Черепахи

Черепах рекомендується утримувати у просторому тераріумі, обладнаному системою освітлення та обігріву з розподілом на температурні зони. Сухопутним породам знадобиться ґрунтова підстилка з імітацією природного рельєфу. Водні черепахи потребують аквазони. І тим, і іншим на ґрунтовій зоні важлива наявність укриттів: корчів, рослин, каміння.

 

Ігуана | Зоомагазин MasterZoo

Ящірки: від ігуан до геконів

Домашніх ящірок, незалежно від їхнього виду, необхідно утримувати в тераріумах. Цим вихованцям потрібні спеціальні умови для того, щоб почуватися комфортно:

  • багато простору;
  • дві температурні зони;
  • гарна вентиляція;
  • високий рівень вологості;
  • товстий шар ґрунту;
  • спеціальний декор.

Конкретні рекомендовані показники мікроклімату відрізнятимуться для представників різних видів.

 

Змія | Зоомагазин MasterZoo

Змії

Не всі види змій підходять для домашнього утримання. Найчастіше поціновувачі рептилій вибирають Райдужного удава, Маісового полоза, Королівського пітона. Утримують їх у великих тераріумах, у яких облаштовано систему обігріву відповідно до видових потреб. Змії дуже чутливі до температурного режиму та коливань мікроклімату, тому слідкувати за цими параметрами доведеться особливо ретельно.

роздільник тераріуми  | Зоомагазин MasterZoo

Основи утримання рептилій у домашніх умовах

Якщо ви тільки плануєте поповнити свою сім'ю екзотичним вихованцем, то нагадаємо, що доведеться постаратися, щоб організувати відповідні умови для рептилії. Перед покупкою важливо вивчити видові та породні особливості, потреби в харчуванні, специфіку природного середовища існування. Завдання господаря такого вихованця — максимально відтворити умови, де живе рептилія в природі.

 

Змія в тераріумі | Зоомагазин MasterZoo

Вибір відповідного тераріуму

Практично всі види рептилій, які підходять для домашнього утримання, потребують просторого тераріуму. Габарити конструкції підбираються під конкретного вихованця. Так, лазаючим по деревах видам знадобиться досить високий тераріум. Рептилії, що мешкають на землі, потребують ширшого простору.

Конструкція має бути виготовлена із міцних матеріалів. Як правило, для цього використовують скло або пластик. Важливо, щоб у тераріумі була якісна вентиляція та надійна система замків на дверцятах.

Необхідне обладнання

Для створення оптимальних температурних умов використовуються лампи розжарювання, килимки з підігрівом. Відповідне освітлення забезпечується за допомогою спеціальних ультрафіолетових ламп з різним спектром випромінювання. Для деяких видів рептилій може знадобитися додаткове обладнання. І, звичайно ж, важливо не забути про вибір субстрату та декору.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Вимоги до температури та вологості

Усі показники мікроклімату в тераріумі повинні максимально відповідати природному середовищу існування. Перегрівання або переохолодження холоднокровного вихованця дуже швидко призведе до проблем з його здоров'ям. Нестача вологості може спровокувати складності з линянням і навіть зневоднення. Також необхідна ефективна система вентиляції, яка запобігає накопиченню шкідливих речовин та продуктів життєдіяльності в тераріумі.

 

гекон| Зоомагазин MasterZoo

Вибір рептилії: на що звернути увагу

Вибір рептилії домашньої потрібно здійснювати виважено та осмислено.

Рекомендується звернути увагу на такі фактори:

  1. Досвід в утриманні екзотичних вихованців. Якщо ви початківець, обирайте максимально невибагливі види з високим рівнем адаптивності.
  2. Фінансові можливості. Рептилії обходяться досить дорого як на етапі купівлі, так і в утриманні.
  3. Харчові звички вихованця. Враховуйте, що багато рептилій харчуються комахами та навіть гризунами.
  4. Потреби рептилії у просторі. Більшість видів потребують великого тераріуму, тому в будинку має бути достатньо місця.
  5. Специфіка утримання. Оцініть свої можливості створити вихованцю потрібні мікрокліматичні умови, з огляду на те, що вони можуть бути досить специфічні.

 

 

Роздумуючи над тим, щоб завести в домі ящірку, черепаху чи змію, врахуйте їх особливості характеру. Дуже мало представників цього класу готові проводити час на руках у людини. Щобільше, часто контактувати з рептиліями не рекомендується, щоб не піддавати вихованця стресу.

Так, види рептилій домашніх дуже різноманітні. Однак кожен із них вимагає спеціальних умов утримання і це, мабуть, найскладніша частина. При цьому повсякденний догляд за такими вихованцями не займає багато часу. З ними не потрібно гуляти чи грати. Тому рептилії стануть хорошим вибором не тільки для поціновувачів екзотики, а й для зайнятих людей.

 

FAQ
  • Яку рептилію завести новачкові?

    Тим, у кого ще немає досвіду в утриманні рептилій, підійдуть спокійні вихованці, за якими нескладно доглядати. Це може бути висловуха черепаха, еублефар, маїсовий полоз.

  • Які рептилії найрозумніші?

    Одні з найрозумніших рептилій — черепахи. Нерідко вони можуть виконувати прості трюки та нескладні команди. Деякі хамелеони демонструють здатність запам'ятовувати маршрути та навіть упізнавати людей.

  • Які рептилії найбільш ручні?

    Мабуть, найдружнішою рептилією можна вважати бородату агаму та вухату черепаху.

 

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі