Щур Сфінкс | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Щур сфінкс: тонкощі догляду

Чим годувати щура сфінкса?

Догляд за щурами сфінксами

Поширені хвороби та профілактика

 

Довжина тіла

17-25 см

Вага

420-650 г

Шерсть

Майже відсутня

Характер

Доброзичливий, спокійний

Догляд

Середньої складності

Тривалість життя

2-3 роки

 

🐾 Активність: потребують руху, люблять активні ігри.

🐾 Ставлення до людей: швидко прив'язуються до людини, обожнюють сидіти на руках, плечі, готові проводити з вами багато часу.

🐾 Рівень інтелекту: розумні та спостережливі вихованці, швидко навчаються, із задоволенням опановують трюки та команди, полюбляють інтерактивні іграшки.

🐾 Стан здоров'я: потребують уваги та догляду, схильні до злоякісних пухлин, застудних, дерматологічних захворювань, алергії на хвойні наповнювачі.

 

Безшерсті вихованці користуються все більшою популярністю. Це собаки, коти, морські свинки та герої нашої розповіді – щурики. Чому людей так приваблюють голі вихованці і, зокрема, сфінкси щури? Крім того, що такі улюбленці просто модні, існують й інші причини.

По-перше, звірятка без шерсті дуже приємні на дотик: м'які, теплі, плюшеві. Гладити їх – суцільне задоволення. По-друге, вони вважаються гіпоалергенними, тобто люди з алергією на шерсть можуть завести такого підопічного без шкоди для здоров'я. По-третє, за всіма іншими характеристиками улюбленці не відрізняються від своїх пухнастих побратимів, вони такі ж розумні, веселі, товариські та кумедні.

Звичайно, щуриків люблять не всі, навіть якщо вони пухнасті, а безшерсті щури – вихованці на любителя. І таких аматорів є чимало. Щур сфінкс – дивовижне звірятко, одночасно витончене і кумедне. Щури не повністю позбавлені шерсті, на шкірі ростуть тонкі щетинки, що роблять її оксамитовою. Тіло щура в дрібних складочках, а мордочку прикрашають кучеряві вуса. Розмірами щури сфінкси не відрізняються від інших декоративних щурів. Довжина тіла становить 17–25 см, довжина хвоста - 15–20 см, а вага коливається в межах 420–650 г.

Щури сфінкси доброзичливі, швидко прив'язуються до своєї людини, віддані їй. Через кілька днів у вас вдома вони запам'ятовують своє ім’я і охоче відгукуються на нього, люблять ігри та ласку. Через відсутність шерсті щури люблять сидіти на колінах, на руках, у кишені одягу або на плечі – так їм тепліше, затишніше і, звісно, цікавіше. Загалом всі пацючки допитливі,  полюбляють кудись лізти та стрибати, а ще – забиратися в різні “нірки”: під подушку, в кишеню, за комір – так вони почуваються безпечніше.

Роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Сфінкси щури дуже допитливі - це головна риса характеру. За першої нагоди хвостик постарається вивчити весь будинок. Під час прогулянки улюбленця за межами клітки будьте обережні - щур почне бігати за вами слідом, тож дивіться уважно під ноги, щоб випадково не травмувати його. Для безпеки допитливого хвостика краще посадіть його в кишеню або на плече - так він зможе спостерігати за тим, що відбувається, без ризику для здоров'я, а якщо вражень виявиться занадто багато, щур із задоволенням задрімає на плечі, в капюшоні або в кишені.

Щури сфінкси охайні, вони можуть подовгу вилизуватися і наводити красу. Спостерігати за «лазневими процедурами» надзвичайно цікаво, але це не означає, що вам не доведеться час від часу купати пацюка. Про те, як це робити правильно, ми обов'язково розповімо. За добрих умов утримання щур не пахне. Неприємний запах виникає тільки якщо ви не приділяєте уваги гігієні хвостика та його оселі.

Ще один плюс щура сфінкса – дивовижна кмітливість та видатний інтелект. Звірятка надзвичайно спостережливі, швидко навчаються, із задоволенням вивчають різні трюки, команди, обожнюють інтерактивні ігри, іноді здається, що вони вміють читати думки. Пацючки тонко відчувають настрій друга і завжди намагаються допомогти, втішити, заспокоїти чи радіють разом із вами.

Якщо ви зрозуміли, що сфінкс щур – це звірятко для вас, заздалегідь з'ясуйте, які умови утримання йому знадобляться. Утримання лисого щура має свої особливості, які важливо враховувати, якщо ви хочете, щоб підопічний був здоровим, щасливим і прожив довге активне життя.

 

 

Щур сфінкс: тонкощі догляду

Звичайні декоративні щури не можуть похвалитися богатирським здоров'ям, а лисі хвостики вимагають ще більше уваги. Через відсутність шуби вони чутливі до перепадів температури, протягів, прямих сонячних променів, різних подразників, наприклад, ваш крем для рук або миючий засіб для підлоги здатні викликати у них алергію. Тому заздалегідь підготуйте для щура сфінкса місце в будинку: тихий куточок далеко від вікон, опалювальних приладів та кондиціонера. Висока вологість, зміни температури, різкі запахи, протяги, пил шкідливі для тендітного здоров'я гризунів, постарайтеся облаштувати їм житло з урахуванням зазначених факторів.

Пацюки дуже грайливі та активні, вихованцю знадобиться простора клітка з кількома ярусами, драбинками, гамаками та тунелями для щоденної «фізкультури». Без достатнього фізичного навантаження у тварин розвиваються захворювання органів травлення, опорно-рухового апарату, порушується обмін речовин.

У клітці щура обов'язково має бути таке обладнання:

🐾 будиночок для відпочинку;

🐾 дві годівниці – для зерна та соковитого корму;

🐾 напувалка;

🐾 туалет для гризунів – якщо ви захочете спростити собі прибирання.

Саме так, щурів цілком можна привчити ходити в туалет у лоток, і тоді догляд за кліткою стане зовсім простою справою. Головне не забувати щодня чистити лоток та міняти наповнювач.

Іграшки та атракціони в клітці бажано періодично замінювати на нові, щоб звірятку не стало нудно, бо якщо щур занудьгує, він може знайти спосіб вибратися з клітки та вирушить гуляти по дому у пошуках пригод, а це для нього небезпечно. Якщо ви випускаєте щура гуляти по кімнаті, простежте, щоб йому були недоступні дроти, хімічні речовини, отруйні для нього домашні рослини, гострі предмети.

 

Чим годувати щурика Сфінкса| Зоомагазин MasterZoo

Чим годувати щура сфінкса

Лисий щур сфінкс витрачає багато енергії на підтримку температури тіла, тому його рекомендується годувати 3-4 рази на день, розбиваючи добовий раціон на невеликі порції. Чим годувати щура?

🥕 Зернова суміш. Вибирайте спеціальні зернові суміші для щурів – вони мають збалансований склад, що включає повний комплекс вітамінів та мінеральних речовин, необхідних щурам для міцного здоров'я та гарного настрою. У «MasterZoo» представлений великий вибір кормів для декоративних щурів українського та зарубіжного виробництва – вибирайте той варіант, який більше подобається улюбленцю та влаштовує вас за ціною.

🥕 Свіжі фрукти, овочі та зелень. Обов'язково включайте до раціону щурів сезонні фрукти, овочі, ягоди, трави – це джерело клітковини, вітамінів та інших корисних речовин. Ваш щур із задоволенням поласує яблуком, грушею, огірком, морквою, гарбузом, полуницею, селерою, абрикосами без кісточок, петрушкою, листовим салатом та ін.

🥕 Білкові продукти. Щури – всеїдні тварини, тому двічі на тиждень необхідно доповнювати їхнє меню продуктами тваринного походження. Спеціалісти рекомендують пропонувати звіряткам відварену курячу грудку або морську рибу без солі, відварених кальмарів, круто зварені яйця, нежирний сир і натуральний йогурт без ароматизаторів, відварену печінку.

 

🥕 Ласощі. Смаколики щуру потрібно давати потроху, щоб не порушити обмін речовин і не зіпсувати травлення. Пригощайте хвостатого малюка під час розучування команд або спільних ігор, щоб спілкування з вами було для щура ще приємнішим та цікавішим. До вибору ласощів віднесіться відповідально - чіпси або арахіс у шоколаді не підійдуть. Як частування пропонуйте солодкі ягоди, родзинки, сушені яблука та груші, волоські горіхи, фундук, насіння гарбуза, галетне печиво. Крім того, ви можете порадувати улюбленця корисними ласощами, які не лише подарують йому різноманітність смаків, але і допоможуть сточувати зуби. Величезний вибір різноманітних ласощів для гризунів представлений на сайті "MasterZoo".

🥕 Кальцій (мінеральний камінь). У щурів часто відзначається нестача кальцію та фосфору, які потрібні для формування скелета, нормальної роботи всіх органів та здоров'я зубів. Мінеральний камінь знадобиться і для сточування зубок, які постійно відростають, а також для задоволення інстинкту гризіння, інакше можуть постраждати іграшки, піддон клітки або ваші речі.

Щоб ваш улюбленець був здоровий, не пригощайте його здобою та кондитерськими виробами, шоколадом, бобовими, мигдалем, зеленими бананами, зеленню цибулинних рослин, капустою, картоплею, редькою, ковбасою, сиром, копченостями та фастфудом.

 

Догляд за щуриками Сфінкс| Зоомагазин MasterZoo

Догляд за щурами сфінксами

Сфінкс щур - чистюля і красень, але через відсутність шерсті шкіра вихованця брудниться, і самостійно він повністю очистити її не може. Крім того, щури похилого віку менше люблять займатися гігієною, тому можлива поява неприємного запаху. У цьому випадку щуру знадобиться ваша допомога, на щастя, купатися щури зазвичай люблять. Що знадобиться для «лазневого дня» щура?

Насамперед, з'ясуйте, як щур ставиться до води – намочіть трохи спинку та хвостик так, щоб вода не потрапляла у ніс, очі, вуха. Якщо улюбленець спокійний, можете сміливо купати його, якщо нервує, спочатку кілька разів повторіть процедуру змочування його тіла водою за допомогою м'якої губки і відразу пригощайте улюбленими ласощами. Так ви зможете переконати гризуна перетерпіти неприємну процедуру, якщо він знатиме, що потім на нього чекають смаколики, іграшки та інші приємні речі.

Заздалегідь придбайте спеціальний шампунь для гризунів - він не містить агресивних сполук і не порушує жирову плівку на шкірі, не викликає подразнення. Підготуйте місце для купання - невеликий таз або раковину у ванній кімнаті. Щоб щур впевненіше почував себе, покладіть на дно рушник. Простежте, щоб під рукою була м'яка губка для миття, чистий сухий рушник, а температура в приміщенні - не нижче 23 ° С, інакше вихованець може застудитися. За допомогою м'якої губки спіньте і нанесіть на тіло щура шампунь, а потім обережно змийте піну так, щоб сильний струмінь води не потрапляв на шкіру. Після купання обсушіть щура м'яким рушником, переконайтеся, що він не мерзне, почастуйте смачненьким і поверніть у будиночок. Якщо щур живе в клітці не один - будьте обережні: шампунь змиває природний запах тварини і "сусід" може не впізнати його і повести себе непередбачувано.

 

 

Якщо ваш щур категорично відмовляється купатися, не мучте звірятко. Особливо забруднені ділянки обтирайте спочатку губкою з шампунем, а потім вологою пухнастою тканиною, а тіло можна просто періодично витирати мокрою ганчірочкою. Заборонено купати щура за наявності травм, застуди, симптомів порушення здоров'я, у період стресу. Пам'ятайте, що щурам періодично потрібно чистити вушка і підстригати кігтики.

Іноді трапляється, що ви купуєте лисого щурика, а згодом виявляєте, що на ньому росте коротка хвиляста шерсть, а в деяких особин навіть виростають цілком помітні бакенбарди. Одні власники вважають, що шерсть на щурі починає рости, тому що йому холодно, інші думають, що їх обдурив продавець. Насправді, це не так. Справа в тому, що щури сфінкси бувають різних порід і з'явилися вони в результаті схрещування двох проміжних видів, які на даний момент є окремими породами: дабл рекс та рекс. Якщо ваш сфінкс з'явився в результаті схрещування сфінкса з однієї з цих порід, в нього може періодично з'являтися і випадати шерсть. Це не є ознакою поганого утримання, це породна особливість.

У власників щурів часто постає питання: чи потрібно стерилізувати улюбленця? Стерилізація щурів дозволяє уникнути агресії, особливо у самців, попередити небажану вагітність, розвиток доброякісних та злоякісних пухлин. Проводити операцію рекомендується щурам віком 3-4 місяці. Звертайтеся тільки до тієї клініки, де є спеціаліст-ратолог та відповідне обладнання. Перед проведенням операції обов'язково проконсультуйтеся з ветеринаром – деякі стани щурів є протипоказанням до хірургічного втручання.

 

Поширені хвороби щура сфінкса | Зоомагазин MasterZoo

Поширені хвороби та профілактика

Перед тим як заводити вдома такого тендітного вихованця, знайдіть клініку, де є ветеринар-ратолог, і проконсультуйтеся з ним з питань утримання щура сфінкса.

Як ми вже казали, через відсутність шерсті щури бояться протягів, зміни температури, спеки та холоду, прямих сонячних променів. Також їхня ніжна шкіра дуже чутлива до хімічних речовин, чи то ваш дезодорант або мийний засіб, ополіскувач для білизни або освіжувач повітря. Очі лисих щурів позбавлені вій, тому в них часто потрапляють порошинки та інше сміття. Щодня перевіряйте стан оченят улюбленця, за необхідності промивайте їх та усувайте запалення.

Роздільник 2  | Зоомагазин MasterZoo

Також лисі щури схильні до:

🐾 застуд;

🐾 циститу та запалення нирок;

🐾 діабету;

🐾 хвороб серця;

🐾 алергії;

🐾 доброякісних та злоякісних пухлин.

Щоб звести до мінімуму можливість розвитку цих хвороб, дбайте про улюбленця, створіть для нього оптимальні умови життя, приділяйте увагу хвостатому малюкові, і він відплатить вам безмежною відданістю та любов'ю! При хорошому догляді тривалість життя щурів сфінксів становить близько трьох років.

 

FAQ
  • Як визначити стать щура сфінкса?

    Визначити стать щура можна через 5-7 днів після народження. У щурів-дівчат на животику чітко видно сосочки, а у щурів-хлопчиків їх немає. Статеві органи в перші дні практично не відрізняються. Знадобиться кілька тижнів, щоб у хлопчиків стали помітні яєчка – намацати їх можна між анальним отвором та сечівником. Характер молодих звіряток відрізняється мало – вони грайливі, активні, допитливі та доброзичливі.

    Дорослі щури різних статей відрізняються разюче. Самці більші, у них яскраво виражені статеві ознаки, вони спокійніші та більше люблять спати, ніж грати. Самки дрібніші, витонченіші, вони активні, допитливі, намагаються просунути свій гострий носик всюди і наполегливо вимагають уваги господаря.

  • Чому щур сфінкс обростає шерстю?

    Іноді щур сфінкс раптово починає обростати короткою хвилястою шерсткою. Це означає, що серед його предків були рекси чи дабл рекси. Такі лисі щури мають властивість періодично покриватися рідкою шерстю, а потім линяти. Поява шерсті не пов'язана з температурою в будинку або порушенням правил догляду.

  • Якого розміру можуть бути щури сфінкси?

    У середньому щури сфінкси не відрізняються розмірами від родичів інших порід. У середньому довжина тіла становить 17-25 см, а вага – 420-650 г.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі