Найпопулярніші улюбленці – коти та собаки. Але вони дуже вимогливі, адже потребують регулярного догляду та постійної уваги господарів. Багато хто тримає вдома інших тварин: папуг, кроликів, хом'ячків, рибок. А ось домашні комахи – дійсно рідкісні улюбленці. Тому, якщо ви хочете завести екзотичну тварину, яка до того ж не вимагатиме багато уваги, зверніть увагу на комах. Комаха як улюбленець підійде зайнятим людям, любителям природи, а також дітям.

Популярні комахи в якості домашнього улюбленця

Насправді досить часто дітям, коли вони просять завести першого улюбленця, пропонують саме комаху. Адже за ним набагато простіше доглядати. Не потрібно її купати, вигулювати щодня, прибирати її лоток або грати кілька годин на день. Від комах немає сміття, шерсті у всьому будинку чи зіпсованих меблів, тому комахи - цікавий варіант домашніх тварин.

Найвідоміша домашня комаха – бджола. Однак утримувати бджіл у будинку чи квартирі – погана ідея. Якщо вам подобаються саме ці комахи, то знадобиться вулик та місце, де його можна поставити. Бажано, щоб це був приватний будинок чи дача. Дітям контакт із бджолами небажаний, оскільки укуси їх болючі, а алергія на бджолину отруту зустрічається часто.

Але комахи домашні улюбленці бувають й інших видів, і більшість з них абсолютно безпечна для дітей. Спостерігаючи за комахами в інсектарії, дитина перестане боятися їх, стане спокійно та з розумінням ставитися до природи та особливостей життєвого циклу тварин. А ще спостерігати, як домашні комахи улюбленці рухаються, сплять, їдять, комунікують один з одним надзвичайно цікаво!

Нумо розберемося, які види комах і членистоногих підійдуть як улюбленці, які умови утримання їм необхідні та чим харчуються ці незвичайні домашні тварини.

Як утримувати комах вдома

Комахам і членистоногім, навіть найспокійнішим, не варто давати повну свободу пересування вдома. Для їхнього утримання знадобиться інсектарій. Зазвичай це скляна або пластикова ємність із кришкою та отворами або вставками для вентиляції. Як варіант, акваріуми. Для деяких комах, наприклад мурах, продаються спеціальні ферми. Заздалегідь з'ясуйте, які умови потрібні тваринам: вологість, харчування, наявність схованки тощо. Постараємось допомогти вам у цьому.

Паличники

Паличник – найцікавіша комаха, яка виростає до 10-15 см у довжину, і при такому розмірі чудово маскується серед гілок та листя. Гра «знайди паличника» стане для дитини захопливим заняттям.

Умови життя створити досить просто. Для однієї особи потрібно виділити простір не менше 15х15х30 см. Якщо місця замало, то комахи можуть побитися за територію. Вдень температуру слід підтримувати на рівні +25-27 °С, вночі – не нижче +18 °С. Як підстилку в інсектаріумі можна використовувати кокосове волокно або стружку, торф, спеціальний очищений пісок. Звичайно, мають бути гілки та палиці, серед яких комахи зможуть пересуватися та знаходити укриття. Можна поставити в ємність живі рослини, які не є отруйними для улюбленців.

Забезпечити паличнику харчування легко. Підійдуть зелені листки будь-яких плодових дерев та чагарників: яблуні, шипшини, смородини, сливи та ін.

Богомоли

Богомол – хижа комаха. Багато хто знає, що самка богомола з'їдає самця після парування. Однак це не зовсім так, адже за великої кількості їжі самцю небезпека не загрожує.

Температура в інсектарії має бути кімнатною +23-25 °С. Для підтримки вологості потрібно 1-2 рази на день трохи обприскувати тераріум чистою відстояною водою. Не можна встановлювати ємність з богомолом під прямі сонячні промені, але місце має бути достатньо освітлене.

Мінімальний розмір інсектаріуму або тераріуму для богомола – 20х20х20 см. Як грунт рекомендується брати подрібнене сухе листя берези, дуба, підійде і кокосовий субстрат.

Годувати богомолів потрібно живою їжею: мухами, цвіркунами, тарганами, жуками. Придбати їх необхідно у зоомагазині. Комахи з вулиці можуть бути заражені бактеріями, грибками або кліщами, смертельно небезпечними для богомолів.

Мадагаскарські шиплячі таргани

Якщо ви боялися тарганів та інших комах, то з появою такого улюбленця всі страхи залишаться у минулому. Мадагаскарський тарган - просто гігантський, довжина комахи близько 6 см! А ще він вміє страшно шипіти! В іншому це мирна нешкідлива комаха, яка із задоволенням сидітиме у вас на руці та ласуватиметься смакотами.

Температура в інсектарії для тарганів має бути в межах +25-30 °С. Через день «будинок» тарганів потрібно обприскувати водою. Інсектаріум слід встановлювати подалі від вікна, тому що мадагаскарські таргани – нічні тварини і яскраве світло не люблять. Вони потребують укриття. Як ґрунт можна використовувати пісок, сухе листя, папір, кокосовий субстрат.

Потрібно встановити в інсектарії невелику ємність з водою та регулярно її оновлювати. Годувати тарганів можна фруктами, овочами, ягодами, причому не обов'язково свіжими – вони їдять усі. Щоб полегшити собі питання годування тарганів, купують корм для риб або корм для собак, і дають його комахам, іноді впереміш із сухими вівсяними пластівцями.

Жуки

У домашніх умовах можна містити жука-носорога, голіафа, інші види. Умови їм потрібні приблизно однакові. Розміри тераріуму або інсектаріуму повинні бути не менше 50х50 см, на дні – шар підстилки близько 4 см, а на нього слід покласти шматки дерева, корчі або встановити вертикально досить товсту гілку, якою жуки зможуть пересуватися. Для таких комах підійде кімнатна температура та помірна вологість.

Особливості меню треба уточнювати в кожному конкретному випадку, але більшість жуків можна годувати фруктами, овочами, листям та соком рослин.

Мурахи

Комахи мурахи, яких утримують як домашніх тварин, не мають нічого спільного з тими, які, буває, заводяться вдома і завдають багато незручностей. Мурах варто купувати одразу у спеціальній фермі. Верхня частина ферми є прозорою, тому можна годинами спостерігати за життям колонії комах.

Мурахи потребують високої вологості, тому не забудьте регулярно змочувати основу ферми та влаштовувати «водопій» - укладати у певне місце вату, просочену водою. Також слід завжди дотримуватись чистоти, прибирати недоїдений мурахами корм, мити лоток для їжі.

Годувати мурах потрібно різноманітно. Їм підійдуть:

  • комахи,
  • зерно,
  • фрукти та ягоди,
  • солодкі натуральні сиропи та соки.

Не забудьте забезпечити мурашкою «будматеріалом», дрібними камінцями, піском, подрібненою корою. Дуже цікаво спостерігати, як вони будують собі барикади, будинки, коридори.

Губоногі, або багатоніжки

Членистоногі, до яких належать різні багатоніжки, у багатьох викликають страх. Однак ці комахи можуть бути і кумедними домашніми улюбленцями. Як домашніх улюбленців можна утримувати кілька видів багатоніжок, які продаються в зоомагазинах. Займатися виловом у дикій природі не варто – тварина може виявитися отруйною.

Багатоніжки живуть за кімнатної температури та люблять рити нори, тому подбайте, щоб в інсектарії було достатньо кокосового субстрату. Не завадять гілки, листя, корчі, серед яких улюбленці влаштують собі укриття. Більшість багатоніжок – хижаки, і харчуються комахами.

Метелики

Метелики гарні, яскраві та незвичайні. Багато любителів комах хотіли б утримувати їх вдома. Але цим улюбленцям потрібно створювати особливі умови для комфортного проживання, розташовувати далеко від джерел яскравого світла. Щоб підготувати відповідні для метелика умови життя, потрібно прочитати багато тематичної літератури та підготуватися.

Деякі люди вважають за краще утримувати вдома як улюбленців вже дорослих комах, але за метеликами цікаво спостерігати навіть коли вони ще перебувають у стадії гусениці чи личинки. Відловлювати на природі вже дорослого метелика для того, щоб помістити його вдома в інсектарій або вольєр не рекомендується, тому що буде практично неможливо відтворити йому умови, в яких він звик жити. Тому частіше купують гусеницю і спостерігають за тим, як вона перетворюється на гарного метелика. Годувати метеликів удома нескладно. Можна обійтися навіть солодкими фруктами, наприклад, апельсинами або медом з водою.

Сарана

У домашніх умовах можна містити кілька видів сарани:

  • зелену гайанську,
  • райдужну,
  • пінисту.

Це невибаглива комаха, яка чудово почувається при кімнатній температурі та помірній вологості. Розмір інсектарію залежить від того, скільки комах у ньому живе.

Годувати сарану легко. Їй підійде і зелена газонна трава, і зелень будь-яких злаків. Можна пригощати сарану пророщеною пшеницею, житом та іншими злаковими рослинами.

Цвіркуни

Стрекотання цих комах на багатьох діє заспокійливо, тому їх частіше за інших заводять вдома. На жаль, тривалість життя цих комах невелика – близько 2 місяців. Вони невибагливі до температури, а от повітря має бути досить сухим.

Цвіркуни можуть харчуватися найрізноманітнішими продуктами:

  • свіжою зеленню, листям салату та бадиллям,
  • свіжими овочами та фруктами,
  • сухими вівсяними пластівцями,
  • сухим молоком,
  • сухим кормом для котів та собак,
  • гаммарусом.

Ведмедки

Ця комаха своїм незвичайним виглядом наводить на думки про космічних прибульців. Якщо ви хочете завести такого «інопланетянина» довжиною 6-7 см у себе вдома, знадобиться інсектарій з розміром основи не менше 50х50 см. Оскільки ведмедка живе в землі, шар грунту повинен бути не менше 10-15 см. Грунт щодня необхідно обприскувати відстояною водою.

Годувати ведмедку можна коренеплодами, бульбами рослин, м'якушем білого хліба. Подбайте про кришку з металевої сітки. Приплив повітря в інсектарій потрібен, але тканину комаха легко порве. Тому потрібно щось міцніше.

Павук тарантул

Це той вид домашніх улюбленців, яких дітям до рук давати не варто. Тарантули - мисливці, всі види тарантулів отруйні, тому в руки брати їх потрібно обережно і знати, в який період вони безпечні. Токсичність і сила впливу отрути тарантула залежать від статі та віку комахи, пори року та ще низки факторів. Отрута може спричинити набряк, запаморочення, нудоту, алергічну реакцію.

А ось спостерігати за волохатими мисливцями дуже цікаво. Це великі комахи, розмір яких може, залежно від виду, досягати 3-7 см. Колір "хутра" павука буває різним, від майже чорного до червоного, сірого, пісочного.

Тарантули не плетуть павутиння, вони живуть у норах, тому подбайте, щоб в інсектарії був товстий шар ґрунту. Можна використовувати як ґрунт субстрат для орхідей. Розмір дна інсектарію – не менше 50х50 см. В інсектарії можна розташувати укриття, гілки корчів, серед яких улюбленець буде пересуватися, ховатися і полювати.

Молодих павуків потрібно годувати раз на 2-3 тижні, дорослих особин старше 3 років – раз на 1,5-2 місяці. Їдять тарантули живих цвіркунів, личинок комах, тарганів.

Шовкопряд

Тутовий шовкопряд здавна відомий народам Азії як джерело цінного волокна, з якого роблять дорогий і гарний матеріал – шовк. Однак життєвий цикл шовкопряда дуже цікаво спостерігати, тому все частіше метеликів заводять як домашніх улюбленців. Особливо люблять їхні діти. Адже щодня в інсектарії щось змінюється.

Мохнаті білі метелики живуть недовго, близько 10 днів, і в процесі життя не харчуються. А ось із відкладених яєць з'являються крихітні личинки, і вони ростуть буквально на очах. Головне – забезпечити їм достатню кількість їжі. Їдять личинки листя шовковиці, не відмовляються погризти анчар, інжир, фікус. За сприятливих умов та хорошого харчування можна спостерігати за життям комах та їх чарівними перетвореннями довгий час.

Як обладнати інсектарій вдома

Особливість утримання комах як домашніх улюбленців у тому, що їх не можна просто принести додому та дати їм бігати по всіх кімнатах. Їм обов'язково необхідно облаштувати місце для життя. Вибираючи інсектарій для домашніх комах потрібно враховувати їх особливості. Як інсектаріум можна використовувати скляні та пластикові ємності, клітини та садки з дрібними осередками, фаунабокси, спеціальні ферми або тераріуми.

Вибираючи будинок для комах варто враховувати певні моменти.

  1. Розмір інсектарію залежить від розміру улюбленця і того, скільки комах у ньому проживатиме.
  2. Матеріали, з яких виготовлений інсектарій, а також особливості його форми або вентиляції повинні вибиратися, виходячи з поведінки комах.
  3. Активність та рухливість комах також впливає і на розмір, і на облаштування інсектаріуму.
  4. Звички комахи та спосіб життя багато в чому впливають на те, чи потрібні будуть йому рослини, укриття та інші декорації в інсектарії.

Будиночок для комахи повинен бути безпечним і комфортним для неї, але того ж часу надійно закриватися, щоб виключити можливість втечі улюбленця з інсектаріуму. Іноді буде недостатньо готових рішень щодо облаштування інсектаріуму. Комахам може знадобитися додаткова вентиляція, освітлення, особливий температурний режим або вологість. Тому в ємності мають бути передбачені варіанти встановлення додаткового обладнання. При цьому кріплення повинні унеможливлювати використання клейких стрічок та інших липких матеріалів.

У яких випадках не варто заводити комаху як улюбленця

Насамперед потрібно розуміти, чи зможете ви забезпечити умови життя комасі-улюбленцю та безпеку – і собі, і їй. Якщо вдома є тварини, які можуть полювати на комах і завдати їм шкоди, то заводити жучків-паучків не варто.

Також не слід вибирати комаху як улюбленця, якщо у вас є алергія на субстрат, укуси або корм для даного виду тварин.

Протипоказані комахи в будинку з маленькими дітьми, які можуть самостійно почати «знайомитися» з улюбленцем і в результаті отримати травму.

Також врахуйте, що в деяких країнах можуть бути потрібні спеціальні дозволи та документи на утримання певних видів комах. Зазвичай це стосується отруйних комах, але краще зайвий раз перевірити законодавчі вимоги щодо утримання екзотичних улюбленців.

Загалом комахи – прекрасні домашні улюбленці, невибагливі, екзотичні, як правило, нешкідливі. Тому якщо вам потрібна вдома саме така тварина, вибирайте комаху відповідно своїм вподобанням.

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі