Домашня попуга | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Можливості для вільного пересування

Створення безпечного та стимулюючого середовища в оселі

Навчання командам та управління поведінкою

Як встановити межі для птаха поза кліткою

Висновки

Птах у багатьох народів – символ свободи, тому власники декоративних птахів часто вважають своїм обов'язком випустити птаха з клітки на прогулянку. Пташка починає битися об скло, рватись назовні, з чого робиться висновок, що вона «хоче на волю» і «їй погано в клітці». Насправді ця думка в переважній більшості випадків є помилковою.

Дійсно рватися на волю може тільки птах, нещодавно спійманий у лісі чи полі, а канарки, папужки, амадини та інші домашні декоративні птахи, які десятки поколінь живуть у неволі, до «повної свободи» ставляться негативно. Опинившись за межами клітки, вони починають метатися і битися в скло. Чому це відбувається? Чи потрібна вашому пернатому вихованцю свобода? Як зробити, щоб домашній птах був спокійний за межами клітки й не відлітав? З цими питаннями ми звернулися до орнітологів та заводчиків декоративних птахів.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Можливості для вільного пересування

Домашній декоративний птах знаходиться повністю під опікою власника, і ваше завдання – створити умови, в яких крилатий вихованець почуватиметься комфортно. Перше, що для цього знадобиться… клітка! Так, саме клітка. Це «дім» птаха, його особистий простір, територія, яка йому добре знайома, де затишно, спокійно, є їжа та вода, де можна відпочити та поспати, нічого не побоюючись. Це зона комфорту вашого птаха, і будь-яка спроба силою витягти його звідти загрожує сильним стресом. Якщо ви, скориставшись довірою улюбленця, винесете його з клітки або спробуєте вигнати «погуляти», птах у паніці почне метатися кімнатою та битися у вікно, зовсім не розуміючи, що він робить. Опинитися за межами свого житла – найсильніший стрес, птах повністю втрачає орієнтацію, починає панікувати.

Чому тоді він не повертається до клітки? З однієї простої причини – він не може її знайти. Птах звик бачити клітку зсередини та не уявляє, як ця конструкція виглядає зовні, тому не сприймає її як свій будинок. У результаті примусова прогулянка часто закінчується травмами, а якщо пернатій особистості вдається вирватися за межі вашого будинку, то вона не повернеться – просто не знайде дорогу назад.

Але виникає логічне питання: як випускати птаха на прогулянку по дому, якщо це викликає паніку? Адже практично всі ветеринари та орнітологи рекомендують випускати пернатих політати, щоб уникнути ожиріння, зниження тонусу м'язів і порушень поведінки. Для птахів рух – це життя, і обмежувати його означає робити пернатого нещасним.

Все просто, потрібно поступово приручити пернатого вихованця до великого приміщення, навчити самостійно вибиратися за межі клітки, не примушуючи та не застосовуючи силу чи обман. Ласка, терпіння і смаколики дозволять вам буквально за три-чотири тижні подолати всі страхи домашнього птаха, приручити та навчити спокійно літати по кімнаті й повертатися в клітку.

Заводчики рекомендують для привчання птаха без стресу залишати клітку, виконувати дії у такій послідовності:

  • кілька разів на день проводьте час із птахом: сідайте біля клітки, ласкаво розмовляйте з ним, можете наспівувати чи насвистувати, давайте через прути якесь частування (бажано таке, яке улюбленець не пробував раніше) – пташці має бути цікаве спілкування з вами;
  • відчиніть дверцята клітки та засуньте руку з частуванням усередину, потерпіть, поки пернатий звикне до руки та візьме ласощі;
  • привчіть сідати на палець: після того, як ласощі з'їдені, підставте палець на рівні грудей птаха, можливо, не з першого разу, але він на нього забереться;
  • пропонуйте улюблені ласощі біля дверцят відкритої клітки зовні;
  • пропонуйте птаху ласощі, а потім – перелетіти на палець зовні клітини, але не несіть його далеко, дозвольте повернутися «додому», коли він сам захоче;
  • виманіть вихованця на палець, прикрийте крила і походіть з ним по кімнаті, весь час ласкаво розмовляючи та пригощаючи ласощами – птахові потрібно оглянути нову територію та зрозуміти, що вона не є небезпечною;
  • пропонуйте улюблені ласощі за межами клітки, поряд з нею, аби птах сам вибрався зі свого притулку.

Дозвольте крилатій особистості адаптуватися до нововведень поступово, вивчати кімнату частинами з безпечного місця – з ваших рук чи плеча. Коли домашній птах зрозуміє, що залишати клітку безпечно, а за її межами чекає багато цікавого, наприклад, різноманітні ласощі або ігровий стенд, він перестане панікувати, спокійно літатиме по кімнаті й повертатиметься в клітку, коли забажає.

Домашня попуга в клітці | Зоомагазин MasterZoo

Створення безпечного та стимулюючого середовища в оселі

Якщо ви хочете, щоб ваш папужка або канарка адаптувалися в будинку, вільно літали по кімнаті та відчували себе щасливими, подбайте про заходи безпеки. Адже крилаті вихованці такі тендітні!

Які заходи безпеки знадобляться:

  • обмежте переміщення птаха однією кімнатою, щоб він не міг потрапити на кухню, в туалет або ванну: відкритий вогонь, вода, включені електроприлади, наприклад, вентилятор, кондиціонер, праска становлять для нього велику небезпеку;
  • закрийте вікна, щоб птах не вилетів, а якщо спекотно – встановіть москітну сітку або прикрийте вікно так, щоб пернатий не зміг вибратися на вулицю;
  • не вмикайте в кімнаті, де гуляє пернатий вихованець, вентилятор, кондиціонер та інші електроприлади, приховайте дроти, щоб у птаха не було спокуси погризти їх;
  • простежте, щоб меблі щільно прилягали до стін, і пташка не змогла провалитися в щілину і застрягти там;
  • коли виходите з кімнати, стежте за пташкою - якщо вона летить до дверей або сидить на них, велика ймовірність травми;
  • не включайте в кімнаті з птахом гучно музику або телевізор, не куріть, не користуйтеся засобами із сильним запахом;
  • приберіть гострі предмети, якими птах може поранитися;
  • приберіть або прикрийте дзеркальні поверхні;
  • подбайте, аби у приміщенні не було рослин, отруйних для птахів.

Щоб гарантовано відвернути увагу вихованця від обдирання шпалер, дзьобання вашої улюбленої пальми або драцени, «сходження» на карниз по градинах, рекомендуємо організувати в безпечному місці «ігрове містечко». Розмістіть там кілька іграшок, ласощів-колосків, пончиків, гірлянд. Вихованець швидко оцінить таку розвагу і більшу частину часу проводитиме саме там. Щоб ігровий стенд не набридав, замінюйте час від часу частину іграшок.

Клітка птаха постійно повинна знаходитися на одному місці й бути відкритою, щоб крилата особистість могла повернутися до неї будь-якої миті. Зазвичай пташка повертається додому щоб відпочити, поїсти, викупатися і поспати. На ніч клітку рекомендується закривати - вибравшись назовні в темряві вихованець може заблукати та злякатися.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Навчання командам та управління поведінкою

Часто буває, що літуна потрібно «запросити» на прогулянку або повернути в клітку не тоді, коли йому хочеться, а коли вам це потрібно. Наприклад, ви йдете з дому і не хочете залишати птаха на волі, планується прихід гостей, яких пернатий може злякатися, або ваш графік роботи такий, що випускати пташку на прогулянку в один і той самий час немає можливості.

Як без стресу виманити птаха за межі клітки та повернути назад? Потрібно навчити улюбленця кільком командам і сформувати корисні для вас звички. Якщо птах ручний, то виманити його на прогулянку досить просто - запропонуйте ласощі або покажіть нову іграшку, тихо увімкніть улюблену музику чи запропонуйте пограти з вами.

Змусити пернатого сісти до вас на руку або повернутися в клітку трохи важче. Рекомендуємо вам навчити птаха сідати до вас на палець, руку чи плече за певним сигналом. Для цього можна використовувати ті ж методи, які пропонувалися для того, щоб навчити птаха залишати клітку: пропонувати спеціальні ласощі, які вихованець отримує тільки з ваших рук, насвистувати або наспівувати певну мелодію, повторювати певне слово, коли виманюєте пташку на палець з клітки або хочете, щоб вона прилетіла до вас. Також бажання повернутися до клітки в пернатого зазвичай виникає, коли ви наповнюєте годівницю, встановлюєте купалку, кладете в годівницю для соковитих продуктів ягідки або інші улюблені смаколики.

Домашня попуга на руках | Зоомагазин MasterZoo

Як встановити межі для птаха поза кліткою

Людське житло для декоративного домашнього птаха – це досить небезпечне місце. Загрозою є всі дроти під напругою, двері та меблі з дверцятами (можуть зачинитися), фіранки, кімнатні рослини (деякі отруйні для пернатих вихованців), кондиціонери, вентилятори, плита, всі ємності з рідиною, починаючи з ванною або акваріума і закінчуючи каструлею із супом. Всі приховані небезпеки складно перерахувати, тому слід заздалегідь продумати, в якому приміщенні гулятиме домашній декоративний птах, де стоятиме клітка з годівницею і всім необхідним для комфорту вихованця, і де пернатому буде безпечно літати.

Якщо власник не хоче, щоб крилатий улюбленець пурхав по всій кімнаті, слід облаштувати окремий кут, виділити простір для польотів. Для цього можна використовувати ширму, фіранку, зсувні двері, головне, щоб вони доходили від підлоги до стелі та не залишали щілин, у які зможе прослизнути птах.

Деякі власники пташок встановлюють клітку на широке підвіконня вікна, що виходить на балкон. Тут немає різких перепадів температур, можна регулювати сонячне освітлення, а за допомогою звичайної фіранки легко обмежити прогулянки птаха підвіконням. Але при цьому карниз повинен бути закріплений на стелі, а фіранки торкатися підлоги, інакше цікаве пернате створіння знайде лазівку і полетить досліджувати кімнату, а це небезпечне заняття.

Висновки

Рух для домашнього декоративного птаха – запорука довгого, здорового та щасливого життя. Однак прогулянки по дому приховують у собі безліч неприємних сюрпризів для пернатого вихованця. Головне завдання власника, який вирішив надати птахові можливість вільно літати за межами клітки, психологічно підготувати крилатого підопічного до підкорення нових просторів, познайомити з приміщенням, гарантувати безпеку та подбати про комфорт.

Приділяйте птахові час, приручіть, навчіть виконувати найпростішу команду «до мене», привчіть залітати в клітку під час виконання вами тих чи інших маніпуляцій. Звичайно, це вимагатиме часу та терпіння, зате потім ви зможете насолоджуватися товариством улюбленця, грати з ним, разом дивитися телевізор чи працювати, слухати музику чи ласувати фруктами. Будьте уважні до маленької крилатої особистості, і вона відповість вам безмежним коханням!

 

FAQ
  • Чи можна тримати птаха без клітки?

    Тримати птаха без клітки все одно що запропонувати вам жити в парку просто неба. Кожному потрібна оселя, і ваш пернатий улюбленець – не виняток. Адже ваш кенар, папужка, амадинка вже багато поколінь живуть разом з людьми, і ви повинні подбати про їхній комфорт і безпеку. Птахи, яких виманили з клітки силою чи обманом, б'ються у вікно не тому, що хочуть вирватися на волю, а тому, що охоплені панікою, смертельно налякані, оскільки виявилися вирваними із зони комфорту. Тож без клітки вашій пташці не обійтися - це її будинок. А ось запропонувати пернатому вихованцю літати по кімнаті можна і потрібно. Рух добре позначиться на його самопочутті й настрої. Звичайно, якщо зробити все правильно:

    • поступово привчити птаха до рук;

    • навчити самостійно вибиратися з клітки та забиратися назад;

    • познайомити з новим приміщенням та подбати про безпеку.

  • Як навчити птаха жити без клітки?

    Декоративному домашньому птахові життя без клітки не принесе задоволення, адже таким чином ви позбавляєте його притулку, особистого простору, де можна усамітнитися, поїсти, відпочити та поспати у безпеці. Але можна навчити птаха жити за межами клітки та повертатися до неї, коли йому захочеться поїсти чи відпочити. Для цього треба запастися терпінням і приділити крилатому улюбленцю увагу:

    • обладнати безпечний простір для польотів, бажано облаштувати хоча б невелике ігрове містечко;

    • привчити птаха до рук, навчити повертатися за командою чи сигналом;

    • навчити вихованця вибиратися з клітки та повертатися до неї;

    • познайомити з новим простором, щоб уникнути стресу. Якщо все зробити правильно, пташка у зручний час вилітатиме на прогулянку, спілкуватиметься з вами, а потім повертатиметься додому. На ніч вихованця краще закривати у клітці.

  • Що треба врахувати, щоб птах не відлетів?

    Якщо птаха без підготовки вийняти з клітки та випустити в кімнаті, єдина реакція – переляк. Ваш улюбленець метатиметься по кімнаті, буде битися в скло, а якщо вікно виявиться відкритим, ви втратите вихованця. Тож перше, що потрібно врахувати, – психологічна підготовка декоративного птаха до освоєння «нових просторів», тобто вашої кімнати. Паралельно варто подбати про те, щоб вікна та двері були зачинені, а в кімнаті не було небезпечних для птаха предметів. Якщо хочете, щоб пташка не лізла «у шкоду» - забезпечте їй захоплююче дозвілля - купіть або побудуйте самостійно ігровий стенд з іграшками та ласощами.

  • Як забезпечити здоров'я та безпеку птаха?

    Щоб під час прогулянок вашою оселею птах не постраждав, не дозволяйте йому залітати на кухню, у ванну кімнату, туалет, на балкон. Подбайте про те, щоб вікна були закриті або затягнуті москітною сіткою, а в приміщенні не працював кондиціонер, вентилятор, а також інші електроприлади, телевізор або колонки грали не надто голосно. Не залишайте пташку в кімнаті одну, приглядайте за нею хоча б краєм ока. Так і вам буде спокійніше, і ваш крилатий вихованець почуватиметься впевненіше.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі