Зміст

Люди часто вибирають собі в якості пернатих друзів милих і красивих пташок. Хтось віддає перевагу амадинам або канарейкам. Але найпопулярнішими домашніми птахами залишаються папужки, зокрема, хвилясті папуги. Приваблює в папужках не тільки забарвлення, адже є сині, зелені, жовті особини.

Це дуже красиві, веселі та розумні птахи, які до того ж радують тривалістю свого життя. І саме ця причина часто стає головною при виборі хвилястих папужок, адже ми всі дуже любимо своїх пернатих друзів і перенести смерть улюбленця буває важко. А папуги в домашніх умовах можуть жити до 15-20 років. Головне забезпечити їм правильний регулярний догляд і створити максимально комфортні умови для життя.

Скільки живуть хвилясті папуги в домашніх умовах і на волі

Те, скільки живуть хвилясті папужки в домашніх і природних умовах, сильно відрізняється. Вдома для птахів можна створити значно сприятливішу обстановку і продовжити їм життя як мінімум на кілька років. Комфорт і правильне харчування дадуть можливість папужкам не тільки жити довше, а й бути веселими, спілкуватися з вами і проявляти свій унікальний характер. Тому навіть існує думка, що хвилястим папужкам навіть більше підходить життя в будинку або квартирі, ніж у природі.

Скільки живуть хвилясті папуги в природі

Хвилясті папужки родом з Австралії. І навіть у природних для себе умовах проживання ці птахи живуть відносно недовго. У середньому, хвилясті папужки живуть у природі 4-6 років, рідкісні особини можуть дожити до 8 років. І виною цьому різні чинники.

  • Хижаки;
  • Брудна вода;
  • Погода;
  • Нестача їжі;
  • Епідемії;
  • Агресивна поведінка в період гніздування;
  • Відсутність пари.

Для хвилястих папуг дуже важлива достатня кількість води та їжі. Голодувати їм категорично заборонено. Якщо хоча б один день птах не їстиме, то наступного дня в нього вже не буде сил, щоб знайти собі їжу. І в більшості випадків таке голодування закінчиться для папуги смертю. Їхній організм практично не передбачає запаси поживних речовин і наїдатися про запас хвилясті папужки не вміють.

Наявність води ще більш важлива для цього виду птахів. Тому що у хвилястих папужок досить висока температура тіла. Також вони відрізняються швидким обміном речовин, а раціон містить переважно сухий корм. Тому без води вони не можуть прожити й дня.

Скільки живуть хвилясті папуги вдома

У домашніх умовах хвилясті папужки живуть як мінімум на кілька років довше. Якщо папужки живуть у клітці, то тривалість їхнього життя в середньому становить 8-9 років, але може досягати і 15-20 років. Але їхнє довголіття залежить від того, наскільки правильно й уважно до них ставляться їхні власники.

Також на тривалість життя хвилястих папужок вдома впливає те, що вони не самотні. Эти птицы лучше и счастливее живут в парах. Даже не имеет значения, живут ли они с особью противоположного пола и создают пару, или просто другой попугайчик составляет им компанию. А в случае одиночного содержания, волнистые попугаи очень любят и ценят общение со своим хозяином, и это действительно делает их счастливыми и продлевает жизнь.

Як подовжити життя папугам

У природі хвилясті папужки часто гинуть від нападів хижаків, погодних умов або нестачі води та їжі. А в домашніх умовах створити їм максимально сприятливі умови для довгого життя зовсім нескладно.

  1. Правильне і повноцінне харчування. Воно має бути збалансованим, тому найкраще використовувати як основу раціону готовий корм для папуг. Він складається з суміші насіння і злаків, доповненої вітамінним комплексом. Але крім цього важливо давати папугам свіжі фрукти, овочі та зелень. Побалувати улюбленця також можна корисними ласощами: паличками, мінеральними речовинами і ягодами. Не забувайте про постійний доступ до свіжої води.
  2. Простора і зручна клітка. Це будиночок для птахів, і клітка для папуг має бути комфортною та обладнаною.  У ній обов'язково ставлять поїлку і годівницю, розміщують іграшки, дзеркальця, гойдалки і жердинки. Хвилясті папуги дуже активні. І для проведення дозвілля їм необхідні розваги в клітці. Також варто встановити в клітці посудину з водою, в якій папуга зможе купатися.
  3. Підтримка чистоти. У клітці потрібно регулярно прибирати. Цілком клітку для папуг миють раз на два тижні. Але прибирати піддон клітки, мити годівницю і поїльник треба щодня. Іграшки, дзеркала і жердинки миють не рідше 1 разу на тиждень. 
  4. Польоти поза кліткою. На те, скільки живуть папуги, впливає їхня можливість прогулюватися поза своїм житлом. Хоча б раз на день варто випускати папужку політати по будинку або по квартирі. На цей час потрібно щільно закрити вікна та двері, а також, якщо вдома також проживає кіт, собака або інший хижак, забезпечити безпеку птаха або ізолювати від нього інших тварин.
  5. Увага і спілкування з папугою. Хвилясті папужки в парі живуть довше, ніж на самоті. Також разом вони будуть більш активними та веселими. Якщо у вас немає можливості поселити двох птахів, то приділяйте багато уваги своєму папужці, грайтеся з ним і проводьте разом час.
  6. Правильне розташування клітки. Вона має бути достатньо освітлена, але рекомендується уникати потрапляння прямих променів сонячного або штучного світла в клітку. Також не можна розміщувати клітку на протязі або поруч із побутовою технікою та опалювальними приладами. Приміщення, де живуть хвилясті папужки, має бути чистим, без різких запахів і диму.
  7. Відпочинок і сон. Для комфортного і тривалого життя хвилясті папуги повинні жити відповідно до природного для них ритму. Оптимальним для них буде засинати із заходом сонця і прокидатися зі світанком. Якщо ж забезпечити це немає можливості, накривайте клітку з птахом тканиною, коли настає ніч.

Особливості утримання папуги в клітці

Хвилясті папужки - дуже активні та допитливі. Вони люблять досліджувати навколишній світ і через це іноді можуть травмуватися або померти. Тому варто подбати про те, щоб виключити небезпечні для папуги фактори.

Серед поширених хвороб хвилястих папужок виділяють артрит, ожиріння, проблеми з нирками і пухлини. Найбільш схильні до них птахи старше 7 - 10 років. Мінімізувати ризик розвитку цих захворювань допоможе правильний догляд і повноцінне дозоване харчування, а також активне проведення часу папуги і польоти за межами клітки.

Висновки та рекомендації

Хвилясті папужки - треті за популярністю домашні тварини після кішок і собак. І це не зумовлено лише їхньою красою. Це чудові товариші з яскравим веселим характером. Тому всі, хто має вдома такого компаньйона, прагне забезпечити йому довге та щасливе життя.

Багато в чому те, скільки живуть хвилясті папуги, залежить від догляду за ними. А він, як бачите, зовсім не складний. Слід тільки підтримувати чистоту вдома і в клітці у птаха, подбати про розваги та раціон папуги, і приділяти йому достатньо часу. Натомість він проявить усі грані своєї пухнастої особистості та створить у вас вдома неперевершену атмосферу! Спільне проведення часу забезпечить вам нерозривний зв'язок і розуміння з папужкою, і він міцно займе місце у вашому серці, так само, як і в його!

 

FAQ
  • Скільки живуть хвилясті папуги в неволі?

    Хвилясті папужки в природі живуть менше, ніж удома. У неволі тривалість життя хвилястих папужок становить до 15 - 20 років, тоді як у природі вони живуть у середньому 4 - 6 років.

  • Яка тривалість життя самотніх хвилястих папуг?

    Без пари або друга хвилясті папужки страждають від нестачі спілкування. Тому самотні хвилясті папуги живуть менше, ніж ті, кого поселили з парою. Якщо ж немає можливості утримувати двох і більше папуг, слід проводити багато часу з улюбленцем, розмовляти з ним, співати пісень та гратися.
  • Як довго хвилясті папуги живуть без води?

    Доступ до питної води дуже важливий для хвилястих папужок. Без води вони проживуть не більше доби, але з кожною годиною втрачатимуть сили для пошуку необхідної рідини. Тому варто забезпечити папугу питною водою і не забувати вчасно її міняти.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі