Атласний щур | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Опис атласного щура

Умови утримання

Основи харчування атласного щура

Тривалість життя та здоров'я

 

Порода

Атласний (сатиновий) щур

Довжина тіла

Самці - 25-30 см, самки 16-20 см

Вага

Самці - 400-500 г, самки 250-350 г

Колір шерсті

Усі варіанти

Особливості шерсті

Довша середньої, блискуча, хвиляста або пряма

Тривалість життя

2-3 роки

 

• Активність: висока

• Доброзичливість: дуже доброзичливі

• Складність догляду: простий

• Схильність до захворювань: середня

• Дресирування: легко опановує трюки

Перші домашні щури з'явилися в Європі в середині XIX у Великій Британії. Ловець пацюків Джек Блек не лише виконував свої обов'язки, а й колекціонував щурів незвичайних забарвлень та альбіносів. Пізніше він зайнявся розведенням гризунів і отримав кілька цікавих забарвлень: чорний, димчасто-сірий, каштановий зі сріблястим відливом,- і продавав їх у клітках для білок. Завдяки йому в англійських дам з'явилися незвичайні домашні вихованці, розумні та доброзичливі. Одночасно щури стали використовуватися для лабораторних досліджень, і через це незабаром з'явилися нові породи гризунів.

Пройшло понад 150 років і зараз декоративний щур є одним з найбільш популярних домашніх улюбленців. Існують шість основних порід декоративних щурів, і особливий інтерес у любителів та заводчиків викликають атласні щури.

 

 

Опис атласного щура

Сатин щур відрізняється від інших порід довгою шовковистою блискучою шерсткою. Волоски мають особливу структуру та високі світловідбивні властивості – цим і пояснюється блиск шерсті. Вуса в атласного щура трохи хвилясті, кінчики їх закручені. В іншому ці чарівні вихованці не відрізняються від представників інших порід. Самці атласного щура більші, досягають 30 см у довжину і важать 400-500 г. Самочки дрібніші, в довжину близько 20 см, а середня вага атласної «дівчинки» - 250-350 г. Шерсть може бути будь-яких кольорів. Хвіст гладкий, рівний, звужується до кінчика, довжина в середньому 11-15 см.

 

Перші атласні щури (також їх називають сатиновими) з'явилися порівняно недавно - 1990 року в Каліфорнії (США) у заводчиці Карен Роббінс. Їй вдалося отримати малюків із подвійним рецесивним геном «сатин». Далі в процесі селекції ген вдалося закріпити, водночас велася робота над оздоровленням нової породи, тому що перші атласні щури були дуже сприйнятливими до респіраторних захворювань, мали дуже слабкий імунітет. Тільки у середині 90-х років вдалося вивести щурів з атласною шерсткою і достатньо міцним здоров'ям.

 

 

Атласні щури відрізняються від інших порід не лише довгою блискучою шерстю. Ці вихованці дуже доброзичливі, люблять сидіти на руках, люблять, коли їх гладять, із задоволенням грають із господарем, швидко знаходять спільну мову з дітьми. Щурики надзвичайно охайні, доглядають за своєю довгою блискучою шерсткою самостійно, тому купати або вичісувати вихованця без нагальної потреби не доведеться. Генетично атласні щури схильні до застуд, тому вихованців потрібно берегти від протягів і не допускати переохолодження.

Сатинові щури – активні та допитливі вихованці, які потребують постійного контакту з господарем. Вони швидко звикають та прив'язуються до своєї людини, тонко відчувають зміни настрою. Якщо вам сумно, у вас неприємності, хвостатий улюбленець постарається втішити вас, залізши на руки або на плече, облизуючи та обережно покусуючи шкіру. Атласні щури – великі розумники. Вони швидко запам'ятовують своє ім’я та відгукуються на нього, із задоволенням вивчають трюки та напрочуд швидко розуміють, як відкрити клітку і де вдома знайти щось смачне або цікаве. Так що не залишайте хвостатого вихованця без нагляду і переконайтеся, що в клітці надійні клямки, які вихованець не зможе відкрити.

Сатин щури зазвичай відпочивають вдень і активізуються в сутінках і вночі, як їхні дикі родичі. Але якщо вам вдалося налагодити дружні стосунки з щуром, ви багато граєте з ним, берете на руки, пригощаєте смачним, тобто все цікаве для гризуна відбувається вдень, він підлаштується під ваш режим і не спатиме у той час, коли ви готові з ним спілкуватися .

 

Умови утримання атласного щура | Зоомагазин MasterZoo

Умови утримання 

Відразу зазначимо, що декоративних щурів, у тому числі й атласних, не можна утримувати в акваріумах, тераріумах та інших ємностях із суцільними стінками – у них немає достатньої вентиляції, повітря застоюється, волога накопичується, а в таких умовах гризуни хворіють. Оптимальним варіантом стане металева ґратчаста клітка із пластиковим піддоном. Моделі з дерев'яними елементами для утримання цих гризунів не підійдуть – щури за лічені години згризуть дерев'яні кріплення та вирушать гуляти по дому, а це для них дуже небезпечно!

 Перше, на що потрібно звернути увагу при виборі клітки – розмір. Щури – активні тварини, для підтримки гарного самопочуття та оптимальної фізичної форми їм необхідно багато рухатися. Саме тому клітка має бути просторою і мати кілька ярусів, аби у щура було окреме місце для відпочинку,  фуд-корт з мисками із зернаим та соковитим кормом, напувалка. Також має бути окрема зона для ігор. Враховуйте, що для двої щуриків місця повинно бути ще більше, аби вони могли спокійно відпочивати кожен у своєму “будиночку” і грати, не перевертаючи миски з кормом.

Також зверніть увагу на відстань між ґратами. У клітках для дорослих щурів вона може бути трохи більшою, для малечі - меншою, такою, щоб вихованець не міг прослизнути в щілину і втекти. 

Після того як ви купили клітку, важливо правильно її обладнати, щоб вихованець почувався комфортно. Від того, наскільки затишно щуру в новому будинку, безпосередньо залежить його фізичне та психічне здоров'я. У житлі щура має бути зона для сну та відпочинку, фуд-корт та місце для активних ігор. Деякі господарі щурів облаштовують для вихованців лоток – це спрощує чищення клітки.

Що потрібно встановити у клітці? Вам знадобляться:

• миски для сухого та вологого корму;

• напувалка;

• будиночок або інше укриття, де звірятко зможе відпочивати;

• гамаки, драбинки, лабіринти, гойдалки та інші розваги, які допоможуть щуру весело проводити час та підтримувати оптимальну форму.

Не забудьте насипати на дно кліки наповнювач (краще деревинний), щоб підтримувати в житлі улюбленця чистоту і спростити прибирання. Якщо ви бачите, що атласний щур «робить справи» в тому самому місці, поставте туди лоток, так прибирати в будиночку хвостатого підопічного стане ще простіше. Також дуже важливим елементом інтер'єру клітки є мінеральний камінь, крейда або шматочки деревини, за допомогою яких гризун зможе сточувати зуби, що постійно відростають.

Заздалегідь продумайте, де ви встановите клітку з атласним щуром. Ми вже говорили, що ці гризуни мають схильність до респіраторних захворювань, тому їм протипоказані протяги, різкі перепади температури, сильні запахи, висока вологість або пересушене повітря. Розмістіть клітку в кімнаті якомога далі від вікна, кондиціонера та опалювальних приладів. Небажано поселяти звірятко поруч із телевізором чи колонками – щур боїться гучних звуків. Подбайте, аби до клітки не могли дістатись інші домашні вихованці – коти та собаки. Зустріч із такими «страшними хижаками» - надзвичайно сильний стрес для щура.

Для гарного самопочуття щуру потрібно періодично гуляти за межами клітки. Подбайте, щоб простір для прогулянок улюбленця був безпечним: приберіть всі гострі предмети, дроти, кімнатні рослини, які можуть бути отруйними для гризунів, а також предмети, які ви не хотіли б втратити. Щоб відволікти допитливого гризуна від небажаних витівок, розмістіть на «ігровому майданчику» різні атракціони, містки, будиночки, гойдалки, іграшки з ласощами та спостерігайте за щуром, доки він гуляє за межами клітки.

Основи харчування атласного щура

Щури - гризуни, але на відміну від кроликів або морських свинок вони всеїдні, тобто в їхній раціон повинні входити продукти тваринного походження. Стан здоров'я, тривалість життя та краса шубки атласного щура безпосередньо залежать від харчування. Корм повинен бути різноманітним та збалансованим, включати необхідну кількість вуглеводів, жирів, білків, клітковини, амінокислот, вітамінів та мінеральних речовин.

Атласні щури відрізняються чудовим апетитом. Здоровий щур за день з'їдає майже стільки ж, скільки важить сам. Загальна вага добового меню становить 80% маси тіла щура.

Як правильно годувати атласного щура? Обов'язково купіть улюбленцеві зернову суміш для декоративних щурів. Великий вибір корму представлений у зоомагазинах та на сайті «Мастерзоо». Насіння та зернятка – основа харчування щурів, тому зерносуміш має постійно знаходитися в клітці. Зазвичай до складу корму включені пшениця, овес, нешліфований рис, ячмінь, просо, гречка, кукурудза та ін. Часто виробники доповнюють базову суміш різноманітними ласощами: насінням соняшнику або гарбуза, сушеними фруктами, ягодами, горішками. Слідкуйте, щоб калорійних смаколиків у кормі було небагато, надлишок ласощів стає причиною порушення травлення та провокує розвитку різних хвороб.

 Свіжі фрукти, овочі та ягоди – це джерело вітамінів, мінеральних речовин та клітковини, тож щодня пропонуйте вихованцю:

• яблука;

• моркву;

• кабачки;

• огірки;

• груші;

• гарбуз;

• полуницю;

• черешню, вишню без кісточок;

• свіжу зелень петрушки чи кропу;

• корінь селери та ін.

Зверніть увагу, всі продукти мають бути сезонними. Тепличні огірочки, помідори та зелень містять занадто багато шкідливих для гризунів хімічних речовин і часто стають причиною проблем із ШКТ. Що робити, якщо щур обожнює петрушку чи полуницю, а тепличні йому пропонувати не можна? Все дуже просто - заморозьте необхідну кількість улюблених ласощів. Перед тим, як дати їх щуру, підігрійте до кімнатної температури.

Тварині білки щуру потрібно давати потроху двічі на тиждень. Намагайтеся зробити їх різноманітними. Пригощати гризуна можна відвареним без солі курячим філе, звареними круто яйцями, курячими або перепелиними, нежирним сиром, відвареною морською рибою та морепродуктами, кефіром або натуральним йогуртом (без цукру та добавок).

Не забудьте встановити в клітці щура ємність із водою. Фахівці рекомендують використовувати напувалки, а не миски. У мисці вода швидко забруднюється кормом і шматочками наповнювача і стає непридатною для вживання. У напувалці вода довго залишається чистою та свіжою. Не забувайте мити напувалку і наливати свіжу воду щодня.

Пам'ятайте, що їжа з вашої тарілки та продукти для людей атласним щурам давати не можна! До переліку заборонених для атласних щурів продуктів входять:

• борошняні вироби, випічка;

• кондитерські вироби, солодощі;

• ковбаси, сосиски, інші напівфабрикати та копченості, сир;

• жирні, солоні, пряні продукти;

• бобові;

• зелені або зіпсовані фрукти, овочі та ягоди;

• цитрусові, авокадо, екзотичні овочі та фрукти.

Також не рекомендується пригощати щурика капустою та буряком. Зверніть увагу, що деякі домашні рослини та квіти у вазах становлять небезпеку для щурів. Не допускайте, щоб ваш хвостатий підопічний гриз герань, диффенбахію, цикламен, спатифілум, сенполію, молочай, монстеру, тюльпани, півонії, конвалії або паслін. У цих рослинах містяться речовини, токсичні для щурів.

Годувати атласного щура рекомендується 2-3 рази на день. Якщо у вас дитина або вагітна самка, то їм знадобиться більше корму. Відповідно, кількість годування доведеться збільшити до 3-5, щоб не розтягувати гризуну шлунок.

 

Тривалість життя атласного щура | Зоомагазин MasterZoo

Тривалість життя та здоров'я

Найбільш поширеними хворобами декоративних гризунів є алергічні реакції та інфекції. Атласні щури в цьому плані не виняток, тільки до «стандартного набору» додається ще й схильність до застуд. Якщо ви помітили, що звірятко мляве, погано їсть або зовсім відмовляється від їжі, поводиться незвичайно, очі каламутні, негайно звертайтеся до ветеринара. У атласних щурів індикатором гарного самопочуття є шерсть. Якщо вона стала тьмяною, збивається, рясно висипається, це привід звернутися до фахівця. Також у щурів можливі такі проблеми зі здоров'ям:

• надмірне зростання різців (при неправильному харчуванні та відсутності в клітці мінерального каменю чи гілок дерева);

• кон'юнктивіт або риніт (внаслідок потрапляння в очі або органи дихання пилу, частинок наповнювача, від надмірної вологості та різких запахів у приміщенні);

• абсцеси (з'являються через травми шкіри);

• паразитарні захворювання шкіри (у разі порушення правил гігієни).

При появі симптомів хвороби відразу ж звертайтеся до фахівця, тому що самолікування іноді приносить непоправну шкоду вихованцю. Давно відомо, що хворобі простіше запобігти, ніж лікувати, тому приділіть особливу увагу профілактиці. Це дуже просто: підберіть потрібну клітку, регулярно мийте піддон, миски, напувалку і змінюйте наповнювач. Слідкуйте, щоб щур не травмувався, не гриз малоїстівні предмети, періодично проводьте профілактику паразитів.

Головне, що потрібно атласному щуру, як і іншим домашнім улюбленцям, - ваша увага, любов і турбота. Приділяйте увагу хвостатому пустуну, гладьте, грайте – і більш люблячого і відданого компаньйона вам не знайти! При правильному догляді атласний щур радуватиме вас 2-3 роки.

Якщо у вас атласний, щур купити все необхідне для улюбленця, починаючи з просторої клітки, закінчуючи кормом, ласощами, іграшками ви можете на сайті «Мастерзоо» або в магазинах мережі по всій Україні.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі