Обычный хамелеон | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Хамелеони вдома - це незвично і захопливо. Спостерігати за неквапливими рухами цих рептилій, за тим, як вони полюють, п'ють воду, дивляться очима в різні боки - дуже цікаве заняття.

Екзотичний вихованець завжди викликає інтерес, і хамелеон у шанувальників незвичайних тварин - фаворит. Це ящірка з довжиною тіла від 3 см до 60 см, здатна змінювати забарвлення під впливом зовнішніх факторів.

В домашніх умовах найчастіше утримують таких мешканців тропічних лісів:

  • звичайного хамелеона;
  • пантерового хамелеона;
  • йєменського хамелеона.

Коротка характеристика найбільш популярних видів хамелеонів

Хамелеон звичайний - найпоширеніший і найпопулярніший серед любителів екзотичних тварин. Рептилія живе на півночі Африки, в країнах Ближнього Сходу, Індії, а також на півдні Португалії, Італії та Іспанії, на Кіпрі та Криті. Довжина тіла рептилії зазвичай складає 20- 30 см.

Спина хамелеона висока, тіло трохи стиснуте з боків, на голові добре помітна шоломоподібна опуклість. Забарвлення переважно зелене з сіруватими п'ятами або оливкове, але може змінюватися за потребою. Уздовж тулуба помітні дві світлі нерівні смуги. Вдень рептилія може швидко набувати коричневого кольору, вночі шкіра стає сіруватою, а вдень на яскравому сонці на тілі хамелеона з'являються чорні плями. Для хамелеонів звичайних характерною рисою є невелика луската борідка.

До речі, було встановлено, що забарвлення тіла хамелеона змінюється не стільки залежно від «фону», скільки від емоційного стану і самопочуття ящірки.

Оскільки звичайні хамелеони мешкають на гілках дерев і чагарників, забарвлення їхнього тіла залишається незмінним - зеленим із сіруватими і коричневими плямами. А ось якщо рептилія перелякана, замерзла, побачила на своїй території суперника або привабливого партнера, то шкіра ящірки починає переливатися різними кольорами залежно від ситуації.

Найяскравішим стає забарвлення в шлюбний сезон, так хамелеони намагаються привернути увагу особин протилежної статі. Особливо ошатний вигляд мають самці. За необхідності вигнати зі своїх «мисливських угідь» чужинця, самці хамелеона не тільки змінюють колір, а ще й роздуваються, щоб здаватися більшими. Слабший противник змінює колір на темно-сірий або коричневий і розсудливо залишає чужу територію. Однак якщо обидва хамелеони налаштовані агресивно, може статися бійка, в якій одна з тварин часто гине.

У природі європейський хамелеон живе 3-4 роки, у тераріумі за хороших умов утримання хамелеон домашній може прожити 8 років.

Пантеровий хамелеон - ящірка довжиною 40-50 см. Молоді хамелеони мають більш скромне забарвлення, сіре або коричневе, а статевозрілі особини, особливо самці, вирізняються яскравим забарвленням, переливаються зеленим, жовтим, бірюзовим, лимонним, червоним. Самці зазвичай яскравіші й більші за самок. У забарвленні «дівчаток» переважають рожевий, персиковий і помаранчевий кольори.

Ряд овальних плям на боках, що нагадують плями на шкірі пантери, дали назву цьому виду. На відміну від родичів, пантеровий хамелеон може змінювати не тільки забарвлення, але й форму тіла. Через цю особливість довгий час пантерових хамелеонів відносили до різних видів.

Батьківщина рептилії - Мадагаскар і сусідні острови. Ящірки воліють жити у світлих лісах і плантаціях цукрової тростини, де мешкає безліч комах. У природі цей вид рептилій живе до 3 років, хамелеон у домашніх умовах може жити 4-5 років.

Йєменський хамелеон - один із найбільших видів. Його тіло досягає в довжину 60 см. Рептилія мешкає в Ємені та Саудівській Аравії. Любителів екзотичних тварин цей вид хамелеонів приваблює яскравим забарвленням, витривалістю, швидкою адаптацією до нових умов і високою плодючістю. Цей вид рептилій непогано витримує невеликі коливання температури і вологості та відзначається прекрасним апетитом, тому утримання хамелеона єменського передбачає постійну наявність у будинку свіжого корму для вихованця.

Виглядає йєменський хамелеон ошатно - основний колір тіла зелений, оливковий, коричневий, але під час зміни умов і в шлюбний період шкіра ящірки переливається жовтим, синім, бірюзовим, фіолетовим, помаранчевим, червоним. Голову рептилії прикрашає великий гребінь висотою до 8 см. Незважаючи на великі розміри й уявну повільність, ящірки дуже спритні й під час полювання або захисту території можуть пересуватися досить швидко.

У природному середовищі хамелеони живуть близько 3-4 років, у тераріумі за сприятливих умов можуть радувати господаря 6-8 років.

Кожен із цих хамелеонів у домашніх умовах почувається добре і не потребує складного догляду. Цікаво спостерігати, як спритно пересувається вихованець по тераріуму, полює, гріється під лампою. Кумедного вигляду рептиліям надають гребінь або ріжки на голові, не дарма стародавні греки називали хамелеонів «земляними левами».

Сподіваєтеся, що домашній хамелеон, що мешкає в упорядкованому тераріумі, буде постійно міняти забарвлення, і зовнішній вигляд рептилії змінюватиметься щогодини? За відповідних умов утримання розраховувати на це не варто. Якщо догляд за хамелеоном, створити стабільні умови життя, він залишатиметься весь час одного кольору.

Зміна кольору у рептилії відбувається при зміні навколишнього оточення, температури або через стрес. У клітинах шкіри хамелеонів містяться жовті, червоні, коричневі та чорні пігменти. Якщо ящірці холодно або вона хоче налякати когось, вона змінює забарвлення - стає майже чорною. За високої температури в тераріумі хамелеон набуває світло-сірого забарвлення. Самець, залицяючись до самки, стає яскравим, різнобарвним. Хамелеон, який отримує хороший догляд, буде зеленим, оливковим чи брунатним.

йеменский хамелеон | Зоомагазин MasterZoo

Як вибрати хамелеона: поради герпетолога

Купувати хамелеона краще в спеціалізованому розпліднику або великому зоомагазині, який співпрацює із заводчиками. Обирайте хамелеона не молодше 3 місяців, а краще особину, якій понад 4 місяці. Річ у тім, що всі домашні хамелеони так чи інакше є родичами по лінії обох батьків, а генетичні порушення, спричинені кровозмішенням, даються взнаки протягом перших трьох місяців життя. Молоді хамелеони віком до 3 місяців часто гинуть навіть за ідеальних умов утримання в тераріумі саме з цієї причини. А ось рептилії, які подолали 4-місячний рубіж, мають усі шанси прожити довге щасливе життя у вашому домі.

Вибираючи хамелеона в магазині, зверніть увагу на очі. Вони мають бути відкриті й активно рухатися, причому в різних напрямках - це нормальна реакція ящірки на зміну ситуації та появу сторонніх поблизу. Якщо очі закриті й не рухаються, то тварина виснажена, а запалі, не опуклі очі, зморщені повіки вказують на сильне зневоднення організму.

Зазирніть до ротової порожнини рептилії. Для цього достатньо взяти хамелеона на руки та обмежити його рухливість. Також можна трохи притиснути щелепи з боків. Жовто-зелені гнійні плями в ротовій порожнині вказують на запальний процес в організмі, хвору тварину купувати не варто. Одразу вкажіть продавцеві на проблему і необхідність консультації ветеринара.

Здоровий хамелеон рухається плавно, повільно, але без напруження, ноги рептилії мають бути рівними, без видимих викривлень і пошкоджень. Утруднений рух, нерівні кінцівки вказують на нестачу кальцію в організмі тварини, захворювання опорно-рухового апарату.

Важливим показником здоров'я хамелеона є шкіра. Зверніть увагу на наявність ранок, пошкоджень, нехарактерних опуклостей, а також на колір. Якщо рептилія майже чорна, сіра, недостатньо яскрава (зважайте на природний колір за умови гарного утримання), це ознака хвороби або утримання за надто низької температури, що може спричинити надалі проблеми зі здоров'ям вихованця.

Тим, хто вперше купує хамелеона, досвідчені герпетологи рекомендують купувати самців. Хамелеони «хлопчики» більш витривалі, активні, не такі примхливі, як «дівчатка», швидше пристосовуються до нової обстановки.

Початківцям краще купувати одного вихованця. Догляд за хамелеоном у цьому випадку простіший. Якщо дуже хочеться двох, то це має бути пара, самець і самка. Якщо в одному тераріумі опиняться два самці, вони почнуть ділити територію, і в більшості випадків справа закінчується загибеллю однієї тварини.

Умови утримання

террариум для хамелеона | Зоомагазин MasterZoo

Хамелеони утримання вимагають не складне, але створити умови для тварини слід відразу і підтримувати їх постійно. Якщо ви розумієте, що не зможете забезпечити рептилії необхідний мікроклімат і харчування, краще купіть більш невибагливого улюбленця. Догляд за йєменським хамелеоном, а також за звичайним і пантеровим, ідентичний.

Вимоги до тераріуму

Догляд за хамелеоном - це, перш за все, створення для нього оптимальних умов життя, обладнання комфортного тераріуму. Клітка для хамелеона - не найкращий варіант, оскільки в ній неможливо підтримувати потрібну температуру і вологість. Акваріум або пластикова ємність із прозорого матеріалу теж не підійде - у них важко організувати вентиляцію, приплив свіжого повітря. Оптимальний варіант - тераріум з вентиляційними отворами і кришкою, що забезпечує циркуляцію повітря.

Розмір «оселі» має велике значення, оскільки хамелеон потребує простору для руху. Залежно від розмірів рептилії тераріум повинен мати об'єм 100-200 л. У тераріумі обов'язково потрібно встановити корчі, гілки дерев, розмістити живі та штучні рослини, щоб вихованець міг почуватися, немов у природі. Живі рослини в горщиках також служать «зволожувачами повітря», адже більшості хамелеонів потрібна досить висока вологість, близько 60-70%. Тільки єменський хамелеон непогано переносить сухе повітря з вмістом вологи 40-50%.

Для підтримування вологості рекомендується встановити в тераріумі невеликий фонтанчик з питною водою, з якого хамелеон також буде пити. Рептилії люблять злизувати росу з листя рослин, відповідно потрібно щонайменше двічі на день кропити рослини в тераріумі м'якою очищеною водою. Якщо ви встановите в тераріумі миску або невеликий басейн, ящірка буде купатися в цій воді, але пити з подібних ємностей не зможе.

Рептилії більшу частину життя проводять на деревах, тому забезпечте достатню кількість декорацій, зокрема недалеко від лампи, щоб хамелеон за бажання міг поніжитися в теплому куточку. Зверніть увагу на вентиляцію. Вентиляційні отвори не повинні створювати протяг у тераріумі. Сітка на них обов'язкова, і не тільки тому, що хамелеон може вибратися назовні. Основна їжа рептилій - живі комахи, без решітки вони швидко виберуться з тераріуму через вентиляційні отвори і розповзуться по всьому будинку.

Температура, освітлення в тераріумі

Догляд за хамелеонами - це створення умов, максимально наближених до природних. У тераріумі слід встановити термометр, аби контролювати і підтримувати стабільну температуру: вдень 28-32 градуси, а вночі - 20-24 градуси. Якщо це складно влаштувати, можна підтримувати постійну температуру 25-29 градусів. Дуже рекомендується створити в тераріумі дві зони: прохолодну і «точку обігріву». Так хамелеон зможе самостійно вибрати місце, де йому комфортно. Хамелеони вдома бояться протягів і сухого повітря, тому необхідно розміщувати тераріум подалі від вікон, кондиціонерів та опалювальних приладів.

Лампи знадобиться мінімум дві - для власне освітлення і для обігріву. Слід враховувати, що хамелеони потребують ультрафіолету, саме під його впливом в організмі рептилії формується вітамін D3. Його нестача призводить до порушення росту, проблем з опорно-руховим апаратом, деформації кінцівок, рахіту. Навіть якщо тераріум знаходиться неподалік вікна і сонячне світло потрапляє всередину, це не допоможе хамелеону, оскільки скло і пластик не пропускають більшу частину ультрафіолетового випромінювання. Тому, купуючи лампу для освітлення тераріуму, переконайтеся, що в ній є ультрафіолетовий спектр, а якщо ні, то доведеться купити таку лампочку окремо і включати її хоча б на 6-8 годин на день. Світловий день у тераріумі має тривати не менше 10-12 годин. У теплу пору року, коли температура в будинку досить висока, інфрачервону лампу, що дає тепло, вмикати не обов’язково.

Лампи повинні знаходитися за межами досяжності тварини, щоб вона не отримала опік. Не забувайте підтримувати у тераріумі певний рівень вологості. Деякі герпетологи рекомендують напувати хамелеону зі шприца без голки 2-3 рази на тиждень, щоб гарантовано уникнути зневоднення організму рептилії.

Як ґрунт у тераріумі можна використовувати:

  • не дрібний промитий пісок;
  • вермікуліт;
  • сфагнум;
  • штучний газон.

Ручной хамелеон | Зоомагазин MasterZoo

Як доглядати хамелеона

Утримання та догляд за хамелеоном - це нескладно. Просто стежте за чистотою в тераріумі, температурою і вологістю. І, звичайно, не забувайте про відповідний корм. Про те, що їдять хамелеони в домашніх умовах, ми розповімо докладніше.

Якщо ви хочете, щоб екзотичний вихованець жив довго, був здоровий і щасливий, оберігайте його від перепадів температури, протягів і стресів. Привчати до рук тварину потрібно поступово, слід дати їй час звикнути до вас і переконатися, що ви не загрожуєте її безпеці.

Прибирання тераріуму

Важливий аспект утримання хамелеона - гігієна тераріуму. Хамелеон не вимагає складного догляду, купати його не потрібно. Досить раз на 10-12 днів міняти підстилку в тераріумі та регулярно прибирати залишки їжі.

Доглядати за живими рослинами в тераріумі, протирати скло слід за потребою і так, щоб вихованець не відчував дискомфорту від вашого постійного втручання. Під час прибирання не рекомендується використовувати синтетичні мийні засоби. Для миття скла, декорацій, листя рослин використовуйте тільки м'яку питну воду, оскільки рептилія намагатиметься її споживати.

Чим годувати хамелеона в домашніх умовах

Основа раціону ящірки - комахи, тому вам слід заздалегідь подумати, де ви будете купувати для вихованця живий корм. Краща їжа для хамелеона:

  • цвіркуни;
  • тропічні таргани;
  • сарана;
  • мухи;
  • борошняні черв’яки;
  • зоофобас тощо.

У природі хамелеони їдять дрібних гризунів, тому можна іноді пропонувати вихованцеві мішенят. Врахуйте, що раціон рептилії необхідний різноманітний. При годуванні тим самим видом комах у хамелеонів розвиваються хвороби ШКТ, порушується травлення.

Часто виникає питання: як годувати хамелеона? Адже живі комахи розбігаються тераріумом і можуть вибратися назовні. Щоб уникнути подібної проблеми, годуйте хамелеона з рук за допомогою спеціального пінцета з м'якими кінцями. Також можна завести спеціальну годівницю, краї якої необхідно змастити олією, щоб комахи з неї не вибралися.

Чим годувати хамелеона, крім живої їжі? Дорослі ящірки із задоволенням їдять різноманітні фрукти, нарізані дрібними шматочками, зелень: банани, апельсини, мандарини, яблука, виноград, листя салату, петрушки тощо. Рослинна їжа має обов'язково бути присутня в щоденному меню ящірки.

Як ми вже згадували, у природі хамелеони збирають краплі води з рослин, тож обприскувати тераріум слід регулярно ще й для того, аби тварина не страждала від спраги. Пити з миски рептилії не вміють.

Особливості поводження із хамелеоном

Подбайте про спеціальні мінеральні добавки, необхідні для здоров'я хамелеона. Джерелом мінералів може бути крейда, яєчна шкаралупа, спеціальні вітамінні та мінеральні добавки фірм Tetra, JBL тощо.

Збалансоване різноманітне харчування, доповнення раціону спеціальним вітамінно-мінеральним комплексом дасть змогу попередити захворювання органів травлення. Також важливо не перегодовувати улюбленця, це негативно позначається на його самопочутті. Найчастіше хамелеони при домашньому утриманні страждають від таких недуг:

  • застуда, запалення легенів - через протяг або низьку температуру в тераріумі;
  • опіки - при неправильному розташуванні лампи в тераріумі;
  • проблеми з очима - через дефіцит вітаміну А, зневоднення або потрапляння сміття;
  • рахіт і захворювання опорно-рухового апарату - за наявності дефіциту кальцію в кормі та недостатньому ультрафіолетовому освітленні.

Власникам хамелеонів необхідно пам'ятати, що різкі перепади температури та сухість у тераріумі, стресі й контакт із хімічними речовинами шкодять самопочуттю їхнього вихованця. При перших ознаках нездужання, зміни поведінки якнайшвидше зверніться до герпетолога. Він розповість, як доглядати за хамелеоном у період хвороби, якого лікування він потребує, що слід змінити в тераріумі та ін. Тільки кваліфікований фахівець зможе допомогти вашому вихованцю одужати!

 

FAQ
  • Чим можна годувати хамелеона в домашніх умовах?

    У природі 80-90% раціону хамелеона складають комахи, а також дрібні гризуни, ящірки тощо. Відповідно, в домашніх умовах потрібно організувати рептилії аналогічне харчування. Хамелеон із задоволенням їстиме цвіркунів, сарану, борошняних черв'яків, зоофобос, мух, тропічних тарганів, новонароджених мишенят. Однак щодня у тварини має бути доступ і до рослинної їжі. Дорослі ящірки із задоволенням ласують бананами, мандаринами, виноградом, черешнею, очищеним ківі, люблять вони листя салату, кульбаби та іншу зелень.

    Зверніть увагу, раціон хамелеона має бути різноманітним. Годування одними й тими самими комахами та фруктами викликає розлад травлення та авітаміноз. Щоб рептилія не відчувала нестачі у вітамінах і мінералах, купуйте хамелеону спеціальні вітамінні добавки. Не забудьте встановити в тераріумі фонтанчик і щодня кропити листя рослин водою, щоб хамелеон міг напитися вдосталь.

  • Що любить робити хамелеон?

    У природному середовищі існування основними заняттями хамелеона є полювання, пошук партнера в шлюбний період і відпочинок на гілках дерев. Саме ці заняття є головними «розвагами» рептилії в неволі. Якщо вам потрібний вихованець, що не вимагає пильної уваги, постійного контакту з господарем, щоденних прогулянок, і водночас цікавий та привабливий, хамелеон – ідеальний варіант.
  • Як зрозуміти, що хамелеону погано?

    Хвороби у хамелеонів прогресують швидко, тому стежте за станом рептилії та за перших ознак нездужання звертайтеся до герпетолога. У яких випадках бити на сполох? Консультація фахівця потрібна за таких симптомів:

    очі закриті і не рухаються;

    очі запали, повіки зморщилися;

    відсутність руху;

    відмова від води та їжі;

    порушення травлення;

    утруднені рухи, деформація кінцівок;

    гнійники у ротовій порожнині; 

    кашель.

  • Що любить хамелеон?

    Загалом, для щастя хамелеону багато не потрібно. Рептилії достатньо:

    просторого тераріуму, обладнаного гілками, корчами та живими рослинами;

    теплого та вологого повітря;

    різноманітної живої та рослинної їжі у достатній кількості; 

    води на листі рослин або питного фонтанчика;

    12-годинного світлового дня;

    відсутності стресів.

    Хамелеону не потрібні прогулянки, іграшки та особливі ласощі, його не слід купати та прищеплювати. Головне, забезпечити тварині комфортні умови життя та оберігати від будь-яких стресів.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі