Шиншила - чарівний звір, милий, дуже товариська і потішний. Щоб шиншила кожен день радувала вас, потрібно створити їй оптимальні умови життя. Тому перед тим, як принести тварину в будинок, дізнайтеся, як облаштувати клітку для шиншили, які аксесуари їй знадобляться і як забезпечити правильний догляд.

Вимоги до клітки шиншили: розміри, матеріал

Головне питання, яке виникає, наскільки велику клітку потрібно купити. Оптимальні розміри клітини для шиншил назвати важко. Для цих звірків чим більше місця, тим краще. Мінімальний розмір клітини для шиншили - 60х70х50 см для однієї тварини. Якщо їх два - параметри слід помножити мінімум на 1,7, а краще - на 2.

Клітка повинна бути не тільки просторою, але і досить високою, з поличками, підставками ярусами, адже шиншили - дуже активні тварини. У природному середовищі існування вони стрибають по гірських схилах, забираються на дерева. Їх навіть називають гірськими білками. Відповідно, при домашньому утриманні у звірка має бути достатньо простору для ігор і активностей.

Прути клітки або сітка - обов'язково з металу, а максимально можливе допустима відстань між прутами або осередками - 2-2,5 см. Якщо воно буде більше - звір запросто вибереться, і ловити по дому його доведеться довго.

Саме тому потрібно подбати та про те, щоб запор на дверцятах був надійним, добре підігнані, щоб шиншила не могла його відкрити самостійно. Ці звірятка неймовірно кмітливі та моторні, звичайна клямка або засувка, якої достатньо для хом'яків і морських свинок, не втримає шиншилу в клітці.

Клітка повинна бути виготовлена ​​зі сталі, можна вибирати моделі з кутовими стійками з алюмінію. Дерев'яні клітки спритні тваринки «сточатся» за кілька місяців. 

Піддон бажано купувати пластиковий. Добре, якщо на дні буде металева решітка. Шиншили - гризуни, і точити зубки вони будуть не тільки про мінеральний камінь або гілочки дерев, вони із задоволенням погризли та піддон. Заздалегідь поцікавтеся, чи є в продажу піддони окремо від клітини - можливо, через рік-два його доведеться замінити.

Можна придбати клітку зі скляною вітриною, яка дозволяє спостерігати за звіром і запобігає пересипання наповнювача за межі піддону. При бажанні легко самостійно обладнати клітку невеликим скляним бортиком, який дозволить підтримувати будинок в чистоті.

Які аксесуари потрібно розмістити в клітці шиншили

Як обладнати клітку для шиншили, щоб їй було затишно і комфортно? Перш за все, в клітці обов'язково повинен бути досить просторий будиночок, в якому шиншила зможе відпочивати. Врахуйте, що звір буде його гризти, тому не можна купувати будиночки з лдсп, склеєні, з пластика, герметика, деяких сортів деревини. Кращий варіант - будиночок з вільхи, бука, фруктових дерев або металевих прутів. Якщо в клітці живуть дві шиншили, то і будиночків знадобиться два.

Також необхідні аксесуари для клітини шиншили:

  • поїлка;
  • годівниця;
  • відсік або сітка для сіна;
  • купалка;
  • іграшки.

Подбайте про великий поїлки - шиншили п'ють досить багато води. Можна використовувати керамічний посуд або крапельну поїлку.Останню краще розміщувати поза клітиною так, щоб металева трубочка-поїлка була всередині. Якщо вся поїлка виявиться в клітці, шиншила напевно спробує її на зуб.

Ємність для корму повинна міцно кріпитися до прутів або піддону. Щоб аксесуар прослужив довго, слід вибирати моделі з кераміки та металу. Не забудьте про відсік для сіна. Такий аксесуар може йти в комплекті з кліткою або продаватися окремо. Він дозволяє заощадити внутрішній простір і зручно розмістити сіно і траву в зоні досяжності звірка.

Важливі аксесуари для клітини шиншили - купалка та іграшки. Купання в спеціальному піску - не тільки гігієнічна процедура, що дозволяє очистити шерсть. Це справжній релакс для шиншил, розслаблююча процедура, яка дарує тварині гарний настрій. Іграшки для таких непосид як шиншили - просто must have. В оселі звірка можна помістити бігове колесо, лабіринт, тунель, гамак, драбинку. Шиншили будуть із задоволенням проводити час, розважаючись на атракціонах.

Не забудьте повісити в клітці мінеральний камінь. Таке смачне обладнання клітини для шиншил дозволить звірку ефективно сточувати зуби та отримувати цілий комплекс мінералів і мікроелементів. У продажу є мінеральні камені з додатками сухих фруктів, ягід, зернових пластівців і ін.

Купити все необхідне обладнання клітини для шиншил ви можете в магазині «МастерЗоо».

Де краще розмістити шиншилу в будинку

Енергійні шиншили, як не дивно, мають дуже слабке здоров'я. Тому ставитися до ніжних тваринок потрібно дуже дбайливо. Щоб зберегти здоров'я вихованців необхідно дотримуватися ряду правил при розміщенні клітини в будинку.

Виберіть місце, де температура круглий рік буде коливатися в рамках 16-23 ° С, але не більше. Тваринки дуже гостро реагують і на різкий холод, і на спеку.

Не можна розміщувати житло гризунів поряд з опалювальними приладами або на яскраво освітленому сонцем місці. І бережіть своїх улюбленців від протягів. Досить буквально декількох хвилин на протязі - і шиншила захворіє, а лікування застуди у звірків - справа клопітка. Набагато простіше і легше запобігати захворюванню.

Ідеальне місце в будинку для шиншили - місце помірно освітлене і тепле, захищене від протягів, але з хорошою вентиляцією.

Які клітини купувати не варто

Головна вимога до клітки шиншили - розмір. Ніколи не кладіть тварин в занадто тісних клітках, це загрожує розвитком захворювань і порушеннями психічного розвитку звірка.

Також не підійдуть клітини:

  • з дерев'яною основою;
  • з великими вічками або великою відстанню між прутами;
  • з усіма заскленими бічними поверхнями;
  • з мідними прутами;
  • без будиночка та ігрової зони.