Як вибрати фурмінатор для собак?

Шерсть чотириногих вихованців вимагає постійного догляду, особливо в період линьки. Догляд за шерстю собаки - справа непроста, вимагає терпіння і певних навичок. Особливо багато клопоту з собаками довгошерстих порід з густим підшерстям. Допоможе впоратися з доглядом за шерстю і зробити процедуру вичісування більш ефективною фурмінатор.

Фурминатор - це своєрідний гребінець особливої конструкції, створений спеціально для вичісування відмерлих волосків підшерстя. При цьому здорова шерсть не страждає.

Створили таку практичну модель грумери з США в 1997 році. Назва фурмінатор отримана від першої фірми-виробника цих пристроїв FURminator de Shedding. Пізніше ця назва перейшла на всі подібні пристрої, хоча оригінальний фурмінатор і зараз продається тільки в Сполучених Штатах.

Інструмент дуже швидко набув популярності в усіх куточках світу. Грумери, заводчики і господарі собак різних порід оцінили переваги фурмінатору.

Користь від інструменту воістину величезна:
• легко вичісує до 90% відмерлого волосся та підшерстя за 2-3 сеансу;
• шерсть вихованця не валяється по всьому будинку;
• доглядати за улюбленцем простіше і швидше;
• регулярне використання попереджає появі паразитів, захворювання шкіри;
• рівномірно розподіляє по волосках шкірний жир, робить шерсть гладкою, доглянутою і блискучою.

Принцип роботи, переваги і недоліки

Фурминатор являє собою металеву пластину з частими загнутими зубчиками. Кожен зубець покритий дрібними зазублинами, які чіпляються за волоски підшерстя і видаляють їх.

Гребінь або звичайні пуходерки - менш ефективно виконують своє завдання, або виривають шерсть і підшерсток, завдаючи собаці дискомфорт.

Закруглені зубчики не травмують ніжну шкіру, і при цьому ефективно виймають з товщі підшерстя відмерлі волоски. Завдяки тому, що щітка виготовлена з міцного металу, фурмінатор служить довго. Ручка зручної анатомічної форми добре лягає в руку. Можна вибрати модель з гумовими накладками або прогумовану, щоб вона не ковзала в руці. Так обробка собаки стане ще комфортніше.

Вичісувати шерсть і пух буде легше, якщо фурмінатор підходить вам не тільки за розміром ручки, а й за вагою. Зверніть увагу на додаткові функції - в комплекті з багатьма моделями йде насадка, що дозволяє автоматично очищати зубці. Це дуже зручно і скорочує час процедури в цілому. З таким інструментом навіть обробка собаки з густою довгою шерстю в період линьки займе не більше 15-20 хвилин, досить буде 2-3 сеансів.

Фурминатор потрібен не тільки для довгошерстих собак, але і для вихованців з короткою шерстю і невеликого розміру. Інструмент дозволить уникнути поширення шерсті в будинку під час линьки, та й для регулярного догляду знадобиться. Особливо якщо собака линяє часто.

Критерії вибору фурмінатор для собак

Правильно вибрати фурмінатор нескладно. Потрібно враховувати два фактори: розміри собаки і довжину шерсті.

Великий інструмент з довгою робочою поверхнею (10-15 см) знадобиться для догляду за довгошерстими собаками великих порід: лабрадор, маламут, вівчарка, алабай. Середня модель - мedium - стане в пригоді, якщо вихованець середнього розміру, наприклад, спанієль, карело-фінська лайка або такса. Оптимальна довжина щітки - 5-8 см. Маленький фурмінатор потрібен для догляду за мініатюрними собачками, такими як шпіц, чихуахуа та ін.

Для довгошерстих собак довжина зубців повинна бути більше, 5-7 см і більше, а для короткошерстих буде досить 1,5-3 см.

Не можна використовувати фурмінатор при догляді за собаками без підшерстя, наприклад, ши-тцу і йоркширськими тер'єрами, а також за безшерстими собаками. Не слід використовувати інструмент і для вичісування кучерявої шерсті, наприклад, у пуделів або пулі. Щітка порушить красиві завитки і тим самим зіпсує зовнішній вигляд собаки.

Не рекомендується застосовувати фурмінатор, якщо на шкірі собаки є розчухи, подряпини та інші пошкодження, при алергічних висипаннях на шкірі або дерматологічних захворюваннях. У цих випадках розчісування може зашкодити і заподіяти біль улюбленцю.

Для того, щоб користуватися фурмінатором, не потрібно мати особих навичок або вміння, бути досвідченим кінологом або майстром грумінгу. Все дуже просто.

Виберіть зручний час після того, як вихованець погуляв, поїв і вдосталь напився. Нічого не повинно його турбувати і заподіювати дискомфорт. Якщо собака не любить подібні процедури, краще заздалегідь надіти намордник і прив'язати за нашийник до надійної опори. Під час вичісування розмовляйте з улюбленцем спокійним тоном, хваліть його, погладжуйте.

Організуйте все так, щоб 10-20 хвилин вас ніхто не турбував. Беріть шерсть невеликими пасмами і вичісуйте спочатку зверху, потім проникайте щіткою глибше - так ви не доставите собаці занепокоєння, і вона буде краще переносити процедуру.

Бажано спочатку викупати вихованця хорошим шампунем і акуратно обсушити, попутно видаляючи з шерсті смітинки і травинки.

Починати потрібно з видалення колтунів, що доставляють вихованцеві занепокоєння. Найчастіше вони знаходяться ззаду в районі хвоста, на морді за вухами і на лапах в зоні «штанців».

Рухи повинні бути впевненими і плавними, щоб вихованець відчував вашу впевненість і рішучість довести справу до кінця. Обов'язково заохочуйте собаку за терпіння і хорошу поведінку смаколиками - так домогтися спокою собаки під час розчісування в подальшому буде набагато простіше.

Проводьте фурмінатором тільки в напрямку росту шерсті: від шиї до хвоста і від хребта з боків до живота. Після кожного руху не забувайте видаляти вичесаний підшерсток з інструменту.

Великих пухнастих улюбленців потрібно причісувати, так би мовити, пошарово, починаючи з поверхневих шарів підшерстя і поступово занурюючи зубці більш глибоко. Після вичісування з них потрібно м'якою щіточкою зібрати те волося, яке випало, але не потрапило в фурмінатор. Хороша якість вичісування миттєво відобразиться на зовнішньому вигляді вихованця. Шерсть стане більш пишною і блискучою, густою і м'якою на дотик.

Після кожного використання прилад потрібно ретельно мити, витирати його не варто. Потрібно дати зубцям висохнути на повітрі і покласти інструмент в спеціальний чохол для зберігання.

Огляд фурмінатор для собак та їх вартість

Багато виробників намагаються виготовити моделі, максимально близькі за якістю до оригінальних фурмінатор, і при цьому зробити конструкцію дешевою. Через використання недорогих і не дуже якісних матеріалів такі моделі погано справляються з функціями, приходять в непридатність, травмують собак. Тому, якщо ви хочете забезпечити вихованцеві хороший догляд за шерстю на довгі роки, купуйте один раз якісний фурмінатор.

Гарантовано якісні моделі виготовляють три відомих виробника. По-перше, власне FURminator de Shedding, у якого кожна модель має індивідуальний чіп, який підтверджує справжність. У комплекті з фурмінатором йде спеціальна упаковка і книга з інструкцією по використанню інструменту.

По-друге, відмінні рекомендації професіоналів отримали фурмінатори німецького виробника товарів для домашніх вихованців Trixie. Фурмінатори та інші інструменти для грумінгу цього бренду відрізняються високою якістю і надійністю.

Третім виробником фурмінатора, якого можна рекомендувати до використання, є тайванський бренд Hello Pet. Це велике сімейне підприємство, відоме на світовому ринку понад 40 років і має прекрасну репутацію.

Ціна на фурмінатор буде залежати від бренду, розміру і наявності додаткових «фішок».