Годування собак | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як зима впливає на організм собаки

Як правильно годувати собаку взимку: загальні рекомендації

Чим годувати собаку взимку: готовий сухий корм чи натуральне харчування?

Як правильно розрахувати порцію корму

Найпоширеніші помилки в зимовому годуванні собак

Висновок

Зима – не найкомфортніша пора року, як для людей, так і для чотирилапих вихованців. Це період застуд, зниження імунітету, загострення хронічних захворювань. Все це справедливо і для людей, і собак.

Багато власників не розуміють, як допомогти собаці пережити зиму без проблем. Зазвичай це питання ставлять уже ветеринару під час прийому, коли хвостик застудився, переохолоджувався, загострилися хронічні недуги. Правильніше було б відвідати ветеринара та проконсультуватися ще до початку холодів, але зима вже настала, тому ми попросили досвідчених ветеринарних лікарів Харкова, Києва, Дніпра поділитися порадами щодо харчування та догляду за собаками у холоди. Пропонуємо вам ознайомитися з їхніми рекомендаціями та віримо, що з їх допомогою ви зможете забезпечити вихованцю зиму без хвороб та дискомфорту.

Як зима впливає на організм собаки

Холод і мороз восени та взимку – важкий час для собак, особливо тих, які мешкають на вулиці у вольєрі або у дворі. Улюбленцям, які живуть у будинку, трохи простіше, але прогулянки в мороз, перепади температури, протяги теж впливають на самопочуття та роботу організму загалом. Взимку імунітет у собак знижується, їм доводиться витрачати більше енергії на підтримку нормальної температури тіла та активності, а ще калорії та поживні речовини необхідні для здорової шкіри та густої шерсті, оскільки вони є природним захистом собак від холоду.

Звичайно, домашнім хвостикам з короткою шерстю, без підшерстя та безшерстим для прогулянок обов'язково знадобиться одяг. Ветеринари рекомендують власникам таких вихованців купувати як мінімум дві моделі: для осені з температурою +5-10 °С, щоб захистити собаку від вологи та вітру, і утеплену, яку слід надягати при температурі від 0 °С і нижче, а безшерстим породам теплий комбінезон знадобиться і за +3-5 °С. Однак дворового собаку чи лабрадора, вівчарку, мастифа у теплий костюм не вдягнеш, та й шуба, на перший погляд, у них цілком пристойна. Але це не означає, що вони не страждають від холоду. Що ж робити?

Найкращий спосіб підтримати здоров'я собаки взимку – забезпечити їй відповідне годування. Харчування собак взимку відрізняється від літнього. Не знали? Тоді давайте розберемося у цьому питанні детальніше. Ветеринари зазначають, що чимало власників собак справді не знають про те, що взимку собаці потрібне інше харчування. Для багатьох це виявляється сюрпризом. І в той же час саме збалансований раціон дозволить вашому підопічному краще підготуватися до похолодання, менше хворіти в холодну пору року та радіти життю за будь-якої погоди.

роздільник собаки | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно годувати собаку взимку: загальні рекомендації

Вносити зміни у харчування собаки слід ще восени – з початком осінньої линьки. У цей період ваш улюбленець готує «зимовий одяг», і потрібно, щоб нова шерсть була густою, шовковистою, добре зберігала тепло, а шкіра залишалася пружною та здоровою. Що для цього знадобиться? Насамперед, правильні «страви». Саме з корму собака отримує ті речовини, які беруть участь у формуванні нової здорової шерсті:

• ретинол (вітамін А);

• нікотинова кислота (РР);

• вітаміни групи В;

• вітамін D;

• залізо;

• цинк;

• мідь;

• марганець;

• поліненасичені жирні кислоти омега-3 та омега-6.

Ці мікроелементи є в серці, нирках, риб'ячому жирі, лососі, моркві, морській капусті, яйцях, яблуках, буряку, рисі, олії, шпинаті. Додаючи в раціон собаки ці продукти, ви допомагаєте відростити їй гарну теплу шубку. Якщо вам ніколи підбирати хвостику раціон або собака отримує готовий сухий корм, можете купити спеціальний вітамінно-мінеральний комплекс. До речі, в інтернет-магазині «Мастерзоо» представлений широкий вибір вітамінних добавок, що стимулюють зростання здорової шерсті, прискорюють линяння та підтримують здоров'я шкіри.

Коли на вулиці стане холодно, у харчування собаки слід внести зміни. І перед тим як це робити, обов'язково проконсультуйтеся з ветеринаром, тому що для кожного улюбленця рекомендації будуть індивідуальними. Погодьтеся, не можна пропонувати однакове меню маленькому короткошерстому песику, який весь час проводить у будинку і виходить взимку на вулицю тільки на прогулянку, і службовим собакам, які проводять весь час на відкритому повітрі. Також як не можна порівнювати потреби маламута, собаки, яка взимку почувається краще, ніж влітку, і йоркширського тер'єра, який не має підшерстя і мерзне вже при температурі +5 °С.

Загальні рекомендації щодо харчування собаки взимку можна розділити на дві групи – для хвостиків, що живуть на вулиці, та для домашніх собак.

Харчування собак у зимку | Зоомагазин MasterZoo

Як організувати взимку харчування собаки, що живе на вулиці

Чим годувати собаку взимку на вулиці? Собакам, які постійно знаходяться у дворі чи вольєрі взимку необхідно:

• зробити харчування частішим – збільшити порцію на 20-30% (залежно від породи, умов утримання та активності собаки);

• на 10-15% збільшити вміст у кормі жирів (не більше, щоб не перевантажити печінку);

• при доповненні харчування тваринними білками вони повинні становити не менше 50% раціону, а краще 70-75%;

• ввести до раціону продукти, що містять жирні кислоти, які необхідні для підтримки здоров'я шкіри та шерсті, зміцнення імунітету;

• доповнити харчування вітаміном D, тому що при короткому світловому дні собаки відчувають його дефіцит;

• збагатити щоденне харчування продуктами, що містять залізо, хондроїтин, колаген, щоб підтримати кровотворення, суглоби у цей непростий період;

• уникати продуктів, які сприяють загостренню хронічних захворювань або спричиняють алергію;

• доповнити харчування продуктами, які містять вуглеводи (при цьому каші не повинні становити більше 10% добового харчування).

Все це необхідно собакам, які залишаються цілий день на вулиці, тому що їм потрібно підтримувати температуру тіла, а для цього постійно рухатися, адже навіть утеплена будка не захищає від морозу.

Як правильно годувати собаку взимку? Ветеринари рекомендують годувати собак, які утримуються на вулиці, частіше – 3-4 рази на день, адже добова порція стає більшою, а розтягувати шлунок собаці небажано. Цуценят потрібно годувати ще частіше - 4-5 разів на день. Адже якщо вихованець не з'їсть корм відразу, то він замерзне і стане не корисним, а небезпечним: замерзлі шматочки мають гострі краї, які травмують стравохід та шлунок, а холодна їжа спричиняє порушення травлення та застудні захворювання.

До речі, про температуру корму. У мороз собаці рекомендується пропонувати їжу хоча б кімнатної температури, а краще підігріту до 35-37 ° С (не гарячу!). Це прискорює засвоєння поживних речовин із продуктів харчування та дозволяє уникнути застуди, адже замерзлий корм може спричинити нетравлення, переохолодження та навіть запалення легенів.

 

Особливу увагу зверніть на воду. Вона має завжди бути у вільному доступі, причому саме у стані води, а не льоду. Якщо на вулиці сильний мороз, постійно міняйте миску і наливайте теплу воду, щоб собака міг пити. Деякі люди додають у воду сіль, щоби вона не замерзала – це неприпустимо! По-перше, ви завдаєте величезної шкоди здоров'ю улюбленця, зокрема ниркам і сечовивідним органам, по-друге, від солоної води спрага лише посилюється. Якщо часто підливати воду немає можливості, можете додати до неї кілька крапель олії – це сповільнить замерзання.

Особливу увагу слід приділяти підтримці нормального травлення собаки. Це можна зробити, збагачуючи харчування продуктами, що містять пробіотики та клітковину: овочами, фруктами, кисломолочними продуктами, подрібненими лікарськими травами. А ще можна придбати спеціальні вітаміни та харчові добавки, які нормалізують мікрофлору кишківника, покращують засвоєння поживних речовин із корму та нормалізують обмін речовин.

Ще одна порада від ветеринарів – взимку частіше балувати песиків натуральними ласощами, особливо корисними будуть сушений рубець, вим'я, вуха, легені, печінка, нирки. Все це джерело корисного білка та мікроелементів, що підтримують імунітет та гарне самопочуття собаки.

Поради щодо годування собак, які живуть у приміщенні

Всі поради щодо харчування собак, що живуть на вулиці, під час линяння, актуальні і для домашніх хвостиків. У них так само змінюється шерсть до настання холодів, а імунітет потребує підтримки. Тому не забувайте доповнювати повсякденне харчування домашніх улюбленців продуктами, корисними для шкіри та шерсті, які зміцнюють захисні сили організму.

Чим годувати собаку взимку, якщо більшу частину часу вона проводить удома? Якщо вихованець благополучно «переодягся» в зимову шерсть, на вулиці не дуже холодно і у вас є відповідний одяг для підопічного, то радикальні зміни в раціон можна не вносити, хіба що давати більше натуральних ласощів – сушене м'ясо та субпрордукти є чудовим джерелом якісного білка, жиру, мікроелементів, необхідні хорошого самопочуття та міцного імунітету.

Харчування домашніх собак має враховувати вік, породу та ступінь активності. Якщо у вас дорослий літній песик, який не любить гуляти довго на холоді, то помітно збільшувати порцію не варто - це може призвести до зайвих грамів і кілограмів. Цуценятам, молодим собакам, активним хвостикам, які обожнюють прогулянки в будь-яку погоду і готові носитися по калюжах, снігу, сльоті, раціон слід переглянути:

• збільшити вміст тваринного білка щонайменше до 50-60%;

• додати до раціону рослинну олію, морську рибу та риб'ячий жир – джерела жирних кислот, важливих для підтримки імунітету;

• доповнити меню природними пробіотиками – кисломолочними продуктами (нежирними, без цукру та смакових добавок);

• забезпечити вільний доступ до води.

Якщо взимку температура не опускається нижче 8-10 ° С морозу, у собаки хороша густа шерсть або теплий одяг, прогулянки не затягуються більше, ніж на годину, то розмір порції домашньому підопічному міняти не слід. Вам здається, що собака постійно голодна? Тоді краще проконсультуйтеся з ветеринаром, він підкаже, який розмір порції максимально допустимий для собаки в холодну погоду.

Харчування песиків | Зоомагазин MasterZoo

Чим годувати собаку взимку: готовий сухий корм чи натуральне харчування?

Це питання виникає дуже часто, коли доходить до підігріву їжі. Адже сухий корм підігрівати складно. Але ветеринари наголошують на іншому аспекті: не потрібно вносити радикальні зміни до годування в зимовий час. Організм собаки і без того зазнає стресу, а різка зміна раціону тільки спровокує проблеми із травленням. Якщо хвостик харчувався натуралкою – продовжуйте годувати його, дотримуючись наведених раніше рекомендацій. Якщо собака їла готовий сухий і вологий корм, продовжуйте давати їй звичну їжу, варто лише переглянути вид корму, клас і, можливо, потроху додавати м'ясо і натуральні ласощі. Починати давати собаці з настанням холодів «натуралку», якщо вона раніше їла готовий сухий корм, не можна! І навпаки – також.

Натуральний і сухий корм – це стиль харчування, у кожного є свої недоліки та переваги. Так, натуральні компоненти простіше міксувати, роблячи для собаки привабливе асорті, наприклад, змішувати м'ясо, печінку, рубець, легені, додавати в каші овочі та фрукти. Натуральний корм не проблема підігріти до потрібної температури, а кількість готового м'яса та каші легко відміряти на кухонних вагах. Однак з «натуралкою» ви ніколи не зможете бути впевнені у збалансованості раціону, наявності в ньому потрібної кількості вітамінів та мікроелементів, адже навіть в одному шматку м'яса є більш чи менш жирні ділянки. При використанні натуралки ветеринари рекомендують періодично давати собакам універсальний вітамінний комплекс або, за порадою лікаря, спеціальні вітаміни, необхідні для вирішення тієї чи іншої проблеми. І, звичайно, приготування натуральних «страв» потребує певного часу, причому щодня.

Сухий корм не потребує підготовки, його можна використовувати відразу після розкриття пачки. Але ось підігріти його складніше, та й не всі собаки сприймають теплі гранули корму як їжу. Оптимальний варіант для зими – зберігати корм за кімнатної температури, а не в гаражі або сараї, де холодно. Це не буде проблемою, тому що відкрита пачка корму в приміщенні зберігає поживні властивості та аромат приблизно півтора місяці.

Якісне готове харчування для собак (класів преміум, суперпреміум і холістик) відрізняється збалансованим складом, в якому є необхідна кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот, пробіотиків та ін. Якщо у звичному меню тварин білків менше 50%, рекомендується на зиму вибрати харчування з більш високим вмістом м'яса, як правило, проблему вирішує купівля корму класом вище. Також звертайте увагу на склад, у ньому мають бути субпродукти (печінка, нирки, серце, хрящі), риб'ячий жир чи інші джерела жирних кислот, вітаміни. Уникайте кормів для собак, у яких є ароматизатори, консерванти, смакові добавки, хоч вони й дешевші. Повірте, економія на харчуванні потім обернеться в значними витратами на ліки та вітаміни, а улюбленцю це буде коштувати здоров'я.

Харчування собак взимку можливе як готовим, так і натуральним меню. Головне, скласти його так, щоб песик отримував все необхідне для здоров'я та активного життя.

роздільник кості | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно розрахувати порцію корму

У середньому взимку витрата енергії у собак збільшується на 15-30%, це означає, що порція повинна збільшитися приблизно на 1/5. З сухим кормом порахувати витрату легко – калорійність вказана на упаковці і виходячи з цієї цифри ви можете відміряти порцію, в якій калорій буде більшим на 15-30%. З натуральним кормом все складніше, адже найкалорійніші продукти – злаки та жири, а їх кількість має бути обмеженою, щоб не «посадити» собаці печінку та підшлункову залозу. Ветеринарні лікарі рекомендують трохи збільшувати кількість жирів і вуглеводів і додавати в раціон більше м'ясних продуктів або риби. Але в кожному випадку обчислити калорійність порції практично неможливо, і щоб не переборщити одними інгредієнтами та не спровокувати дефіцит інших, краще звернутися за порадою до ветеринарної клініки.

Також при складанні раціону взимку слід пам'ятати, що:

• собаки, що утримуються у вольєрі, потребують більшої кількості калорій;

• самки зазвичай витрачають менше енергії на обігрів та ігри, ніж самці;

• вгодованим собакам можна давати менш калорійну їжу, ніж струнким і м'язистим;

• активні собаки потребують узимку (і не тільки) більшої кількості калорій, ніж спокійні.

Щоб звести до мінімуму ймовірність авітамінозу, дефіциту мінералів та інших корисних речовин та подальші проблеми зі здоров'ям, варто купити вітаміни для собак. Взимку без подібної добавки можуть обійтися лише деякі улюбленці, які отримують корм класу холістик та корисні натуральні ласощі. Але навіть їм за наявності хронічних хвороб чи інших особливостей знадобляться спеціальні добавки. У «Мастерзоо» представлений великий вибір вітамінів та харчових добавок, що дозволяють підтримувати гарне самопочуття вихованця взимку. В асортименті продукція відомих брендів:

ProVET;

8in1;

Brit;

Canina

Як підібрати харчування для собаки в зимку | Зоомагазин MasterZoo

Найпоширеніші помилки в зимовому годуванні собак

За словами досвідчених ветеринарів, багато власників собак взимку роблять одні й ті самі помилки. Найчастіше улюбленців починають годувати занадто часто, і це призводить до утворення зайвої ваги. Якщо хвостик трохи погладшав до зими - це нормально і природно, а от якщо повнота стала помітною, змінилася поведінка, з'явилася задишка або спостерігаються проблеми із травленням, собака набрав зайву вагу. Зайві кілограми потрібно прибирати поступово незалежно від пори року, при цьому не порушити мікрофлору кишківника. Збалансовану дієту допоможе підібрати ветеринарний лікар.

Також нерідко взимку у собак спостерігаються проблеми із печінкою, якщо власники пропонують надто жирні продукти, а також їжу зі свого столу. Серед поширених помилок у харчуванні взимку також варто зазначити:

• недостатня кількість води, особливо у собак, які мешкають у дворі;

• надлишок злаків у раціоні;

• порушення травлення через вживання холодної їжі;

• нестача вітамінів та мінералів для зміцнення імунітету та підтримання нормальної роботи організму.

Висновок

Наші вихованці дуже схожі на нас: сіра дощова погода викликає у них тугу, яскраве сонечко – бажання погуляти, а взимку вони, як і багато хто з нас, трохи огряднішають і обзаводяться теплою «шубкою». Зима для собак, особливо тих, які живуть за межами будинку – період складний. Щоб ваш підопічний не хворів і почувався добре, слід подбати про правильне харчування. Розраховувати зимове меню слід з урахуванням таких факторів:

• умови утримання – вдома чи на вулиці;

• вік;

• порода;

• рівень активності;

• індивідуальні особливості.

Щоб не помилитися з вибором корму або додаванням певних продуктів, обговоріть харчування собаки з ветеринаром.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі