Линька у собак| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Сезонне та позапланове линяння: чим відрізняються і як допомогти собаці

Весняне та осіннє линяння у собаки

Позасезонне линяння у собак

Як запобігти позасезонному линянню

Линяння собак – природний процес, зумовлений фізіологічними особливостями вихованця. Зазвичай цей процес стає випробуванням для господарів, тому що шерсть в оселі всюди: на підлозі, меблях, у ліжку, на одязі та навіть у тарілці. Втішає власників собак, особливо довгошерстих, той факт, що линяння – процес короткостроковий і його можна зробити ще швидшим.

Линяє собака інтенсивно, як правило, навесні та восени, але і протягом року шерстний покрив потроху оновлюється, тому незначна кількість волосків сиплеться з вихованця постійно. Збої в графіку можливі у собак, які більшу частину часу проводять у будинку і не так відчувають перепади температури, як хвостики, що живуть на вулиці або гуляють не менше двох разів на день. Линяти собака може з різних причин – від стресу, зміни корму, через проблеми зі здоров'ям. Спробуємо з'ясувати, у яких ситуаціях зміна шерсті – нормальний природний процес, а в яких – патологія, й що з цим робити.

Сезонне та позапланове линяння: чим відрізняються і як допомогти собаці

Коли собаки линяють? Якщо все добре, хвостик отримує збалансоване харчування, здоровий, живе в комфортних умовах, то активне линяння відбувається двічі на рік: навесні та восени. Кожна порода і кожен собака мають свої індивідуальні особливості. В одних зміна «шуби» проходить швидше, в інших - повільніше, одні відчувають дискомфорт від процесу, інші переносять його досить легко, тривалість також відрізняється у собак різних порід, вікових груп і з різними особливостями.

 

Линька для собак| Зоомагазин MasterZoo

Весняне та осіннє линяння у собаки

Сезонне линяння у собак - явище природне, але до нього потрібно ґрунтовно підготуватися. Коли линяють собаки, навесні та восени, вони пристосовуються до мінливих умов навколишнього середовища. Якби линяння не було, собаки ризикували б замерзнути взимку та отримати перегрів улітку. Початок «переодягання» у собак залежить від погоди, тривалості світлового дня, годування, особливостей породи.

Весняне триває 2-5 тижнів і починається із потеплінням. Линяння в цей період рясне — собака активно позбавляється від підшерстка, який йому за теплої погоди вже не потрібен. Коли линяють, собаки мають неохайний вигляд, хутро лізе жмутами, якщо його вчасно не вичесати, збивається в ковтуни.

У цей період вихованець втрачає дуже багато шерсті, часто процес супроводжується зміною поведінки собаки. Хвостик стає апатичним, млявим – це може бути пов'язано із весняним авітамінозом. Навіть ті підопічні, які одержують збалансований сухий корм, відчувають нестачу речовин, необхідних для регенерації шкіри та шерстного покриву. Тому варто доповнити раціон у цей період вітамінами або спеціальними комплексними добавками з біотином, поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами A, D, PP, групи В, міддю, цинком та ін.

 

Що робити під час весняної зміни «шуби»? Насамперед щодня вичісувати собаку. Якщо в решту часу достатньо вичісувати підопічного 1-2 рази на тиждень, то навесні вам доведеться щодня приділяти увагу цьому заняттю. Залежно від породи собаки використовуйте різні інструменти:

• гребені;

• щітки;

• пуходерки;

• фурмінатор;

• тример;

• за потребою – ковтуноріз.

Підшерстя найкраще, за спостереженнями власників, видаляє фурмінатор. Зазвичай вихованці линяють зонами - стегна, груди, боки. Можливо, вам знадобляться різні щітки для різних зон.

Іноді оновлення «шубки» супроводжується сильним свербінням і лупою. У цій ситуації корисно купати собаку зі спеціальним шампунем, що зволожує шкіру і містить протеїни, він зменшить подразнення, поліпшить кровопостачання шкіри, зробить вичісування легшим і прискорить оновлення шерсті. Після весняного линяння собака стає гарнішим, візуально худне, хутро видається гладким і блискучим.

Осіннє линяння починається в середині-кінці жовтня і триває близько 3 тижнів. Шерсті в цей час випадає небагато, порівняно з весняною. В результаті вихованець стає пухнастим, м'яким і здається трохи гладшим, ніж влітку. У цей період собаці також знадобляться добавки, що стимулюють зростання нових волосків. Багато ветеринарів рекомендують використовувати вітамінно-мінеральні комплекси, що включають жир океанічних риб: лосося, оселедця, макрелі… До речі, ці вітаміни будуть корисні собакам, які не втрачають «шубу» і навіть безшерстим. Комплекс корисних речовин покращить стан шкіри, нормалізує виділення шкірного сала, зробить шкіру менш схильною до алергічних реакцій, стійкою до дії патогенних мікроорганізмів, прискорить загоєння мікротравм.

Якщо шерсть по всьому будинку дуже вас дратує, скористайтеся послугою грумінг-салону, яка називається «Експрес линяння для собак». Найбільшою популярністю користується вона навесні. В чому суть? Грумер протягом кількох годин ретельно вичісує вашого підопічного, використовуючи найрізноманітніші інструменти: щітки, тример, фурмінатор, - щоб ефективно видалити якомога більше відмерлих волосків. Потім собаку купають зі спеціальним шампунем та бальзамом, які заспокоюють та зволожують шкіру, допомагають зробити її гладкою та спрощують розчісування. Наприкінці процедури собаку висушують з використанням спеціальних сушарок та фенів. Експрес-линяння за один раз (а не за 2 тижні!) видаляє більшу частину підшерстка, покращує стан шкіри, стимулює зростання здорової блискучої «шубки». Процедура дозволяє скоротити тривалість линяння приблизно вдвічі й позбавляє вас клопоту.

Ветеринари та грумери попереджають: у період зміни шерсті в жодному разі не підстригайте коротко вихованця і не оголюйте шерстний покрив! Це згубно відбивається на фізичному та психологічному стані собаки, а також псує шерсть, вона відростатиме неправильно, часто збиватиметься в ковтуни, плутатиметься і вимагатиме ще більше догляду, ніж зазвичай.

 

Линька у собак | Зоомагазин MasterZoo

Позасезонне линяння у собак

Нерідко собака линяє, як кажуть, не за графіком. Як зрозуміти, проблема це чи варіант норми? Зверніть увагу на самопочуття та поведінку підопічного. Якщо шерстинки випадають потроху, хвостик веселий і активний, добре їсть, поводиться як завжди, шерстний покрив блискучий і здоровий, то, швидше за все, це природний процес. Часто таке явище зустрічається у песиків, які більшу частину часу проводять у будинку та не відчувають різких коливань температури. У них періоди линяння не так яскраво виражені, як у вихованців, які регулярно проводять час на вулиці, й заміна старих волосків новими йде постійно.

Викликати випадання шерсті можуть такі причини:

• зміна корму чи дефіцит вітамінів;

• вікові зміни;

• коливання гормонального тла;

• алергія та дерматологічні хвороби;

• стрес;

• пересушене повітря взимку чи аномальна спека влітку.

роздільник собака| Зоомагазин MasterZoo

Шерсть – показник здоров'я собаки, а воно безпосередньо залежить від якості харчування. Незбалансований раціон, нестача вітамінів та мікроелементів викликають сухість шкіри, появу лупи та часткове облисіння. Проблеми із шубкою можливі при зміні корму – це стрес для організму, який одразу відбивається на зовнішньому вигляді собаки. Щоб уникнути таких проблем, проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем. Він допоможе вибрати відповідний корм або порекомендує вітаміни, які поліпшують стан шкіри та шерсті.

Зазвичай посилене линяння спостерігається у цуценят – це нормальні вікові процеси. Діти втрачають «дитячу» шубку, а крім того, вони активно ростуть, тому зміна шерсті йде практично постійно. Якщо волоски висипаються занадто інтенсивно, підшерстя випадає клаптями, цуценя погано їсть або поводиться незвично, обов'язково зверніться до ветеринарного лікаря за порадою.

Позапланове линяння характерне для собак у період тічки та вагітності. Коливання гормонального тла зазвичай викликають линяння. Якщо воно не надто інтенсивне, то приводів для занепокоєння немає. Однак у цьому випадку за порадою спеціаліста рекомендується доповнити раціон собаки вітамінно-мінеральним комплексом.

Причиною раптового линяння може стати хвороба або паразити. У цьому випадку негайно звертайтеся до ветеринара. Вихованцю необхідне повноцінне комплексне лікування ветеринарними препаратами, можливо, дієта. Після одужання «шубка» відновиться і знову буде красивою та блискучою.

Часто випадання шерсті собаки провокує стрес. Линяння може викликати переїзд, відсутність господаря, якісь екстрені ситуації, що змусили собаку хвилюватися. Навіть зміна корму та звичного шампуню – це стрес, який не неодмінно позначиться на стані «шубки». У цьому випадку слід усунути причину подразнення та використовувати спеціалізований корм і вітаміни, що сприяють оздоровленню шкіри та хутра. Попередньо не забудьте проконсультуватися з лікарем.

Сильне линяння у собаки влітку зазвичай викликане спекою. Якщо у вашого підопічного з'явилися оголені ділянки шкіри, не виводьте собаку на сонце без одягу, інакше шкіра обгорить. Переконайтеся, що випадання шерсті не спричинене паразитами, грибковими інфекціями, алергією чи хворобою.

Як бачите, причини позапланового линяння бувають різні, і не завжди вони вказують на серйозні проблеми зі здоров'ям хвостика. Однак позапланове линяння у будь-якому випадку є приводом відвідати ветклініку та переконатися, що з улюбленцем все гаразд.

Як запобігти позасезонному линянню

Аби собака не линяв не за графіком, постарайтесь усунути фактори, що викликають позапланове випадіння шерсті. Намагайтеся не змінювати різко корм, а якщо хвостик має схильність до алергії, то купіть йому спеціальний раціон. Ніколи не мийте собаку «людським» шампунем, використовуйте лише спеціалізовані засоби та пам'ятайте, що купати хвостика слід у теплій воді.

Ще один важливий момент – профілактика блошиного дерматиту. Через укуси комах собака починає інтенсивно чухатися, виривати хутро клаптями, у тварини з'являються залисини, шкіра в розчесаних місцях запалюється. Щоб уникнути цього, вчасно обробляйте тварину від паразитів. Для профілактики зараження зовнішніми та внутрішніми паразитами в зоомаркетах «МастерЗоо» є нашийники, спреї, краплі, пігулки — вибирайте найзручніший варіант і захищайте вихованця.

У спекотні літні дні гуляйте з собакою вранці та ввечері, коли стає трохи прохолодно. Якщо шерсть під дією високої температури стала зовсім ріденькою, із залисинами, надягайте на вихованця одяг, який захистить шкіру від сонячного опіку. По можливості захистіть підопічного від стресу, якщо планується подорож, переїзд на нове місце, подбайте про його комфорт і приділяйте більше уваги.

Навіть якщо вас дуже дратує шерсть у будинку, не зривайте своє невдоволення на вихованця. Він нічого не може змінити. Краще придбайте надійні щітки для одягу — і частіше обнімайте свого чотирилапого члена родини!

FAQ
  • Як відрізнити линяння від випадання шерсті?

    Дуже важливо вчасно розібратися, чому в собаки почала сипатися шерсть, адже це може бути ознакою хвороби. Сезонне линяння у собак проходить навесні та восени, триває від 2 до 5 тижнів – залежно від породи, віку, умов утримання та індивідуальних особливостей улюбленця. Деякі собаки у цей час стають млявими, менш активними, роздратованими. Це відбувається через нестачу вітамінів та сверблячку, якою часто супроводжується оновлення шерстного покриву. Допомогти хвостику просто:

    • вичісуйте щодня;

    • доповніть меню вітамінами, запропонуйте особливий корм чи ласощі, що містять підвищену кількість біотину, жирних кислот, кальцію, фосфору, міді, цинку;

    • купайте зі спеціальними шампунями та бальзамами;

    • мінімізуйте стреси, уникайте продуктів, що спричиняють алергію.

    Природним процесом є постійне линяння цуценят у період активного росту та собак у період тічки та вагітності. В інших випадках, особливо якщо помітили зміни у поведінці та самопочутті підопічного, якнайшвидше зверніться до ветеринара.

  • Коли період линяння у собак?

    Сезонне линяння у собак навесні та восени. Точний час зміни шерсті вказати немає можливості, тому що це залежить від того, коли потеплішає або похолодає на вулиці, як почувається вихованець. У період активного зростання цуценят оновлення шерсті відбувається постійно. Також це стосується собак у період тічки та виношування потомства.

  • Що робити, якщо у собаки линяння?

    Якщо у вашого улюбленця сезонне линяння, обов'язково вичісуйте його або запишіть до грумера, який проведе процедуру «експрес-линяння». Після початку відновлення шерстного покриву, на 4-7 день бажано викупати хвостика із шампунем для зміцнення шерсті. Купання зніме подразнення шкіри, зменшить свербіж, полегшить вичісування та прискорить процес.

  • Як довго триває линяння у собак?

    Сезонне може тривати, залежно від породи, стану здоров'я та погоди, від 2 до 5 тижнів. Якщо випадання хутра триває довше або починається не в сезон, обов'язково зверніться за консультацією до ветеринара.

  • Як проявляється линяння у собак?

    Сезонне випадання шерсті починається при стабільній зміні температури на вулиці, потеплінні чи похолоданні. Шерсть починає рясно висипатися та вимагає постійного вичісування, без цього збивається в ковтуни та виглядає дуже неохайно. Деякі хвостики в період зміни шерсті виявляють занепокоєння, чухаються або стають млявими, менш активними. Якщо ви помітили пошкодження шкіри, розлад травлення або інші проблеми зі здоров'ям, обов'язково зверніться до ветклініки.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі