Равлик акваріумний | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Користь равликів для акваріума

Можливі проблеми при перенаселенні акваріума равликами

Види акваріумних равликів, умови утримання

Догляд і контроль чисельності акваріумних равликів: поради фахівців

Висновки

 

Равлики в акваріумі – це добре чи погано? Чи варто їх утримувати, чи краще уникати таких «мешканців» в акваріумі? Чи можуть равлики в акваріумі з рибками бути корисними? Що робити, якщо равлики потрапили у ваше водоймище випадково? Багато акваріумістів замислюються над цими питаннями, після чого одні купують молюсків і підселяють до рибок, а інші вживають всіх заходів, щоб равлики не потрапили до акваріума в жодному разі.

Насправді акваріумні равлики – важлива частина екосистеми. Вони мають певні функції у водоймі, завдяки їм вдається підтримувати біологічний баланс, стабільний склад води, чистоту в акваріумі. Адже не дарма равликів називають «санітарами» та «прибиральниками», вони справді підбирають залишки корму, поїдають відмерлі частини рослин і таким чином підтримують чистоту. Але іноді маленькі равлики в акваріумі спричиняють велику проблему. Чому так відбувається і як цього уникнути? Розберемося в цих питаннях.

Користь равликів для акваріума

Спочатку з’ясуємо, чим корисні акваріумні равлики. По-перше, вони гарні. Ці дивовижні створення прикрашають водоймище, роблять його більш затишним і цікавим для спостереження. Крім цього, равлики в акваріумі з рибками приносять помітну користь:

• видаляють бактеріальний наліт зі скла, декорацій, листя рослин;

• доїдають за рибами залишки корму, не допускаючи його псування та забруднення води;

• знищують нижчі водорості та зіпсоване листя підводних рослин;

• перекопують ґрунт, покращуючи його вентиляцію та запобігаючи закисанню – це корисно для живих акваріумних рослин;

• частково очищують скло від зеленого нальоту;

• сигналізують про нестачу кисню у воді: підіймаються склом до поверхні;

 

• підіймають настрій: спостереження за тим, як равлики смішно ворушать ріжками та облизують скло, дозволяє відвертати увагу від рутини та забувати про повсякденні проблеми.

Як бачите, равлики приносять багато користі. Головне, правильно вибрати вихованців. Якщо цікавитеся, які равлики чистять акваріум, то майте на увазі, що неретини та теодоксуси добре «миють» скло та очищають від зелені декорації, меланії «перекопують» і очищають ґрунт, фізи та котушки підтримують біобаланс, допомагаючи нормальній роботі корисних бактерій, а функція равликів хелен - поїдання молюсків інших видів, що надмірно розплодилися.

Чому ж деякі акваріумісти не хочуть заводити равликів? Справа не в самих молюсках, а в їхній кількості. Річ у тім, що за сприятливих умов равлики активно розмножуються, і це справді може стати проблемою.

Можливі проблеми при перенаселенні акваріума равликами

Хороші акваріумні умови спонукають равликів посилено розмножуватись. Саме перенаселення акваріума молюсками здатне викликати проблеми. Правильний догляд за равликами, контроль за розмноженням дозволяють уникнути неприємностей. Яких саме?

Занадто багато равликів дають дуже багато відходів, які викликають забруднення води, утворення азотних сполук, розвиток патогенних мікроорганізмів, небезпечних для більшості рибок. Відповідно, зменшується кількість кисню у воді. Маризи та деякі інші равлики активно об'їдають листя та коріння акваріумних рослин. Більшість видів акваріумних равликів із задоволенням їдять ікру риб, тому якщо ви плануєте розводити рибок, подбайте, щоб у нерестовому акваріумі молюсків не було.

разделитель булька | Зоомагазин MasterZoo

Слиз і продукти життєдіяльності равликів забруднюють воду і надають акваріуму неохайного вигляду. Якщо равлик гине, виявити це буває важко, особливо якщо молюск невеликий, а акваріум об'ємний. Тіло равлика після загибелі починає виділення токсинів, небезпечних риб.

Ще одна потенційна небезпека равликів – вони можуть бути переносниками гельмінтів та хвороб. Зараження паразитами трапляється, коли ви заселяєте в акваріум равлика з природного водоймища або він випадково потрапляє до вас з водоростями та ви не знаєте точно його походження.

Таким чином, якщо ви хочете поселити в акваріумі равлика, спочатку більше дізнайтеся про вид, що вас зацікавив, і постарайтеся з'ясувати заздалегідь, які умови необхідні молюскам, які проблеми можуть з ними виникнути і як їх вирішувати.

 

Акваріумний равлик | Зоомагазин MasterZoo

Види акваріумних равликів, умови утримання

Щоб равлики в акваріумі приносили користь і радували вас, важливо створити для них відповідні акваріумні умови та підбирати вихованців з урахуванням того, які «послуги» потрібні вашій водоймі, наприклад, очищення скла від нальоту, розпушування ґрунту або поїдання «чорної бороди». Розберемося, які види акваріумних равликів існують і яких умов життя вони потребують.

• Ампулярія. Ці великі равлики із жовтим панцирем дуже популярні серед акваріумістів. До температури води вони невибагливі, допустимі значення – від 19 °С до 27 °С. Цим равликам обов'язково потрібні живі рослини. Молюсок різностатевий, тому для отримання потомства доведеться купувати не менше чотирьох особин.

Гурами, ляліуси, цихліди, макроподи, півники часто нападають на равликів, травмують їх, тому поселяти ампулярій в один акваріум із цими рибками не варто.

• Котушки. Це маленькі невибагливі равлики, які чудово пристосовуються до будь-якого середовища. Оптимальна температура для них – 22-28 °С. Котушки використовують багато кисню, швидко розмножуються і виробляють пристойну кількість відходів, а значить вам обов'язково знадобиться фільтр і компресор.

Кількість равликів доведеться постійно контролювати та відловлювати зайвих. Вони можуть використовуватися як корм для тетрадонів і боцій. Саме котушки становлять основу їхнього раціону при акваріумному утриманні.

• Меланія. Цей равлик – володар твердого конусоподібного панцира. Основну частину дня він проводить, закопавшись у ґрунт, активним стає вночі. Меланії чудово перекопують ґрунт, перешкоджаючи його закисанню, доїдають залишки корму, що впали на дно. Найкраще равлики почуваються при температурі 18-28 ° С, потребують аерації, оскільки дихають тільки зябрами. Молюски здатні до самозапліднення, тому для розмноження достатньо однієї особини. При нестачі кисню равлики вибираються із ґрунту і повзуть по склу до поверхні води.

Меланії уживаються практично з усіма рибками, окрім любителів пообідати молюсками: тетрадонами, цихлідами, макроподами, боціями та равликом хеленою.

разделтель рибка | Зоомагазин MasterZoo

• Маріза. Це теплолюбний молюск, який потребує води температурою 20-25 °С. Віддає перевагу воді середньої жорсткості та слаболужній, тому що в нейтральному і кислому середовищі у равлика погано розвивається мушля. Гарні смугасті маризи - справжні газонокосарки, в акваріумі вони під корінь з'їдають практично будь-які рослини, тому в акваріумі-травнику їх заводити не варто. Зате якщо у вас занадто розрослися рослини, то цей равлик допоможе вам «прополоти» зарості. Маризи різностатеві, тому один равлик не дасть потомства, для розмноження знадобиться щонайменше чотири молюски.

Не рекомендується поселяти мариз в акваріуми з боціями, тетрадонами та цихлідами.

• Хелена. Равлик-хижак стане знахідкою для тих, хто влаштовує в акваріумі сади – до рослин він байдужий, зате харчується іншими равликами, які їдять рослини. Оптимальна температура – 22-27 °С, жорсткість води має бути вищою за середню, тому що в кислому середовищі у равлика розм'якшується мушля. В акваріумі бажано використовувати дрібний ґрунт, тому що після «обіду» равлики люблять у нього зариватися.

Хелени, всупереч поширеній думці, не нападають на риб і відмінно уживаються з усіма мирними рибками: тетрами, даніо, неонами, барбусами та ін. Максимум, на що вони здатні, це з'їсти тіло мертвої риби або поласувати ікрою. А ось хижі цихліди, боції та тетрадони самі із задоволенням закусять равликами, тож заселяти їх в один акваріум не варто. Хелени полюють на інших молюсків, але тільки на тих, які менше за розміром, на равликів більше за себе хелени нападають вкрай рідко.

• Неретина. Надзвичайно красивий равлик зі смугастою раковиною стане вашим помічником у підтримці чистоти в акваріумі. Він поїдає водорості, очищає скло та декорації та не завдає шкоди рослинам. Крім того, равлик не схильний до активного розмноження. Потребує теплої та досить жорсткої води, фільтрації та аерації. Акваріум має бути з кришкою, тому що неретини схильні до втечі.

Неретини чудово уживаються з травоїдними рибами, а ось великі хижаки часто нападають на равликів.

Догляд і контроль чисельності акваріумних равликів: поради фахівців

Равлики, як й інші мешканці акваріума, потребують догляду. Звичайно, доглядати їх простіше, ніж рибок, але приділяти увагу потрібно регулярно. Пам'ятайте, що равлики потребують певної температури та жорсткості води. Якщо в інших мешканці підводного світу потреби відрізняються і при створенні акваріумної «атмосфери» ви орієнтувалися на них, то равлики в такому водоймищі довго не проживуть. Підбирайте молюсків з урахуванням параметрів вашої акваріумної екосистеми або утримайтеся від покупки, якщо розумієте, що не зможете створити цим милим створінням з ріжками відповідні умови.

Так, практично всім равликам потрібна слаболужна вода середньої жорсткості. У м'якому нейтральному чи кислому середовищі порушуються процеси зростання панцира, він стоншується і може навіть руйнуватися, а це вірна загибель вихованця.

Деякі равлики чутливі до температури, тому вибирайте тих молюсків, яким буде комфортний температурний режим вашого акваріума. При надто низькій температурі обмін речовин у равликів сповільнюється, і вони впадають у сплячку, а в дуже теплій воді тривалість їхнього життя помітно скорочується. Так ампулярії при постійному перегріві живуть не 3-5 років, а лише 1,5-2 роки. Більшість равликів вимогливі до кисню та якості води, особливо меланії, які дихають лише зябрами, тому в акваріумі з равликами знадобиться компресор і фільтр.

Тим молюскам, які люблять закопуватися в ґрунт, слід надати таку можливість і створити в акваріумі хоча б окремі ділянки дна з піском чи дрібною галькою.

Спеціальний корм равликам в акваріумі з рибами та водоростями не знадобиться, молюскам цілком достатньо залишків риб'ячого корму, зіпсованих частин водоростей та іншої органіки. Іноді їх можна побалувати пігулкою для донних риб – для молюсків це буде справжній бенкет. Із задоволенням їдять равлики шматочки огірків, кабачків, листя салату, але додаткова органіка може порушити біобаланс акваріума.

Дуже важливим моментом утримання равликів є контроль їхньої чисельності. Адже всі проблеми з цими кумедними малюками з'являються, коли їх стає занадто багато, у невеликій кількості вони приносять користь акваріуму.

Існує кілька методів, що дозволяють позбутися орди равликів або попередити їхню появу в акваріумі, якщо у ваші плани не входить поселення молюсків у водойму.

Механічний вилов

Цей спосіб передбачає збирання та видалення равликів вручну. Можна використовувати сачок, пінцет, збирати молюски руками. Справа ця довга і трудомістка, але не дуже ефективна, тому що дрібних особин та ікру вам відшукати, швидше за все, не вдасться, і через пару тижнів популяція равликів відновиться.

Можна використовувати спеціальні пастки - конструкції, в які равлики можуть залізти, але не зможуть вилізти. Як приманку для пастки використовуйте свіжі овочі, зелень або корм для донних рибок у вигляді пігулок або гранул. Змайструвати таку пастку можна і самостійно з невеликої пластикової пляшки. Коли равлики зберуться до ласощів, пастку треба витягти з води. Такий спосіб лову равликів не вимагає витрат часу та сил і дозволяє підтримувати приблизно однакову чисельність черевоногих молюсків в акваріумі.

Біологічний метод

Такий спосіб найбезпечніший для екосистеми акваріума, досить ефективний і максимально природний. Його суть у тому, що в акваріум заселяються вихованці, для яких равлики є їжею. До таких тварин належать хижі молюски хелени, які із задоволенням поїдають травоїдних молюсків, не становлячи жодної небезпеки для рибок та водоростей.

Равлики є ласою стравою для тетрадонів, боцій, макроподів, хижих цихлід. При поселенні в акваріум цих рибок враховуйте їхню сумісність з іншими вихованцями - дрібні мирні рибки також стануть здобиччю цих хижаків. Якщо акваріум невеликий або перенаселений, мисливці на равликів нападатимуть на всіх сусідів, відвойовуючи собі територію.

Хімічний метод

У зоомагазинах зараз є можливість придбати спеціальні препарати для боротьби з равликами в акваріумі. Спосіб дуже простий і зручний, але результат може виявитися несподіваним та неприємним. Річ у тім, що активні речовини цих засобів негативно впливають не тільки на молюски, але й на риб, ракоподібних, а також мікрофлору акваріума загалом. Якщо рибки мають високу чутливість до активних речовин, вони загинуть разом із равликами, а це навряд чи входить у ваші плани.

При використанні подібних засобів завжди уважно вивчайте інструкцію та з'ясуйте, наскільки чутливі до активних складників інші мешканці акваріума. Щоб уникнути можливих проблем, рибок на час обробки водоймища можна відсадити, а потім замінити воду і повернути їх на місце. Також можна провести повний перезапуск акваріума: відсадити рибок, ґрунт, декорації та рослини обробити препаратом за інструкцією, а потім запустити водойму знову.

Досвідчені акваріумісти рекомендують використовувати хімічні засоби не стільки для боротьби з равликами, скільки для профілактики: при покупці нових водоростей їх потрібно обробити «антиравликовим» розчином за інструкцією, і в цьому випадку можете бути впевнені, що молюски не стануть у вашому акваріумі непроханими гостями.

 

Равлики в акваріумі помічники чи шкідник? | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Равлики – чарівні малюки, які можуть стати окрасою вашого акваріума та подарувати безліч позитивних емоцій. Однак без правильного догляду та контролю за розмноженням равлики стають головним болем акваріуміста. Виходячи з цього робимо висновок: равлики – корисні жителі акваріума, але потребують постійного контролю та коригування кількості.

Різні види молюсків потребують різних умов проживання і виконують різноманітні функції у водоймі, так що заздалегідь з'ясуйте, чи підходить «атмосфера» вашого акваріума тому чи іншому вихованцю. Для рибок равлики не становлять небезпеки, але деякі види із задоволенням їдять рослини, враховуйте це при покупці. За сприятливих умов ці малюки із кумедними ріжками радуватимуть вас від 2 до 5 років.

 

 

FAQ
  • Які равлики найкраще чистять акваріум?

    Відповідь на це питання залежить від того, яку чистку ви маєте на увазі. Бактеріальний наліт та мікроскопічні водорості добре прибирають ампулярії та котушки. Меланії добре очищають ґрунт, розпушують його, забезпечуючи дихання корінням рослин. Хелени «очищають» акваріум від надлишку равликів інших видів.
  • Скільки має бути равликів в акваріумі?

    Кількість равликів залежить від розмірів акваріума. У маленьких водоймах до 50 літрів буде достатньо 2-3 равликів, в ємностях 50-90 літрів добре вживуться 4-5 равликів, у більших акваріумах може мешкати близько 10 равликів. Ви можете самі розрахувати допустиму кількість молюсків для себе: оптимальним співвідношенням вважається 1 равлик на 10-15 л води.

  • Яку траву можна давати равликам ахатинам

    Равликам можна давати свіжу зелень, вона містить безліч мікроелементів та вітамінів. Корисні для ахатин конюшина, кульбаба, салат, лопух, кріп, молода кропива, подорожник.
  • Які риби їдять равликів в акваріумі?

    Равлики мирно співіснує практично з усіма мирними рибками. Небезпеку для молюсків становлять:
    • тетрадони;
    • макроподи;
    • хижі цихліди;
    • боції.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі