Змії | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

На що звернути увагу при виборі домашньої змії

Породи змій домашніх, рекомендації щодо вибору та догляду

Особливості утримання домашніх змій

Екзотичні домашні вихованці з року в рік викликають все більшу цікавість. І, мабуть, найбільшу популярність мають змії. По-перше, вони напрочуд красиві й спостерігати за ними надзвичайно цікаво. По-друге, декоративні змії не вимагають вашої постійної уваги, спілкування, контакту, вони цілком самодостатні, а для зайнятих людей це ідеальний варіант домашнього вихованця. По-третє, змії не потребують прогулянок, у вашу відсутність не зіпсують меблі, одяг, нічого не зламають. По-четверте, вони не мають шерсті, яка часто є причиною алергічної реакції, тобто навіть люди з вираженою алергією на інших домашніх вихованців можуть дозволити собі завести змію.

Змії – специфічні та дуже цікаві створіння, які водночас і лякають, і приваблюють. Запитання: яку змію можна завести? – задають у мережі та зоомагазинах все частіше. Відразу зазначимо: деякі змії для утримання вдома не підходять, і таких рептилій більшість. Одні з них є отруйними та небезпечними для людей, тому тримати їх вдома не рекомендується, інші можуть жити тільки в природному середовищі, а в неволі швидко гинуть. Однак є чимало видів змій, які десятиліттями живуть в домашніх тераріумах і чудово почуваються поряд із людьми (звичайно, якщо їм створюють оптимальні умови життя).

Бажаєте завести вдома змію? Що потрібно зробити насамперед? Почніть із пошуку ветеринара-герпетолога або заводчика, щоб мати можливість у будь-який момент отримати консультацію чи медичну допомогу. Змії для тераріуму, перебуваючи в нормальних умовах, не хворіють, але якщо у вас це перша рептилія, будь-які зміни її поведінки викликатимуть страх і паніку. Щоб не нашкодити вихованцю, звертайтеся до фахівця в будь-яких незрозумілих ситуаціях. Спочатку цих «незрозумілостей» буде багато, тому знайти кваліфікованого ветеринара важливо для добробуту вашого майбутнього вихованця, а також для вашого спокою.

роздільник змія| Зоомагазин MasterZoo

На що звернути увагу при виборі домашньої змії

Насправді домашні змії досить прості в утриманні. Найскладніше – це створити оптимальні умови життя, які будуть схожі на їх природне оточення. Це вимагатиме часу на вивчення особливостей змії та її потреб, а також серйозних капіталовкладень: купівля тераріуму, обладнання, ґрунту, декорацій, корму. Важливо пам'ятати, що кожен вид змій вимагає особливого догляду, тому перед тим, як взяти змію як вихованця, необхідно розібратися, де вона живе, яка температура і вологість комфортні для неї, який потрібно «ландшафт», приблизні параметри тераріуму. Адже нерідко трапляється, що маленькі домашні змійки через кілька років перетворюються на величезних тварин довжиною понад 2 метри, і якщо тераріум затісний, вихованці почнуть шукати спосіб вибратися з нього, і, можливо, знайдуть…

На що слід звернути увагу при виборі змії для утримання вдома:

• на розмір дорослої особини (купувати тераріум з урахуванням цього показника);

• темперамент, особливості характеру;

• чи отруйна рептилія;

• рівень активності та ступінь агресивності;

• раціон;

• клімат у тераріумі;

• особливості догляду.

Ґрунтуючись на цій інформації ви можете створити для змії найкращі умови, в яких вона проживе довге спокійне життя. Ще один безперечний плюс цих рептилій – довголіття. При гарному догляді домашні змії живуть понад 10 років, а удави та пітони – 30 років і більше.

Після того, як ви облаштували змії просторе житло, в якому є те, що їй потрібно: освітлення та обігрів, укриття тао водоймище, гроти або корчі - досить просто підтримувати стабільну температуру, вологість, світловий режим і регулярно годувати. Все це не потребує багато часу та коштів. Таким чином новачкам рекомендується облаштовувати тераріум за участю досвідчених власників рептилій, а потім особливих турбот із лускатою особистістю не буде.

Породи змій домашніх, рекомендації щодо вибору та догляду

Для домашнього утримання ідеально підходять змії, які не кусаються. Пропонуємо вам невеликий огляд таких рептилій. Породи домашніх змій дуже відрізняються, як за розмірами та забарвленням, так і за темпераментом, тож ви напевно зможете вибрати екзотичного вихованця із запропонованих варіантів. У нашому Топ 10 є маленькі домашні змійки, а також досить великі екземпляри. Читайте, думайте та вибирайте вихованця.

Королівський пітон

Королівський пітон | Зоомагазин MasterZoo

Королівські пітони мешкають в Африці, найчастіше вони зустрічаються в Малі, Сенегалі та Чаді на узліссях та на берегах водойм – змія любить тепло та воду. Пітон веде наземний спосіб життя, хоча вміє швидко лазити по деревах, але найшвидше він пересувається у воді та плавати дуже любить. Вдень змія спить в укритті, а вночі стає активною. Характер у пітона спокійний, він не нападає на людину, якщо не вважає, що вона становить для неї смертельну небезпеку.

Королівський пітон - невелика змія, в середньому довжина тіла складає 120-140 см, а самки іноді виростають до 180 см. Змія хижа, годувати її потрібно мишами, курчатами, перепелами, молодих пітончиків – молодими мишами та цвіркунами. Пітон не їсть мертвих тварин, тому пропонуйте йому живий корм або підігрівайте заморожений до 38-40 °С. Маленьких змій у період росту годуйте 1-2 рази на тиждень, дорослим достатньо отримувати їжу раз на 1-2 тижні після того, як вони перетравлять попередній обід і випорожняться. Перегодовувати змію не слід, це може призвести до ожиріння та проблем зі здоров'ям.

Королівському пітону необхідний просторий тераріум об'ємом не менше 150 л з укриттям, корчами, якими можна повзати, водоймою з чистою водою для пиття і купання. У тераріумі має бути лампа денного світла, що працює не менше ніж 12 годин на добу. Обладнайте в тераріумі змії теплу та холодну зону та облаштуйте печеру чи грот у кожній. Температура у теплій зоні має становити близько 35 °С, у холодній - 24-26 °С. У період линяння додатково зволожуйте тераріум, оббризкуючи його відстояною водою.

Королівські пітони відзначаються різноманітністю забарвлень, у домашніх умовах живуть 20-30 років.

Маїсовий полоз

Маїсовий полоз | Зоомагазин MasterZoo

Це дивовижна змія, що відрізняється величезним розмаїттям кольорів та мирним характером. Можна сказати, що це ідеальна рептилія для утримання вдома. У природі він живе в лісах Північної Америки, повзає по землі та гілках дерев і чагарників. Змія не отруйна, визначається спокійним характером і здоровим апетитом і за добрих умов утримання не завдає клопоту.

Завдовжки маїсовий полоз сягає 120-150 см, а колір вибирайте на свій смак: полози мають десятки кольорових варіацій та різноманітні малюнки. Ви можете купити білу змію без малюнка, червону з вишневими плямами та смугами, сіру або коричневу з темним малюнком. Загалом вибір за вами. Змії досить активні, із задоволенням йдуть на руки, люблять повзати по гілках та корчах, тому обладнайте тераріум усім необхідним для активного дозвілля вихованця.

Основна їжа маїсового полоза – дрібні гризуни. Маленькі змії їдять раз на 5 днів маленьких мишенят, а дорослих годуйте мишами та молодими пацюками раз на 8-16 днів. Якщо ви використовуєте заморожену їжу, перед тим, як дати її змії, підігрівайте до 38 °С.

Змії дуже активні, особливо в сутінках і вночі, тому купуйте просторий тераріум, щоб рептилії було достатньо місця для руху і не виникало бажання покинути межі своєї оселі. Мінімальний розмір тераріуму 70х40х50 см. У ньому обов'язково повинні бути корчі, штучні або живі рослини, укриття в теплій та холодній зоні. Знадобиться також лампа денного світла й інфрачервона (для обігріву). Вдень у теплій зоні підтримуйте температуру близько 28 °С, у холодній – на 4-5 градусів нижче. Вночі температура не повинна опускатися нижче +22 °С. У тераріумі обов'язково має бути невелике водоймище з чистою водою для пиття та купання. У період линяння полоз дуже любить лежати у воді.

Не забувайте про гігієну в тераріумі: регулярно прибирайте екскременти, протирайте скло, міняйте брудну або сиру підстилку. При хорошому догляді маїсовий полоз живе в домашніх умовах 8-12 років.

Карликовий австралійський пітон

Карліковий пітон | Зоомагазин MasterZoo

Карликовий австралійський або мурашниковий пітон – найменший пітон із відомих сьогодні. Його найбільша популяція знаходиться на північному заході Австралії, зустрічаються рептилії та в інших регіонах континенту. Пітончики мають красиве забарвленням з яскравими леопардовими плямами та поступливий характер.

Доросла змія виростає до 50-60 см у довжину і важить небагато, тому має величезну популярність серед тераріумістів-початківців: рептилія невибаглива, а тераріум не займає багато місця.

Молоді змії у природних умовах харчуються маленькими ящірками та мишенятами, а при домашньому утриманні чудово пристосовуються до готової їжі, підігрітої до температури тіла гризунів. У меню карликового пітона повинні входити миші, курчата, молоді щури. Важливо не перегодовувати рептилію, оскільки саме цей вид дуже схильний до набору ваги та ожиріння.

Змії добре адаптуються до нових умов, швидко звикають до людини, не виявляють агресії, а деякі особини стають дуже ручними. У тераріумі змії потрібно створити теплу та холодну зону з температурою, відповідно, близько 38 °С та 27 °С. Вночі температура повітря в тераріумі може опускатися до 23-24 °С. У тераріумі обов'язково встановіть кілька гротів, каміння та інших укриттів, де рептилія зможе відпочити вдень. Пара корчів не лише прикрасять інтер'єр житла змії, а й стане зручним місцем для відпочинку. Прибирати в тераріумі потрібно щодня. Не забудьте постійно підтримувати воду в напувалці свіжою та чистою.

Тривалість життя карликового пітона залежить від умов утримання. Якщо ви створите змії гарні умови та забезпечите відповідний корм, то рептилія проживе у вашому будинку 25-30 років.

Молочна змія

Молочна змія | Зоомагазин MasterZoo

Ці змії користуються любов'ю тераріумістів за різноманітність забарвлень та витривалість. Зовні молочні змії схожі на коралових аспідів, небезпечних та отруйних. Але це лише зовнішня схожість. Молочна змія не отруйна і не агресивна, добре уживається з людиною і комфортно почувається в домашніх умовах. Існує кілька найбільш популярних видів молочних змій з різним забарвленням, і всі вони досить доброзичливі та невибагливі. У природі вони живуть у гористих регіонах Північної та Центральної Америки та на відміну багатьох родичів непогано переносять зниження температури до 16-18 °С.

Довжина дорослої молочної змії близько 1 метра, тому великого тераріуму вона не потребує, достатньо придбати ємність розміром 70х50х45 см. Вдень у житлі змії має бути дві зони, тепла та холодна, з температурою 30-32 °С та 25-27 °С відповідно. Вночі температура може зменшуватися до 21 °С, змія нормально витримує такі перепади. Подбайте, щоб лампа денного світла працювала щонайменше 12 годин, а влітку – до 14 годин, не зашкодить і нічне освітлення. У житлі змії обов'язково встановіть водойму з чистою водою та оновлюйте її регулярно, змії люблять купатися, а в період линяння їм знадобиться висока вологість, тому тераріум корисно обприскувати в цей період відстояною водою.

Молочних змій рекомендується утримувати по одній, а не парами або по кілька особин. Цей вид схильний до канібалізму, і опинившись на одній території більші особини знищать дрібніших.

У природі змії часто їдять собі подібних, а також гризунів та птахів. При домашньому утриманні їхнє меню складають мишенята, щури, дрібні миші та пташенята.

Молочні змії швидко звикають до людей, спокійно залишаються на руках. Пам'ятайте, що ці рептилії дуже допитливі та не залишайте їх без нагляду, завжди щільно закривайте тераріум. Якщо змія вибереться, знайти її в будинку буде дуже важко. Якщо умови утримання змії підходять, вона радуватиме вас 15-20 років.

Райдужний удав

Радужний удав | Зоомагазин MasterZoo

Один із найкрасивіших видів удавів – райдужний. Ця змія відрізняється напрочуд яскравим забарвленням: на червоно-коричнево-оранжевій шкірі спини розкидані світлі плями в майже чорній облямівці, а на боках і череві розкидано безліч дрібних цяток. Батьківщина змії – басейн Амазонки, Колумбія, Аргентина, Бразилія, Парагвай. Удав мешкає в лісах, на болотах і рівнинах, воліє триматися ближче до водойм і добре плаває. У середньому довжина змії – 1,5-2 метри.

Оскільки змія веде напівдеревний спосіб життя і досить активна, їй потрібен просторий тераріум кубічної форми розміром не менше 70х70х70 см, в якому встановлені як гроти та каміння, серед яких рептилія може повзати та ховатися, так і гілки, корчі, на які забирається змія. У тераріумі необхідно розмістити простору водойму з чистою питною водою, в якій удав за бажання зможе повністю поміститися. Вдень у теплій зоні температуру слід підтримувати на рівні 30 °С, у холодній – 26-28 °С, а вночі опускати ще на п'ять-шість градусів. Підтримуйте вологість повітря на рівні 65-70%.

Годувати удава нескладно, він харчується дрібними гризунами та птахами, частота годування залежить від віку вихованця – молодих змій годуєте двічі на тиждень, дорослих – раз на 7-9 днів.

У природі удави намагаються уникати контактів з людьми, але при хорошому догляді звикають до людини. Однак не варто використовувати змію як намисто весь день, вона не любить занадто довго залишатися за межами тераріуму. Якщо змія незадоволена, вона голосно шипітиме, а якщо це попередження не спрацює, то може вкусити. Але якщо ви будете з увагою ставитись до улюбленця, він проживе у вашому будинку близько 25 років.

Імператорський удав

Імператорський удав | Зоомагазин MasterZoo

Якщо ви готові утримувати вдома справді велику змію, можете зупинити вибір на імператорському удаві. За перші 10 років життя змія сягає 2-3,5 м завдовжки. У природі зустрічаються гіганти довжиною 5 м. При таких значних розмірах удав дуже спокійний і навіть флегматичний. Спокійна, невибаглива і витривала змія відрізняється строкатим привабливим забарвленням: по всій спині розташовані чітко окреслені темні плями, а хвіст прикрашають коричневі та червоні ромби. Існує безліч морфів різноманітних кольорів: бежеві, охряно-червоні, чорні, світло- та темно-сірі. За хорошого догляду така змія живе в домашніх умовах до 30 років. За ці якості любителі рептилій називають імператорського удава ідеальною домашньою твариною. Єдиний момент, який виводить змію зі стану благодушного напівсну, – це почуття голоду. Голодний удав може навіть вкусити. Тому постарайтеся скласти такий графік харчування, при якому змія не відчуватиме голод тривалий час.

Живе імператорський удав у Центральній Америці та на півночі Південної Америки у джунглях, степах, на плоскогір'ях та у горах. Це слід враховувати при облаштуванні тераріуму, в ньому має бути багато місця для руху як у горизонтальній, так і вертикальній площині. Знадобиться і кілька укриттів у теплій і холодній зоні тераріуму, а також басейн. У природі змії вважають за краще триматися неподалік річок і озер, добре плавають і часто полюють на риб і земноводних.

Враховуючи розміри дорослої змії, мінімальні параметри тераріуму для неї становлять 120х60х70 см, і чим більшим він буде, тим краще. Температура у теплій зоні становить 30-33 °С, у холодній – близько 27 °С, а вночі її можна опустити ще на 3-4 градуси. Перегрівати та переохолоджувати житло змії не варто, тому що це викликає проблеми із травленням, відригування корму, після якого змія дуже довго відновлюється.

Тривалість світлового дня підтримуйте в межах 10-14 годин залежно від пори року. Періодично тераріум бажано оббризкувати відстояною водою, але без фанатизму, щоб не завелася пліснява. У домашніх умовах змія їсть гризунів та птахів відповідного розміру, також досить швидко звикає до розмороженого корму.

Підв'язкова змія

Підвязкова змія | Зоомагазин MasterZoo

Підв'язкові змії мешкають у Північній та Центральній Америці на рівнинах та в невисоких горах. Підв'язкові змії не отруйні, добре почуваються в домашньому тераріумі. Ще одна перевага цих змій – денний спосіб життя, тобто щоб спостерігати ними можна у зручний час. Змії відрізняються різноманітністю забарвлень, серед них зустрічаються види сірого, зеленого, чорного кольору, є строкаті, які викликають у любителів особливий інтерес.

У природі змії воліють обирати для життя лісисті ділянки неподалік водойм, тому в тераріумі постарайтеся відтворити подібні умови: встановіть кілька корчів, по яких можна повзати, укриттів і гротів, а також невелике водоймище. Деякі види підв'язкових змій впадають у зимову сплячку, але при домашньому утриманні, коли температура стабільна і їжі достатньо, змії активні цілий рік. Середня довжина змії становить близько 80 см, тому тераріум їм можна встановлювати порівняно невеликий 70х50х60 см і створювати в ньому більше місць, де можна повзати та ховатися.

У теплій зоні під лампою підтримуйте температуру близько 35 ° С, в холодній - 25-27 ° С, вночі допустиме зниження до 23 ° С, хоча в природних умовах підв'язкові змії витримують і нижчі температури. У харчуванні змії невибагливі, їдять дрібних акваріумних рибок, наприклад гупі та даніо, земноводних, дощових черв'яків, жаб, мишенят та пташенят. Вода в їхньому житлі повинна бути постійно, стежте за її чистотою. Середня тривалість життя змій – близько 10 років, але правильний догляд може подовжити його на п'ять і навіть сім років.

Східна підв'язкова змія

Східна підвязкова змія | Зоомагазин MasterZoo

Цей вид змій відрізняється привабливим забарвленням – поздовжні оливкові, бежеві, сірі смуги вздовж усього тіла. При цьому всі смуги однакового кольору – це особливість східної підв’язкової змії. Цей вид мешкає на сході США. Рептилії мають середні розміри, в довжину від 40 см до 90 см. Вони витончені, полохливі та не люблять, коли їх беруть до рук, натомість у тераріумі активно рухаються протягом дня і спостерігати за ними надзвичайно цікаво.

Умови утримання їм потрібні приблизно ті ж, що й іншим підв'язковим зміям. Обов'язково встановіть у тераріумі водойму, тому що в природі ці маленькі змії живуть біля водойм і харчуються переважно дрібною рибою, жабами, равликами, слимаками, ящірками. Не відмовляються вони від гризунів та дрібних птахів.

Самопочуття та активність змій безпосередньо залежать від температури. У теплій зоні вона не повинна опускатися нижче за 30 °С, в холодній – нижче за 23 °С. Тривалість світлового дня в залежності від сезону – 10-12 годин.

Кенійський удавчик

Кенійський удавчик | Зоомагазин MasterZoo

Кенійський або східноафриканський піщаний удавчик – невелика неотруйна змія. Доросла особина сягає в довжину 50-60 см. Різноманітність забарвлень морфів, від білого до оранжево-коричневого, невеликий розмір, спокійний характер роблять удавчика відмінним вихованцем для новачків.

Як відомо з назви, змії мешкають на Сході Африки та ведуть наземний спосіб життя, тому тераріум їм необхідний невисокий, можна обійтися без корчів і вертикального декору. Не варто створювати піраміди з каміння, тому що змії люблять ритися в підстилці та «підкоп» часто провокує падіння елементів декору. Продумайте інтер'єр тераріуму так, щоб при копанні нори змія не порушила стійкість каменів і не отримала травми.

Змії знадобиться горизонтальний тераріум з основою приблизно 60х40 см, з лампою розсіяного світла, басейном та нагрівачем. У теплому куті підтримуйте +32-35 ° С, у холодному - 24-25 ° С, а вночі знижуйте температуру ще на два-три градуси. Висока вологість необхідна зміям лише у період линяння. В решту часу їм буде достатньо вологи, яку дає напувалка всередині їхнього житла.

Годувати змію бажано гризунами. Молоді змійки їдять мишей-голишів, дорослі можуть харчуватися живими чи замороженими мишами. Самок слід годувати приблизно раз на тиждень, самців - раз на 10-12 днів. У дбайливих власників ці маленькі гарні змії живуть до 30 років.

Трав'яний вуж

Травяний вуж | Зоомагазин MasterZoo

Тонка витончена яскраво-зелена змійка - кілкуватий трав'яний вуж стане прекрасним вихованцем для новачків і подарує море позитивних емоцій. Батьківщина трав'яних вужів – південна частина Північної Америки. Ці неотруйні змії вважають за краще жити в лісах або чагарниках на берегах водойм. Вони живуть як на землі, так і на деревах, тому обов'язково встановіть у тераріумі кілька корчів та рослин для комфорту рептилії. Не забудьте про досить простору водойму для вужа. Ви проведете багато захопливих годин, спостерігаючи, як змія повзає гілками, купається, вивчає місцевість – вужі ведуть денний спосіб життя. Брати на руки змію не рекомендується, вона зазнає сильного стресу від контакту з людиною і може навіть загинути.

Вужі мають яскраво-зелений колір, черевце трохи світліше. Довжина тіла 80-100 см. Для однієї змії не знадобиться великий тераріум, їй достатньо ємності 70х50х50 см. Вужів можна утримувати групами, тоді тераріум слід вибирати просторіший, укомплектувати його корчами, рослинами та великою кількістю норок, гротів та укриттів. Комфортна для змій температура у теплій зоні – близько 28 °С, у холодній – 23-26 °С. Вночі знижуйте температуру до 18-21 °С.

Годування вужів має свої особливості - ці змії не їдять птахів і гризунів, їх меню складаються з безхребетних: тарганів, борошняних черв'яків, гусениць, сарани, зофобасу, личинок жуків та ін. При правильному догляді трав'яний вуж проживе у вас близько 8 років.

Будь-яку з перерахованих змій можуть заводити новачки, ці вихованці не вимагають складного догляду і все, що потрібно для їхнього щастя та доброго самопочуття – це підтримання стабільних умов життя та регулярне харчування. Корм для змій рекомендується купувати у спеціалізованих зоомагазинах, у цьому випадку ви отримуєте гарантію якості. Дикі тварини, птахи та комахи зазвичай є носіями інфекцій та паразитів, і вилікувати змію від бактеріальної інфекції або гельмінтів дуже складно. Тому не ризикуйте здоров'ям улюбленця, купуйте якісний корм у перевірених продавців.

Крім зазначених видів змій початківцям любителям екзотичних вихованців фахівці рекомендують звернути увагу на:

• візерунчастого полоза;

• точкову нашийникову змію;

• африканську яєчну змію;

• амурського полоза та ін.

Особливості утримання домашніх змій

Кожен вид змій є унікальним, і це не дивно. Адже рептилії живуть на різних континентах, у різних кліматичних умовах, ведуть різний спосіб життя. Перед тим як заводити екзотичного улюбленця, поцікавтеся, в яких умовах живуть змії та створюйте подібні у тераріумі. Це стосується і параметрів тераріуму, і температури, вологості, типу ґрунту, декору тощо. Якщо у вас виникають питання щодо облаштування житла для змії, зверніться до ветеринара-герпетолога або заводчика.

Тераріум та обладнання

Яку б змію ви не обрали, вам знадобляться:

• тераріум: горизонтальний, вертикальний або кубічний залежно від того, в яких умовах живе змія в природному середовищі;

лампи: денного світла (багатьом зміям рекомендується купувати лампу з джерелом ультрафіолету), теплову, нічного світла – усі вони повинні бути захищені сіткою або ґратами, щоб змія не отримала опіку;

термометр та гігрометр: для постійного контролю температури та вологості;

• розпилювач води або пульверизатор;

ґрунт: вибір залежить від особливостей та уподобань вихованця;

декор: корчі, живі та штучні рослини, гроти, каміння, арки, декоративні стінки «під камінь», кора дерев та ін.;

водоймище: служить як для пиття, так і для купання, воду бажано міняти щодня;

пінцет: щоб у тераріумі було менше сміття, а ви були впевнені, що вихованець отримав потрібну кількість корму, їжу молодим рептиліям та маленьким зміям можна давати за допомогою спеціального пінцета.

роздільник змії| Зоомагазин MasterZoo

Корм для змій

Усі змії – хижаки, вони харчуються ссавцями, птахами, іншими рептиліями, земноводними чи комахами. Корм для змій слід купувати тільки в зоомагазинах або у перевірених продавців, тому що дикі тварини, птахи та комахи або ті, які вирощені без дотримання правил гігієни, часто виявляються зараженими паразитами або мікроорганізмами, і в результаті ваш вихованець теж заражається. Лікування змії – справа складна, дорога і далеко не завжди закінчується одужанням рептилії. Заради власного спокою та збереження життя та здоров'я вашого хвостатого підопічного купуйте йому тільки якісний корм.

Раціон для змії складайте з урахуванням її особливостей, жодного універсального меню для декоративних змій не існує. Вибирайте для вихованця потрібний корм і пам'ятайте, що він за розміром повинен відповідати габаритам змії. Занадто великі тварини або комахи викликають відрижку, порушення травлення, після яких змія довго відновлюється. Оскільки змії – істоти холоднокровні, на процес харчування й перетравлення їжі впливає температура навколишнього середовища. Підтримуйте в тераріумі оптимальну температуру після того, як нагодуєте змію – це дуже важливо для її здоров'я.

Частота годування в кожному випадку індивідуальна, існують лише загальні правила:

• молодих змійок годуєте частіше, ніж дорослих;

• самки зазвичай їдять частіше та трохи більше, ніж самці;

• перегодовувати змію шкідливо, рептилії схильні до набору ваги, а він стає причиною багатьох захворювань.

Розробити меню та правильно розрахувати частоту годування вам допоможе ветеринар.

Правила безпеки

Змія, навіть неотруйна, може вкусити, травмувати або навіть просто злякати, якщо раптом ви виявите її там, де її не повинно бути. З іншого боку, людська оселя приховує безліч небезпек для змії, і «прогулянки» по квартирі часто закінчуються травмами та хворобами. Тому, якщо ви завели змію, дотримуйтесь основних правил безпеки.

По-перше, купуйте тераріум із щільною кришкою або надійними дверцятами, з невеликими вентиляційними отворами, щоб змія не вибралася за межі свого житла.

По-друге, всі необхідні аксесуари повинні розташовуватись поруч із тераріумами, щоб відкрита ємність ні на хвилину не залишалася без нагляду.

По-третє, не допускайте контактів змії з дикими тваринами чи предметами, які принесли з вулиці. Це стосується і корму, і декору, адже у корчі, підібраному в лісі чи парку, можуть бути яйця паразитів, кліщі, мікроскопічні гриби, бактерії та інші патогенні організми, що спричиняють хвороби змій.

По-четверте, розміщуйте тераріум у місці, недоступному маленьким дітям та іншим домашнім вихованцям.

роздільник 3| Зоомагазин MasterZoo

Гігієна та здоров'я

Важливою умовою довгого та повноцінного життя змії є чистота в тераріумі та профілактика хвороб.

Невелике прибирання в житлі змії проводьте щодня: прибирайте екскременти, підміняйте ділянки залитою водою підстилки, щоб не з'явилася пліснява та грибок, прибирайте залишки їжі, якщо вони є, протирайте скло. Все це займає приблизно 10 хвилин на день. Чистота та ретельний вибір корму, декору, підстилки – гарантія того, що у вашої змії не буде проблем зі здоров'ям. Найбільш поширеними захворюваннями домашніх змій є:

• амебіаз;

• кокцидоз;

• кліщі;

• кишкові паразити;

• сальмонельоз;

• грибкові хвороби шкіри;

• травми та опіки;

• авітаміноз;

• гіповітаміноз;

• гастроентерит;

• застуда.

Якщо ви бачите, що змія відмовляється від їжі, порушена цілісність шкіри або на ній з'явилися плями, шорсткості, нарости, у виділеннях є кров, дихання утруднене, тварина млява, виснажена, негайно звертайтеся до фахівця. Самолікування в цьому випадку неприпустимо, воно може коштувати життя вашому улюбленцю.

 

FAQ
  • Як часто потрібно годувати домашніх змій?

    Графік годівлі кожної змії складається індивідуально. При цьому враховуються вид, вік, стать, пора року, особливості конкретної рептилії. У середньому молодих змій годують раз на 4-6 днів, дорослих – один раз на 7-14 днів.

  • Чи потрібний спеціальний ветеринар для змій?

    Якщо ви хочете купити змію, то перше, що слід зробити, – знайти ветеринара-герпетолога. Фахівець допоможе вам правильно вибрати вид рептилії з урахуванням ваших побажань та можливостей, обладнати тераріум, вибрати корм та скласти графік годування. До нього доведеться звертатися з усіма питаннями щодо поведінки та самопочуття змії. У разі проблем зі здоров'ям негайно доставте рептилію до фахівця!

  • Які ознаки свідчать про хворобу змії?

    На жаль, змії іноді хворіють. І захворювання зустрічаються різні, викликані паразитами, мікроорганізмами, грибками, переохолодженням, неправильним харчуванням. Не виключаються травми та опіки. Якнайшвидше показати змію ветеринару потрібно, якщо ви помітили в улюбленця:

    • виснаження;

    • відсутність апетиту;

    • кров в екскрементах;

    • порушення чи нехарактерні зміни шкірного покриву;

    • проблеми з линянням;

    • зміна стану слизової

    • утруднене дихання;

    • нарости на шкірі;

    • млявість;

    • зригування їжі.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі