собака после стерилизации  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Нормальна температура у собак

Причини температури у собак

Як правильно виміряти температуру в собаки

Перша допомога за підвищеної температури

Догляд за собакою для підтримки нормальної температури

На жаль, наші улюбленці іноді хворіють. Навіть найуважніший і найдбайливіший господар не може передбачити все і захистити собаку від усіх без винятку недуг. Одним із симптомів проблем зі здоров'ям є підвищена температура у собак, але… У власників хвостиків часто виникає питання: яку температуру у собаки можна вважати підвищеною? Чи потрібно її збивати? Чи є необхідність одразу звертатися до ветеринара чи можна збивати температуру самостійно? Що дати собаці від температури? На ці та інші популярні запитання нам відповіли спеціалісти ветеринарних клінік Харкова.

оздільник пес | Зоомагазин MasterZoo

Нормальна температура у собак

Ветеринари відразу наголошують, що нормальна температура у собак – поняття неоднозначне. Навіть у людей звичне 36,6 не вважається єдино допустимою нормою, залежно від особливостей організму, межі нормальної температури для людини коливаються від 35,5 °C до 37,2 °C.

Така сама ситуація й у собак. В улюбленців різних порід та вікових груп температура тіла може відрізнятися на 1-2 °С. Яка ж нормальна температура у собак різних порід? У собак маленьких порід температура тіла найвища й у нормі становить 38,5-39°C. Собаки середніх порід, наприклад, такса, спанієль, бігль, добре почуваються при 37,5-38,5 °C, а великі вихованці - при 37,3-38,3 °C.

Зверніть увагу, температура у цуценяти завжди вища ніж у дорослого собаки, а у хвостика у розквіті сил вища, ніж у літнього вихованця. Тож температура 39,5 ° C у цуценят дрібних та середніх порід – в межах норми, а ось для собаки у віці це показник проблем зі здоров'ям.

Зверніть увагу, що незначні відхилення від норми не обов'язково вказують на хворобу. Підвищення або зниження на 5-7 десятих градусів виникає через хвилювання, перегрівання, велике фізичне навантаження, в період тічки та ін. При змінах температурного фону уважно стежте за улюбленцем. Якщо собака бадьорий, активний, добре їсть, то, швидше за все, підстав для занепокоєння немає. Але якщо температура продовжує підвищуватись або тримається на такому рівні тривалий час, слід звернутися до ветеринарної клініки, можливо, це симптом серйозної хвороби. Треба турбуватися не тільки в ситуації, коли температура у собаки піднімається до 40 °C, але й при зниженні до 37 °С і нижче. Такі симптоми вказують на хворобу та вимагають негайної реакції та адекватного лікування.

собака у ветеринара | Зоомагазин MasterZoo

Причини температури у собак

Приводом для занепокоєння щодо здоров'я вихованця є як висока, так і знижена температура. Зниження температури тіла найчастіше викликано:

• переохолодженням;

• тічкою, втратою крові внаслідок травми чи хірургічного втручання;

• харчовим отруєнням чи кишковою інфекцією;

• тривалим голодуванням;

• великим фізичним навантаженням.

Симптомами гіпотермії є незвично холодні лапи та лоб собаки, тремтіння, невпевнена хода, слабкість, млявість, небажання гуляти і непослух, уповільнення дихання, блювання, розширені зіниці, непритомність. Критичне зниження температури тіла собаки може призвести до коми, а це стан, з якого улюбленця важко вивести.

Якщо зниження температури викликане голодом, переохолодженням або втомою, потрібно зігріти і погодувати собаку, дати можливість повноцінно відпочити і постійно стежити за самопочуттям. Якщо воно поступово поліпшується, то для хвилювань немає причин. Просто під час наступного візиту до ветеринара не забудьте повідомити про цю ситуацію та проконсультуйтеся щодо профілактики гіпотермії. В інших випадках якнайшвидше покажіть собаку фахівцю, щоб уникнути ускладнень та сумних наслідків для здоров'я хвостика.

Підвищена температура у собак, особливо, якщо вона стрибнула вгору різко - сигнал, який не можна ігнорувати. Причиною підвищення температури є:

• чумка;

• сонячний чи тепловий удар;

• вірусні та бактеріальні інфекції;

• проблеми з серцем;

• алергія;

• гормональні порушення.

Це небезпечні стани, які без своєчасного лікування призводять до сумних наслідків. Однак підвищуватися температура може і з інших причин, наприклад, через тривале навантаження, стрес, нестачу води. Часто у цуценят під час появи зубів спостерігається підвищення температури. У будь-якому випадку слід проконсультуватись з ветеринаром. Фахівець підкаже, як допомогти собаці чи призначить аналізи, обстеження для повноцінного лікування.

Характерні ознаки температури у собаки:

• слабкість, непритомність;

• гарячі ніс, вуха, подушечки лап;

• відсутність апетиту;

• утруднене дихання;

• порушення координації рухів.

Якщо ви спостерігаєте у собаки хоча б деякі з цих симптомів, не ризикуйте здоров'ям вихованця, не затягуйте з візитом до клініки. Лихоманка у собаки буває викликана різними причинами, тільки досвідчений фахівець зможе виявити її і призначити правильне лікування.

роздільник котик| Зоомагазин MasterZoo

Як правильно виміряти температуру в собаки

Якщо вам здається, що у собаки жар, або навпаки, температура знизилася, не варто відразу починати «рятувальну операцію». При лихоманці у собак, занепаді сил, відмові від їжі, блювоті та інших відхиленнях від нормального стану для початку виміряйте температуру. Зазвичай у собак ця процедура захоплення не викликає, тому будьте максимально обережними і дуже лагідними, щоб хвостик не хвилювався і дозволив поміряти температуру без вередування.

Для вимірювання температури собаці можна використовувати ртутний чи електронний термометр. У того й іншого є переваги та недоліки. Ртутний показує точну температуру, але тримати його потрібно не менше 3 хвилин, а краще за 6-7 хвилин, для деяких собак це може бути непосильним випробуванням. Крім того, скло – крихкий матеріал, а ртуть – токсичний метал, і при пошкодженні градусника є ймовірність отруєння випарами ртуті. Електронні градусники не завжди точно вимірюють температуру, але безпечніші і час процедури не займає більше однієї хвилини. Залежно від своїх можливостей та особливостей улюбленця використовуйте той варіант, який зручніший.

Для процедури знадобиться градусник, пелюшка або рушник, вазелін або дитячий крем, антисептик. Температура собакам зазвичай вимірюється ректально. Собаку бажано укласти на бік, але якщо хвостик впевненіше почувається на ногах, не змушуйте його лежати. Щоб під час процедури він не робив різких рухів, тримайте рукою, розмістивши її під грудьми та животом. Якщо собака боїться, бажано проводити вимір удвох: одна людина притримує вихованця, розмовляє з ним, пригощає ласощами, якщо собака ним цікавиться, а друга ставить градусник. Кінчик термометра необхідно змастити вазеліном і ввести в анальний отвір на глибину не більше 2 см. Залежно від виду термометра чекати доведеться від 1 до 7 хвилин. Весь цей час розмовляйте із собакою, погладжуйте, нахвалюйте. Після закінчення процедури обробіть анальний отвір неспиртовим антисептиком.

У деяких випадках температуру вимірюють у вусі за допомогою електронного термометра. При використанні цього способу кінчик термометра обробіть антисептиком і обережно введіть у вухо. Зазвичай вимір займає менше хвилини. Щоб вихованець не травмувався, на час вимірювання надійно тримайте його голову.

Воротник для собак | Зоомагазин MasterZoo

Перша допомога за підвищеної температури

Чим збити температуру собаки в домашніх умовах? Це питання виникає відразу після того, як виявляється, що у хвостика температура. Ветеринари акцентують увагу: у жодному разі не намагайтеся збивати температуру ліками, що включають парацетамол, - для собак це токсична речовина! Засоби з парацетамолом застосовуються в крайньому випадку і тільки за призначенням ветеринара у вказаному дозуванні. Передозування парацетамолу викликає отруєння, некроз печінки та загибель вихованця. Тому в жодному разі не займайтеся самолікуванням, а відразу ж звертайтеся до лікаря ветеринарної медицини і дотримуйтесь його порад!

Як збити температуру собаки? Зазвичай, температуру до 40 °С не рекомендують збивати медикаментами або іншими засобами. Така температура - ознака того, що йде запальний процес, і організм собаки бореться з ним. Збивати температуру і таким чином "змазувати" симптоматику небажано - так лікареві буде важче поставити діагноз. Для полегшення стану вихованця напуваєте його частіше невеликими порціями, навіть якщо він не хоче пити - використовуйте соску або шприц без голки.

При температурі вище 42 ° С слід негайно їхати до клініки. Така висока температура є загрозою для собаки, тому що в організмі починаються незворотні зміни: розпадаються білки, страждає нервова та серцево-судинна системи. Для зниження температури оберніть вихованця рушником, змоченим холодною водою, протріть мокрою серветкою лапи, покладіть на голову на кілька хвилин компрес із льодом або мокрий рушник. Довго «крижаний» компрес тримати не можна! Медикаменти давайте лише за рекомендацією лікаря!

Догляд за собакою для підтримки нормальної температури

Температура - сигнал, що вказує, що з вихованцем щось не так. Зазвичай, зниження або підвищення температури викликають несприятливі умови, стреси або хвороби. У ваших силах попередити як мінімум половину проблем, досить просто приділяти вихованцю увагу. Так, у спеку не виводьте собаку на вулицю в середині дня, гуляйте вранці чи пізно ввечері, коли прохолодніше. Обов'язково беріть із собою воду для улюбленця, а собак без шерсті, підшерстка, з темною шерстю корисно одягати у легкі футболки та сорочки з натуральної тканини, щоб не допустити сонячних опіків та перегріву.

У холодну погоду, коли йде дощ чи сніг, сильний вітер, собаки також потребують захисту від холоду. Небагато порід з довгою пухнастою шерстю не відчувають дискомфорту в мороз, більшість маленьких собак і багато середніх і великих не в захваті від прогулянки під дощем або снігом, коли по шерсті стікає вода, а вітер продуває наскрізь. Така прогулянка може закінчитися для собаки застудою або серйознішою хворобою, тому в дощ, сніг, сльоту надягайте на вихованця одяг, який захистить його від холоду, вологи та вітру. Якщо ви бачите, що собака мерзне, не затягуйте прогулянку, повертайтеся додому і дайте вихованцю зігрітися, запропонуйте перекус або поживні натуральні ласощі - це допоможе відновити сили.

Ще один спосіб захистити хвостика від хвороб - регулярно проводити профілактику паразитів, як зовнішніх, так і внутрішніх, і робити всі необхідні щеплення. Не забувайте про правила гігієни, завжди мийте лапи собаці після прогулянки, регулярно чистіть і пріть лежак, матрац або килимок, не дозволяйте їсти на вулиці з землі, копатися біля куп сміття, контактувати з дикими тваринами, пити воду з калюж та відкритих водойм.

Ще один перевірений спосіб уберегти собаку від багатьох захворювань – забезпечити їй збалансоване повноцінне харчування, за необхідності доповнювати його вітамінами, та забезпечувати посильне фізичне навантаження. Повноцінне харчування та помірна активність зміцнюють імунітет, забезпечують нормальну роботу всіх органів та підвищує опірність стресам та хворобам.

Бажаємо вашому вихованцю міцного здоров'я!

FAQ
  • Які препарати збивають температуру собаці?

    Засоби зниження температури, які підходять людям, здебільшого небезпечні для собак. Звичний парацетамол для них – токсична речовина, яка може спричинити некроз печінки. Давати улюбленцю жарознижувальне можна лише за рекомендацією ветеринара у вказаній дозі. Самостійно давати собаці ліки від лихоманки не можна!

  • Як поводиться собака при температурі?

    Для собак небезпечна як підвищена, і знижена температура. При гіпотермії спостерігаються такі симптоми:

    • слабкість, апатичність;

    • тремтіння в лапах, невпевнена хода;

    • відмова від їжі;

    • блювання;

    • уповільнене неглибоке дихання;

    • непритомність;

    • відсутність реакції на ім'я та команди.

    Підвищена температура також характеризується млявістю, слабкістю, порушенням координації рухів. При високій температурі у собаки гарячі вуха, ніс, подушечки лап, дихання часто і утруднене, можлива непритомність. При появі симптомів підвищення або зниження температури в улюбленця негайно зверніться до ветеринарної клініки.

  • Яка температура критична для собаки?

    Залежно від породи та віку нормальна температура собак у межах 37,5-39 °С. У маленьких собак і цуценят вона вища, у великих улюбленців і літніх собачок - нижча. Незначні зміни температури можливі після фізичних навантажень, стресу, недоїдання, під час спеки або прогулянки в холодну погоду. У таких ситуаціях слід створити для хвостика максимально комфортні умови, забезпечити водою та їжею, заспокоїти. Критичними вважаються показники температури нижче 37 °С та вище 40 °С.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі