Роль ігор у підтримці фізичного та психічного здоровʼя собак | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Чому помірні фізичні навантаження корисні для собак

Якими іграми  можна розважати улюбленця

Як правильно скласти режим тренувань для свого собаки

 

Як і люди, собаки потребують регулярних фізичних навантажень для підтримки гарного самопочуття. Деякі песики полюбляють фізичні вправи більше, ніж інші, але життєво важливо, щоб кожен хвостик отримував фізичне навантаження щодня. Водночас важливо памʼятати, що фізичні вправи мають бути адаптовані до потреб, уподобань і здібностей улюбленця, а вони, в свою чергу, обумовлені віком, породою, розміром і станом здоров’я. Розуміння важливості адекватних і правильних фізичних вправ є обов'язковим для відповідальних вихователів собаки.

Помірні вправи дуже корисні для хвостика, вони допомагають підтримувати нормальну вагу і тонус м’язів, запобігають розвитку низки захворювань, задовольняють інстинкти й вирішують певні проблеми поведінки, як от риття, надмірний гавкіт, гризіння, що часто є ознаками нудьги. Водночас варто пам’ятати, що фізичні навантаження  -це не бездумна гонитва за мʼячем, безперервна біганина протягом кількох годин  або тренування собаки без базових знань фізіології та норм навантажень для конкретного песика.

Якщо  кількість, інтенсивність та  специфіка тренувань чи активностей на прогулянці не відповідає потребам і можливостям хвостика, то фізичні вправи можуть виявитися шкідливими і забезпечити собаку болем на все життя. Насамперед це стосується собак великих та гігантських порід із пізнім формуванням скелета, суглобів, хрящів, зв'язок і м'язів. Тому обов'язково вивчіть якомога більше літератури про фізичний тренінг саме вашого підопічного, проконсультуйтеся з фахівцем із поведінки собак і лише потім розпочинайте тренування.

разделитель собачка  | Зоомагазин MasterZoo

В яких випадках слід починати тренування особливо обережно:

🐾 якщо ваш песик – представник  великих та гігантських порід, приміром алабай, дог, бордос, вовкодав, кане-корсо та ін. Вага у них велика, а суглоби і зв'язки до 1-1,5 років недостатньо міцні, м’язи за сильних навантажень не справляються з підтримкою скелета, відповідно є великий ризик вивихів та розтягнень;

🐾 якщо ваш улюбленець – представник брахіцефальної породи. Всі знають, що  собакам з короткою мордою складніше дихати і відводити зайве тепло. Тренування таких песиків мають відбуватися у прохолодну пору доби та бути лайтовими, не дуже тривалими;

🐾 якщо в собаки є проблеми із серцем. Серцева недостатність, серцеві або легеневі глисти, вроджена вада серця, ожиріння  - привід обмежити заняття спортом для собаки  і задовольнитися неквапливими прогулянками у дворі, на вулиці чи в парку;

🐾 якщо у вас цуценя. Цуценята будь-яких порід, особливо великих, не повинні перевантажувати організм,  що активно росте. Не змушуйте цуценя бігати проти його бажання, наприклад, тікаючи від нього,  не давати йому стрибати з висоти, навіть невеликої, не  грайте і не проводьте тренування у приміщеннях зі слизькою підлогою – плиткою, гладеньким ламінатом, паркетом.

 

Пес грає з господарем  | Зоомагазин MasterZoo

Чому помірні фізичні навантаження корисні для собак

Регулярні фізичні вправи необхідні хвостикам для  фізичного та психічного здоров'я. Прогулянка, гра з м’ячем, кільцем, канатом допомагають зменшити стрес та занепокоєння, поліпшити настрій, відволікти від неприємної події. Фізична активність для собак не обов'язково означає щоденні багатогодинні прогулянки або вправи на спортмайданчику. Навіть проста гра з м'ячем, пошук іграшки або опанування трюків допомагають зберегти мозок і тіло хвостика активними.

Яку користь приносять фізичні навантаження собакам?

🐾 Зміцнення здоров’я, хороша фізична форма. Регулярні контрольовані фізичні вправи допомагають  вашому песику залишатися активним та рухливим, сприяють зміцненню суглобів і м’язів, запобігають розвитку артриту. Вправи також допомагають контролювати вагу собаки, тим самим зберігаючи здоровою його серцево-судинну систему.

🐾 Гарний настрій, профілактика депресії та нервових розладів. Фізична активність - відмінний спосіб позбутися зайвої енергії. У собак, як і у людей, активний рух сприяє вивільненню ендорфінів у мозку, завдяки цьому песик після ігор чи прогулянки почувається щасливішим. Регулярні фізичні вправи зменшують стрес та тривогу у собак, а також поліпшують їхні когнітивні здібності.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

🐾 Комфортна соціалізація. Під час прогулянок ваш собака має можливість поспілкуватися з іншими собаками і з людьми. Це допомагає песику вибудувати правильну модель поведінки  під час спілкування з іншими хвостиками і звикнути до людей, навчитися правильно реагувати на їхню поведінку в різних ситуаціях. Також прогулянки допоможуть  зменшити почуття ізоляції та самотності, якщо  собака часто залишається дома на самоті.

🐾 Розвиток розумових здібностей.  Всі породи собак потребують  не лише фізичних, але й розумових навантажень. Ні, не варто змушувати песика вирішувати арифметичні задачки, для  нього просто слід періодично створювати ситуації, які кидають виклик його розуму. Такими заняттями буде вивчення команд і трюків, прогулянки новими місцями, знайомство з новими людьми або тваринами, звуками, запахами,  предметами тощо. Різноманітного дозвілля цілком  достатньо, щоб стимулювати розум  хвостика, підтримувати розумову активність, допитливість та енергійність.

🐾 Позитивний вплив на поведінку підопічного. Собаки, які рідко гуляють та грають, не мають достатнього фізичного навантаження часто починають нудьгувати, а це призводить до деструктивної поведінки, наприклад, жування й розгризання всього, що на очі трапиться, або копання. Це часто трапляється, коли собаки залишаються без нагляду протягом тривалого часу, доки ви на роботі. Якщо у вас немає можливості навідувати улюбленця під час обідньої перерви, щоб вивести на вулицю або пограти, у вас є два варіанти: попросити когось із рідних чи друзів  виходити на прогулянки з собакою вдень чи винайняти спеціальну «прогулянкову няню», або  перед тим, як піти, добре погуляти з улюбленцем, щоб він трішки втомився, а на час відсутності запропонувати йому якусь цікаву іграшку.

 

песик в парку  | Зоомагазин MasterZoo

Якими іграми  можна розважати улюбленця

Зробити прогулянки з собакою або спільний час дома більш цікавими та різноманітними допоможуть ігри. Така взаємодія не лише подарує задоволення та радість всім учасникам, але й допоможе встановити більш довірчі стосунки, навчитися краще розуміти одне одного.

Крім найрозповсюдженіших команд «поруч», «сидіти», «лежати» і «стояти», яким часто навчають песика, можна запропонувати йому й інші розваги.

Пошук. Візьміть звичайну коробку та покладіть улюблені ласощі вашого песика в неї, а потім запропонуйте йому знайти. Не думайте, що це дуже легко, пошукові ігри дуже втомлюють будь-яку собаку!

Хованки. До цієї гри бажано залучити двох людей. Поки один відволікає собаку, другий ховається, а потім песикові пропонується знайти того, хто сховався. Також можна ховати вдома різні предмети і просити собаку знайти їх.

Йди на місце. Навчити собаку знаходити свій лежак і вкладатися в ньому, або в переносці, на килимку чи матраці не лише весело, але й корисно.

 

 

Кидайте шматочок ласощів у лежак або на килимок, щоб улюбленець побіг туди й ліг. Потім покличте до себе відійдіть далі від лежака чи килимка і знову киньте туди ласощі, або собака побіг за ними.  Збільшуйте відстань і супроводжуйте  перебування песика в лежаку певним словом. Потім просто промовляйте його, і коли собака побіжить до лежака і ляже там, пригостіть його ласощами.

Які ще види вправ можна запропонувати улюбленцю:

🐾 щоденні прогулянки в комфортному для собаки темпі – обов’язкова активність для песиків всіх порід та будь-якого віку;

🐾 розвивальні ігри: іграшки з ласощами,  подолання лабіринтів, завдання на спритність та пам’ять – вони також корисні всім песикам, але у різних варіантах, легших або складніших;

🐾 пригоди на природі, приміром, прогулянки лісом, полем, горами, плавання у природних водоймах – чудова розвага для собак;

🐾 заняття у спеціальних групах з кінологом – корисне не лише для покращення навичок виконання команд, але й для соціалізації.

Зверніть увагу, надмірні ігри та вправи дають протилежний ефект: викликають втому, стають причинами травм опорно-рухового апарату, призводять до перезбудження нервової системи, втрати контролю тощо. Тож під час ігор і вправ слідкуйте за станом улюбленця. Якщо бачите, що він втомлюється або загрався, припиніть гру, дайте собаці заспокоїтися, обов’язково тримайте напоготові воду.

 

песик з м'ячни | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно скласти режим тренувань для свого собаки

Важливо, щоб фізичні навантаження не були надмірними для песика, тому будьте уважні та робіть перерви або припиняйте заняття, коли бачите, що хвостик втомився.

На що слід звернути увагу, розробляючи план активностей для собаки? Перш за все зважайте на вік, породу та стан здоров’я підопічного. В молодих хвостиків енергії багато, але «заряд бадьорості» закінчується досить швидко.

Дорослим собакам різних порід потрібні диференційовані навантаження, службові та мисливські собаки потребують більше вправ, ніж компаньйони та декоративні песики. Ідеальною грою  стане заняття, що закриває собачі потреби та породні особливості, наприклад, для хаскі та інших їздових собак існують тренування по їзді в упряжці, для хортів це може бути курсинг, пастьба для пастуших порід, ноузворк для мисливських собак тощо.

Підопічні похилого віку часом мають проблеми із суглобами, м’язами, серцем і потребують дуже дозованих фізичних навантажень. Крім того, деякі вправи можуть бути небезпечними для їхнього здоров’я.

 

 

Періодично консультуйтеся з ветеринарним лікарем щодо фізичних вправ вашого улюбленця, фахівець підкаже, який спосіб тренувань найкращий саме для вашого хвостика, а яких активностей слід уникати. Під час занять спортом  важливо стежити за собакою, щоб одразу помітити ознаки втоми, перенапруження, зневоднення. Перегрів та нестача рідини  часом призводять до тяжких наслідків, тож завжди спостерігайте  за улюбленцем, вчасно припиняйте тренування й  беріть із собою воду та за потреби невеличкий перекус. Між заняттями спортом песик має добре відпочивати, відновлювати запаси енергії, повноцінно харчуватися, тільки так  фізкультура піде йому на користь.

Наостанок зауважимо, що серед усіх рекомендованих ветеринаром та кінологом видів фізичних вправ вибирайте для песика ті, які дарують йому найбільше задоволення, роблять його щасливим. Окрім обов’язкових щоденних прогулянок пропонуйте підопічному ігри та пригоди, що будуть йому до снаги, подарують нові враження та емоції.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі