Домашні улюбленці | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як допомогти собакам та котам впоратися з тривогою

Поради щодо поліпшення психологічного здоров’я улюбленців

 

Війна увірвалася в наше життя несподівано і змусила всіх нас об’єднатися. Щоб бути максимально ефективними у своїй справі, ми маємо піклуватися про власне фізичне та психологічне здоров’я, а також гарне самопочуття найрідніших. Улюбленці – члени нашої родини й, на жаль, вони потерпають від жахіть війни не менше, ніж люди. Чимало песиків та котиків відчувають постійний стрес через обстріли та виття сирени. Навіть ті улюбленці, які не живуть у прифронтовій зоні, лякаються гучних звуків, бо долітає наразі усюди. Звичайно постійна тривога й напруження не найкращим чином позначаються на здоров’ї хвостиків, але цілком у наших силах допомогти чотирилапим друзям впоратися із тривогою та зберегти психічне здоров’я.

Як допомогти собакам та котам впоратися з тривогою

Як зрозуміти, що ваш улюбленець стресує? Про це свідчать такі ознаки:  

🐾 тремтіння та судоми;

🐾 слинотеча;

🐾 притиснуті до голови вуха;

🐾 нестримний гавкіт або нявчання;

🐾 намагання кудись бігти;

🐾 прискорене дихання;

🐾 згортання клубочком, спроби кудись сховатися – під ліжко, під ковдру, в шафу;

🐾 неконтрольоване сечовиділення чи випорожнення кишківника.

Також в стресі собака або кіт можуть відмовитися від води та їжі. В такому випадку не слід змушувати їсти, достатньо залишити корм та воду в такому місці, щоб улюбленець мав до них вільний доступ.

 

Собаки та коти мають високий рівень емпатії, вони здатні відчувати наш настрій, зчитувати емоції через запахи, які виділяє наше тіло. Саме тому варто пам’ятати, що наш нестабільний або занадто збуджений емоційний стан може впливати на самопочуття чотирилапого друга. Тож, якщо ви хочете допомогти  підопічному, вам передусім потрібно впоратися із власними переживаннями та панікою. Перший і найважливіший крок, без якого не буде працювати будь-яка інша порада, - зберігайте спокій. Отже, починаємо з себе:

🐾 під час тривоги чи «прильотів» пройдіть у безпечне місце, укриття або приміщення, де від вулиці вас відділяють дві стіни;

🐾 дихайте рівно та глибоко;

🐾 розмовляйте тихим спокійним голосом;

🐾 не робіть різких рухів;

🐾 випийте води, якщо потрібно – заспокійливий засіб, який порекомендував лікар.

Якщо вам самим важко залишатись у спокої, то не намагайтеся заспокоїти чи зробити щось з собакою або котом, адже в такому стані ви можете тільки погіршити самопочуття пухнастих.

Тепер розберемося, яким чином можна допомогти вихованцям заспокоїтися і почуватися більш захищено.

Укриття

Де б ви не були, вдома чи у сховищі, створіть підопічному уявне укриття. Можливо, вдома ви помітите, що під час тривоги він прагне сховатися в певному куточку, наприклад, під ліжком, під ковдрою, за диваном чи у шафі. Не сваріть і не закривайте доступ до цих місць, навпаки, не турбуйте, нехай песик чи котик почуваються спокійніше. Якщо ви не вдома, можете запропонувати хвостику в якості укриття свою кофту, куртку або плед. Якщо є можливість, організуйте улюбленцю схованку з водичкою, кормом, улюбленою іграшкою. Буде чудово, якщо ви зможете в цей час гладити підопічного або хоча б покласти руку поруч із ним.

 

песик  | Зоомагазин MasterZoo

Музика або фільм

Спокійна музика, фільм або мультик - недооцінений вид допомоги для хвостиків. Якщо песик чи котик реагує навіть на звуки повітряної тривоги, то заздалегідь прочитавши в інтернет-каналах про небезпеку, увімкніть гучно музику чи фільм, щоб вони відвертали увагу від звуків вибуху чи повітряної тривоги. Також науково доведено (посилання на дослідження), що спокійна музика заспокоює собак і кішок, тож ви можете вмикати спокійну музику через колонку або телефон. Варто закрити вікна та двері, щоб приглушити гучні звуки з вулиці.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Відволікання 

Аби хвостик менше нервував, можна запропонувати йому улюблену іграшку або, навпаки, нову цікаву іграшку з пискалкою, фольгою, з ласощами, яка потребуватиме уваги та концентрації на грі. Якщо у вас тактильний хвостик, варто запропонувати йому масаж, спокійні та розмірені погладжування, чухання, розчісування спеціальною рукавицею абощо. 

Килимки для облизування, смаколики-жувалки та вода

Лизання та гризіння є процесами, які зазвичай заспокоюють вихованця. Якщо ви помітили, що він нервуючись щось гризе, починає вилизувати себе, іграшку, вашу руку, варто використати цю звичку, як спосіб заспокоєння. Придбайте килимок для облизування і змастіть його паштетом, песикам дуже до вподоби натуральні ласощі, призначені для довготривалого жування – погризушки дадуть змогу хоч трошки відвернути увагу від хвилювань, допоможуть перенаправити/скинути стрес. Деяким хвостатим особистостям, як і людям, під час нервового напруження хочеться попити водички. Подбайте, аби миска з водою, поїлка чи фонтанчик завжди були у зоні доступу улюбленців.

Якщо підопічний відмовляється від їжі чи води при сильному стресі, не треба змушувати його їсти й пити.

разделитель собачка  | Зоомагазин MasterZoo

Заспокійливі засоби

Якщо вихованець дуже негативно реагує на тривогу та вибухи, довго не може заспокоїтися, то одним з можливих рішень стане вживання заспокійливих препаратів. Звичайно, перед покупкою варто проконсультуватися з ветеринаром, який порадить засіб, враховуючи ступінь стресу, вікові та індивідуальні особливості вашого підопічного. Ветеринарний лікар може порекомендувати використання заспокійливих з накопичувальним ефектом або тих, що дають швидкий результат.

Привчання до гучних звуків

Ще один спосіб зменшити стрес під час повітряної тривоги та обстрілів – привчити хвостика до цих звуків, вмикаючи їх на телефоні чи ноутбуці, спочатку на мінімальній гучності. Водночас заспокоюйте хвостика, погладжуйте, чухайте, пригощайте ласощами, якщо він спокійно поводиться. Надалі потроху збільшуйте потужність звуку і виконуйте ті самі дії, заохочуючи смаколиками та іграшками за спокійну поведінку.

 

Пес | Зоомагазин MasterZoo

Поради щодо поліпшення психологічного здоров’я улюбленців

Слідкуйте за якісним відпочинком та сном підопічного у спокійні години, бо жодна нервова система не може адекватно реагувати на стрес, якщо вона хронічно виснажена. Важливо підтримувати баланс між фізичним і психологічним навантаженням та відпочинком, де останній грає важливу роль у стримуванні при певних тригерах. Пам’ятайте, що дорослий улюбленець має спати приблизно 14-16 годин на добу і тому обов’язково простежте, щоб він мав можливість повноцінно відпочити.

В жодному разі не сваріть та не кричіть на підопічного у моменти стресу, якщо він панікує, оскільки у такий спосіб ви лише погіршуєте його самопочуття і руйнуєте довіру до вас, бо у стресовий момент ви були непередбачувані та додали негативу. З огляду на це хвостик все менше буде шукати у вас підтримки та все більше сприймати вашу реакцію як додатковий подразник, в результаті стане некерованим.

 

 

Потурбуйтеся, аби інші люди не додавали стресу, намагаючись погладити або ще якось взаємодіяти з вихованцем, коли він нервує, бо його реакції можуть бути абсолютно непередбачувані.

Чого не можна робити, коли хвостик панікує:

🐾 кричати, лаяти, карати будь-яким способом;

🐾 міцно обіймати – стискання можуть бути сприйняті як загроза;

🐾 давати ласощі під час паніки, закріплюючи цим небажану поведінку;

🐾 доручати його іншим людям – так ви втрачаєте довіру улюбленця.

Зважайте, що дорослі чотирилапі особистості більш стійкі до стресу і швидше адаптуються до непередбачуваних ситуацій, ніж цуценята й кошенята. Малюки є більш чутливими, потребують особливої уваги та дуже залежать від вашого психологічного стану.

Не забувайте, що хвостики, так само як і ми, відчувають страх та паніку в небезпечних ситуаціях, тож будьте їхньою підтримкою та захистом!

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі