Поведінка собак під час зустрічі з незнайомцями| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як підготувати собаку до спілкування з людьми та іншими хвостиками

Поради щодо опанування команд, необхідних для нормальної соціалізації песика

Як мотивувати улюбленця

 

Собаки завжди будуть цікавитись людьми і це нормально, адже вони постійно вивчають світ навколо у всій його різноманітності, і люди оточують їх усюди. Причому ці люди дуже різні. Зрозуміло, що песик хоче знати, як реагувати на кожного з них, як розуміти, чи становлять вони загрозу, чи, навпаки, налаштовані дружньо. Деякі господарі намагаються обмежити контакти цуценят з людьми, мовляв, «я купив собаку для себе», і це велика помилка. Так чи інакше, собаці доведеться контактувати з іншими людьми та тваринами, приміром, у ветеринарній клініці, на прогулянках, тож слід подбати про соціалізацію хвостика, і починати її слід якомога раніше.

Як підготувати собаку до спілкування з людьми та іншими хвостиками

Соціалізацію розпочинайте одразу, тільки-то цуценя потрапить до вашої оселі, бо тут йому доведеться спілкуватися з вашими рідними, друзями, а можливо й з іншими улюбленцями, насамперед старшими за віком собаками. Як правильно побудувати знайомство, щоб у подальшому житті малюк міг правильно взаємодіяти з оточенням, швидко адаптуватися у бідь-якому середовищі, знаходити спільну мову з людьми та тваринами?

Щоб перші кроки у соціалізації малюка пройшли без стресу та неприємних несподіванок, спробуйте підготуватися заздалегідь. Так цуценя отримає найкращі враження від знайомства з новою оселею та її мешканцями, а ви зможете уникнути різних неприємностей і нині, і в майбутньому.

 

Собаки на прогулянці| Зоомагазин MasterZoo

Знайомство з собакою

Як знайомити щеня зі старшим собакою (собаками)? У найкращому випадку собака, що вже диве у вашому домі, з радістю прийме нового маленького друга і одразу почне спілкуватися, гратися. Але якщо це не ваш випадок, що робити? Така ситуація цілком природна. Старшого песика може непокоїти поява нового мешканця в оселі. Дуже активні малюки можуть набридати дорослим песикам своїми пустощами, біганиною та вимогами погратися, і це не подобатиметься старшим хвостикам. Ваше завдання допомогти собакам побудувати гармонійні стосунки, прийняти одне одного. Як це краще зробити?

По-перше, виберіть для знайомства нейтральну обстановку: прогулянку у спокійному місці (обов’язково на повідці), у дворі приватного будинку, вдома у невеликому приміщенні, де ви зможете спостерігати за хвостиками і тримати ситуацію під контролем.

Зазвичай, спершу собаки обнюхують одне одного, ходять навкруги, навіть можуть заплутувати повідці – це нормально. Слід дати підопічним змогу познайомитися. Якщо цуценя дуже маленьке або ви переживаєте щодо реакції старшого собаки, помістіть малюка до манежу або поставити на дверях кімнати, де утримуєте його, щось на зразок дитячих воріт. Дозвольте песикам спершу понюхати одне одного на певній відстані, а коли вони трохи звикнуть, організуйте «особисту зустріч».

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

У приміщенні спостерігайте за спілкуванням цуценя та дорослого собаки і коригуйте процес. Адже малюк ще не розуміє, чи є межі у грі з дорослим товаришем і коли потрібно зупинитися. Перше знайомство може тривати 5-10 хвилин, потім поступово збільшуйте час спілкування підопічних, доки вони не порозуміються і не будуть проводити час разом із задоволенням. Подбайте, аби кожен ваш вихованець мав можливість усамітнитися та відпочити від спілкування. Дозволяйте вихованцю проводити час в манежі, спостерігаючи за іншим хвостиком, це дозволить звикнути до присутності іншого собаки поруч. 

Уважно спостерігайте за поведінкою цуценяти, коли він грає з іншими песиками. Якщо ваш підопічний занадто  активний і невгамовний, прагне постійно домінуватиі цим лякає інших песиків, цю поведінку слід коригувати. В нього може закріпитися патерн гри "а тепер я всіх задовбаю і буду головним". Фахівці пропонують в цьому випадку знайомити песика з більш дорослими собаками, бо саме вони можуть навчити малечу правил поводження, регулювати силу свого укусу  тощо.

 Якщо цуценя весь час боїться, не треба наполягати, аби він о грався з іншими песиками. Треба дати йому час звикнути до вулиці та інших собак. Якщо суперактивні песики лякають ваше цуценя, тоді краще знайти йому для ігор більш спокійних компаньйонів.

 

собак на повідках | Зоомагазин MasterZoo

Знайомство з людьми

Зазвичай нові люди викликають у цуценят або бажання познайомитися, обнюхати, облизати або хвилювання чи острах. Реакція залежить від характеру й темпераменту улюбленця, і обидва варіанти не є кращим сценарієм для вашого малюка. Давайте розберемося, що робити в різних ситуаціях.

Перед тим як знайомити собаку з рідними та друзями, поясніть їм, як себе поводити, бо саме неправильна реакція людей спричиняє небажану поведінку песиків. Повідомте їм, що на цуценя, яке стрибає та гавкає, звертати увагу не треба, а от коли воно спокійно всядеться і буде чекати на прояви уваги, тоді його можна гладити та пестити досхочу. Таким чином ви дасте зрозуміти підопічному, що збудження та гавкотіння не роблять його центром компанії, лише спокій та зважене поводження привернуть до нього увагу, якої він так жадає.

Зустрівши під час прогулянки когось із друзів чи рідних ви можете за їхньої допомоги відпрацювати спокійну реакцію на людей: посадити песика поруч, аби він спокійно чекав наближення знайомої людини, а потім після дозволу господаря вітався з нею, грав і брав ласощі. Тут важливо, щоб людина також поводилася спокійно, не виявляла бурхливих емоцій і не провокувала малюка порушити вашу команду.

Що робити, якщо цуценя занадто сором’язливе чи лякливе? Деякі люди переконані, що треба змусити такого улюбленця більше спілкуватися з людьми і собаками, щоб подолати тривожність. Насправді така стратегія тільки поглиблює стрес і підриває довіру улюбленця до вас. Якщо малюк не хоче спілкуватися з кимось, не змушуйте його. Тут найкращим способом почати соціалізацію собаки стане споглядання.

разделитель собачка  | Зоомагазин MasterZoo

Суть цього способу в тому, що ви разом з улюбленцем перебуваєте в людному місці, приміром, в парку чи сквері, собака сидить поруч із вами і дивиться на все, що відбувається навкруги, залишаючись спокійним. Якщо хвостик почав нервувати або прагне кудись бігти, заспокойте його, переключіть увагу на себе, заохочуйте смаколиками, коли він спостерігає за іншими людьми та собаками і не нервується.

Починайте тренування вдома в спокійній обстановці. Покличне свого песика, коли він спокійний, і попросіть його присісти або лягти поруч з вами і просто нічого не робити. Звісно, спочатку це буде важко, але одразу хваліть, заохочуйте та можете навіть притримати малечу за грудку, щоб допомогти і показати, що саме ви від нього очікуєте. Поступово ускладнюйте завдання, додаючи подразники: увімкнений телевізор, інших людей поруч. Також міняйте тип місця, щоб це був не лише лежак собаки чи диван, але й підлога, килим. Коли вдома песик зрозуміє, що ви від нього хочете, переносьте заняття на вулицю, спершу в спокійне місце, потім в більш багатолюдне, міняючи водночас характеристики «місця»: трава, асфальт, кафе на вулиці та ін. В ідеалі собака має вивчити нове місце, звісно ж після задоволення усіх природніх потреб, та спокійно спостерігати за людьми і тваринами навкруги. Не чекайте довго, одразу хваліть, щоб закріпити та показати, що така поведінка вам подобається.

 

Собак з іграшкой| Зоомагазин MasterZoo

Поради щодо опанування команд, необхідних для нормальної соціалізації песика

Пам’ятайте, під час навчання собаки завжди одна команда дорівнює одній дії. Це потрібно для того, щоб улюбленець чітко розумів, що ми від нього хочемо. Тому при вивченні команд треба зважати, що деякі слова та звуки можуть використовувати люди, які не мають жодного стосунку до вашого улюбленця і не в тих ситуаціях, у яких їх вживаєте ви під час навчання. Приміром, ви використовуєте класичне “фу”, привчаючи песика непідбора. До вас прийшли гості, собака, звичайно, почне обнюхувати їхні речі, і хтось із гостей скаже «фу». Як собака має реагувати?

Те ж саме з прицмокуванням. Його часто люблять робити незнайомці на вулиці, щоб звернути на себе увагу собаки, тож я не раджу привчати вашого собаку до такого звуку для того, щоб незнайомці не могли відволікти його та потенційно наразити на небезпеку. Заздалегідь продумайте команди, яким навчатимете, а якщо у вас виникають труднощі, зверніться до кінолога.

Просто навчити собаку вдома виконувати команди мало, треба генералізувати навичку, аби мати можливість будь-якої миті переключити увагу песика на себе й таким чином вберегти його від різних неприємних ситуацій або небезпеки. Генералізація навички - що це означає? Розберемо етапи на прикладі команди, яку усі починають вчити першою – «сидіти».

1. Спершу навчіть собаку сідати по команді вдома у спокійній обстановці, коли ніхто та ніщо його не відволікає (не забувайте хвалити і частувати!)

2. Коли собака вже зрозумів, що саме ви від нього хочете, коли промовляєте певне слово чи робите жест, додайте до тренування подразнюючі фактори: відкрите вікно, увімкніть телевізор, розмовляйте, попросіть виконати команду, коли у вас гості. Також постійно змінюйте місце тренування, щоб собака знав, що «сидіти» це не тільки торкнутись попою паркету, але й килима, дивану, каремату тощо.

3. Якщо песик успішно опанував команду вдома, можете переносити тренування на вулицю, але починайте у спокійній і знайомій обстановці: оберіть якийсь тихий двір чи куток парку, де не буде людей, собак, транспорту чи інших відволікаючих звуків, а місцевість буде знайома улюбленцю.

4. Якщо у 10 з 10 випадків у вашого песика все виходить, то на наступному етапі підключаєте дрібні відволікаючі фактори, наприклад, неподалік ходять люди, чутно звуки машин, діти грають на майданчику, але місце все одно має бути знайомим. На цьому етапі теж буде корисно змінювати текстуру поверхні: асфальт, трава, пісок, ґрунт, лава, парапет…

5. Якщо на попередньому етапі ВСЕ виходить, ви можете під час тренування зменшувати відстань до людей, тренуватись неподалік майданчика для собак, але все ще на такій відстані, щоб песику не хотілося побігти туди.

6. Останнім етапом відпрацювання команди стає її виконання у складних умовах: посеред вулиці, на майданчику для собак, в незнайомому місці, в оточенні людей та ін.

Насправді немає ніяких секретних команд для керування собакою. Для того, щоб взаємодія з песиком відбувалася легко та  швидко, потрібна довіра у стосунках і мотивація.

 

Собака з господарем  | Зоомагазин MasterZoo

Як мотивувати улюбленця

Однією з важливих умов успішного дресирування є мотивація песика, тому дуже важливо зрозуміти, що любить робити ваш собака, аби пропонувати йому це як нагороду за успіхи у навчанні.

Найчастіше для мотивації хвостика використовують:

🐾 ласощі;

🐾гру та іграшки;

🐾 похвалу;

🐾 дотик, чухання, погладжування.

Коли песик розуміє, що за старанність отримає щось приємне, то докладе максимум зусиль, аби догодити вам.

Обираючи для мотивування смаколики спершу з’ясуйте, який саме продукт більше подобається вашому підопічному. Також варто пам’ятати, що ласощі теж мають певну харчову цінність і враховувати їхню калорійність при складанні добового раціону собаки.

Іграшки та гра з господарем – це море задоволення для хвостика. Розуміючи, що за нудним і нецікавим заняттям буде гра або улюблена іграшка, песик буде більш охоче виконувати команди, які раніше його, скажімо так, не надихали. До речі, в процесі гри можна відпрацювати команду «віддай». По-перше, це буде весело, бо якщо песик не віддасть іграшку, то гри не буде. По-дуге, це дуже корисна навичка у повсякденному житті, бо якщо собака потягне пульт від телевізора, кондиціонера або капець, набагато простіше попросити його віддати вам пульт чи взуття ніж ганятися за хвостиком по всьому дому.

 

 

Певний тон голосу, ваш дотик, погладжуваня дарують собаці насолоду, тож не недооцінюйте цей спосіб заохочення, використовуйте його частіше. Також мотиваторами можуть стати певні дії, які подобаються хвостику: плавання, прогулянка лісом, бовтання у басейні або тазу з водою, перетягування каната або якоїсь іграшки. Все це можна використовувати як нагороду при правильному виконанні команд.

Враховуйте, що методи заохочення повинні відповідати ситуації. Так, погладжування та похвала чудово простимулюють виконання команди вдома, але можуть виявитися недостатніми, коли ви тренуєтеся на вулиці та ваш підопічний зненацька побачив приятеля або білку. В такому випадку більш дієвими будуть іграшка або найулюбленіші ласощі.

Якщо ви з цуценям відпрацьовуєте команди на вулиці, у дворі чи парку і не хочете, щоб вам заважали, використовуйте спеціальні аксесуари. Зараз у продажу чимало аксесуарів, які дадуть зрозуміти людям навколо, що турбувати вас не варто. Це, наприклад,  накладки на повідець або футболки з написом на спині.

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі