Зміст

Визначення інтелекту у папуг

Як оцінювати інтелект папуг

10 найрозумніших порід папуг

Поради щодо навчання та догляду

Купуючи в зоомагазині або у заводчиків папугу, ви купуєте не просто яскраву кумедну пташку — у вас удома з’являється повноправний член сім’ї зі своїм характером, особливостями, смаками та вподобаннями. І, між іншим, дуже кебетливий. За кмітливістю багато видів папуг не поступаються котам і собакам, а окремі особини мають неабиякі здібності та інтелект, що не поступається інтелекту 3–4-річної дитини.

Тривалий час вважалося, що папуги просто запам’ятовують слова і відтворюють їх, не розуміючи значення, іноді випадково вживаючи їх навдивовижу доречно. Останні дослідження показали, що це відповідає дійсності. Багато папуг не просто запам’ятовують набір звуків, а й асоціюють їх із певними предметами, їхніми характеристиками чи діями, вміють робити висновки зі спостережень, знаходити закономірності. Якщо ви зацікавлені в навчанні вихованця, готові приділяти цьому час і сили, рекомендуємо вибрати пернатого улюбленця з тих видів, які вважаються інтелектуальними та більш здібними до навчання. Тож які папуги найрозумніші?

Рейтинг очолюють жако. Вони, безумовно, найрозумніші папуги серед усіх. Наприклад, жако на ім’я Алекс у 2007 році потрапив до Книги рекордів Гіннесса, як найрозумніший папуга у світі. Він знав назви понад 50 речей та явищ, міг одночасно визначати до шести предметів, знав назви та розрізняв сім кольорів і п’ять фактур, розумів і міг маніпулювати поняттями «різне», «однакове», «над», «під», «більше», «менше». У ході експериментів папузі ставили різні питання щодо кольору, розміру та інших якостей предметів, і його відповіді завжди були правильними. А ще Алекс умів рахувати та здійснювати найпростіші математичні дії. Його інтелект відповідав інтелекту п’ятирічної дитини.

Іншою з найрозумніших порід папуг є какаду. Какаду Гоффіна не лише розуміла і відтворювала людську мову, а й відрізнялася відмінним предметним мисленням і кмітливістю. У ході численних експериментів птах розібрав не один замок, який заважав їй дістатися ласощів. Причому конструкція замку змінювалася, і папуга вправно використав підручні засоби для його розбирання. Спостереження показали, що ці папуги не тільки можуть користуватися «інструментами» для досягнення своїх цілей (як у природних умовах, так і в неволі), а й змінювати їх.

Як бачите, папужки зовсім не такі прості, як здаються. Тож після того, як у будинку з’явився пернатий вихованець, завжди будьте напоготові. Папуга здатний дуууже здивувати вас!

роздільник птаха | Зоомагазин MasterZoo

Визначення інтелекту у папуг

Найрозумніші породи папуг здатні виконувати складніші дії, ніж шимпанзе, набагато хитромудріші трюки, ніж дельфіни, і можуть розбиратися в роботі деяких механізмів на рівні дітей 3–4 років. Це пов’язано з особливостями будови їхнього мозку. Він позбавлений кори, має більшу, ніж в інших птахів і тварин, кількість нейронів та нейроглієвих комплексів, тому папуги легше засвоюють нову інформацію та добре піддаються навчанню. У мозку папуг є особлива зона, яку вчені назвали Wulst-формацією. Це одна із наймолодших ділянок мозку, і саме вона відповідає за когнітивні здібності птаха. У папуг ця зона розвинена набагато краще, ніж у багатьох інших пернатих, хоча вона, безумовно, не єдине «сховище» інформації.

Балакучість папуг також обумовлена особливостями будови головного мозку, які характерні для більш просунутого інтелектуального рівня в цілому. Тож тепер ми можемо обґрунтовано стверджувати, що папуги не просто базікають, а й розуміють, що вони говорять, принаймні у певних межах. А особливо талановиті папужки здатні навіть створювати нові «терміни» на основі розуміння вже відомих. Так, у лабораторних умовах папуги повідомляли вченим «хочуїсти», коли були голодні та бачили, що люди їдять, або називали предмет «негризя», складаючи «не можна» і «гризти».

У процесі лабораторних спостережень з’ясувалося, що папуги дають один одному імена, як і дельфіни, і здатні спілкуватися, погоджуючи дії. Не виключено, що папуги дають імена і людям, які живуть поруч із ними, але поки що їх не вдалося розпізнати з мови пернатих. Про складність мови свідчить здатність папуг працювати в команді. Під час одного з експериментів папуги мали вдвох потягнути за різні кінці мотузки, щоб витягнути тацю з їжею, один – ухопитися за обидва кінці одночасно не міг. Але він дочекався, коли в клітці з’явиться компаньйон, тоді птахи швидко домовилися і разом здобули ласощі.

Не думайте, що такою кмітливістю відрізняються лише лабораторні папуги. У природі все відбувається так само. Влада Нової Зеландії вирішила закривати сміттєві баки, щоб тварини не їли з них і не розкидували сміття навколо. Спочатку на кришки баків стали класти палиці. Кішки та собаки не змогли впоратися з цією перешкодою, а папуги кеа «домовилися», дружно відтягли гілки, що заважали, і відкрили бак. Не виключено, що порядок дій вони піддивилися в людей — папуги цілком здатні вести спостереження та робити логічні висновки. Наприклад, перед папугами ара розігрували сценку, в якій одна людина давала іншому монетку, а та натомість давала їжу. Після кількох повторень папуга, виявивши поряд монетку, взяв її та подався міняти на смаколик. Раніше вважалося, що такі складні висновки на основі самих лише спостережень здатні робити тільки людиноподібні мавпи.

Отже, про високий інтелект папуг свідчать:

• здатність запам’ятовувати та доречно застосовувати слова, створювати нові;

• робити логічні висновки;

• спостерігати та робити висновки на основі побаченого;

• працювати з різними «інструментами» та змінювати їх;

• взаємодіяти із простими механізмами;

• маніпулювати поняттями, що позначають розмір, колір, кількість, властивості;

• спілкуватися, ділитися інформацією, працювати у команді;

• здійснювати прості математичні дії тощо.

Тож якщо ви витрачаєте багато часу та зусиль, а папуга все одно не хоче з вами розмовляти та виконувати команди, можливо, йому просто не хочеться з вами спілкуватися. Подумайте, яких помилок ви могли припуститися і при подальшому контакті з птахом враховуйте, що він дуже розумний і заслуговує на повагу.

Як оцінювати інтелект папуг

Які папуги найрозумніші? Почнемо з лідера: найрозумніший папуга у світі — порода жако. Папугу саме цього роду названо Книгою рекордів Гіннесса у 2007 році найрозумнішим. Також у процесі досліджень з’ясувалося, що до числа найрозумніших папуг входять амазони, кеа, ара, какаду тощо.

Як відбувалася оцінка інтелектуальних здібностей папуг? Папуга Алекс був куплений у зоомагазині зоопсихологом Іреною Пепперберг (університет Арізони). За майже 30 років спостережень докторка наук Ірена Пепперберг постійно проводила різноманітні експерименти та займалася навчанням птаха. Протягом часу спілкування з Алексом з’ясувалося, що він здатний розрізняти кольори та форму предметів, рахувати їх, помічати відмінності між предметами. Словниковий запас папуги налічував приблизно 150 слів і, найважливіше, Алекс розумів, що вони позначають. Коли він втомлювався від розпитувань вчених, він заявляв: «Wanna go back» («Хочу піти»). Якщо вчений був роздратований чи незадоволений, папуга Алекс повторював «I’m sorry» («Прошу вибачення»). Одного разу йому запропонували горіх, але він попросив банан, а згодом повторив прохання. Коли йому знову дали горіх, він пожбурив його в людину.

Також з’ясувалося, що папуги роблять логічні висновки зі спостережень. Наприклад, їм було запропоновано відрізнити банку з кормом за звуком: банку трясли, і шматочки корму шуміли всередині. Але якщо звук не збігався з ритмом руху руки з банкою (під час експерименту включали запис звуку), папуги розуміли, що корму там немає. Такі висновки може робити лише дитина, яка досягла трирічного віку.

Папуга жако на ім’я Нкісі розумів і вимовляв 950 слів, умів грамотно будувати осмислені фрази, впізнавати та називати предмети, зображені на малюнках і світлинах, ставити доречні питання і навіть давати поради. Якось він запитав у вченого-приматолога, якого перед тим бачив поруч із мавпами: «А де мавпа?», а іншій людині, яка побачила папугу, що висить вниз головою на жердинці, розумний Нкісі порадив сфотографувати його.

Серед найрозумніших какаду популярність набула Гоффіна. Папуга майстерно користувався різними предметами, міг змінювати їх і використовувати як інструменти для добування ласощів і іграшок. Какаду досяг неабияких успіхів у відкритті замків різних конструкцій, зборі пірамід та інших складних іграшок. Також какаду, як з’ясували вчені, полюбляють дивитися відео та чудово розуміють, що там відбувається, емоційно реагують на події фільму чи відеоролика, висловлюючи подив, очікування, задоволення.

Справжніми експертами щодо пошуку та виявлення закономірностей є новозеландські папуги кеа. Вони чітко розрізняють загальні риси предметів, навіть якщо їх намагаються спантеличити різними розмірами, кольором, фактурою. Також ці розумні папуги добре працюють у команді та здатні навіть вирішувати логічні завдання, призначені для учнів молодших класів. І це далеко не все, на що здатні папуги. Давайте детально розберемося, чим можуть здивувати нас крилаті вихованці.

10 найрозумніших порід папуг

Жако

Найрозумніший, найдопитливіший і найбалакучіший папуга за оцінками вчених — це жако, або сірий африканський папуга. Він із задоволенням йде на контакт із людиною, легко приручається і дуже полюбляє спілкуватися, швидко вчить слова, різні поняття, із задоволенням опановує різноманітні трюки та активно застосовує отримані знання на практиці. Власники жако неодноразово дивувалися витівкам пернатих вихованців. Птахи завиграшки відкривають клітки та прості замки або клямки, примудряються чистити зубною щіткою уявні зуби, грати кубиками, кільцями, іншими дитячими іграшками, з величезною радістю розбирають клавіатуру комп’ютера і складають кнопки в однакові купки.

Жако відрізняються дивовижним талантом запам’ятовувати слова та відтворювати їх, причому цілком доречно. Словниковий запас деяких папуг перевищує 1000 слів. Крім людської мови папуги жако копіюють різні звуки: музику, роботу приладів, крики інших птахів і тварин. Обираючи в вихованці цього папугу, врахуйте, що птах з характером, норовливий та егоцентричний, дуже прив’язується до членів сім’ї та вимагає від них багато уваги та спілкування.

Какаду

Какаду не такі балакучі, як жако, але відрізняються чудовою пам’яттю, здатністю імітувати звуки та хистом використовувати різні предмети у своїх цілях. Папуги розумні, здатні легко вивчити один-два десятки слів і фраз, швидко опановують трюки (якщо отримують за ці улюблені ласощі). Вони сильно прив’язуються до людей, полюбляють проводити час поруч із власником і можуть бути навіть нав’язливими, а якщо вважатимуть себе скривдженими, то здатні проявити агресію і завдати досить серйозної травми — дзьоб у папуг великий і гострий.

Какаду розумні, люблять бавитися з різними механізмами, тому замок або набір кубиків, пірамідки, паперові склянки стануть чудовою розвагою. У цих папуг розвинене почуття ритму, музику вони дуже люблять, тому танці під музику вам забезпечені. Какаду не можна надовго залишати одного, відсутність господаря понад 1–2 дні стає для вихованця сильним стресом.

Ара

Один із найбільших і найрозумніших папуг — ара. Цей пернатий красень вирізняється яскравим оперенням і гучним голосом. Папуга здатний засвоїти близько двох десятків слів, а також дуже точно відтворює звуки природи та різних механізмів абощо. Папуги ара менш товариські, ніж какаду і жако, важче звикають до людей і у відповідь на байдужість або погане ставлення здатні поводитися агресивно. Якщо ви хочете навчити папугу розмовляти, виконувати трюки та без проблем спілкуватися з вами та іншими членами сім’ї, купуйте молодого птаха та приділіть якнайбільше часу для навчання, вивчення характеру, звичок і уподобань. Тільки так ви зможете налагодити міцні та довірчі стосунки з папугою.

Кеа

Новозеландських папуг кеа зазвичай не утримують у домашніх умовах, але не згадати цих розумних птахів у нашому ТОП 10 неможливо. Папуги кеа на батьківщині вважаються навіть дуже розумними та допитливими, бо не втрачають нагоди дослідити все, що потрапить у поле зору, і за найменшої можливості прихопити «на згадку». Вони із задоволенням вивчають салони та багажники машин, полюбляють відлітати з ключами, не залишають поза увагою дрібні предмети біля будинку або забутий у дверях ключ, влаштовують погроми в кімнаті, якщо примудряються пробратися в неї через вікно, відкривають баки для сміття й розкидають їхній вміст… На додачу кеа — хижаки, і завдавали чималої шкоди фермерським господарствам, вириваючи шматки шкіри та жиру зі спин овець, що пасуться на полях. Через надмірно активну «діяльність» папуг навіть знищували, тож їхня чисельність скоротилася до критичного рівня. Нині цих птахів занесено до Червоної книги.

Амазон

Амазони — розумні та доброзичливі папуги, обдаровані визначними музикальними здібностями. Вони запам’ятовують близько півсотні слів, із задоволенням повторюють мелодії, що сподобалися, легко опановують нескладні трюки та дуже прив’язуються до господаря. Амазони голосисті та галасливі, іноді їхні господарі навіть кажуть, що птаха простіше навчити говорити, ніж мовчати. Папуги дуже доброзичливі, цінують спілкування, ласку, полюбляють, коли їх пригощають ласощами — цим можна скористатися в процесі навчання. Зазвичай перші слова та трюки даються пернатим насилу, зате потім навчання йде швидше та успішніше.

Папуга-монах (квакер)

Папуга-монах — дуже розумний і доброзичливий птах, відрізняється поступливим характером, неконфліктністю, здатністю ладнати з усіма членами сім’ї та іншими домашніми вихованцями. Папуга допитливий, активний, тому за умови постійних тренувань здатний вивчити один-два десятки слів і словосполучень і вимовляти їх голосно й виразно. Врахуйте, що багато папуг-монахів люблять покричати, а голос у них гучний і різкий, тому заздалегідь «поспілкуйтеся» з птахом, щоб зрозуміти, чи зможете ви переносити ці звуки вдома.

Хвилястий папуга

Хвилясті папужки, безумовно, найпопулярніші домашні вихованці. Вони дуже милі, доброзичливі, контактні, легко звикають до людей та охоче проводять час разом із власником. Зазвичай вони запам’ятовують до 100 слів людської мови, але хвилястий папуга на прізвисько Пак знав 1728 слів і фраз і вмів їх доречно використовувати. Тож і серед хвилістиків трапляються вундеркінди. Може, ваш вихованець серед них? Головне, регулярно займатися з папугою, хвалити його за успіхи, не підвищувати голос, пригощати смачним після уроку, і ви досягнете дивовижних результатів.

Корела

Корела — папуга, не дуже схильний вести розмови, зазвичай лексикон пернатого складається з 15–30 слів і фраз. Але при цьому корели дуже розумні та чутливі пташки. Якщо використовувати постійний тиск, добитися від них послуху під час дресирування буде дуже важко. Будь-яка грубість і зайва наполегливість сприймається ними в багнети. А ось що їм справді до вподоби, то це ласкаве поводження господаря. Терпіння і навіть певна, якщо можна так сказати, ввічливість – творять чудеса. Корели непогано розпізнають команди, люблять грати; такий вихованець буде відмінним компаньйоном для дитини-школяра.

Розела

Розели не вирізняються схильністю розмовляти та рідко освоюють більше десятка слів, зате вони чудово запам’ятовують і відтворюють мелодії та інші звуки. Вчити розел мови й виконанню якихось команд рекомендується з раннього віку, дорослі птахи навчаються гірше і, не розуміючи, чого від них вимагають, сильно стресують. Папуги примхливі й полохливі, тому їм потрібна постійна увага. Вони погано переносять самотність, їх не варто заводити людям, які часто бувають у роз’їздах.

Намистовий папуга

Цей папуга користується популярністю у любителів птахів за свою невибагливість і поступливий характер. Намистові папуги непогано відтворюють людську мову, але, щоб навчити їх говорити, знадобиться чимало часу і сил. У середньому це папуга опанує 70–120 слів, але особливо талановиті пернаті вимовляють близько 200–250 слів. Найкраще піддаються навчанню молоді птахи, які перебувають у комфортних умовах. Про те, чи добре вашому вихованцю, легко дізнатися зі співів. Вони можуть здатися не надто мелодійними, але їхня наявність свідчить, що папуга задоволений життям і радий урізноманітнити її новими розвагами.

роздільник папуга | Зоомагазин MasterZoo

Поради щодо навчання та догляду

Як бачите, практично будь-які папуги, починаючи з жако й ари та закінчуючи хвилястиком і розелою, розумні та здатні вивчити слова людської мови, трюки, фокуси та виконувати команди. Щоб навчання папуги було успішним, а головне, приємним для всіх заняттям, дотримуйтесь простих правил:

• вибирайте для навчання молодих птахів;

• створіть комфортні умови, забезпечте гарний догляд, спокій і безпеку — отримайте довіру підопічного;

• не починайте тренування відразу, дозвольте папузі освоїтися на новому місці, звикнути, потоваришувати з вами; тільки людина, яка подобається папузі, зможе дочекатися від неї виконання тих чи інших команд;

• проявіть терпіння, повторюйте слово або команду, доки папуга не запам’ятає, за вдалі спроби пригощайте смачненьким;

• не кричіть на птаха, не лайте його й не карайте — так ви втратите довіру вихованця і, можливо, спровокуєте агресивну поведінку;

• якщо помітили незвичайну поведінку папуги — обов’язково зверніться до ветеринара;

• проводьте з папугою якомога більше часу, приділяйте увагу, хваліть та грайте з ним — станьте птахові другом.

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі