Зміст

Які бувають вітаміни

Коли собаці потрібні вітаміни

Як зрозуміти, що вашій собаці не вистачає вітамінів

Рейтинг вітамінних комплексів

Правильно підібрані вітаміни це хороший апетит, міцний імунітет, стійка нервова система і високий рівень активності вихованця. І, звичайно ж, розкішний зовнішній вигляд: блискуча шерсть, природна пігментація носа і подушечок лап, здорові шкірні покриви. Які вітаміни краще купити? Все залежить від ваших цілей. Для початку розберемося в асортименті препаратів.

Які бувають вітаміни

Вітамінні комплекси допомагають вирішити різні завдання. З точки зору дії на організм вітаміни та добавки бувають:

Препарати підбирають виходячи з періоду життя вихованця: для цуценят, дорослих собак, вагітних і годуючих собак, літніх вихованців.

Найчастіше вітамінні й мінеральні комплекси випускають у формі таблеток. Зазвичай собаки охоче з'їдають їх завдяки ароматичним добавкам. Але якщо вихованець відмовляється від таблетки, можна давати препарати в краплях або порошку. Вони легко підмішуються до корму.

Коли собаці потрібні вітаміни

Навіть вихованець з найправильнішим і збалансованим харчуванням, натуральним, сухим або у вигляді консервів, потребує додаткових вітамінів і мінералах. Коли ж виникають ці випадки?

Перш за все, під час інтенсивного росту, коли щеня перетворюється в молоду собаку. У цей період кістки, зв'язки, суглоби формуються і відчувають велике навантаження. Вітамінно-мінеральні комплекси, що містять кальцій і фосфор, допоможуть уникнути деформування кінцівок, розпущеності суглобів, провалених кистей. Відзначимо, що при дорослішанні потреба в кальції у собаки не зникає. Адже цей мінерал необхідний не тільки для здоров'я кісток, але і для протікання обмінних процесів в організмі. Дорослі собаки також потребують його добавках, хоч і не так сильно, як цуценята, що зростають.

У літній собаці свої потреби. З віком у вихованців погіршується стан зубів (а це сильно впливає на травлення), собаки не так добре засвоюють поживні речовини з корму, накопичуються різні проблеми зі здоров'ям. Вітаміни та мінерали підтримають організм і допоможуть вихованцеві жити довше і зберігати активність.

У період виношування і годування потомства зростає навантаження на організм матері. Для її підтримки та фізіологічного розвитку цуценят потрібні вітаміни й мінерали. Вони знижують стрес і виснаження організму в період вагітності та лактації. Однак підбирати їх краще з ветеринаром.

Є і породні особливості, які треба враховувати при виборі препаратів. Собакам з подовженим тулубом рекомендують приймати вітаміни й мінерали для профілактики проблем з хребтом і міжхребцевими дисками. Собакам гігантських порід вони також не будуть зайвими, адже вага і, отже, навантаження на суглоби у них досить значні. Представники робочих порід, які ведуть активне життя, беруть участь в змаганнях або несуть службу, щодня витрачають багато сил і енергії. Потреба у вітамінах у них зростає. У собак дрібних порід обмін речовин прискорений. Для підтримки активного ритму життя цим непосидам потрібна велика кількість вітамінів і мікроелементів.

 

Як зрозуміти, що вашій собаці не вистачає вітамінів

У дорослих собак симптомами серйозного авітамінозу є млявість, стомлюваність, апатія, тріщини на шкірі, викривлення і ламкість кісток. На щастя, при адекватному раціоні вихованці рідко доходять до такого стану. Якщо ж організм собаки подає подібні сигнали, обов'язкова консультація ветеринара.

А ось ця ситуація, яка свідчить про нестачу вітамінів і мінералів, знайома практично кожному власникові собаки: дорослий вихованець раптово починає гризти каміння, землю, їси недопалки, коріння рослин або екскременти. На недостатню кількість корисних речовин в харчуванні вказують також тьмяна вовна, сльозяться очі, ламкі кігті, дерматит або лущення шкіри.

Для профілактики авітамінозу часто рекомендують приймати курси препаратів восени та навесні. В цей час мікроелементи необхідні, щоб собака підготувалася до зміни погоди й спокійно перенесла сезонне линяння. Нестача вітамінів може подовжити, отже, неприємний для господарів процес.

Після хвороби або операції вітаміни необхідні, щоб допомогти відновити організм, але підбирати їх слід з ветеринаром. Іноді радять пропити курс вітамінів перед плановою операцією, але цей момент також краще узгодити з лікарем.

Рейтинг вітамінних комплексів

Наш топ багато в чому умовний. Але, сподіваємося, що він допоможе вам зорієнтуватися в розмаїтті вітамінів і мінералів.

Мінеральний комплекс для цуценят і молодих собак Canina «Welpenkalk»

Комплекс розроблений на основі наукових досліджень і містить кальцій, фосфор, цинк, мідь, йод, марганець, кобальт, селен.
переваги
Співвідношення кальцію і фосфору становить 3: 1, що забезпечує повною мірою надходження кальцію в організм.
Добавку у вигляді порошку дуже зручно давати тваринам.

Мультивітамінна емульсія для кішок і собак Canina «Canivita»

Містить 11 життєво важливих водо- і жиророзчинних вітамінів: А, D3, Е, В1, В2, B6, В12, К3, нікотинову, фолієву і пантотенову кислоту.
Дія препарату починається вже через 10 хвилин!
Добавка у вигляді емульсії швидко всмоктується через слизові оболонки ротової порожнини й стравоходу в лімфатичні шляхи. Таким чином вітаміни надходять в організм навіть при розладах роботи шлунка і кишківника.

Фітокомплекс для собак ProVET «Фітовіт» проти алергенний

До складу входять пивні дріжджі, вітамінно-мінеральний комплекс: вітаміни А, D3, Е, фолієва кислота, біотин, селен, цинк, залізо, магній, калій.
Добавка містить комплекс сухих екстрактів рослин: бруньок берези, листя кропиви, плодів шипшини та ін. Фітокомплекс значно знижує ризик виникнення алергій у тварини.

Масло лосося Brit Care

Харчова добавка для собак всіх порід містить жирні кислоти Omega 3 та Omega 6.

Добавка допоможе позбутися від проблем зі шкірою і шерстю, таких як випадання і ламкість шерсті, відсутність блиску, запалення шкіри, лупа.
При регулярному прийманні масло лосося підвищує імунітет, позитивно позначається на репродуктивній функції.
Вітаміни для собак дрібних порід 8in1 Excel «Multi Vitamin Small Breed»
Містить вітаміни та мікроелементи, необхідні для підтримки здоров'я маленьких собак з урахуванням їх прискореного обміну речовин: пивні дріжджі, вітамін В2, холін, антиоксиданти та мікроелементи.

Переваги

Розроблено за участю ветеринарних лікарів спеціально для собак дрібних порід.
Таблетки невеликого розміру зручні для вихованців.

Отже, кращі вітаміни — це вітаміни, які підходять вихованцеві за віком і породі, вирішальні поставлені завдання і зручні для господарів за формою. Але навіть найякісніші вітаміни не можна давати вихованцеві постійно. Між курсами необхідно робити перерви. При найменших сумнівах щодо доцільності приймання краще звернутися до ветеринара.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі