Після довгої зими приходить довгоочікувана весна. Все пробуджується від зимової сплячки: земля, дерева та чагарники. Прийшов час прокинутися і Вашому ставку.

Вода стає теплішою і робить рибу більш активною. По мірі підняття риб до поверхні потрібно починати підгодовувати їх полегшеним високопротеїновим кормом Tetra Pond Wheatgerm Sticks, який легко засвоюється завдяки високому вмісту зачатків пшениці.

Далі необхідно провести чистку ставка, видалити гниючі залишки і опале листя, що залишилися з осені. Всі прибиральні роботи слід провести у перші дні березня, до настання істотного потепління. Це допоможе уникнути цвітіння води та подальшої повної її заміни.





Якщо риба і рослини зимували у водоймі, на період очищення водойми їх краще відсадити в контейнери. Це позбавить їх від зайвого стресу і дозволить власникам застосовувати хімічні засоби для більш ефективного догляду.

Перше, що потрібно зробити для очищення ставка, - прибрати мул та видалити завись, що накопичилися за зиму, спустивши невелику частину води.

Значно прискорити і полегшити процес очищення водойми допоможе вакуумний очищувач дна Laguna PowerClean. Він добре справляється з донними відкладеннями, залишками органіки та іншими забрудненнями. Маленькі, неглибокі резервуари можна очистити за допомогою м'яких скребків, мочалок та щіток, а також сачка Laguna Pond Skimmer.





Після того, як очищення ставка завершене, слід долити в нього воду до рівня берегової лінії.

У цей момент ставок особливо вразливий і, щоб полегшити становлення хімічного і біологічного балансу, необхідно використовувати спеціальні препарати, перед застосуванням яких рекомендується виміряти параметри води в ставку і параметри води, яка буде доливатися. У цьому Вам допоможуть тести для ставкової води Tetra Pond Test 6in1. Основну увагу необхідно звернути на реакцію води: різниця між водою в ставку і водою, що буде доливатися не повинна становити понад 0,5 Ph, для уникнення захворювання риб.

Важливо! Якщо різниця показника Ph становить понад 0,5, то його необхідно вирівняти перед заливкою за допомогою кондиціонера для води Tetra Pond WaterStabiliser.

Безпосередньо перед заливкою ставка необхідно додати кондиціонер для води Tetra Pond AquaSafe, що зв'язує солі важких металів і хлор, які можуть знаходитися у воді.

Далі для створення сприятливих умов у водоймі і профілактики захворювання риб буде корисно використовувати препарат для оздоровлення та запуску ставкової води Tetra Pond SeasonStart.



Наступним важливим етапом запуску водойми після зими є підготовка ставкової техніки: перевірка справності, цілісності та герметичності усіх шлангів та з'єднань, їх очистка, при необхідності. Важливо переконатися у злагодженій та ефективній роботі фільтрів, насосів, фонтанів та інших пристроїв. Варто звертати увагу на такі дрібниці, як сполучні муфти, краники і перехідники. Вони швидко приходять у непридатний стан, будучи важливими складовими елементами усього обладнання. У разі необхідності, треба замінити зношене обладнання. Ідеальним рішенням стане серія обладнання для ставків торгових марок AquaEL і Laguna, яка широко представлена у мережі магазинів Master ZOO.

У ставковий фільтр необхідно помістити капсули Tetra Pond Filter Zym. Це дозволить запустити та пришвидшити біологічну фільтрацію у фільтрі.

Завершальним етапом є висадка нових рослин та риб, а також проведення підживлення водних рослин капсулами з добривами, безпосередньо у горщиках і контейнерах.

Бажаємо Вам вдалого пробудження ставка!