Коти приділяють догляду за шерстю близько 30% свого часу — це норма для тварин. Кожна кішка дуже тремтливо ставиться до чистоти шерсті та свого запаху. У процесі вилизування тварина видаляє бруд і відмерлі шерстинки, а також розподіляє по шерсті особливу змазку, що відштовхує воду — себум. Однак такого «самостійного» грумінгу недостатньо, і господарям кішок потрібно регулярно піклуватися про шерсть своїх вихованців, використовуючи гребінець для котів та інші інструменти.

Видаляти відмерлі волоски підшерстя потрібно обов'язково, особливо це важливо для довгошерстих порід. Регулярне вичісування покращує структуру шерсті та стан шкіри, запобігає утворенню ковтунів.

Привчати до процедури найкраще з раннього віку, щоб згодом кіт спокійно ставився до вичісування. Один з важливих моментів, якому потрібно приділити особливу увагу, – вибір гребінця.

Які є фурмінатори для котів і кішок

Гребінець для котів — це не звичайний гребінець. Фахівці з грумінгу та провідні виробники товарів для тварин протягом багатьох років удосконалюють інструменти для догляду за шерстю котів. До того ж кожен інструмент виконує особливу функцію і використовується для різних процедур.

Види гребінців для котів:

  • гребені;
  • щітки;
  • пуходерки;
  • фурмінатори;
  • ковтунорізи.

Гребінець для котів слід вибирати з урахуванням довжини шерсті вихованця: короткошерстим і довгошерстим потрібні різні інструменти.

Гребінець і гребінь для вичісування котів можуть мати рідкісні зубці, довгі або короткі. Такий інструмент необхідний для первинного догляду за шерстю. Приватні густі гребінці необхідні для базового догляду за короткою шерстю на морді та лапах. Зубчики різної довжини на одному гребені дають змогу якісно доглядати за шерстю і підшерстям напівдовгошерстих і довгошерстих тварин.

Гребінець для довгошерстих котів повинен мати довгі зубці, для короткошерстих — невеликі. Першу обробку проводять гребінцем з рідкісними зубами, а повторну - частими гребінцями, які добре розділяють волоски та дозволяють розплутувати невеликі ковтуни.

Хороший гребінець для котів — граблі. Він обережно розділяє волоски, видаляє відмерле підшерстя максимально акуратно, не доставляючи тварині дискомфорт.

Щітки для котів можна придбати з металевими зубцями або натуральною щетиною. Металеві щітки знадобляться для догляду за довгою густою шерстю, а натуральна щетина ідеальна для масажу, догляду за короткошерстими тваринами, використання сухого шампуню або пудри.

Багато улюбленців люблять масаж рукавицею з прикріпленою силіконовою щіткою — для них це справжній релакс.

Окремий вид гребінців для котів — пуходерка, граблі з тонкими металевими загнутими на кінцях зубцями.

Фурмінатори — хороші гребінці для котів з будь-яким типом шерсті. Вони видаляють відмерле підшерстя, не зачіпаючи здорові остьові волоски. Цей професійний інструмент доступний для використання і професіоналам, і любителям. Фурмінатор не травмує ніжну шкіру тварини, масажує її, сприяє розподілу себума. Який фурмінатор вибрати залежить від довжини шерсті та розмірів улюбленця. Є моделі для кошенят, невеликих котів і великих тварин.

Який гребінець вибрати для шотландського кота

Одна з поширених помилок — шотландські коти не линяють. Насправді це не так, сезонне линяння для них — нормальне явище, а деякі тварини можуть линяти і частіше, залежно від обставин. Згідно з прийнятими стандартами, шерсть шотландських котів має бути короткою або напівдовгою, щільною, стоячою, мати густий підщебіння і подвійну текстуру. Саме тому основний догляд полягає в тому, щоб доглядати за підшерстям.

Для догляду за шерстю шотландців рекомендується використовувати:

  • рідкісні та густі гребені з металевими зубами;
  • щітки з натуральної щетини з рідкісними пучками;
  • масажні силіконові або гумові щітки;
  • гребінці-рукавички;
  • фурмінатор — у період линьки.

В ідеалі, за шерстю короткошерстих шотландців потрібно доглядати 1-2 рази на тиждень, напівдовгу шерсть слід причісувати 2-3 рази на тиждень.

Який фурмінатор вибрати для британця

Фурмінатор — незамінна річ під час линьки британця. Загнуті зубчики "підчіплюють" і видаляють відмерле підшерстя, не завдаючи шкоди живим волоскам. Фахівці стверджують, що за умови правильного використання за допомогою фурмінатора вдається прибрати близько 90% відмерлої шерсті та запобігти появі ковтунів і забрудненню шубки вихованця.

Фурмінатор для британських кішок потрібно купувати, беручи до уваги розміри тварини і довжину шерсті. Неправильно обраний пристрій може завдати шкоди густому щільному підшерстку, тварина втратить декоративний вигляд і буде відчувати неприємні відчуття під час процедури. Під час купівлі обов'язково переконайтеся, що обраний фурмінатор призначений саме для шотландських і британських кішок.

Щоб зберегти щільну густу шерсть британця, фурмінатором рекомендується користуватися не частіше ніж раз на 7-10 днів. Виняток становлять періоди линьки, тоді аксесуар можна застосовувати раз на 3 дні.

Рукавичка гребінець для котів: плюси та мінуси

Рукавичка для розчісування — ідеальний варіант для котів, які не дуже люблять причісуватися. Рукавичка для догляду за шерстю має недовгі закруглені зубці на долоні та між пальцями. Погладжуючи улюбленця, ви одночасно зможете зібрати відмерлі волоски та привести до ладу шерсть. У період линьки такий простий аксесуар вбереже ваш одяг, меблі, килими від шерсті та дозволить без клопоту підтримувати в домі порядок.

Переваги рукавички-гребінця:

  • делікатно видаляє омертвілу шерсть;
  • підходить для делікатного очищення живота, внутрішньої сторони лап, області паху;
  • забезпечує улюбленцю приємний масаж;
  • покращує живлення і кровообіг шкіри, а значить — і якість шерсті.

Така щітка підходить для котиків усіх порід, зокрема й довгошерстих. Однак під час купівлі варто враховувати, що