Кліщі у собак| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Чим небезпечний кліщ у собаки

Коли кліщі становлять небезпеку

Як виявити укус кліща і чим допомогти вихованцю

Профілактика укусів кліщів

 

Усі власники собак знають, що з настанням тепла на вулиці підвищується ризик «зустріти» кліщів. Кліщі – це комахи-паразити, що не літають, їх налічується понад двадцять видів, і деякі з них небезпечні як для собак, так і для людей. Укус кліща болісний і неприємний, але головну небезпеку становить не сам укус. Проблема в тому, що кліщі є переносниками багатьох небезпечних захворювань. Саме кліщі стають причиною вкрай небезпечних хвороб: піроплазмоз, анаплазмоз, бореліоз та ін. Звичайно, у дбайливих вихователів хвостиків виникають питання: які види кліщів у собак бувають; як зрозуміти, що є кліщ у собаки; як видалити кліща у собаки в домашніх умовах і що робити, якщо видалити його самотужки не вдалося… З цими та багатьма іншими питаннями ми звернулися до досвідченого ветеринара.

 

Що робити якщо у собаки клііщі| Зоомагазин MasterZoo

Чим небезпечний кліщ у собаки

Кліщі у собак діляться на два типи: сапрофаги (вушні та підшкірні кліщі), які живляться залишками органічних речовин і можуть жити на вихованці постійно, доставляючи занепокоєння та погіршуючи якість життя, і кровососні, які живляться кров'ю та є переносниками небезпечних інфекцій.

Отодектоз – захворювання, спричинене вушним кліщем  Otodectos cynotis. Вушний кліщ у собак - це крихітна комаха діаметром близько 1 мм, яку важко помітити при поверховому огляді. Однак якщо собака постійно чухає вухо, виявляє занепокоєння, трясе головою, вухо почервоніло, ви бачите нехарактерні виділення та відчуваєте неприємний запах, один із варіантів, що в улюбленця отодектоз. За відсутності лікування паразитарне захворювання викликає серйозне запалення вуха, глухоту і навіть менінгіт.

 

Підшкірний кліщ у собак Demodex canis мешкає у волосяних фолікулах та в товщі шкіри. Ці паразити є частиною нормальної мікрофлори шкіри тварини. Заразитися від хворої собаки саме цим кліщем неможливо ні людині, ні тварині. При зниженні імунітету, стресах, поганому харчуванню, тяжких хворобах внутрішніх органів кліщ активізується і з’являються симптоми захворювання. Найчастіше хворіють молоді тварини та тварини похилого віку, онкохворі, суки у період тічки та після вагітності, тварини які приймають імуносупресивну терапію. 

Симптомами демодекозу є:

🐾 випадання шерсті локальними вогнищами (насамперед страждають голова - ділянка навколо очей, лапи, живіт, а потім інші частини тіла);

🐾  почервоніння та потовщення шкіри;

🐾 луски;

🐾 поганий апетит;

🐾 слабкість;

Важливо сказати, що при демодекозі найчастіше відсутній зуд у тварини. 

Також нерідко зустрічається коростяний підшкірний кліщ Sarcoptes scabiei var canis. Захворювання називається саркоптоз і воно є заразним, кліщ може передаватися від хворої тварини здоровій і навіть людині. Кліщ може жити поза шкірою тварини кілька днів, тому заразитися можна навіть під час прогулянки, у грумера, ветеринарній лікарні. Хвороба з’являється незалежно від пори роки, віку і породи собаки. Симптомами саркоптозу є:

🐾  дуже сильний зуд, який не прибирається за допомогою ліків;

🐾  почервоніння шкіри, рани, крововиливи;

🐾 лупа по всьому тулубу тварини та випадання шерсті;

🐾 поганий апетит;

🐾 слабкість.

Задля безпеки власників собаки і інших тварин, хвору собаку на період лікування необхідно ізолювати. Тварина дуже страждає від зуду, відсутність лікування призводить до смерті.

Якщо ви помітили у собаки симптоми ураження вушним або підшкірним кліщем, якнайшвидше зверніться до клініки. Ветеринар призначить діагностику і лікування, що враховує вік та особливості вашого підопічного, та підкаже, як не допустити розвитку ускладнень.

Зазвичай мікроскопічні кліщі передаються від однієї тварини іншій, а ось іксодового кліща ваш собака може «зловити» під час прогулянки, і не лише на природі, а й у звичайному міському парку. Сам собою укус кліща у собаки не є небезпечним, але при потраплянні слини кліща у кров може передаватися інфекція. Не всі кліщі є інфекційним, але більшість з них передають хвороби тваринам і людям. Однак із зовнішнього  вигляду кліща неможливо зрозуміти, чи безпечний він. У нашому регіоні у собак найчастіше зустрічаються такі хвороби:

🐾 бабезіоз (піроплазмоз);

🐾 анаплазмоз;

🐾 ерліхіоз;

🐾 бореліоз (хвороба Лайма).

Розвиток піроплазмозу у собак після укусу кліща приховує велику небезпеку. У більшості випадків інкубаційний період триває від 3 днів до 3 тижнів, але при надгострій течії вихованець може загинути через кілька годин після укусу. Основними симптомами недуги є різке підвищення температури, відсутність апетиту, апатія, слабкість задніх ніг. Іноді відзначається блювання, рідкий кал оранжевого кольору, пожовтіння слизових оболонок. Колір сечі у собаки при укусі кліща стає насиченим жовтим або коричневим. За підозри на бабезіоз терміново везіть собаку до клініки, адже на рахунку кожна хвилина.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Ерліхіоз, анаплазмоз, бореліоз зустрічаються рідше, проте щороку десятки власників собак звертаються до клініки з такими діагнозами після укусу кліща.

Ерліхіоз вражає білі клітини крові. Симптоми укусу кліща у собаки при ерліхіозі є слабкість, зниження рухливості, запалення суглобів та лімфатичних вузлів, виділення з носа, підвищена температура.

Анаплазмоз розвивається при потраплянні в кров собаки патогенних бактерій, і в результаті порушується згортання крові. Основні ознаки хвороби – крововиливи та гематоми, млявість, апатія, пожовтіння слизових оболонок, кров у сечі.

Симптоми бореліозу виявляються через 1-5 місяців після укусу кліща. Собака пасивна, відмовляється від їжі, сеча стає темною, слизові оболонки – блідими, опухають суглоби та збільшуються лімфовузли. Хвороба Лайма вражає клітини крові, нервові тканини та нирки.

Діагноз ставиться на підставі лабораторних досліджень крові та спеціальних тестів, що виявляють збудника. Лікування полягає у прийомі антибіотиків курсом від 3 до 8 тижнів, прийомі вітамінів та симптоматичній терапії. Якщо собака довго хворів і вже почалися зміни у внутрішніх органах (страждає насамперед селезінка), у суглобах та зв'язках (розвивається хронічне запалення), повністю відновити організм не вдасться. Тому дуже важливо захищати своїх улюбленців від паразитів, суворо дотримуватися графіку обробки і не робити перерви навіть взимку.

 

Чим небезпечні кліщі для чобак| Зоомагазин MasterZoo

Коли кліщі становлять небезпеку

Найбільша активність іксодових кліщів спостерігається навесні та восени, але існує ризик зустріти паразитів протягом усього року, особливо в лісах, полях, поблизу водосховищ. Взимку вони часто зустрічаються вздовж теплотрас, коли температура повітря піднімається вище за +1-5 °С. Зараз зими досить м'які, відлиги до + 5-8 ° С не рідкість, тому обробляти собаку від кліщів необхідно впродовж усього року.

Розмір голодного кліща становить кілька міліметрів, тому помітити його важко, тим більше, що паразити ховаються на тілі тварини: забираються між пальцями, у вухо, під лапи, на шию, на живіт ближче до зони паху. Відразу помітити кліща на собаці буває складно, особливо коли у нього довга шерсть.

Якщо ви побачили, що по собаці повзе кліщ, то його, звичайно, потрібно зняти відразу. Рекомендується оглядати тулуб вихованця після кожної прогулянки, особливо в сезон найбільшої активності кліщів, а довгу шерсть за можливоті розчісувати гребінцем або щіточкою.

 

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Як виявити укус кліща і чим допомогти вихованцю

Іксодовий кліщ - червонувато-жовта або червонувато-коричнева комаха довжиною до 4 мм, які живляться кров'ю, щоб насититися їм потрібно 4-6 днів. Після цього вони сягають у діаметрі 10 мм і стають сірими. Ось тоді не помітити таку «квасолину» на собаці важко, але такий розмір кліща свідчить про те, що якщо він був переносником інфекції, то ваш вихованець вже напевно хворий. Тому ще раз акцентуємо увагу: уважно оглядайте собаку після кожної прогулянки та видаляйте кліща одразу ж, як тільки побачили. Запам'ятайте ознаки укусу кліща у собак:

🐾 почервоніння або набряк на місці укусу;

🐾 свербіж;

🐾 млявість;

🐾 поганий апетит;

🐾 підвищення температури;

🐾 задишка;

🐾 помутніння очей.

Як витягнути кліща у собаки? Маленького кліща складніше зняти, аніж великого, тому що його важко зачепити. Головне розсунути і зафіксувати шерсть, щоб не вирвати її разом із кліщем і не додати вихованцю стресу. Незалежно від розміру кліща в домашніх умовах найзручніше використовувати звичайний косметичний пінцет: захопіть комаху ближче до хоботка і обережно тягніть, розгойдуючи з боку на бік. Хоботок кліща влаштований таким чином, що коли він проникає в шкіру на його кінчику, розкриваються щетинки, як парасолька. Саме завдяки цій особливості кліщ так міцно тримається, і немає сенсу крутити за годинниковою стрілкою  або проти неї, це не вплине на його «хватку». Не потрібно додатково мазати комаху олією чи спиртом, ці речовини не допоможуть у вирішенні питання. Звичайно, якщо видалити кліща самостійно не вдається або ви боїтеся заподіяти улюбленцю біль, краще звернутися до фахівця.

Якщо вам вдалося витягнути кліща, обробіть шкіру хвостика розчином хлоргексидину або бетадину. Цілком можлива місцева реакція шкіри: почервоніння, набряк, випадання шерсті. Ці прояви зберігаються протягом декількох днів, це не є небезпечним для життя собаки. Якщо ви дістали кліща частково, тобто якась частина голови залишилася в товщі шкіри, не панікуйте. Проведіть обробку шкіри в місці укусу кліща у собаки антисептиком, далі «фрагмент» кліща вийде сам, як скіпка. Сам собою хоботок кліща не небезпечний, крім того, намагаючись виколупати його, ви значно травмуєте шкіру хвостику. Тому дайте організму вашого підопічного впоратися із цією проблемою самостійно.

Далі спостерігайте за поведінкою улюбленця. Зазвичай інкубаційний період триває від 3 до 21 дня, у деяких випадках до півроку. Якщо ви помітите ознаки нездужання, негайно звертайтеся до ветеринара.

 

Профілактика від кліщів| Зоомагазин MasterZoo

Профілактика укусів кліщів

Найпростіший і найнадійніший спосіб захистити улюбленця від укусів кліща та небезпечних хвороб, які розносять ці паразити, – регулярно проводити профілактику. Існує багато засобів захисту собак від кліщів: краплі, таблетки, спреї, нашийники.

Зараз найбільш дієвими вважаються таблетки. Але є улюбленці із чутливим травленням чи алергією на активні речовини таблеток. У цьому випадку краще застосовувати альтернативні варіанти, наприклад, використовувати комбінацію засобів: краплі на холку + нашийник, краплі на холку + спрей. Якщо ви живете поруч із лісом, полем, водоймою, то до пігулок також варто додавати спреї з репелентним ефектом. Окремо нашийники чи спреї не гарантують 100% захист від кліщів.

Пам'ятайте, якщо окрім собаки у вас живуть котики чи гризуни, є акваріум, то обробляти собаку спреєм необхідно на вулиці на відкритому повітрі, тому що активні речовини спрею часто спричиняють небажані алергічні реакції у інших вихованців. Після того як спрей висохне на шерсті собаки, інші улюбленці можуть спілкуватися з ним вільно та безпечно.

Іноді власники виявляють бажання провести вакцинацію собаки проти хвороб, що передаються з укусом кліща чи взагалі вакцинацію проти кліща. На жаль, подібних вакцин наразі не існує. Раніше вважалася дієвою профілактикою періодичне введення ліків, які застосовуються для лікування бабезіозу, але ця практика не дала бажаних результатів - собаки все одно хворіли.

Досвідчені ветеринари завжди рекомендують проводити профілактику захворювань для збереження життя та здоров'я собак та інших вихованців.

Бажаємо здоров'я вам і вашим чотирилапим друзям!

 

FAQ
  • Як зрозуміти, що кліщ був заражений

    На жаль, немає способу визначити, укусив вашу собаку звичайний кліщ чи переносник інфекції. Тому найнадійніший спосіб уникнути проблем – проводити регулярну профілактичну обробку вихованця від кліщів та інших паразитів.

  • Залишилась голова кліща в собаці, що робити

    Насамперед, не панікувати і не намагатися за всяку ціну виколупати її з тіла. Ви завдасте чотирилапому другу страшного болю, при цьому немає жодної гарантії, що ви зможете видалити фрагменти паразита. Просто обробіть ділянку шкіри антисептиком і спостерігайте: зазвичай організм собаки досить швидко позбавляється сторонніх тіл. Набагато важливіше стежити, чи з'являться у вихованця ознаки піроплазмозу та інших хвороб, що переносяться кліщами. За найменшої підозри негайно звертайтеся до ветеринарної клініки.

  • Скільки днів тримається кліщ у собаки

    Зазвичай кліщу, щоб наїстися, потрібно 4-6 днів. За цей період його тіло збільшується в об'ємі у кілька разів, а потім кліщ відвалюється.

  • Як зрозуміти що собаку вкусив енцефалітний кліщ

    Енцефалітними зазвичай називають іксодових кліщів. Ці комахи відрізняються червоним забарвленням овального тіла. Довжина тіла іксодового кліща – 2-4,5 мм. Чотири пари кінцівок зазвичай темно-коричневі або чорні. Коли кліщ насичується, його тіло стає сірим. Якщо у вас є сумніви, то кліща, якого ви витягли з тіла собаки, можна помістити у герметичну ємність та показати ветеринару. Якщо ви не можете самі витягнути паразита, то зверніться до клініки, там вам скажуть, яка комаха «напала» на вашого підопічного.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі