Зміст

Домашній вихованець - це задоволення від спілкування, безліч позитивних емоцій, але ще й велика відповідальність. Це однаково стосується всіх тварин: собак, котів, хом'ячків, морських свинок, папуг. Птахи вважаються найлегшими у догляді та невибагливими вихованцями, тому папуг часто заводять для дітей. Спілкування з папужкою – чудовий спосіб пробудити в дитині любов до природи та інтерес до всіх живих істот, а догляд за птахом зроблять її відповідальною, старанною, чуйною та уважною.

Якщо ви хочете, щоб у вашому будинку оселився веселий папужка, спершу визначтеся із видом птаха. Найбільшою популярністю користуються:

  • хвилясті папуги;
  • корели;
  • нерозлучники;
  • какарики;
  • розели;
  • жако.

Залежно від того, якого папугу ви хочете придбати, потрібно буде обирати для нього клітку та необхідні аксесуари. Пропонуємо вам ознайомитися з рекомендаціями досвідчених орнітологів та ветеринарних лікарів, які детально розкажуть, як краще облаштувати клітку для папуги та як правильно вибрати місце в оселі для пернатого вихованця.

Рекомендації орнітологів щодо вибору клітки для папуги

Перед тим, як облаштувати клітку для папуги, потрібно розібратися, яку саме краще купити. Перше, на що слід звернути увагу, – розмір. Клітка має бути просторою! В ідеалі, птахові краще купити вольєр, в якому вона зможе літати, бігати, грати. Однак у невеликому будинку або квартирі встановити вольєр проблематично, тому найзручнішим «будиночком» для папуги є клітка.

Якого розміру купити клітку для папуги? Вона має бути такою, щоб птах міг повністю розправити крила і літати всередині. Якщо простору недостатньо, папуга може зачепитися за прути або аксесуар і травмуватися. Тому завширшки клітка повинна дорівнювати розмаху крил птаха плюс як мінімум 8 см, а краще - 10-15 см. Довжина клітки повинна становити не менше 40-45 см для хвилястих і середніх папуг - вихованцю потрібно дати можливість літати вперед і назад.

Висота клітки також має велике значення, адже папуги дуже люблять дертися вгору і вниз, чіпляючись за прути, і для таких акробатичних вправ потрібно достатньо простору. Враховуйте, що в клітці є жердинки, годівниці та інші аксесуари, і вони не повинні заважати птахові літати, стрибати та видератися по гратах.

Для папуг фізична активність – це життєва необхідність, неодмінна умова здоров'я, довголіття та відмінного настрою. У природному середовищі проживання птахи долають на день не менше 5-10 км, щоб знайти їжу, а в клітці годівниця поряд. Відсутність активності спричиняє порушення обміну речовин, ожиріння, проблем із серцем і травленням. Відтак розмір клітки для папуги – перше, на що слід звертати увагу. А дизайн і колір клітки не мають для пташки великого значення, їх обирайте на власний розсуд.

Клітка для папуги: яку краще купити

Варто звернути увагу на матеріали, з яких виготовлена клітка. Дерево має привабливий вигляд, це безпечний екологічний матеріал, але папужки люблять гризти дерев'яні елементи, і клітка швидко виходить з ладу. Дерев'яних прутів вистачає зазвичай на тиждень-два, за цей час папуга розгризе їх і вирветься на волю. Крім того, деревина вбирає вологу і запахи, і через деякий час вам доведеться замінити клітку, оскільки навіть регулярне прибирання не допоможе позбавитися специфічного «аромату».

Бували випадки, коли птах серйозно травмувався гострими шматочками дерева, що відкололися від клітки чи жердинок. Тому, підбираючи для птаха дерев'яні аксесуари, зверніть увагу на породу деревини, віддавайте перевагу твердій, що не дає тріски.

Найпрактичнішим і безпечним варіантом є клітка з ґратами із сталевого дроту та із пластиковим піддоном. Птахівникам-початківцям слід зупинити вибір саме на таких моделях.

Поліпропілен – безпечний нейтральний матеріал, який добре миється, не вбирає запахи, досить міцний та має гарний вигляд. Різноманітні кольори пластикових піддонів дозволять підібрати клітку, яка якнайкраще впишеться в інтер'єр вашої оселі. Ідеально, якщо клітка має висувний лоток. Він значно спростить догляд за «помешканням» папуги і процес чищення не викликатиме у птаха занепокоєння. Достатньо просто вийняти лоток, очистити від брудного наповнювача, сполоснути, насипати новий та повернути на місце. Це просте заняття під силу навіть дитині і вимагатиме не більше 10 хвилин.

Ґрати слід вибирати сталеві. Мідь та цинк – метали, небезпечні для птахів. Клітки з хромованими прутами зустрічаються у продажу нечасто і коштують чимало, тому оптимальний варіант – грати із нержавіючої сталі, покриті безпечною порошковою фарбою. На відміну від інших барвників, яким необхідний розчинник, що містить велику кількість токсичних речовин, порошкова фарба не потребує розчинника, а наноситься під тиском за високої температури.

Чому вибір фарби такий важливий? Папужки дуже люблять гризти прути клітки і в процесі часто ковтають шматочки фарби. Порошковий барвник, що не містить отруйних сполук, не завдасть пташці шкоди, а ось інша фарба може спричинити серйозне отруєння.

Зверніть увагу і на відстань між прутами. Занадто часті ґрати заважають роздивлятися птаха, а у великі просвіти папуги іноді просовують голову, крила та травмуються. Відомі виробники кліток для птахів зазвичай враховують це, виготовляючи моделі для того чи іншого виду папуг. Тому варто заплатити трохи більше та купити якісну клітку, ніж потім лікувати птаха.

У «Мастерзоо» ви знайдете різноманітні варіанти кліток різного розміру, кольору та форми – обрати будь-яку. Коли клітку куплено, облаштуйте її так, щоб пташка відчувала себе затишно та комфортно.

Як правильно облаштувати клітку для папуги

Клітка для папуги – це оселя вашого пернатого вихованця, тому в ньому йому має бути затишно та комфортно. Потрібно виділити місце для фуд-корту, купання, розваг та польотів, а також затишний куточок для відпочинку. Що потрібно для облаштування «інтер'єру»? Розберемося по порядку.

У клітці для папуги обов'язково повинні бути:

Вибираємо годівницю в клітку для папуги

Годівниці для зерна та соковитих продуктів можна розміщувати в клітці недалеко одне від одного. Мийте їх щодня, щоб у годівницях не збиралося сміття та не з'являлися патогенні мікроорганізми. Напувалку бажано повісити осторонь, щоб вода не потрапляла в зерно, і воно не відволожувалося.

Годівниці для крилатих підопічних бувають декількох видів. Найбільш популярні сталеві або пластикові миски з гачками для кріплення до ґрат. Вони легко встановлюються та знімаються, тому слідкуйте, щоб птах не знімав їх самостійно. У продажу представлені і закриті годівниці з жердинкою, на якій пташці зручно сидіти. Але не всі папуги люблять такі моделі, а деякі, злякавшись чогось, можуть забитися в маленьку годівницю як в укриття та травмуватися.

Деякі виробники оснащують клітку вбудованою годівницею. Це зручно - так вона не займає внутрішній простір, а знімати її, щоб помити і замінити корм, легко, не засовуючи руку в клітку. Але є нюанс – коли годівниця знімається, у клітці утворюється отвір, через який папуга може вилетіти. На час заміни годівниць якимось чином прикривайте його або купуйте другий комплект, щоб, знімаючи одну годівницю, ви на її місце одразу встановлювати іншу – чисту та повну свіжого корму. Деякі кмітливі птахи з часом навчаються самі знімати годівниці. Якщо бачите, що вихованець намагається зняти її самостійно, зафіксуйте годівниці додатково або повертайте клітку цією стороною до стіни.

Також часто годівниці встановлюють на дно клітки. Так корм не розсипається, зерно не випадає за межі клітки, проте слідкуйте, щоб жердинки та іграшки знаходилися осторонь фуд-корту, інакше в їу потраплятимуть екскременти. Підлогова миска для корму повинна бути досить стійкою і важкою, щоб улюбленець, сідаючи на край, не перевертав її. Найкраще використовувати керамічні або металеві ємності.

Розмір годівниці залежить від того, якого виду папуга. Хвилям можна запропонувати невелику ємність, адже добова порція зернового корму становить не більше однієї столової ложки, та й соковитого корму багато давати не слід, щоб уникнути проблем із травленням. Середнім і великим папугам знадобиться більший посуд.

Напувалка для папуг – види та особливості

Напувалки також бувають різних видів. Найпростіші – відкриті, що фіксуються на стінках або встановлюються на дно клітки. Ціна на них мінімальна, але вода в таких напувалках швидко забруднюється, деякі птахи люблять кидати у воду зерно чи фрукти. У спеку така «настоянка» може викликати порушення травлення або навіть отруєння, тому досвідчені орнітологи рекомендують купувати закриті або автоматичні напувалки – у них вода довше зберігається чистою.

Вибирайте ту модель, яка зручніша для папуги і за якою простіше доглядати вам. Оптимальний варіант - напувалка з прозорого пластику. Відразу буде видно, чи достатньо у вихованця води і чи вона чиста.

Жердинки

Жердинка, а частіше - дві, зазвичай йдуть у комплекті з кліткою, але їх буває недостатньо. Можливо, знадобиться розмістити додаткову жердинку в улюбленому куточку клітики, поряд із годівницею або напувалкою, неподалік іграшки.

Найбільш поширені жердинки з дерева та пластику, у кожного виду є свої переваги та недоліки. Дерев'яні пташкам подобаються більше, зручні і коштують недорого, проте мити їх складно і невдовзі доведеться замінити. Крім того, деякі породи папуг люблять гризти деревину, при цьому вони не тільки псують жердинку, але і можуть травмуватися гострими трісками.

Пластикові жердинки зручні тим, що добре миються, легко переміщаються всередині клітки. Якщо пластик - якісний первинний поліпропілен, то навіть любителі розколупати жердину дзьобом не постраждають, матеріал абсолютно безпечний для здоров'я пернатого.

Також у якості жердинки іноді використовують гілки дерев. У корі багатьох дерев містяться корисні речовини, необхідні птахам, тому така жердинка стане ще й улюбленою розвагою – папуга годинами точитиме об неї дзьоб і обдиратиме кору. Але не всі дерева підходять, деякі можуть містити небезпечні для папуг речовини. Ветеринари рекомендують іноді давати папугам гілки яблунь, абрикосів, вишні, липи, вільхи, берези, сливи, верби, осики. Слідкуйте, щоб на гілочках не було смоли. Такі гілки можна використовувати як жердинки в клітку, але врахуйте, що міняти їх доведеться регулярно.

Іграшки для папуг

Іграшки, як не дивно, також належать до предметів першої необхідності. Папужки дуже компанійські тварини, від самотності вони можуть засумувати, стати апатичними або, навпаки, агресивними та відмовлятися від спілкування з вами. Добре, якщо у підопічного є пара чи приятель, а якщо ні? Щоб у той час, доки ви на роботі і не приділяєте улюбленцеві увагу, він не сумував, запропонуйте іграшку.

Іграшки представлені у продажу найрізноманітніші:

Майте на увазі, що одна іграшка улюбленцеві швидко набридне. Що робити? Купити кілька і міняти їх кожні 4-6 днів. Тоді папужка точно не нудьгуватиме. А дзеркало можна залишити в клітці надовго - воно буде «компаньйоном» підопічного, доки вас немає вдома.

Найбільш універсальною іграшкою є плетінка з ласощами або фуражувалка - якщо щоразу класти туди різні смаколики, така розвага не набридне пташці ніколи. Але будьте уважні – переїдання шкодить здоров'ю улюбленця. Якщо використовуєте для іграшок ласощі, то до звичайної годівниці потрібно додавати менше корму.

Одна з найбільш улюблених різновидів іграшок в папуг є спеціальні стенди.

Стенд є ігровим містечком для птахів. Він виготовляється із деревини і може мати вигляд дерева з гілками або об'ємної геометричної фігури. За допомогою безлічі доповнень дерев'яний каркас перетворюється на справжній «діснейленд». До «гілок» чи поперечин кріпляться драбинки, канати, гойдалки, іграшки, дзеркала, ласощі, гамаки, гніздечка… Загалом, за наявності такого атракціону не бійтеся випустити підопічного з клітки навіть на кілька годин – далі стенду папуга не полетить.

Якщо хочете, щоб папужка був активним, здоровим, веселим, але боїтеся, що під час «гуляння» оселею він зіпсує меблі та інші предмети інтер'єру, купіть йому спеціальний стенд для ігор. Перевірено: папуга навіть думати забуде про меблі та фіранки і гратиме на стенді годинами.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Наповнювач

Деякі власники папуг не використовують у клітках наповнювач, воліючи щодня мити лоток. Однак орнітологи рекомендують все ж таки використовувати в клітці наповнювач, оскільки він виконує не лише естетичну функцію, але і вбирає запахи та вологу. Відразу зазначимо, що газети, серветки, аркуші, вирвані з журналів, – не найкращий варіант. Птах напевно почне розкльовувати папір і ковтати шматочки, а це викликає, як мінімум, порушення травлення, а в гіршому випадку – отруєння фарбою.

В якості наповнювача можна використовувати спеціальні пісок, що продається в зоомагазинах, та деревинний гранулят. Це екологічні натуральні наповнювачі, які добре вбирають вологу та запахи. Вони безпечні для папуг. Якщо птах проковтне кілька піщинок або крихт наповнювача, це не вплине на його самопочуття.

Використовувати звичайний річковий або будівельний пісок у клітці не варто: у ньому можуть бути патогенні мікроорганізми, токсичні хімічні речовини, дрібне скло, дрібні частинки металу або інше небезпечне сміття. Краще не ризикувати здоров'ям крилатого улюбленця та використовувати спеціальний пісок із зоомагазину. До речі, він коштує дуже дешево.

Які ще аксесуари можуть знадобитися папузі

Крилатому улюбленцю може знадобитися будиночок чи гніздо. Воно обов'язково потрібне в тому випадку, якщо у вас пара папуг і ви сподіваєтесь на поповнення сімейства. У такому разі варто облаштувати місце для відкладання яєць. Для гнізда підійдуть:

  • фанерний будиночок, прикріплений до клітки зовні;
  • будиночок із шкаралупи кокосу;
  • плетене гніздо з бамбука чи лози;
  • солом'яний будиночок;
  • гніздечко з гнучких пластикових смуг тощо.

У комплекті знадобляться матеріали для підстилки – суха трава, волокна льону або деревної кори, дрібна тирса без тріски та ін. Зверніть увагу, що клітка, в яку передбачається встановлювати гніздо, має бути ще більш просторою, щоб папуга в польоті не чіплявся за нього крилами. Також варто прилаштувати жердину перед гніздом для зручності птахів.

Однак і одному папузі іноді потрібне персональне укриття, особливо якщо клітка стоїть на відкритому місці, в ній немає затишного куточка або вона круглої форми. Круглі клітки, хоч і мають вельми вишуканий вигляд, орнітологи не рекомендують. Папузі необхідне місце, де він спокійно відпочине, поспить, сховається від надмірної уваги. У круглій клітці таке місце знайти важко. Укриттям для папуги стане і половинка кокосу, і плетений із лози кошик, який можна встановлювати на дно клітки або підвішувати на прути.

Багато папужок люблять купатися. Купання для них – це релакс, весела гра та спосіб доглядати за пір'ям. Можливо, перші водні процедури доведеться проводити разом - під теплим душем зі слабким тиском, у великій мисці з теплою водою або у ванні з невеликою кількістю води. Коли пташка зрозуміє, що купатися – це чудово, можете розмістити купалку в його клітці. Там папужка отримає можливість сам за потреби приймати водні процедури. Варто врахувати, що під час купання бризки розлітатимуться і за межі клітки, тож подбайте, щоб вода не потрапила на меблі чи техніку.

Влітку ємність з водою тримайте в клітці постійно - папужка не тільки чиститиме пір'їнки, а й відпочиватиме від спеки. У холодну пору року постійні водні процедури не тільки не корисні, але й небезпечні для здоров'я, якщо в приміщенні прохолодно. Встановлюйте купалку в клітці раз на один-два тижні. При цьому слідкуйте, щоб температура у кімнаті не опускалася нижче 25 °С і не було протягів.

Ванночку беріть із високими бортиками або частково закриту - так краплі води не розлітатимуться на всі боки. Купалка має бути стійкою і досить важкою, щоб птах не перевертав її під час водних процедур. Також зверніть увагу на матеріал, щоб він добре відмивався, не вбирав бруд та запахи. Мийте купалку і змінюйте воду щодня, тому що вона швидко забруднюється - у неї потрапляють шматочки наповнювача та їжі. Якщо ви помітили, що папужка більш охоче п'є з ванни, ніж з напувалки, або кидає туди шматочки корму, - розміщуйте ванну в клітці на 1-2 години, не більше, а потім прибирайте.

Сонячне світло життєво важливе для папуг, проте в будинку вони, як правило, не отримують необхідну кількість ультрафіолету, навіть якщо клітка знаходиться в сонячній кімнаті неподалік вікна. Справа в тому, що шибка практично не пропускає ультрафіолетові промені, а саме під їхнім впливом організм птаха синтезує вітамін D3, необхідний для міцного здоров'я та гарного зовнішнього вигляду.

Влітку виставляйте клітку на сонячний балкон або відкривайте навстіж вікно – одної-двох годин на сонечку птахові буде достатньо. Але така можливість є не завжди, а з настанням холодів сонячні ванни недоступні в принципі. Значить, знадобиться спеціальна лампа для птахів, що дає помірне ультрафіолетове випромінювання. Ультрафіолетові світильники, призначені для людей, не підійдуть – вони надто потужні, папуга може отримати серйозний опік.

Влітку лампа з УФ-А спектром знадобиться лише у похмуру погоду, коли неможливо забезпечити папужці сонячні ванни. У дощові дні вмикайте її влітку на 12-14 годин, а взимку – 9-12 годин. При такому світловому режимі всі життєві процеси у папуг проходитимуть легко, своєчасно і без напруги, чи то линька, чи то виведення потомства.

Встановлюйте лампу на висоті 60-90 см над кліткою і регулюйте потік світла так, щоб він не захоплював весь простір клітки, в ній повинні залишатися місця, де птах може сховатися від світла та відпочити.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Де встановити клітку

Оптимальне місце для клітки папуги – біля стіни або в кутку неподалік вікна, щоб природне світло потрапляло всередину хоча б на кілька годин. Розміщуйте клітку лише на рівні грудей чи очей. Якщо птах сидить занадто високо або низько, він відчуває нестачу уваги та спілкування, а протяг з-під дверей або домашній пил, що накопичується на підлозі, часто є причиною хвороби пташки.

Не можна ставити клітку папуги:

  • на протязі;
  • на кухні (там надто багато диму, шкідливих випарів, різких запахів, великі перепади вологості та температури);
  • біля опалювальних приладів або під кондиціонером;
  • поруч із телевізором, колонками (птахи погано реагують на гучні звуки);
  • на підвіконня (немає можливості сховатися від яскравого світла, влітку біля вікна надто спекотно, взимку – надто холодно);
  • в приміщеннях, де курять, користуються ароматичними свічками, освіжувачами повітря та іншими засобами, що сильно пахнуть.

Для щасливого життя папужці потрібно не так вже й багато. Але головне – ваша увага та турбота, спілкування та ласка. Забезпечте його всім необхідним, почастуйте смачненьким, поговоріть і послухайте разом музику – і пернатий вихованець довгі роки радуватиме вас веселим цвіріньканням і підніматиме настрій у найпохмуріші дні.

 

 

FAQ
  • Як можна облаштувати клітку для папуги

    Передусім слід купити клітку для папуги відповідного розміру, щоб він міг у ній вільно перелітати з місця на місце, грати і стрибати. На дно клітки обов'язково потрібно насипати наповнювач – спеціально підготовлений пісок або деревинний гранулят. У клітці обов'язково мають бути:

    • дві годівниці – для зерна та соковитого корму;
    • напувалка з водою;
    • жердинки;
    • 1-2 іграшки, які необхідно регулярно замінювати на нові, тобто загалом їх знадобиться 4-5 штук.

    Також може знадобитися ванна, будиночок, гніздо або інше укриття, лампа для птахів.

  • Який розмір клітки для папуги

    Розмір клітки вибирайте з урахуванням виду та розміру птаха. Загальне правило: що більше клітина, то краще для пернатого. Ширину клітки для папуги обчислюйте за формулою: розмах крил + 8 см. Це мінімальна цифра, краще обирати клітку на 10-15 см ширше, ніж розмах крил папужки. Мінімальна довжина клітини для маленьких та середніх папуг – 40 см, але більш просторій вони будуть раді. Клітка для папуги повинна бути високою, тому що ці пташки люблять дертися по гратах, і потрібно забезпечити їм таку можливість.

    Якщо ви хочете завести пару пташок, всі параметри потрібно помножити мінімум на 1,5. У цьому випадку купити клітку для папуг потрібно таку, в якій можна було б виділити місце для гнізда або будиночка. В ідеалі купуйте модель, що дозволяє кріпити будиночок зовні.

  • Де не можна ставити клітку з папугою

    Для клітки підійде не будь-яке місце у будинку. Птахи бояться протягів та гучних звуків, хворіють від перепадів температури та вологості, різких запахів. Відповідно, не слід розміщувати клітку для папуги:

    • на вікні або поруч із дверима;
    • поряд з опалювальними приладами та кондиціонером;
    • на кухні;
    • поряд із телевізором, музичним центром, колонкою;
    • у кімнаті з маленькими дітьми;
    • у приміщеннях де курять, користуються освіжувачами повітря, ароматичними свічками, іншими засобами з різким запахом;
    • на підлозі.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі