Стерилізовані коти | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Власники котів, які не є представниками чистої породної лінії, зазвичай не прагнуть поповнення котячого сімейства. Проте у період статевої активності за улюбленицею буває непросто встежити, навіть домашня кішка може вислизнути у двері чи вікно. Не варто лаяти за це тварину, вона керується природними інстинктами. Навпаки, вам варто поміркувати, як подбати про вихованця, а також про себе та своїх близьких. Адже з настанням статевої зрілості тварина стає свавільною, іноді навіть агресивною, голосно кричить, особливо вночі. Така поведінка завдає чимало незручностей. Найпростіший спосіб вирішити проблему – стерилізація.

Переваги стерилізації кішки:

  • Нормалізація психічного стану тварини
  • Збільшення тривалості життя
  • Виключення ряду небезпечних захворювань, у тому числі раку матки та молочних залоз
  • Зниження ризику загубити тварину
 

Досить часто після операції стерилізовані коти перестають мітити територію, і неприємний запах в оселі зникає. Однак якщо «помітка» у певному місці вже увійшла у звичку, відучити від неї буде непросто, оскільки ця поведінка вже не пов'язана із статевою функцією.

У якому віці можна стерилізувати кішку

Вік для стерилізації кота підкаже вам ветеринарний лікар. Дорослим тваринам вибрати час простіше, молодим рекомендується проводити операцію до першої тічки або одразу після досягнення статевої зрілості. Чекати на появу першого потомства не обов'язково. Рання стерилізація позитивно впливає на самопочуття тварини та тривалість її життя. Оптимальний час для стерилізації молодої кішки – вік 6-8 місяців.

Часто виникає питання, чи можна стерилізувати кішку під час тічки. Ветеринари застерігають – у цей період операція протипоказана! Також не рекомендується процедура у період вагітності та лактації.

Методики стерилізації котів

Методи стерилізації є різні. Можна зберегти матку, але вона не виконуватиме свою функцію, або видалити її повністю. Збереження репродуктивного органу може спричинити розвиток запальних процесів, наприклад, піометри або ендометриту. Тому ветеринари найчастіше рекомендують повну стерилізацію з видаленням матки. Ціна стерилізації кішки може відрізнятися в окремих клініках, вона залежить від переліку послуг і медикаментів, що надаються, тому приймайте рішення самостійно, орієнтуючись на власний бюджет.

Догляд за котом після стерилізації залежить від віку та стану улюблениці. Молоді здорові тварини зазвичай легко переносять процедуру. Головне, не дозволяти вилизувати рану до зняття швів. Про догляд у післяопераційний період детально розповість лікар, і його вказівки потрібно виконувати максимально точно. Коту після стерилізації потрібно буде спокійне тихе місце. Лежак необхідно застелити пелюшкою або клейонкою, оскільки перші години тварина не зможе контролювати сечовипускання. Потрібно забезпечити киці доступ до чистої води, вологого корму і приділяти якнайбільше уваги.

  • Способи стерилізації котів

  • Хірургічна операція – найбільш відомий метод, під час операції видаляються яєчники, матка та маткові труби, на живіт накладаються шви, які потрібно буде зняти після повного загоєння рани. На відновлення після процедури потрібен певний час, можливі запалення та ускладнення. Однак саме цей спосіб стерилізації є найдоступнішим.
  • Лапароскопія безпечніша і менш травматична. На животі тварини робляться невеликі розрізи, через які вводиться лапароскоп. Процес видалення статевих органів займає трохи більше 15 хвилин, але на відновлення кішці потрібно набагато менше часу.
  •  Лазерна терапія передбачає використання CO2-лазера для проведення операції. Лазерний промінь не тільки точно пропікає необхідну ділянку тіла, але й дозволяє знизити крововтрату, попередити розвиток запальних процесів, усунути неприємні відчуття та скоротити період реабілітації. Однак лапароскоп та лазерне обладнання мають коштують недешево і наявні далеко не в кожній ветеринарній клініці. Відповідно, ціна стерилізації кота методом лапароскопії або операції лазером помітно вища.
  • Хімічна стерилізація – це введення в організм кота препаратів, які блокують вироблення статевих гормонів. Проте, на відміну інших способів, цей метод дає тимчасовий ефект. Приблизно через 6 місяців після уколу кішка знову починає виявляти цікавість до осіб протилежної статі, тому доводиться повторювати процедуру.
  • Медикаментозну стерилізацію рекомендують проводити у випадку, якщо хірургічне втручання не рекомендується. Однак постійно цей метод використовувати не варто, тому що:
    •  часте використання даних медикаментів порушує роботу організму, послаблює імунітет;
    •  залишається загроза розвитку захворювання статевих органів, зокрема онкології;
    •  далеко не всі препарати однаково безпечні, потрібно використовувати лише сертифіковані засоби;
    •  помилка із дозуванням може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.
 

Підготовка кота до процедури стерилізації та особливості операції

Підготовка тварини повинна проводитись у кілька етапів. Стерилізацію необхідно спланувати, так щоб вона не припадала на період тічки або лактації. Також улюбленця має оглянути ветеринар – кішка повинна бути абсолютно здоровою, це неодмінна умова успішної операції та швидкого відновлення. Перед процедурою кота слід зважити, аби правильно розрахувати кількість наркозу. Все це потрібно робити за безпосередньої участі фахівця.

Передопераційну підготовку проводять хірург та його помічники. Що потрібно зробити господареві кота?

Власнику необхідно:

  • Проводити із твариною більше часу, щоб вона не хвилювалася
  • Простежити, щоб кіт не їв за 8-12 годин до операції
  • Підготувати зручне спокійне місце в оселі, де тварина відпочиватиме після стерилізації
  • Заздалегідь подбати про відповідний корм, бандаж, ковпак, пелюшки, засоби гігієни тощо
 

Зазвичай операція триває близько 20 хвилин, а вихід із наркозу – ще 30-40 хвилин. При поверненні свідомості функції організму кішки відновлюються не відразу. У цей час потрібний особливий контроль лікаря, який оцінює стан тварини. Кота після операції слід укрити і забезпечити спокій до повного повернення до тями.

Гігієна та догляд

Після стерилізації котові в жодному разі не можна контактувати з водою. Купати улюбленицю буде можливо за 14-16 днів. Якщо необхідно очистити забруднену вовну, рекомендується використовувати спеціальний сухий шампунь. А ось шов вимагатиме особливої уваги. Не можна допускати, щоб кішка вилизувала рану, тому слід заздалегідь підготувати ковпак чи бандаж. Залишки присохлої крові потрібно змити ватою, змоченою перекисом водню або хлоргексидином, а місце навколо рани обробити «Левоміколем», він попередить запалення та зніме набряк. Шов бажано обробляти спеціальними препаратами, про це детально розповість ветеринар.

Після того, як кіт вийшов з наркозу і лікар визнав його стан задовільним, улюбленця віддають господареві. Йому слід вже через 2-4 години, але робить це невпевнено, тому вода, їжа й туалет повинні розташовуватися якомога ближче до «гніздечка». Навіть вулична облаштувати місце відпочинку для кота так, щоб тварина не страждала від яскравого світла, шуму, її не турбували інші улюбленці та діти. Кішка починає рухатися тварина до повного загоєння рани повинна перебувати в будинку чи іншому чистому теплому приміщенні.

Після стерилізації не можна:

  • Використовувати для гігієни препарати зі спиртом
  • Знімати бандаж чи ковпак
  • Піднімати кота за передні лапи
  • Активно грати
  • Розміщувати місце відпочинку поряд із опалювальними приладами.
 

Особливу увагу слід приділити харчуванню. Кішку не можна перегодовувати, пропонувати важкі для засвоєння продукти. Про правила годування стерилізованої тварини необхідно розповісти докладніше.

Кіт після операції | Зоомагазин MasterZoo

Чому коту після стерилізації потрібен особливий раціон

Отже, ваш улюбленець спокійно переніс операцію, прийшов до тями, відлежався і готовий жити повноцінним життям. Чим годувати вихованця, щоб зберегти здоров'я? Спочатку давайте розберемося, що відбувається в організмі кішки після стерилізації.

Стерилізація призводить до фізіологічних та поведінкових змін. Насамперед, в організмі змінюється гормональний фон, відтак сповільнюється обмін речовин та зростає апетит. Коти погано справляються із почуттям голоду, тобто за тих самих потреб вони хочуть їсти більше. Кіт не витрачає енергію на пошук статевого партнера, поведінка стає спокійнішою і витрати енергії падають. У середньому, кішці потрібно на 30% менше енергії, ніж раніше. Безперечно, це індивідуальний показник. Кіт, який гуляє в садку, витратить більше енергії, ніж той, що лежить на дивані.

Якщо дозволити киці їсти стільки, скільки хочеться, гарантоване ожиріння.

Збільшення ваги загрожує проблемами:

  • негаразди із суглобами, остеоартрит;
  • захворювання серця та судин, інсульт;
  • діабет;
  • порушення травлення;
  • хвороби печінки, нирок;
  • дерматози, лущення шкіри, випадання шерсті тощо.

До речі, за спостереженнями ветеринарів, стерилізовані коти частіше набирають зайву вагу після операції, ніж самки.

Коли кіт мітить територію, його сечовий міхур практично завжди залишається порожнім. Стерилізована тварина цим не займається і випорожнює міхур 1-3 рази на добу. В результаті сеча може застоюватися, утворюються пісок та камені. Отже, харчування стерилізованої кішки має плануватися з урахуванням необхідності профілактики двох станів: ожиріння та сечокам'яної хвороби.

Годування стерилізованого кота | Зоомагазин MasterZoo

Корм або натуралка: що краще давати стерилізованому коту

У домашнього та готового раціону є свої переваги та недоліки. Натуральний вимагає від вас часу на підготовку продуктів: м'ясо необхідно нарізати, заморозити, вчасно розморозити і обварити, зварити крупу, овочі очистити і натерти. Збалансувати раціон самостійно за калорійністю та вмістом білків, вуглеводів, жирів складно, потрібна консультація ветеринара. Але ви завжди точно знаєте, що і в яких кількостях ваш улюбленець їсть.

Готові раціони дозволяють суттєво зекономити час та сили: не треба нічого готувати та розраховувати. Усі рекомендації щодо кількості корму вказані на упаковці. Виробники пропонують готові раціони для котів, які зіткнулися з різними хворобами. Їжа в упаковці вже скоригована під потреби вашого кота – це дуже зручно. Однак часто є сумніви щодо складу: що намішав виробник у гранули? Тут лише одна порада – вибирайте виробника з репутацією та читайте склад. Вибір лише за вами.

Які корми підходять для стерилізованого кота

Великі виробники створюють для стерилізованих котів спеціальні раціони. Вони містять менше калорій, ніж корми для звичайних кішок, а також дієтичний білок і харчові волокна, що дають вихованцеві відчуття ситості. Також корм збалансований за складом вітамінів та мінералів таким чином, щоб не допускати розвитку каміння. Великий вибір готових раціонів представлений в інтернет магазині MasterZoo, працює доставка по Україні.

Один із найкращих кормів класу холістик – це сухий корм для стерилізованих кішок Carnilove Cat Lamb & Wild Boar - Sterilised. Він розроблений на основі природного раціону кішок, що містить дієтичний білок для підтримки ідеального фізичного стану стерилізованої тварини. Мінеральні речовини підтримують нормальну роботу нирок і сечовидільної системи, а натуральні антиоксиданти з фруктів і трав мають очищувальні та протизапальні властивості.

Якщо улюбленець вже страждає від зайвої ваги Brit Care Cat GF Sterilized Weight Control. Рецептура, збагачена клітковиною та білком, зі зниженим вмістом жиру, тож допомагає підтримувати ідеальну масу тіла. До складу входить обліпиха, яка сприяє здоров'ю нирок та сечовивідних шляхів.

Для нормальної роботи сечостатевої системи кіт має пити достатньо води. Якщо тварина мало п'є, то краще перейти на вологий корм. Наприклад, вологий корм для стерилізованих кішок Brit Premium. Але якщо за всіма іншими показниками сухий корм влаштовує вихованця і господаря, варто звернути увагу на напувалки-фонтани - вигляд і звук води, що ллється, спонукає кота більше пити.

Як годувати кота після стерилізації натуралкою

Якщо кіт звик до натурального годування, його можна продовжити і після стерилізації. Проте розрахувати калорійність самостійно вкрай складно. Доведеться йти методом проб, орієнтуватися на вагу вихованця та коригувати раціон. Безумовно, основна частина натурального харчування – це м'ясо чи субпродукти. Кіт - хижак, і вівсянкою в природі не харчується. Їжа має бути кімнатної температури або теплою. М'ясо обов'язково заздалегідь заморожують, щоб убити можливих паразитів.

Як джерело білка краще використовувати дієтичну курятину, кролятину або індичатину, зрідка додавати яловичину. Рази зо два на тиждень корисно урізноманітнити меню субпродуктами: серцем чи шлуночками. Раз на два тижні м'ясо можна замінити морською рибою. Але частіше робити це не можна: надлишок фосфору шкодить сечовивідним шляхам. Необхідні кішці й кисломолочні продукти, проте їх не можна змішувати в одному годуванні з м'ясом.

Вуглеводи котові теж потрібні. При натуральному харчуванні найпростіше отримувати їх із круп, хоча з приводу злаків у раціоні точаться суперечки. Підходять гречана та рисова крупи, зварені на воді. Але каша - лише доповнення до м'яса, її має бути не більше 1 столової ложки на день.

Незважаючи на загальне зниження калорійності, від жирів відмовлятися не можна. Вони потрібні кішці для повноцінної роботи організму. Обов'язково вводьте до щоденного раціону овочі. Якщо моркву або капусту кіт не хоче їсти, їх ретельно подрібнюють і підмішують до улюбленого продукту.

Обов'язково додавайте вітаміни – натуральне харчування не містить їх у достатній кількості. А ось із мінералами слід бути обережними – їх надлишок провокує утворення каменів у нирках.

Категорично заборонено годувати котів зі столу господаря, не дозволяйте робити це дітям, не залишайте свою їжу в місці, звідки улюбленець може її вкрасти. Людська їжа містить багато спецій та сіль, шкідливих для котів. Не можна давати котам солодке, тому йогурти, сири та інші кисломолочні продукти повинні бути без цукру. Шоколад для кішок взагалі смертельний.

Не збільшуйте звичайну порцію. Якщо тварина потребує ще їжі, підмішуйте до звичних продуктів терті овочі. Вони міститься клітковину, яка створює додатковий обсяг у шлунку. Обов'язково ставте кішці свіжу зелену траву.

Особливості годування стерилізованих котів

Незалежно від того, який тип раціону ви обрали, дотримуйтеся режиму: завжди давайте їжу улюблениці у встановлений вами час і не відступайте від графіка. Навіть дуже примхливі та вимогливі тварини з часом звикають до розпорядку та перестають вимагати добавку посеред ночі.

Натуральною їжею зазвичай рекомендують годувати котів двічі чи тричі на день. Залишки натуральної їжі та вологого корму слід прибирати відразу, їх не можна залишати, особливо влітку. Їжа псується, на неї злітаються мухи та інші комахи.

Добову норму сухого корму часто рекомендують насипати в миску, щоб кіт їв його за бажанням. Зі стерилізованими котами така тактика не працює. Часто-густо тварина з'їдає все відразу і вимагає добавку. Не часто власник може встояти перед проханнями киці, тож миска наповнюється ще трохи, потім ще і ще. Добова кількість корму зростає, відповідно зростає і вага. Якщо ваш вихованець схильний спустошувати миску відразу, діліть порцію на частини і видавайте за графіком.

До речі, зручно робити це за допомогою автоматичної годівниці. Ретельно контролюйте ласощі. Якщо даєте їх, трохи зменшуйте денну норму.

Поради досвідчених власників котів

Після стерилізації власнику доведеться приділити вихованцю більше уваги. Слідкуйте за вагою кота, щоб скоригувати порцію, заохочуйте бажання рухатися, частіше грайте і не піддавайтеся на жалібне нявкання над порожньою мискою. Частину корму можна помістити у спеціальні іграшки. Видобуваючи їх звідти, улюбленець задовольнить мисливський інстинкт, витратить енергію та весело проведе час. Виявіть трохи терпіння, і дуже скоро ви на власному досвіді переконаєтеся, що нічого складного у харчуванні стерилізованої кішки немає.

 

 

FAQ
  • Що не можна їсти стерилізованим котам?

    Передусім не слід збільшувати порцію корму, як би тварина жалібно на вас не дивилася. Якщо кіт харчувався натуральними продуктами, то міняти раціон не слід, досить трохи зменшити кількість жирів. Сухий або вологий корм класу преміум та вище випускається спеціально для стерилізованих котів, у ньому збалансована кількість усіх поживних речовин. У жодному разі не можна давати улюбленцю їжу зі свого столу!
  • Чому стерилізований кіт репетує?

    Причин може бути кілька. Найпоширеніша – тварина таким чином потребує уваги. Також вокалізація може бути викликана нездужанням, порушеннями роботи ендокринної системи, крики після опівночі можуть бути викликані тим, що улюблениця переплутала ніч та день. У всіх цих випадках з докучливим репетуванням можна впоратися. Однак є тварини, які на генетичному рівні схильні до «співів», особливо часто це спостерігається у сіамських та бірманських котів.
  • Чому стерилізований кіт багато їсть?

    Причиною підвищеного апетиту є гормональні зміни, що відбуваються в організмі тварини після стерилізації.
  • Корм для стерилізованих котів який вибрати?

    Відразу після операції не варто різко змінювати раціон. При натуральному харчуванні слід обмежити кількість жирів та додати сирих овочів чи фруктів. Якщо тварина харчувалась готовим кормом, потрібно просто купити раціон для стерилізованих котів того ж виробника, що і корм, який використовувався раніше. Відразу після операції краще пропонувати вологе меню, а трохи пізніше можна переходити на сухий корм.
  • Який сухий корм краще для стерилізованої кішки?

    Рекомендується вибирати корми, розроблені спеціально для стерилізованих кішок. Чим вищий клас корму, тим краще.
  • Яка різниця у кормі для стерилізованих котів від звичайного?

    Оскільки після стерилізації коти схильні до набору ваги, спеціальний корм розроблений так, щоб при звичному обсязі їжі тварина отримувала менше калорій. У спеціалізованому кормі міститься менше жирів та більше клітковини.
  • Як доглядати за стерилізованим котом після операції?

    Зазвичай ветеринар докладно інструктує, як доглядати кота після операції. Його вказівки потрібно виконувати точно. Забезпечте тварині зручне спокійне місце, обов'язково застеліть його пелюшкою або клейонкою, так як вихованець не зможе спочатку контролювати себе. Поставте поруч ємність із чистою водою, обробляйте рану та приділяйте улюблениці більше часу.
  • Як поводяться стерилізовані кішки?

    Після операції стерилізації у котів згладжуються або повністю зникають усі прояви полювання, зазвичай тварини стають спокійнішими. Однак процес гормональних змін дуже індивідуальний, на "перебудову" темпераменту може піти деякий час. Також варто пам'ятати, що низка поведінкових особливостей не пов'язана безпосередньо з сексуальною активністю, залежить від виховання, ієрархії в сім'ї, звичок, що закріпилися на підсвідомому рівні. Так що не варто очікувати, що агресивна кішка раптом стане ласкавою і поступливою.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі