укол для кота у ветеринара | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Для чого потрібна вакцинація котів

Коли починати вакцинацію котів

Від яких хвороб вакцинують котів

Як відбувається вакцинація котів

Підготовка до вакцинації котів

Догляд за котами після вакцинації

Можливі ускладнення після вакцинації

Протипоказання до вакцинації

Чи можна вакцинувати кота самостійно вдома

Тема вакцинації завжди викликає бурхливі обговорення серед власників домашніх тварин. Цю процедуру оточує безліч різних міфів та упереджень. І навіть попри те, що позиція офіційної ветеринарії однозначна – щепити, господарі не такі категоричні.

Для чого потрібна вакцинація котів

Принцип дії щеплення такий. В організм вводять нешкідливий ослаблений вірус чи його частинки. Імунітет розпізнає чужинця та виробляє антитіла для боротьби з ним. В результаті, коли вірус потрапляє в організм повторно, він уже не стає сюрпризом для імунної системи і швидко розправляється із загарбником. Згодом організм може "забувати" про знайомство з мікробом, тому проводять ревакцинацію.

Інакше кажучи, вакцинація працює на посилення імунітету. Це профілактичний захід, що дозволяє зміцнити здоров'я кота. Важливо відзначити, що вакцина не гарантує, що тварина не захворіє взагалі, але значно підвищує шанси на легку форму перебігу захворювання. Крім того, завжди є невеликий відсоток кішок, які не виробляють імунної відповіді на вакцину. І саме тому, як би дивно це не звучало, треба щепити всіх тварин.

Адже щеплення – це не тільки захист окремого кота. Масова вакцинація створює популяційний імунітет та знижує ймовірність спалахів інфекційних хвороб. Щеплюючи свого кота, ви зменшуєте поширення вірусу і захищаєте інших тварин, а у випадку зі сказом і людей.

Чи потрібно вакцинувати домашнього кота, який не контактує з іншими тваринами?

Так, навіть домашніх котів потрібно вакцинувати. І навіть у тому випадку, якщо кіт ніколи не виходить на двір і не контактує з іншими тваринами. Бо не всі інфекції передаються тільки при безпосередньому контакті хворої та здорової тварини. Є багато варіантів того, як домашній кіт може підхопити вірус чи інфекцію. Деякі хвороби переносять комахи. Інші ви можете принести з вулиці з брудом на підошві взуття або верхньому одязі. Або раптом домашній кіт вискочить у під'їзд і обнюхає мітку зараженої тварини. Або зловить і з'їсть пташку, що потрапила у квартиру, або метелика, який є переносником інфекції. А що як доведеться віддати кота друзям на тиждень або дати притулок чийомусь улюбленцю на якийсь час.

Неможливо спрогнозувати всі варіанти розвитку подій, тому щеплень потребують навіть домашні коти, які не покидають межі квартири.

Коли починати вакцинацію котів

У той час, як кошенята харчуються молоком матері, вони з ним отримують тимчасовий імунітет до навколишнього середовища. Але діє такий захист недовго, лише до 3-4 місячного віку. І після кошенята стають схильні до різних інфекцій і вірусів. Тому, починаючи з тримісячного віку, можна починати профілактичну вакцинацію котів.

Вакцинація відбувається за певним планом щеплень. Їх графік залежить від віку кота та від типу вакцини.

Вакцинація кошенят

Кошенят вакцинують згідно з календарем щеплень. Але іноді трапляється так, що графік щеплень порушено або ж ви взяли кошеня, наприклад, з вулиці, і не знаєте, чиє воно і звідки, і чи були в нього вже вакцинації. Тому, якщо пропущено первинне щеплення, то ветеринар спочатку вакцинує кошеня двічі, з інтервалом у 3-4 тижні, а після вакцини вводиться раз на рік.

Вакцинація котів

Імунна система кішки формується повністю до 2-х років. І вчасно проведена вакцинація котів у ранньому віці суттєво впливає на них та зміцнює імунітет, що позначається на їхньому подальшому здоров'ї. Але навіть з огляду на це дорослих кішок все одно не припиняють щепити. Просто графік вакцинації уповільнюється.

Календар щеплень кошенят

Першу дозу від сказу кошеняті можна вводити вже у віці 12 тижнів. Потім слідує ревакцинація через рік. Виробники деяких вакцин обіцяють імунітет три роки, але з урахуванням несприятливої ​​епідеміологічної обстановки щеплення проводять щорічно.

Від каліцивірозу, ринотрахеїту та панлейкопенії кішок рекомендують вводити дві дози вакцини з інтервалом у 2-4 тижні. Першу дозу зазвичай вводять у віці 8-12 тижнів. У період між першою та другою вакциною кошеня не вважається захищеним, йому заборонені прогулянки та контакти з іншими улюбленцями. Якщо з будь-яких причин дворазове введення вакцини неможливе, рекомендується одноразова вакцинація у віці 16 тижнів та старше. Потім у 6 місяців або на рік необхідна ревакцинація. Надалі її проводять раз на три роки.

Ще одне поширене захворювання – мікроспорія. Від неї вперше кошеня щеплять двічі, о 8-й і 10-й тижнів, і проводять щорічно ревакцинацію. Від вірусного перитоніту перша вакцина вводиться у 16 ​​тижнів і повторюється через 4 тижні. Також потрібна щорічна ревакцинація.

Це загальні зауваження щодо вакцинації. Індивідуальний графік складає ветеринар, орієнтуючись на вік улюбленця та ризики зараження.

укол для кота у ветеринара | Зоомагазин MasterZoo

Від яких хвороб вакцинують котів

Відразу зазначимо найважливіше. Строго обов'язкова для будь-якої кішки, хоч домашньої, хоч вуличної, вакцинація від сказу. Причина тут одна – 100% летальність і тварин, і людей. Для зараження достатньо, щоб краплина слини хворої тварини потрапила на слизову або кров. А на руках власників кішок завжди є непомітні подряпини, їх достатньо, щоб впустити вірус в організм.

Нагадаємо, що при підозрі на контакт із твариною зі сказом необхідно звернутися до лікаря та пройти курс антирабічної вакцинації. Жодних 40 уколів у живіт, якими лякали в дитинстві! Потрібно всього 6 щеплень.

Міжнародна ветеринарна асоціація дрібних домашніх тварин рекомендує базову та додаткову вакцинацію. Базові вакцини мають отримати всі коти, додаткові – ті, кому вони справді потрібні.

Обов'язкові щеплення котів

Основні вакцини повинні отримати всі коти незалежно від їхнього віку та способу життя. І навіть якщо невідома історія вакцинації кота. До списку обов'язкових вакцин головним чином входить щеплення від сказу, яке також важливе для того, щоб убезпечити від цього вірусу людей. Для котів захворювання на сказ практично в 100% випадків закінчується летальним результатом. Тому цього щеплення не можна нехтувати.

Також до базових, тобто необхідних для всіх кішок, належать вакцини проти таких хвороб:

  • парвовірус кішок (панлейкопенія);
  • каліцивірус;
  • герпесвірус кішок (інфекційний ринотрахеїт).

В Україні доступні комплексні вакцини одразу від трьох цих хвороб.

Парвовірусний ентерит (панлейкопенія, котяча чумка) для кошенят смертельний у 90% випадків. У довкіллі вірус зберігається протягом року. Коти в більшості випадків заражаються через контакт з фекаліями хворої тварини. За деякими даними, хворобу можуть передавати і блохи.

Каліцивіроз часто протікає у прихованій формі та призводить до загибелі тварини у 30 % випадків. Передається не лише через контакт із зараженою твариною або її виділеннями, а й через предмети побуту чи одяг людини.

Інфекційний ринотрахеїт призводить до смерті у 5-20 % випадків, частіше гинуть кошенята та ослаблені тварини. Для захворювання не обов'язковий прямий контакт із хворою кішкою – переносником може бути людина або комахи, інфіковане повітря, предмети догляду.

Необов'язкові щеплення котів

До додаткових Міжнародна ветеринарна асоціація дрібних домашніх тварин відносить вакцини для профілактики таких хвороб: лейкемія кішок, імунодефіцит, хламідіоз, бордетельоз. Вони потрібні, якщо під одним дахом проживає багато кішок, тварина веде активне вуличне життя або інші ризики. В Україні кішку можна додатково прищепити від хламідіозу (у складі комплексних вакцин) та лейкемії (моновакцину).

Ветеринар може запропонувати вам тривалентну вакцину, яка захищає одразу від трьох захворювань - каліцивірозу, ринотрахеїту та панлейкопенії кішок, або чотиривалентну. У ній додається компонент для профілактики хламідіозу чи сказу. Від сказу є й моновакцина.

Також залежно від особливостей кота та від місця чи умов проживання можуть знадобитися додаткові вакцини в індивідуальному порядку.

Як відбувається вакцинація котів

Перед вакцинацією лікар оглядає улюбленця, вимірює температуру, розпитує господарів про його стан, вже зроблені щеплення та реакцію на них. Дуже важливо розповісти ветеринару про симптоми, що вас насторожують, якщо вони є.

Вакцину дістають із холодильника, при необхідності змішують із розчинником і збовтують. Препарат набирають в одноразовий шприц і підшкірно вводять в область між лопатками. Укол може бути зроблений і внутрішньом'язово в задню поверхню стегна, якщо це дозволено інструкцією виробника. Дві вакцини в одну область колоти не можна. У разі використання живих вакцин місце уколу не обробляють спиртом. Втім, усі нюанси того, як проводити вакцинацію, добре відомі ветеринарам.

Після процедури вас можуть попросити залишитися в клініці на 20-30 хвилин, щоб надати тварині допомогу у разі можливих ускладнень або алергічних реакцій.

Лікар фіксує у ветеринарному паспорті дату вакцинації, назва препарату та приклеює етикетку з назвою та серією вакцини з флакона. Про вакцинацію від сказу також може видаватися окрема довідка (квитанція) з печаткою.

Підготовка до вакцинації котів

Прищеплювати можна лише здорову тварину. У нього повинні бути відсутні такі симптоми, як висока температура, нежить, розлад травлення, млявість, надмірна збудженість. Не бажано проводити вакцинацію відразу після перенесених хвороб чи операції. Зазвичай рекомендують почекати 2 тижні, але лікар може скоротити або продовжити цей термін виходячи зі стану здоров'я тварини та тяжкості захворювання.

За 7–14 днів до процедури улюбленцю проводять дегельмінтизацію. Глистогінні препарати бувають у таблетках, суспензії, краплях на загривку. Ці препарати можна купити у зоомагазині MasterZoo. До кожного є інструкція, так що ви зможете визначитися та вибрати відповідний варіант.

Вуличних знайденят рекомендують щеплювати не відразу ж, а за тиждень-два. Можливо, що тварина вже хворіє і потрібно її спочатку вилікувати. У будь-якому випадку взятого з вулиці кота відразу треба показати ветеринару.

Догляд за котами після вакцинації

Не дозволяйте кішці вилизувати місце ін'єкції відразу після введення препарату – вакцина може потрапити на слизову оболонку. Залежно від виду вакцини лікар може заборонити на 2 тижні прийом противірусних препаратів, антибіотиків та кортикостероїдів, оскільки вони завадять виробленню імунітету.

Імунна відповідь може бути знижена у тварин, які перенесли вплив стресу, тому постарайтеся зайвий раз не хвилювати котика.

Місце уколу не рекомендується мочити, купання кішки та інші процедури, що нервують її, краще відкласти на пару тижнів.

Протягом 10 після вакцинації днів потрібно виключити контакт кота з іншими тваринами та прогулянки на вулицю. Також важливо, щоб улюбленець харчувався правильно та збалансовано. Якщо ж у кота є якісь дивні симптоми після вакцинації, обов'язково якнайшвидше зверніться до ветеринара для огляду та лікування.

 

Можливі ускладнення після вакцинації

Які побічні ефекти можливі після щеплення? У кота після вакцинації можуть розпочатися:

  • блювота;
  • дезорієнтованість;
  • дивна хода;
  • кашель;
  • пронос;
  • нежить;
  • алергія;
  • набряк;
  • кропивниця.

Але ускладнення після вакцинації кота вкрай рідкісні і найчастіше пов'язані з індивідуальною нестерпністю будь-яких компонентів вакцини. Також не забувайте про те, що вакцинація - це введення зміненого ослабленого вірусу, а значить, що кіт або кішка можуть перехворіти на нього в легкій формі, щоб в їхньому організмі виробилися необхідні антитіла.

Після вакцини кішка може кульгати, якщо голка зачепила нерв. Якщо ж на місці ін'єкції не сходить довго набряк, то, як і в інших випадках, варто негайно звернутися до ветеринара, тому що це може бути поствакцинальна саркома.

Якщо у кішки після вакцинації спостерігається апатія або відсутність апетиту, це також може бути спричинене не реакцією на вакцину, а стресом від поїздки у перенесенні, незнайомою обстановкою та контактом із ветеринаром. Однак все одно варто спостерігати за станом улюбленця після вакцини та при появі дивних симптомів обов'язково звернутися до ветеринарного лікаря.

Протипоказання до вакцинації

Щоб мінімізувати ризик появи ускладнень після вакцинації, прищеплюйте тільки здорових котів з гарним самопочуттям, щоб вірус не наклався на інше захворювання і не викликав тяжку реакцію. Також не варто щеплювати кота після хвороби, коли його організм ослаблений.

Вакцинація не рекомендується у таких випадках:

  • вік до 6-8 тижнів;
  • в улюбленця є ознаки захворювання, підвищена температура;
  • тварина ослаблена;
  • кішка перебуває у стані сильного стресу;
  • кішка вагітна або годує кошенят;
  • вам відомо про індивідуальну чутливість улюбленця до компонентів вакцини.

Рішення про вакцинацію ветеринар завжди приймає лише після огляду тварини, співвіднісши ймовірні ризики та користь.

«За» та «проти» вакцинації котів

Приймаючи будь-які рішення про здоров'я улюбленця, пам'ятайте, що ми відповідаємо за тих, кого приручили. І ще цю відповідальність закріплено юридично. Відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» до обов'язків осіб, які утримують домашніх улюбленців, належить забезпечувати своєчасне надання тварині ветеринарних послуг (обстеження, лікування, щеплення).

Своєчасна вакцинація кота здатна убезпечити його від страшних хвороб, продовжити йому життя та покращити його імунітет. Тому переваги вакцинації є очевидними. Також вакцинація котів потрібна для того, щоб ви могли подорожувати зі своїм улюбленцем та перетинати кордон. Без ветеринарного паспорта з необхідними відмітками щеплень це неможливо.

Ваше завдання як господаря – зробити процедуру вакцинації для кота максимально комфортною. Використовуйте полівалентні вакцини (від кількох хвороб одночасно), щоб зменшити кількість уколів. Доберіться до клініки на машині або таксі, відкладіть зміни в розпорядку дня, щоб не нервувати улюбленця, і найголовніше – не нервуйте самі, адже кішки добре відчувають ваш настрій.

За потреби викличте ветеринара додому. Так кішка відчуває менший стрес від вакцинації, оскільки перебуває у звичній їй обстановці.

До недоліків вакцинації можна віднести лише стрес улюбленця та рідкісні можливі побічні реакції. Але ці моменти легко виправити турботою, увагою та консультацією ветеринара. Зате ваша тварина буде щеплена та захищена від вірусів.

Якщо все ще сумніваєтеся, подумайте про такий неочевидний плюс. Перед вакцинацією кішку ретельно оглядає лікар, тобто раз на рік ваш улюбленець проходитиме огляд у фахівця. Так ветеринар зможе виявити захворювання на ранній стадії, дати рекомендації щодо харчування чи інших питань.

Чи можна вакцинувати кота самостійно вдома

Щеплення кота вдома - це простіший і менш стресовий для тваринного спосіб вакцинації. Але це не означає, що ви можете купити вакцину самостійно та ввести її тварині. Так робити не можна.

Якщо ви не хочете їхати з котом до ветеринарної клініки або не можете через якісь особливі обставини, то викличте ветеринара додому. Заздалегідь повідомте ветеринара про те, що вам потрібна вакцинація, щоб він узяв із собою все необхідне для ін'єкції.

Перевага вакцинації в клініці полягає в наявності стаціонарного холодильника для препаратів та стерильності. Але вдома на руках у господаря коти можуть переносити цю процедуру краще і без стресу. А добрий фахівець зможе забезпечити необхідні умови для правильно виконаної вакцинації та в домашніх умовах.

Довіряйте вакцинацію кота лише кваліфікованому ветеринару. Не забувайте про необхідність своєчасної вакцинації тварини. А також показувати вашому улюбленцю, як сильно ви його любите і як багато він для вас означає!

 

 

FAQ
  • Для чого потрібна вакцинація кота

    Вакцинація кота зміцнює його імунітет та виробляє антитіла для протидії різним вірусам. Вакцинація не виключає можливості захворювання. Однак щеплена тварина переносить хворобу у легкій формі, без ускладнень та серйозних наслідків. Вакцинація також дозволяє знизити популяцію вірусу серед тварин, та убезпечити людину від тих, що можуть передатися їй від домашніх улюбленців.

  • Як підготувати кота до вакцинації

    Підготовка кота до вакцинації повинна включати обробку від паразитів. Щеплювати можна тільки здорову тварину, яка не має ознак вірусної або інфекційної хвороби, нежиті, кашлю тощо.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі