Котик - це не просто улюбленець в будинку, це повноправний член сім'ї. І, як всі ваші домочадці, він любить смачненьке. Звичайно, кожному господарю хочеться побалувати свого котика найкращим, однак ковбаса, сир, шматок шашлику - не найкращий варіант. Таке частування може принести більше шкоди, ніж користі.

Якщо ви дбайливий господар і хочете, щоб ваш вихованець у вигляді ласощів отримував не тільки смачний, але і корисний продукт, купуйте якісний спеціалізований десерт для кота. У зоомагазинах можна знайти велику кількість котячих смаколиків.

Не варто відразу брати зі стійки пачку з найяскравішою картинкою і привабливим написом. Почніть знайомство з продуктом з оборотної частини пачки. Саме там вказано склад. Якісний десерт або ласощі від перевіреного виробника завжди мають докладним перелік всіх інгредієнтів.

Віддати перевагу варто тим ласощам, склад яких натуральний і збалансований, більшу частину складають м'ясо, риба і молочні продукти. Консервантів або барвників в частуванні має бути мінімум, а краще, якщо їх не буде зовсім. Велика кількість підсилювачів смаку і запаху, різних добавок свідчить, що ласощі виготовлені з відходів і дешевої сировини і здатні швидше завдати шкоди організму кота, ніж принести користь. Крім того, в ласощах економ-класу часто міститься цукор, який викликає звикання і посилює апетит, тобто провокує переїдання з усіма небажаними наслідками.

Пам'ятайте, що ласощі - це не їжа, і давати їх постійно улюбленцю не слід. Це швидше спосіб дресирування, залучення уваги і заохочення за гарну поведінку. Як вибрати не тільки смачні, але й корисні ласощі?
 

Які бувають ласощі для котів?

Різноманітність на полицях магазинів ускладнює вибір ласощів для кота. Розібравшись в видах смаколиків, ви зможете купити оптимальний десерт для свого вихованця. Великий асортимент, який пропонують виробники, пояснюється тим, що у кожного кота свої особливості, смаки й уподобання. Одному потрібно доповнити раціон вітамінами, іншому - знизити кількість калорій, третій не любить хрусткі подушечки, четвертому подавай виключно рулетики і ковбаски...

Тому розберемося в видах корисних ласощів для котів, а потрібний варіант ви підберете самі. Ласощі діляться на три великі групи: частування, вітаміни і гігієна.

Перші відрізняються привабливим смаком і ароматом, їх можна використовувати, якщо:
- хочете похвалити улюбленця;
- потрібно заспокоїти котика в стресовій ситуації;
- необхідно заманити в переноску;
- слід привчити до нової дряпки або лотка;
- хвостатик нервує в транспорті;
- привчаєте кота до нового корму.

Вітамінізовані частування містять додаткову порцію необхідних мікроелементів. Вони виробляються у формі, ласощів, щоб поліпшити поїдання препарату. Звичайно, кіт охочіше з'їсть подушечку зі смаком риби або качки, ніж таблетку.

Ласощі для гігієни дозволяють безболісно вивести шерсть з організму, очищати зуби від каменю, а також масажувати ясна.

Форма і консистенція ласощів - це справа смаку. Тут варто придивитися до вихованця і вибирати ті делікатеси, які йому подобаються більше.

В'ялені шматочки, ковбаски, рулети і роли з в'яленого натурального м'яса або риби - це 100% натуральний продукт, який доповнить раціон вихованця білками, амінокислотами, натуральними жирами і деякими вітамінами.

Сухий корм: шматочки і палички, - створені для любителів погризти і похрумтіти. Тверда фактура, додавання трав і мікроелементів сприяють зміцненню і очищенню зубів, а також поліпшенню травлення.

Подушечки зустрічаються різних видів - однорідні або з різноманітними начинками. Часто саме в такій формі випускаються вітаміни для котів. Подушечки крім м'яса або риби мають в складі злаки, овочі, лікарські трави, молочні продукти. Особливий вид ласощів включає мальт-пасту - такі подушечки дозволять м'яко і безболісно виводити з кишечника вихованця грудки шерсті. Є вітамінізовані подушечки, що перешкоджають появі зубного нальоту і утворення каменю.

Окремо можна виділити глазуровані подушечки. За властивостями вони практично нічим не відрізняються від звичайних, але більш привабливі для вихованців і мають більш апетитний аромат.

Мармелад викликає особливий інтерес у господарів, оскільки назва ласощів викликає позитивні асоціації. Але котячий мармелад не має нічого спільного зі звичним нам продуктом, крім назви і характерною консистенції. Насправді це дуже щільне желе, до складу якого входять м'ясо або риба, овочі, фрукти, злаки.

Не меншою популярністю користуються пасти. Це однорідна маса, більш-менш рідка, в яку крім риби, птиці, м'яса, злаків входять ще й молочні продукти. Часто в такі частування додають пробіотики, що поліпшують травлення і сприяють нормалізації обміну речовин.

Особливим ласощами, яке продається готовим або у вигляді «напівфабрикату», є трава. Можна купити вже пророщену траву або придбати в стаканчику суміш зерен і вермикуліту і виростити її самостійно. Такі ласощі доповнять раціон вихованця мікроелементами і клітковиною, необхідної для хорошого травлення і кращого засвоєння поживних речовин.

Суха трава, яка продається в зоомагазинах, потрібна для інших цілей. Це котяча м'ята, аромат якої коти дуже полюбляють. Її можна покласти в новий лоток чи лежак, прив'язати до нової дряпки, щоб привернути увагу вихованця. 

Невеликий пакетик такої трави або навіть кілька стеблин знадобляться, щоб залучити кота в певне місце або для закріплення корисного досвіду.

Виробники якісних ласощів враховують потреби улюбленців з особливостями, тому в продажу є частування для стерилізованих, котів схильних до алергії, котиків із зайвою вагою, вихованців після хвороби або операції та ін.
 

Навіщо давати ласощі

Виходячи з видів і призначення різних ласощів можна зрозуміти, для яких цілей вони призначені. Вибираючи частування, відразу думайте, навіщо ви будете давати його улюбленцю.

Можливо, щоб:
- збагатити раціон вітамінами і урізноманітнити харчування;
- побалувати і пограти;
- безболісно провести гігієнічні процедури;
- заспокоїти або похвалити за гарну поведінку;
- змусити виконати потрібну вам дію.

Хоча найчастіше господарі дають котикам частування просто так, щоб доставити улюбленцю задоволення. Головне, не перестаратися, оскільки ласощі досить калорійні і регулярне вживання їх може викликати ожиріння.

Вітамінні десерти у великій кількості теж здатні стати причиною порушення роботи організму, особливо якщо вихованець отримує корм класу супер-преміум або холістік.

Чи можна ласощі давати кошенятам?

Це питання часто виникає у господарів пухнастих малюків. Адже за допомогою ласощів привчити кошеня до лотка, лежака або будиночка набагато простіше. Кошеня після смачного заохочення, звичайно, буде більш охоче слухатися господаря. Але є один важливий момент, який слід врахувати.

Виробники ласощів найчастіше розраховують дозування поживних речовин для дорослих тварин. І кошеняті таке частування давати небажано - його організм ще не пристосований для подібних продуктів. Слід пошукати спеціальні десерти для кошенят, наприклад, йогурти, або відварити шматочок нежирного м'яса або риби і пригостити малюка.

Топ ласощів для котів

Турботливим господарям ми не рекомендуємо купувати бюджетні частування. Вони містять занадто багато хімічних добавок, можуть викликати алергію, переїдання, порушення травлення та інші проблеми зі здоров'ям. Краще віддати перевагу більш дорогим, але гарантовано якісним ласощам.

Заводчики і ветеринари рекомендують:
- асорті GimCat Nutri Pockets: подушечки з м'якою начинкою, яка включає цинк і біотин - речовини, необхідні для міцних кісток, кігтів, зубів і блискучої шерсті;
- палички Trixie Premio з фореллю і лососем - прекрасне джерело натуральних жирів, амінокислот і білка;
- печиво Carnilove з петрушкою і сардинами - смачно і поживно, ідеальний варіант для вихованців з чутливим травленням;
- йогурт GimCat, який підійде і для молодих котів;
- ласощі Brit Care для здоров'я зубів і ясен, до складу якого входять цілющі трави.

Прекрасні відгуки отримують також інші ласощі цих виробників.