Лысеет попугай | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Папуги – це життєрадісні улюбленці, спостереження за якими дарує господарям море позитивних емоцій. Але іноді в поведінці пернатого виникають порушення, і він починає вищипувати пір'я. Що трапилося? У чому причина такої поведінки? Чи потрібно звертатися до ветеринара?

Линька папуг

У нормі папуги двічі на рік, навесні та восени, оновлюють оперення. Старе пір’ячко поступово випадає, але в його місці виростає нове. Линька супроводжується свербінням, тому птах може вищипувати пір'я, звільняючи дорогу новим. Це нормально і не є ознакою захворювання.

Перша линька у папуг зазвичай починається у віці 3-4 місяці і триває близько 7 тижнів. У цей час обмін речовин в організмі папуг значно прискорюється. Це означає, що вихованцю потрібно забезпечити повноцінне різноманітне харчування.

Щоб стимулювати відновлення оперення, до корму додають вітамінно-мінеральні комплекси. Адже, за деякими даними, під час линьки потреба в мінералах зростає втричі! Додавання їх до меню допомагає вихованцю пройти зміну оперення швидко і безболісно.

Окрім звичного зернового корму, папуга в період зміни пір'я має в обов'язковому порядку щодня отримувати:

  • мінеральні підкормки: спеціальна крейда, яєчна шкаралупа, нежирний сир, пивні дріжджі тощо;
  • вітаміни: свіжу зелень, овочі, ягоди, фрукти, в холодну пору року – розпарені сухофрукти;
  • спеціальні добавки: пророщений овес, трішки горіхів, кунжут;
  • тваринний білок: відварені курячі або перепелині яйця, борошняні черв'яки, мотиль та ін.

Не забувайте забезпечити папугу необхідною кількістю чистої води, причому не лише для пиття, а й для купання. У період линьки бережіть папугу від стресів та негативного впливу навколишнього середовища. За сприятливих умов линька у папуг закінчиться за 6-7 тижнів, і пташка стане ще гарнішою, ніж раніше. Зверніть увагу, що в період «планової» линьки поведінка папуги не змінюється, він залишається активним, веселим, добре їсть, охоче спілкується і грає.

Періодично в мережі з'являються фото з лисими папугами, яких господарі одягають у кумедні костюми. Виникає питання – це така порода? Чи така активна линька у птаха?

Лисі папуги, яких ви можете час від часу бачити в соцмережах, - це птахи, які страждають на серйозне вірусне захворювання, а не нова порода. Такі пташки потребують особливої уваги, їхнім господарям доводиться докладати величезних зусиль для підтримки здоров'я птахів та догляду за ними. Єдиний виняток – унікальний лисий папуга, який мешкає у басейні річки Амазонка. Однак лиса в нього тільки голова, все тіло вкрите яскравим оперенням. Ця пташина набула статусу зникаючого виду через різке скорочення популяції, викликане вирубуванням тропічних лісів. У домашніх умовах лисих амазонських папуг не утримують.

Якщо папужка відмовляється від їжі, не користується іграшками, не дається до рук і водночас затято вириває у себе пір'я - саме час звернутися до ветеринара. Багато пір'їнок і пуху в клітці і навколо неї, поява на тілі папуги залисин, ран і подряпин швидше за все свідчать про хворобу чи інші проблеми зі здоров'ям.

Корелла | Зоомагазин MasterZoo

Причини облисіння у папуг

Чому в папуги випадає пір'я? У чому причина незапланованої линьки? Які хвороби папуг можуть викликати втрату оперення і як допомогти улюбленцю?

Факторів, які провокують позапланову линьку у папуг може бути багато. Їх можна розділити на кілька груп:

  • проблеми зі здоров'ям;
  • невідповідні умови утримання;
  • незбалансоване харчування;
  • стрес.

Захворювання, що викликають линьку в папуг

Хвороби папуги, які викликають часткове або, в окремих випадках, повне облисіння, можуть бути різноманітними. Ветеринари наводять найбільш популярні захворювання, при яких папуги виривають у себе пір'я:

  • бактеріальні інфекції;
  • віруси;
  • паразити: кліщі, блохи, пухоїди, глисти тощо;
  • алергія;
  • грибкові інфекції;
  • гормональні порушення;
  • травми.

При вірусних та бактеріальних інфекціях хвороба розвивається дуже швидко. Улюбленець втрачає пір'я на голові, грудях, на ділянці коло хвоста або по всьому тілу. Шкіра стає сухою, з'являються висипання і ділянки, що лущаться та сверблять. У результаті папуга починає виривати у себе пір'я. Визначити тип збудника хвороби та призначити адекватне лікування у цьому випадку може лише ветеринарний лікар.

При появі паразитів, як зовнішніх, так і внутрішніх, а також при розвитку мікозу у папуг страждає шкіра. Пір'я випадає в місцях найбільшої концентрації паразитів або грибка, найчастіше лисіння починається під крилами, а потім поширюється всім тілом.

У власників пташок часто виникає питання: якщо папуга не покидає межі оселі, то де він може підхопити паразитів? Найчастіше – від інших птахів та через заражені аксесуари чи інвентар. Деяких паразитів приносять у будинок господарі на одязі чи інші улюбленці на шерсті. Забруднений наповнювач у клітці неабияк сприяє їх розмноженню. Найпоширеніші зовнішні паразити – це пухоїди, коростяні та очинні кліщі.

Пухоїди, як видно з назви, харчуються пір'ям, а також лусочками шкіри або навіть кров'ю, яка з'являється на подряпаних місцях. Виявити цю комаху можна при уважному огляді улюбленця. Коростяний кліщ частіше вражає дзьоб і кігті папуг. Але і в шкірі паразит прогризає ходи, через що вона нестерпно свербить. Очинний кліщ вражає тільки молоде пір'я, що нещодавно виросло, проникає в перо через отвір в основі. В результаті пір'я хвоста і крил обламується, деформується, стає ламкими. Через глистяну інвазію пір'я також може випадати.

Лікування від зовнішніх і внутрішніх паразитів призначає ветеринар, оскільки препарати бувають токсичні для папуг і важливо дотримуватися правильного дозування. Обов'язково обробіть антисептиками житло папуги, дерев'яні жердинки на час лікування краще замінити на пластикові.

Алергія у папуги виникає при порушенні правил харчування – включенні до раціону неякісних або заборонених продуктів, тепличних овочів та фруктів у зимовий час. Іноді алергічна реакція спричинена впливом зовнішніх факторів. Наприклад, випадання пір'я може викликати запах фарби чи лаку, сигаретний дим чи освіжувач повітря тощо. У такому випадку потрібно усунути причину алергічної реакції якнайшвидше.

Гормональні порушення – це збій у роботі щитовидної залози чи інших залоз внутрішньої секреції. Часто проблеми зі щитовидною залозою викликає нестача в організмі йоду або гормону тироксину, а це, своєю чергою, провокує облисіння. Відкладення незапліднених яєць у самотніх самок корелів у шлюбний період загрожує дефіцитом ряду важливих мікроелементів, у тому числі кальцію, що також викликає втрату оперення.

Французька линька - ще один тип захворювання, причини якого поки що остаточно не встановлені. У цьому випадку у молодих папуг до вильоту з гнізда або відразу після нього випадає рульове пір'я хвоста і махове з крил. Часто за ними випадають й інші пір'їнки, папуги залишаються голими і пересуваються, стрибаючи дном клітки і видираючись по гратах а допомогою лап і дзьоба. Деякі фахівці називають причиною проблеми нестачу в раціоні білків, тому що при корекції раціону цю хворобу папуг вдається подолати. Однак для подальшого розведення цих папуг використовувати не рекомендують.

До часткового облисіння папуги може призвести травма. Якщо при травмуванні крила або іншої ділянки тіла постраждала основа пера, воно вже не виросте і ця ділянка шкіри залишиться оголеною.

Неправильні умови утримання

Наприкінці попереднього розділу ми написали, що випадання пір'я може спровокувати травма. А найчастіше птах травмується, коли клітка занадто тісна. У маленькій папуга не може розправити крила повністю і літати, чіпляється за ґрати, жердинки, і в результаті пір'я починає випадати. Перша умова правильного утримання папуги – простора клітка чи вольєр. Крилатий вихованець повинен мати можливість повністю розправити крила і вільно перелітати з жердинки на жердинку.

Також дати поштовх позаплановій линьці та облисіння папуги можуть:

  • коливання температури;
  • надто низька або висока вологість повітря;
  • протяг;
  • занадто яскраве сонячне світло.

Холодне повітря з вікна чи обігрівач, кондиціонер або навіть радіатор парового опалення біля клітки, постійний протяг створюють для птаха некомфортні умови. Температура у приміщенні, де знаходиться папуга, має бути в середньому 24-25 °С. При порушенні температурного режиму папуга починає хворіти і часто погіршення самопочуття супроводжується вищипуванням пір'я.

Надмірно сухе або надто вологе повітря негативно позначаються на стані шкіри папуги, вона починає свербіти, запалюватися, з'являється лупа, в результаті улюбленець намагається впоратися з проблемою, вириваючи у себе пір'я.

Занадто яскраве сонячне світло, особливо влітку, викликає перегрів та пересушування шкіри у папуги. Якщо пташці ніде сховатися від пекучих променів і немає іншої можливості охолодитися, вона починає вищипувати пір'я.

Незбалансоване харчування

Неправильне харчування – це часта причина не тільки випадання пір'я, а й багатьох хвороб. Дефіцит вітамінів та мінералів призводить до порушень обміну речовин і, як наслідок, до проблем зі здоров'ям. Зазвичай позапланову линьку викликає брак вітамінів групи В, А, Е, D. При авітамінозі папуга починає втрачати пір'їни під крилами, на грудці, голові та біля хвоста.

Різноманітний раціон, підібраний залежно від виду птаха, забезпечить його всіма необхідними компонентами. Нагадуємо, що крім зернового корму, у пернатого в обов'язковому порядку має бути мінеральне підживлення. Пригощають також пташку фруктами та овочами, гілочками фруктових дерев.

У меню папуги обов'язково мають бути:

  • зернова суміш високої якості;
  • свіжа зелень;
  • фрукти та овочі за сезоном, взимку – розмочені сухофрукти;
  • мінеральне каміння, нежирний сир, відварені яйця зі шкаралупою;
  • гілки фруктових дерев;
  • горіхи, насіння, суперфуди як ласощі або спеціальні ласощі з натуральним складом;
  • пророслі зерна або каші без олії та солі.

Хліб давати категорично не рекомендується. На деякі компоненти корму, наприклад барвники, у пташки може розвинутися алергія. Краще вибирати суміші та частування без синтетичних добавок.

Нудьга та стрес викликають облисіння папуги

Одна з причин, чому вихованець вириває пір'я, - це емоційна нестабільність, стрес чи повна відсутність уваги господаря або розваг.

Фактором, який спричинив стрес і облисіння у папуги, може стати:

  • переїзд;
  • поява нової тварини в будинку;
  • поява маленької дитини;
  • розлука з господарем;
  • зміна розташування клітки;
  • загибель партнера;
  • гучна музика або телевізор, що постійно працює;
  • постійні сварки господарів.

Не йде на користь папузі й тривале спілкування з дуже активними дітьми. Банальне недосипання, викликане тим, що в приміщенні з птахом світло горить вночі безперервно, недостатня активність і неможливість розім'яти крила теж негативно позначаються на стійкості птаха до захворювань і стресів. Про стрес свідчить поведінка, що змінилася, відмова від їжі та іграшок.

Специфічного лікування стресу не існує, завдання господаря – усунути фактори, які до нього призвели, і не допускати їхньої появи знову. Якщо ви розумієте, що ваш папуга – ніжний та вразливий, побережіть його нервову систему. Перед запланованими стресовими подіями (переїзд, виставка тощо) корисно давати вихованцю вітаміни, щоб зміцнити організм.

Нудьга - ще одна причина облисіння, якої можна уникнути при правильному утриманні пташки. Пернатому життєво необхідне спілкування. Якщо папужка надовго залишається один, він нудьгує. Щоб зайняти себе, він може гризти оперення. Пам'ятайте, що пташка потребує вашої компанії, спілкування для збереження нормального самопочуття та емоційної стабільності. Провести цікаво час без своєї людини їй допоможуть різноманітні іграшки, дзеркала, гойдалки.

Іноді два папужки, що живуть разом, починають вищипувати один у одного пір'їни. Чи потрібно щось робити? Безперечно. Така поведінка вказує на конфлікт, вищипування оперення може перерости в бійки та викликати серйозніші травми. Щоб уникнути цього, птахів потрібно на якийсь час розсадити і дати заспокоїтися, а потім уважно спостерігати за їхньою поведінкою. Можливо, вам вдасться з'ясувати причину конфлікту та усунути її. Наприклад, птахам стало тісно, вони не можуть поділити гойдалку чи ласощі.

Волнистые попугаи | Зоомагазин MasterZoo

Профілактика облисіння у папуг: поради ветеринарів

Передусім слід переконатися, що папужка отримує якісне та різноманітне харчування і утримується в належних умовах. Якщо переміщення клітки у зручніше місце, заміна іграшок на нові та корекція раціону не допомогли, слід показати птаха досвідченому орнітологу. Особливо, якщо папуга роздряпує себе до крові. У ранах може початися інфекційний процес, що зробить лікування дорожчим для вас та болючим для улюбленця. Тільки кваліфікований фахівець зможе точно встановити причину втрати пір'я та призначити адекватну терапію. Якщо ви відзначаєте, що самопочуття крилатого вихованця погіршилося, бачите безліч вирваних пір'їнок – поспішайте до ветеринара.

Щоб пір'яний покрив відновився після усунення причини, потрібен час. А захистити груди і спину від дзьоба допоможе ... звичайна бавовняна шкарпетка. Для цього треба відрізати частину шкарпетки, що прилягає до резинки, зробити розрізи, щоб вставити туди крило. Конструкцію обережно вдягнути на птаха. При цьому шкарпетка не повинна щільно облягати тіло.

Перший час пташку не можна залишати одну в обновці - ви повинні переконатися, що їй зручно та безпечно. Раз на кілька днів шкарпетку необхідно знімати. Також можна зробити з м'якої тканини фартух із зав'язками та прикрити їм груди птаха. Звичайно, спочатку вихованець навряд чи буде у захваті від такого одягу, зате не зможе дзьобом травмувати шкіру.

Як і з іншими проблемами, при схильності птаха до облисіння краще витратити зусилля на профілактику, ніж на лікування.

До профілактичних заходів належать:

  • забезпечення різноманітного збалансованого харчування;
  • підтримка у приміщенні стабільної температури та відсутність протягів;
  • надання пернатому улюбленцю можливості проводити гігієнічні процедури – багато папужок дуже люблять купатися;
  • регулярне прибирання в клітці та дезінфекція всіх нових іграшок;
  • обмеження контакту з маленькими дітьми та іншими тваринами;
  • відвідування ветеринара для отримання додаткових рекомендацій щодо утримання папуги.

Збалансований раціон, правильно встановлена клітка, здорова емоційна атмосфера вбережуть вашого підопічного від втрати пір'я. Подбайте про джерела гарного настрою для свого папуги, і він у відповідь радуватиме вас довгі роки!

 

FAQ
  • Папуга лисіє що робити

    Насамперед, потрібно зрозуміти, чи не є линька у папуги сезонною. Якщо вона «за планом», улюбленець активний, охоче їсть та грає, нічого робити не треба. Подбайте, щоб у раціоні пернатого було більше необхідних вітамінів і мінералів. Якщо облисіння – не сезонна линька, найкраще звернутися до ветеринарного лікаря. Він зможе встановити причину хвороби та призначить відповідне лікування.

  • Чому папуга лисіє

    Причин того, що птах втрачає пір'я, може бути кілька: 

    • сезонна линька;
    • хвороба чи зараження паразитами;
    • результат неправильного утримання;
    • незбалансоване харчування; 
    • стрес.

    У всіх випадках, крім сезонної линьки, папугу необхідно показати ветеринарному лікарю. 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі